Energielabel Hidaard

Direct energielabel aanvragen

Eenvoudig en betaalbaar een energielabel aanvragen voor jouw woning in Hidaard? Sinds 1 januari 2015 moet elke woning een energielabel hebben. Dit certificaat geeft een indicatie van hoe zuinig jouw woning is en geeft gerichte mogelijkheden om de energierekening verder terug te dringen. Ga je jouw woning verkopen of verhuren? Dan is een definitief energielabel in Hidaard verplicht. Op deze pagina lees je actuele info over het regelen en aanvragen van een certificaat. Verder is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en bieden wij tips om jouw woning te verduurzamen.

 • Het energielabel geeft aan of een woning veel of weinig energie verbruikt.
 • Je moet het aantonen bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • We delen het op in 7 labels: Energielabel A & B (maximaal zuinig) t/m F of G (zeer onzuinig).
 • De laatste jaren regelde je een VEL (vereenvoudigd label) zelf via internet. De regering heeft de werkwijze aangepast.
 • De woningeigenaar maakt een afspraak met de energieadviseur in Hidaard die jouw huis helemaal doorneemt en een label opmaakt.
 • Het keurmerk – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost tussen de €105,00 – €385,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Hidaard

Het energielabel geeft duidelijkheid aangaande de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Alle huizen in Nederland ontvingen in 2015 een voorlopig energielabel. Als je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, dan moet je een definitief energielabel hebben. Per 2021 hanteert de overheid een nieuwe werkwijze waarbinnen het label wordt opgesteld (NTA8800). Je moet dus een officiële energieadviseur verzoeken langs te komen. Deze vakman zal thuis langskomen en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. De prijzen zijn om die reden ook flink hoger geworden. In het gedeelte hieronder vind je precies hoe je zo’n voordelig energielabel in Hidaard regelt.

5-stappenplan energielabel aanvragen

 1. Bekijk alle energiedeskundigen

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl bekijk je alle deskundige energieadviseurs die een energielabel mogen vastleggen. Voor relevante lokale resultaten gebruik je jouw postcode (8737) om een erkend deskundige in Hidaard te zoeken.

 2. Bereid je voor op de afspraak

  Kies een specialist en bel of mail voor een afspraak. Het is belangrijk dat je de belangrijke details van het huis kunt laten zien. Waar vaak om gevraagd wordt zijn bouwtekeningen, EPC-berekeningen, het bestek, documentatie en facturen.

 3. Bezoek van de deskundige

  De erkend energiedeskundige bezoekt jou op locatie om de kenmerken van je huis vast te stellen. Het bezoek duurt ongeveer 2 uur.

 4. Registratie van het label

  De EP-adviseur in Hidaard maak zijn of haar berekening, bepaalt het label en voert de registratie door in de het EP-Online systeem.

 5. Je label opzoeken

  Nadat de calculatie is afgerond ontvang je digitaal een PDF van de energie index inclusief alle kenmerken en verbeterpunten van de woning. Je kunt het 10 jaar blijven gebruiken en moet je laten zien op het moment dat je gaat verkopen. Door middel van Mijn Overheid kun je de documentatie ook downloaden.

Wil jij een particulier energielabel aanvragen?

Check alle energieadviseurs en profiteer van aantrekkelijke tarieven

Gemiddelde kosten energielabel

De gemiddelde prijzen van een definitief energielabel komen uit tussen de €145,00 & €370,00. In de vergelijker hieronder bieden we de gemiddelde kosten van een energielabel deskundige Hidaard. Meteen aan de slag? Klik hier om de dienstverleners (in de regio) te vergelijken. Of bekijk adviseurs in Reahûs, Itens, Easterein, Iens en Kûbaard. De tarieven komen tot stand door verschillende factoren.

 1. Hoe groot het huis is (hoekwoning, villa, twee-onder-een kap, vrijstaand, tussenwoning).
 2. De tijd (in uren) die de bouwinspecteur bezig is.
 3. De kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen en EPC-berekeningen).
 4. De vestigingslocatie van de energiecoach.
WoningtypeM2 woonruimteOnkosten
Klein appartement70 m2€ 174,00
Rijtjeshuis125 m2€ 213,00
2-onder-1-kap165 m2€ 276,00
Villa175 m2€ 364,00
Geschatte kosten woninglabel Hidaard.

