Energielabel Olst

Direct energielabel aanvragen

Eenvoudig en betaalbaar een energielabel aanvragen voor jouw woning in Olst? Per 1 januari 2015 heeft iedere woning een energielabel toegewezen gekregen. Het document geeft aan hoe energiezuinig jouw huis is en geeft concrete verbetermogelijkheden om het nog zuiniger te maken. Ga je jouw woning verkopen of verhuren? In dat geval is een definitief energielabel in Olst verplicht. Op onze vergelijkingssite bieden wij nuttige info over hoe je het keurmerk aanvraagt. Daarnaast kan je hier energieadviseurs vergelijken en hebben wij een stappenplan om jouw woning energiezuiniger te maken.

 • Krijg inzicht in de energieprestaties van een woning met het energielabel.
 • Het is noodzakelijk bij verkoop, verhuur, maar ook bij oplevering van een nieuwe woning.
 • Er zijn 7 categorieën: Energielabel A of B (maximaal zuinig) t/m F & G (zeer hoog verbruik).
 • Tot voor kort regelde je een VEL (vereenvoudigd label) zelf via internet. Vanaf 2021 is er het e.e.a. gewijzigd.
 • Je plant een afspraak met een energieadviseur in Olst die de kenmerken van de woning bekijkt en op basis daarvan het label vaststelt.
 • Het label – inclusief een rapport met adviespunten – kost tegenwoordig tussen de €100,00 & €450,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Olst

Een energielabel biedt duidelijkheid over de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Alle mensen met een woning namen in 2015 een eerste voorlopige energielabel in ontvangst. In de situatie waarbij jij jouw huis wilt verkopen of verhuren, is een definitief energielabel noodzakelijk. Per 2021 is er een nieuwe methode waarbinnen het label wordt opgesteld (NTA8800). Je moet om die reden een vakbekwame energieadviseur verzoeken te komen kijken. Deze energie-specialist huur je als het ware in en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. Door deze nieuwe methode zijn de kosten een stuk hoger. Hierna leggen wij stap voor stap uit hoe je zo’n voordelig energielabel in Olst aanvraagt.

In 5 stappen een energielabel aanvragen voor je huis

 1. Zoek naar een energiedeskundige

  Door gebruik te maken van www.centraalregistertechniek.nl tref je alle bevoegde energieadviseurs die een energielabel mogen registreren. Het beste kun je een postcode gebruiken (8121) om een erkend deskundige in Olst op te sporen.

 2. Voorbereiding op afspraak

  Neem contact op met adviseur en kies een dag en tijdstip. Het is belangrijk dat je alle actuele gegevens van het huis kunt laten zien. Waar vaak om gevraagd wordt zijn bouwtekeningen, EPC-berekeningen, het bestek, documentatie en facturen.

 3. Bezoek op locatie

  Een erkend energiedeskundige komt thuis langs en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. Hieraan is hij ongeveer 1,5 tot 2,5 uur kwijt.

 4. Vastleggen van het label

  De EP-adviseur in Olst berekent de energieprestaties en registreert deze in de database EP-Online.

 5. Inzicht in jouw label

  Als alle werkzaamheden zijn gedaan wordt er een PDF toegestuurd van het vastgestelde label met een toelichting en opties om de woning zuiniger te maken. De geldigheidsduur van het label is 10 jaar en moet je laten zien op het moment dat je gaat verkopen. Het is ook in te zien (en te downloaden) via MijnOverheid.

Particulier energielabel voor jouw woning aanvragen?

Doorzoek de energieadviseurs en vind de laagste prijs

Kosten van een energielabel

De onkosten voor een definitief energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €180,00 en €440,00. In het schema hieronder vind je de huidige kosten van een energielabel deskundige Olst. Meteen aan de slag? Klik hier om alle (lokale) specialisten te bekijken. Check ook adviseurs in Nieuw Heeten, Heeten, Broekland, Mariënheem en Luttenberg. De uiteindelijke tarieven hangen af van velerlei onderdelen.

 1. Categorie huis (hoekwoning, appartement, vrijstaand, villa, tussenwoning).
 2. Hoeveel tijd de bouwinspecteur nodig denkt te hebben.
 3. De hoeveelheid informatie die er is (tekeningen of het bestek).
 4. De vestigingslocatie van de energiecoach.
Type woningWoonoppervlaktePrijsindicatie
Studio/Appartement65 m2€ 185,00
Rijtjeswoning125 m2€ 219,00
Geschakeld huis160 m2€ 283,00
Losse woning200 m2€ 350,00
Kostenoverzicht woninglabel Olst.

