Energielabel Scharnegoutum

Direct energielabel aanvragen

Gemakkelijk en snel een energielabel aanvragen voor jouw woning in Scharnegoutum? Per 1 januari 2015 heeft ieder huis een energielabel toegewezen gekregen. Dit woninglabel geeft een indicatie van hoeveel energie jouw woning verbruikt en biedt concrete mogelijkheden om het energieverbruik te verlagen. Ben je van plan jouw woning te verkopen of verhuren? In dat geval is een definitief energielabel in Scharnegoutum verplicht. Op deze website ontdek je uitgebreide info over het regelen en aanvragen van een certificaat. Verder is er ook een overzicht met plaatselijke energieadviseurs en kan je aan de slag met nuttige informatie hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken.

 • De energielabels bieden inzicht in de energieprestatie van een gebouw.
 • Sinds 2015 is het verplicht bij een transactiemoment (verkoop, verhuur en oplevering).
 • Er zijn 7 categorieën: Energielabel A & B (heel milieuvriendelijk) t/m F & G (ontzettend onzuinig).
 • Tot 2020 kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. De regelgeving is in 2021 omgegooid.
 • Je moet nu een afspraak maken met de energieadviseur in Scharnegoutum die de woning ter plaatse opneemt en een label opmaakt.
 • Het keurmerk – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost je ongeveer tussen de €195,00 & €355,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Scharnegoutum

Een energielabel biedt duidelijkheid over het energieverbruik van een woning. Alle woningen in Nederland verkregen in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. Zodra jij jouw huis wilt verkopen of verhuren, dan moet je een definitief energielabel hebben. In 2021 is er een nieuwe manier waarop dit wordt vastgesteld (NTA8800). Je moet daarom een bekwame energieadviseur verzoeken langs te komen. Deze expert komt langs en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Het nadeel voor de consument is dat het veel duurder is. In het stappenplan hieronder lees je hoe jij zo’n voordelig energielabel in Scharnegoutum moet regelen.

In vijf stappen het energielabel aanvragen

 1. Vergelijk energiedeskundigen

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl tref je alle bevoegde energieadviseurs die het energielabel mogen opmaken. Het beste kun je een postcode gebruiken (8629) om een erkend deskundige in Scharnegoutum te zoeken.

 2. Bereid je voor op de afspraak

  Tik op een deskundige en stem samen een geschikt moment af. De afspraak zal een stuk vloeiender verlopen wanneer je de belangrijke informatie van het huis kunt laten zien. Bijvoorbeeld bouwtekeningen, EPC-berekeningen, het bestek, documentatie en facturen.

 3. Het onderzoek

  De erkend energiedeskundige komt langs op het afgesproken moment en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. Trek er ongeveer 2 uur voor uit.

 4. Label registratie

  De EP-adviseur in Scharnegoutum maak zijn of haar berekening, bepaalt het label en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform.

 5. Inzicht in jouw label

  Nadat de calculatie is afgerond krijg jij per mail een PDF van het vastgestelde label met alle kenmerken en verbetermogelijkheden. Je kunt het 10 jaar blijven gebruiken en moet je ook aanbieden in de situaties waarbij je gaat verhuren of verkopen. Je kunt het ook te allen tijde opvragen via Mijn Overheid.

Wil jij een particulier energielabel aanvragen?

Bekijk energieadviseurs en profiteer van aantrekkelijke tarieven

De kosten van een energielabel

De prijzen van een definitief energielabel schommelen tussen de €165,00 & €450,00. In de tabel hieronder bekijk je de huidige tarieven van een energielabel deskundige Scharnegoutum. Wil je een concrete prijs? Klik hier om de adviseurs met elkaar te vergelijken. Of bekijk adviseurs in Goënga, Gauw, Offingawier, Oppenhuizen en Uitwellingerga. De totale tarieven komen tot stand door de volgende variabelen.