De beste energieadviseurs in Hidaard vergelijken

Ook direct zo’n definitief energielabel aanvragen? Op dat moment heb je nodig een erkend deskundige energielabel Hidaard. Het platform om deze vakmannen te treffen is centraalregisterTechniek.nl. Daar vind je het QBISnl register. In deze database vind je officiële specialisten (BRL9500). Om gebruik te maken van een aanbieding vind je in onze vergelijkingstabel verschillende (lokale) adviseurs waar je vrij eenvoudig een afspraak kunt maken tegen een relatief voordelige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

In 4 stappen naar een energieneutrale woning

Woon jij in een milieu-onvriendelijk huis, en wil jij graag iets doen aan de energieprestatie? Met slimme energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning renoveren naar een huis met label A of B. In de regel begint men altijd met isoleren. Op die manier realiseer je een setting waarbij de warmte niet zomaar de woning uit kan. Zodra dit in orde is kijk je pas naar zelf energie opwekken met een warmtepomp of zonnepanelen. Op deze website lees je ook meer over Boete energielabel.

Tip: Via het overheidsinitiatief www.verbeteruwhuis.nl check je – nadat je wat vragen hebt beantwoord – concrete verbeteropties voor een groen energielabel. Achterhaal de mogelijke besparingen.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Hidaard

 • Een milieuvriendelijke woning en flink besparen op de energiekosten.
 • Een aangenaam binnenklimaat: minder tocht en kou rond het raam.
 • Een B- of A woning is goed voor het milieu.
 • Flinke toename van de woningwaarde.
 • Sommige banken verstrekken een rentekorting.
 • Je kunt profiteren van verscheidene subsidies om een huis milieuvriendelijker te maken.
 • De energiecoach in Hidaard kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarPunten van aandacht
Label A2014 – 2024Volledig elektrische warmtepomp + zonnepanelen plaatsen.
Label B2002 – 2004Investeren in een all-electric of hybride warmtepomp of zonnepanelen.
Label C1987 – 1999HR-glas op woon- en slaapkamer.
Label D1973 – 1985Verdere isolatie, HR++ glas en HR107 combiketel.
Label E1966 – 1976Kruipruimte, muren, dak en vloer isoleren + zonnepanelen.
Label F1948 – 1966Grondige isolatie, dubbel glas + HR-ketel.
Label Gt/m 1942Nieuwe ketel en isoleren.

Snel het goedkoopste energielabel regelen?

Bekijk alle aanbieders en vraag het nog deze week aan

Isoleren van de woning

Isolatie is altijd de belangrijkste stap voor een energiezuinig huis. Met grondige isolatie voorkom je dat de gerealiseerde warmte verloren gaat. Zo bespaar je op de maandelijkse stookkosten en krijg je een fijn en comfortabel binnenklimaat. Waar je moet starten met isoleren wordt bepaald door wat er nu allemaal al aan isolatie is gedaan. De leeftijd van de woning zegt vaak al veel over de mate van isolatie. Vraag ook de vorige bewoners en/of buren. Een bouwtechnische keuring of warmtescan laat zien waar het aan isolatie ontbreekt. In de tabel hieronder zoek je eenvoudig naar de mogelijke besparing bij een eengezinswoning met 60 m2 vloeroppervlak met een standaard hr combiketel.

Soort isolatiePrijzenBesparing GasBesparing p/jaar
Dakisolatie€3000 – €5000940 m3€686
Vloerisolatie€2000 – €3300280 m3€204
Spouwmuurisolatie€1150 – €2100960 m3€701
HR++ glas€1700 – €2550395 m3€288,35
Investering en opbrengsten bij isolatie van kleine woning (60 m2 vloeroppervlakte).

Ventileren

Op het moment dat je huis een goede isolatie heeft, moet je zorgen dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is essentieel voor een comfortabel klimaat in huis. Slim en zuinig ventileren betekent een optimaal binnenklimaat, zonder heel erg veel warmteverlies.

 • Winddrukgeregelde roosters: open roosters in de ramen maken natuurlijke ventilatie mogelijk.
 • Losse ventilatieunit: voor de ventilatie van aparte ruimtes.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: een systeem dat lucht aanvoer en afvoert waarbij de warmte wordt behouden.
 • Ventilatiewarmtepomp i.c.m. CV/HR ketel: profiteert van warmte uit de ventilatielucht en kan hiervoor een huis verwarmen.

CV-ketel vervangen voor duurzaam alternatief

De verwarming in een huis kost het meeste energie. Dit gaat vaak nog met een gasgestookte HR-ketel. Overweeg een groen alternatief om je woning warm te stoken zonder gas. In onderstaande lijst vind je een aantal systemen.

 • Nieuwe HR107 ketel: een veel hoger rendement dan traditionele CV-ketels.
 • Een hybride warmtepomp: een samenwerking tussen de CV-ketel en een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: een stand-alone systeem dat volledig op stroom werk.
 • Zonneboiler: op een duurzame manier warm tapwater opwekken.
 • Infraroodpanelen: ideaal als extra bijverwarming in een schuur of studeerkamer.

Zonnepanelen plaatsen

Op het moment dat je de nodige maatregelen hebt getroffen kan je uitrekenen hoeveel kwH-stroom je nodig hebt. De benodigde stroom kan je op een duurzame manier opwekken met zonnepanelen op het dak. Zonnepanelen gaan met gemak 25 jaar mee en ze verdienen zich razendsnel terug, vaak al binnen 7 jaar.