Bevoegde energieadviseurs in Olst vergelijken

Wil jij snel je definitief energielabel aanvragen? Hiervoor maak je een afspraak met een erkend deskundige energielabel Olst. Het platform om deze inspecteur op te zoeken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Daar kan je klikken op de link naar het QBISnl register. Op deze plek vind je bevoegde deskundigen (BRL9500). Om snel iets af te spreken vind jij in onze vergelijker meerdere erkende bureaus waar je vrij eenvoudig een afspraak kunt maken en waarbij u direct op de kosten let.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Een energiezuinig huis in 4 stappen

Heeft je woning een slecht label, en wordt het tijd om duurzamer te leven en de energieprestatie te verbeteren? Met het toepassen van energiebesparende maatregelen kan men praktisch elk huis renoveren naar een label A/B/C huis. Het isoleren van een woning nemen we als uitgangspunt. Daardoor is het zeker dat er geen warme (of koude) lucht kan ontsnappen. Pas als het huis goed geïsoleerd is ga je juist verder in op de opties voor energie opwekken. Of klik door voor meer informatie over Energielabel berekenen.

Advies: Op de onafhankelijke website www.verbeteruwhuis.nl zie je – nadat je jouw woning hebt omschreven – verbeteropties voor een beter energielabel. Bekijk direct hoe jij je huis kunt verbeteren.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Olst

 • Een zuinig huis en besparen op de energierekening.
 • Een gezonde leefomgeving: geen tocht of kou rondom de ramen.
 • Een energielabel A of B woning is goed voor het milieu.
 • Waarde van de woning stijgt.
 • Sommige banken verstrekken een rentekorting.
 • Er bestaan aantrekkelijke subsidies om een huis te verduurzamen.
 • De energiecoach in Olst kan je daar ook alles over vertellen.
EnergielabelBouwjaarVerbeteropties
Label A2012 – 2024Volledig elektrische warmtepomp + zonnepanelen plaatsen.
Label B1999 – 2005Plaatsen van zonnepanelen en/of een warmtepomp.
Label C1987 – 2002Extra isolatie toepassen en zonnepanelen leggen.
Label D1971 – 1985Laat een scan uitvoeren om isolatieproblemen op te lossen.
Label E1970 – 1977Vloer- en spouwmuurisolatie, dubbel glas en zonnepanelen.
Label F1950 – 1965Vooral dubbelglas en isolatie.
Label Gt/m 1942Isoleren van de gehele woning.

Het goedkoopste energielabel voor jouw woning?

Vergelijk experts en regel het binnen 1 week

Woningisolatie

Isolatie is altijd de basis van een label A of B woning. Door de muren, vloer en het dak te isoleren voorkom je dat gewonnen warmte zomaar verdwijnt. Met isolatie gaan je stookkosten direct omlaag en geniet je van een aangenaam warm huis. Waar je moet starten heeft te maken met de huidige mate van isolatie. Het jaar waarin het huis is gebouwd geeft een aardige indicatie. Vraag ook de vorige bewoners en/of buren. Een bouwtechnische keuring of het maken van warmtebeelden laat zien waar isolatie zinvol is. In het schema hierna spot je de potentiële besparing bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een normale hr combiketel.

IsolatieOnkostenBesparing (gas)Besparing
Dakisolatie€3800 – €5200945 m3€690
Vloerisolatie€1900 – €4000270 m3€197
Spouwmuurisolatie€1450 – €2450890 m3€650
HR++ glas€1550 – €2650475 m3€346,75
De totale kosten en opbrengsten bij het isoleren van een gemiddelde woning.

Ventileren

Indien het huis al reeds correct geïsoleerd is, moet je erop letten dat er ook genoeg frisse lucht in huis is. Ventilatie is bepalend voor een comfortabel binnenklimaat. Slim en zuinig ventileren houdt in een optimaal klimaat in huis waarbij er warmte uit de vervuilde lucht wordt teruggewonnen.

 • Zelfregelend rooster: roosters in de ramen of kozijnen reageren op de winddruk.
 • Lokale ventilatie-unit: voor de ventilatie van aparte ruimtes.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: volledig automatische aan- en afzuiging van de lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp i.c.m. CV/HR ketel: maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht om je huis te verwarmen.

Alternatieven van de CV-ketel

De verwarming in een huis kost veel energie (vooral veel gas). Veel woning beschikken nog over een gasketel. Je kunt kiezen voor een meer innovatieve verwarmingsbron waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. In de volgende lijst kun je verschillende voorbeelden vinden.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Stil, compact, veilig en werkt erg efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: werkt op stroom en koppel je aan de CV-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: een volwaardige vervanger van de CV-ketel.
 • Zonneboiler: maakt gebruik van zonne-energie voor het bereiden van warm water.
 • Infraroodpanelen: natuurlijke stralingswarmte in een specifieke ruimte.