 1. Het soort huis (twee-onder-een kap, villa, tussenwoning, vrijstaand, hoekwoning).
 2. Het aantal uren dat de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen en installatietechnische gegevens).
 4. Het werkgebied & locatie van de energiecoach.
Categorie woningOppervlakteTarieven
Appartement55 m2€ 179,00
Rijtjeswoning105 m2€ 216,00
Geschakeld huis140 m2€ 281,00
Losse woning180 m2€ 350,00
Gemiddelde kosten woninglabel Scharnegoutum.

Toonaangevende energieadviseurs in Scharnegoutum vergelijken

Makkelijk en voordelig zo’n definitief energielabel aanvragen? Om dit te regelen maak je een afspraak met een erkend deskundige energielabel Scharnegoutum. Het adres om een adviseur te vinden is https://www.centraalregistertechniek.nl. Daar kan je klikken op de link naar het QBISnl register. Hier kom je in contact met erkend deskundige specialisten (BRL9500). Voor een voordelige keuze vind je in onze vergelijkingstabel een overzicht met erkende specialisten waar je direct een woninglabel kunt aanvragen tegen een relatief voordelige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzamer wonen in 4 stappen

Gebruikt jouw woning veel gas en stroom, en wil jij graag verduurzamen en daarmee de energieprestatie verbeteren? Middels de juiste energiebesparende maatregelen kan jij elk gebouw omturnen tot een groen label (A, B of C). In de regel begint men altijd met isoleren. Daarmee zorg je ervoor dat de warmte ook echt in de woning blijft. Bij de fase daaropvolgend ga je juist verder in op energie die je zelf kunt opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Of klik door voor meer informatie over Energie-Index.

Adviezen: Via het platform https://www.verbeteruwhuis.nl check je – na het beantwoorden van wat vragen – praktische verbeteropties voor een groen energielabel. Bezoek de website en doe de check.

De belangrijkste voordelen van een zuinig energielabel woning Scharnegoutum

 • Een zuinig huis en besparen op de energierekening.
 • Een aangenaam leefklimaat: in de winter lekker warm en in de zomer lekker koel.
 • Een huis met het milieulabel A of B is goed voor het milieu.
 • Huizen met een groen label zijn meer waard.
 • In sommige gevallen biedt de bank een rentekorting.
 • Er gelden meerdere subsidies voor het verduurzamen van jouw woning.
 • De energiecoach in Scharnegoutum kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2011 – 2024Investeer in nieuwe warmte-innovaties.
Label B1999 – 2005Zelf stroom opwekken met zonnepanelen + warmtepomp.
Label C1988 – 2004Focus op muurisolatie en verbeteringen aan het dak.
Label D1974 – 1980Vervang het glas en probeer de leidingen te isoleren.
Label E1969 – 1978Vloer, dak en muren isoleren en zonnepanelen.
Label F1950 – 1970Spouwmuur-, dak- en vloerisolatie.
Label Gt/m 1925Isolatie met focus op vloer, dak en muur.

Eenvoudig het goedkoopste energielabel regelen?

Vergelijk aanbieders en vraag snel jouw energielabel aan

Woningisolatie

Alleen met de juiste isolatie realiseer je een zuinig huis. Door alle onderdelen van je huis goed te isoleren vermijd je dat de gerealiseerde warmte verloren gaat. Zo worden de stookkosten een stuk gunstiger en heb je ook een aangenaam leefklimaat. Waar je moet starten heeft te maken met de huidige isolatietoepassingen in huis. Het jaar waarin het huis is gebouwd is vaak een goede indicator hiervoor. Vraag ook de vorige bewoners en/of buren. Een bouwtechnische keuring of een thermografische inspectie laat zien of en waar een woning warmte verliest. In de lijst hieronder bekijk je de te verwachten besparing bij een eengezinswoning met 60 m2 vloeroppervlak met een hr combiketel.