 • Zonnepanelen vangen zonnestralen op en zetten dit om naar gelijkstroom.
 • Een compleet pakket met 10 zonnepanelen kost gemiddeld €5200 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 7 jaar.
 • Elektriciteit dat je niet zelf gebruikt kan je terugleveren aan de energieleverancier (salderen). Over dit stukje stroom krijg je hetzelfde tarief als jij betaalt aan de leverancier, je streept het dus tegen elkaar weg.

energielabel-hidaard-8737

Goedkoop energielabel voor een bedrijfspand aanvragen

Je dient te beschikken over een energielabel voor een kantoor op het moment van overdracht (koop/huur) van een bedrijfsgebouw van minimaal 50m2. De verplichting is van toepassing op alle utiliteitsgebouwen zoals een kantoorgebouw, onderwijspanden, horeca, en openbare gebouwen zoals bibliotheken. Betreft het een pand groter dan 100m2, en is daarvan meer dan 50% toegeschreven als kantoorplekken? In die situaties moet het pand vanaf 2023 wettelijk gezien beschikken over energielabel C. Verder moeten winkels en bedrijven in publieke gebouwen met een ruimte van minimaal 250 m2 het label duidelijk zichtbaar ophangen, zoals bij de ingang of welkomstruimtes. Lees ook meer over Voordeligste energielabel.

 • Bij verkoop, verhuur of oplevering van een bedrijfspand is een energielabel noodzakelijk.
 • Dit is noodzakelijk voor alle bedrijfspanden, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en winkels.
 • Voor industriële bedrijfsruimten is er een uitzondering gemaakt.
 • Bedrijfsgebouwen met een oppervlakte van meer dan 100m2 (waar 50% of meer gebruikt wordt als kantoor) moeten vanaf 2023 ingeschreven staan met een milieulabel C.
 • In grotere publieke ruimtes met een oppervlakte van ten minste 250 m2 moet elke bezoeker dit label kunnen inzien bij de ingang.

Veelgestelde vragen woninglabel

Wat doet een energielabel?
Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.de energieprestatie van een woning. Hoe minder je hoeft te stoken, hoe groener het label. De energie-index kent 7 stappen: van energielabel A & B (maximaal milieuvriendelijk) tot de slechtste label F/G (ontzettend onzuinig).

Heeft elke woning een energielabel verplichting?
Ja, wanneer jij het huis verhuurt of verkoopt dan moet je aantonen wat het definitieve energielabel is. Het dient ook in de advertentie/website van de makelaar getoond te worden. Ontbreekt het label, dan kan je een boete van tenminste €170 krijgen.

Hoe kan ik het label aanvragen?
Voor dit document moet je een vakbekwame energiedeskundige in Hidaard thuis laten langskomen voor een onderzoek. Middels QBIS.nl vind je de beschikbare energiespecialisten. Deze adviseur bezoekt jou op locatie en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. Deze expert maakt de berekening, bepaalt het label en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database. Je ontvangt digitaal alle dossiers en je kunt het vinden in Mijn Overheid (gemeente Súdwest-Fryslân).

Hoe wordt mijn energielabel vastgesteld?
De expert bekijkt het jaar waarin het gebouw is neergezet, het soort huis, grootte van de woning en andere woningkenmerken zoals soort glas, de mate van isolatie, de centrale verwarming en ventilatie voorzieningen en de aanwezigheid van energiebesparende producten zoals een WTW, zonneboiler of zonnepanelen. Middels deze documentatie wordt opgesteld hoeveel gas en stroom benodigd is voor het leveren van warm water en de verwarming van een gebouw en welk deel uit hernieuwbare bronnen komt. Vervolgens wordt de labelletter definitief vastgesteld.

Welke tarieven worden gevraagd voor een energielabel?
De prijzen van een energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €180,00 & €440,00. De definitieve prijs is afhankelijk van de omvang van de woning, het aantal uren dat de adviseur nodig heeft en de documentatie die je paraat hebt (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Hidaard kun jij het beste doen door verschillende energieadviseur te benaderen die hun werkgebied hebben liggen binnen de provincie Friesland.

Ik wil mijn energielabel opvragen, hoe werkt dat?
Daarvoor ga je naar energielabel.nl van de overheid. Kies het type woning en voer jouw postcode (8737) en huisnummer plus eventueel toevoeging in. Het huidige label wordt nu meteen weergegeven. Goed om te weten: laat het systeem een voorlopig energielabel zien? Dit is geen officieel document en kan je dus niet gebruiken. Je zult het dus eerst moeten omzetten naar een definitief woninglabel. Zoek het snel uit: energielabel huis Hidaard opvragen.

Plaats een reactie