Zonnepanelen aanschaffen

Zodra je de verbeteropties voor jouw woning hebt geïmplementeerd weet je ongeveer hoeveel stroom je nodig hebt. De benodigde stroom kan je op een duurzame manier genereren met zonnepanelen op het dak. De huidige panelen gaan gemakkelijk 30 jaar of langer mee en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dat om in schone energie.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen is er al vanaf €5200 en verdien je terug in gemiddeld 8,5 jaar.
 • De stroom die over is en je niet verbruikt gaat naar het net (salderen). Hierover krijg je hetzelfde tarief als waarvoor jij stroom afneemt.

energielabel-olst-8121

Energielabel voor bedrijven

Je dient te beschikken over een energielabel voor een kantoor wanneer er een verkoop- of verhuurcontract wordt opgesteld van een bedrijfspand met een oppervlakte vanaf 50m2. Deze regel is van toepassing op alle utiliteitsgebouwen zoals kantoren, sportfaciliteiten, retailpanden, en openbare gebouwen zoals een ziekenhuis. Is het object meer dan 100m2 groot qua oppervlakte, en wordt dit voor ten minste 50% ingezet als kantoorfunctie? In dit scenario is het plicht dat deze gebouwen in 2023 minimaal een energielabel C hebben. Daarnaast moeten bedrijven in publieke gebouwen van meer dan 250 m2 het energielabel actief en transparant delen, zoals in de wachtruimtes / ingang. Lees ook meer over Energielabel C.

 • Bij officiële transactiemomenten van een zakelijke ruimte moet je een geregistreerd energielabel kunnen overleggen.
 • Dit geldt voor vrijwel alle bedrijfspanden en ruimtes met een oppervlak van meer dan 50 m2.
 • Voor productiehallen en loodsen is er een uitzondering gemaakt.
 • Bedrijfsgebouwen die groter zijn dan 100 m2 (waar 50% of meer gebruikt wordt als kantoor) moeten wettelijk gezien vanaf 2023 verplicht milieulabel C hebben.
 • In publieke (bedrijfs)ruimtes met een oppervlakte van meer dan 250 m² moet dit label duidelijk in het zicht worden opgehangen.

Meer informatie over het woninglabel in onze FAQ

Wat is het energielabel voor woningen?
Het energielabel maakt duidelijk het energieverbruik van een woning. Hoe minder energie benodigd is, hoe groener het label. De energie-index start bij energielabel A/B (erg milieuvriendelijk) en loopt op tot F of G (heel onzuinig).

Is voor iedereen een energielabel verplicht?
Ja, wanneer jij het huis in de verkoop of verhuur wil doen dan moet je aantonen wat de erkende deskundige van de woning vond. Dit moet ook in de verkoopadvertentie staan. Is er geen geregistreerd label, dan zijn boetes van €170 op te leggen door de autoriteit.

Hoe is het label aan te vragen?
Voor een erkend label moet je een deskundige energiedeskundige in Olst vragen bij je thuis te komen voor een onderzoek. Door gebruik te maken van Qbis.nl doorzoek je alle energiespecialisten. De adviseur komt langs en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. Deze specialist berekent het label en registreert deze in de database EP-Online. Je ontvangt digitaal alle dossiers en in Mijn Overheid is het zelf te downloaden (gemeente Olst-Wijhe).

Hoe wordt mijn energielabel vastgesteld?
Een inspecteur analyseert het bouwjaar, het soort woning, oppervlakte en andere aspecten als kozijnen (hout/kunststof) + ramen, de toegepaste isolatie, de centrale verwarming en ventilatie voorzieningen en de aanwezigheid van energiebesparende producten zoals een WTW, zonneboiler of zonnepanelen. Op basis van deze gegevens wordt gecalculeerd wat de benodigde energie capaciteit is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van jouw woning en hoeveel van deze energie uit hernieuwbare bronnen komt. Daarna zal de definitieve labelletter verstrekt worden.

Wat is de prijs van het energielabel?
De kosten van een energielabel liggen vaak tussen de €180,00 en €420,00. De prijsindicatie ligt aan het soort woning, hoeveel tijd de adviseur nodig denkt te hebben en de beschikbare documentatie (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Olst kan jij doorgaans het meest voordelig doen door enkele energiebedrijven te benaderen die hun werkgebied hebben liggen binnen de provincie Overijssel.

Hoe kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om jouw huidige label in te zien bezoek je de overheidswebsite energielabel.nl. Geef aan om wat voor type woning het gaat en voer jouw postcode (8121) plus het huisnummer in. Het huidige label wordt nu meteen weergegeven. Opmerking: betreft het een voorlopig energielabel? Dit telt niet als officieel woninglabel en kan je dus niet gebruiken. Je moet deze altijd omzetten naar een definitief label. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Olst opvragen.

Plaats een reactie