Type isolatieOnkostenGasbesparingBesparing in €
Dakisolatie€3400 – €6000810 m3€559
Vloerisolatie€1000 – €4000350 m3€242
Spouwmuurisolatie€1150 – €2150830 m3€573
HR++ glas€1900 – €2850480 m3€331,2
De totale kosten en opbrengsten bij isolatiewerkzaamheden van een standaard huis.

Ventileren

Als jouw woning goed geïsoleerd is, is het aan te raden dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is essentieel voor een gezond binnenklimaat. Zuinig en slim ventileren houdt in een gezond leefklimaat, waarbij er slechts weinig warmteverlies plaatsvindt.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: roosters in de ramen of kozijnen reageren op de winddruk.
 • Lokale ventilatie-unit: optimale efficiënte ventilatie van een enkele ruimte.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: geen last meer van koude luchtstromen door de WTW unit.
 • Ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: gebruikt de warmte uit de ventilatielucht als duurzame warmtebron voor verwarming.

Woning gasloos verwarmen

De centrale verwarming is voor veel mensen een kostenpost. Dit gaat vaak nog met een gasgestookte HR-ketel. Je kunt kiezen voor een meer innovatieve verwarmingsbron om je woning warm te stoken zonder gas. Onderstaand kun je verschillende voorbeelden vinden.

 • Moderne HR-combiketel: Iets duurder in aanschaf maar veel efficiënter.
 • Een hybride warmtepomp: eenvoudig te installeren systeem in hybride setting met de CV.
 • Een all-electric warmtepomp: het hele huis verwarmen met stroom (stand-alone warmtepomp).
 • Zonneboiler: op een duurzame manier warm tapwater opwekken.
 • Infraroodpanelen: lokaal verwarmen met een gunstig energieverbruik.

Voordelen zonnepanelen

Op het moment dat je jouw woning hebt geïsoleerd en voorzien hebt van een nieuwe HR-ketel of warmtepomp kan je uitrekenen hoeveel kwH-stroom je nodig hebt. De totale stroom kan je schoon en duurzaam opwekken door zonnepanelen te laten leggen. Ze hebben een lange levensduur (25- 30 jaar) en na gemiddeld 7 jaar zijn ze terugverdiend.

 • Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit.
 • Een systeem van 10 zonnepanelen koop je vanaf €4500 en heeft een terugverdientijd van ongeveer 8,5 jaar.
 • De stroom die over is en je niet verbruikt lever je automatisch terug, dit heet ook wel salderen. Hiervoor ontvang je hetzelfde tarief als waarvoor jij het bij de energieleverancier inkoopt.

energielabel-scharnegoutum-8629

Snel een energielabel voor bedrijfspand aanvragen

Je dient te beschikken over een energielabel voor een kantoor bij oplevering, maar ook bij verhuur/verkoop van een bedrijfsgebouw van minimaal 50m2. Deze verordening richt zich op alle soorten utiliteitsgebouwen zoals kantoorgebouwen, universiteitsgebouwen, showrooms, en publiek toegankelijke panden zoals een bibliotheek. Is het object meer dan 100m2 groot qua oppervlakte, en wordt dit voor ten minste 50% ingezet als kantoorgebouw? In dit scenario moet het gebouw begin 2023 de beschikking hebben over energielabel C of hoger. Tevens moeten organisaties (bijvoorbeeld ziekenhuizen of supermarkten) die hun vestiging in een publiek toegankelijke ruimte hebben met een oppervlakte van ten minste 250 m2 dit energielabel zichtbaar tonen, bijvoorbeeld bij de toegangspoort. Op deze website lees je ook alles over Energieadviseur.

 • Bij het het officiële verkoopmoment van een bedrijfsruimte is een energielabel verplicht.
 • Deze wetgeving is van toepassing voor bedrijfspanden, winkels, kantoren en horeca gebouwen.
 • Voor loodsen en productiehallen geldt de verplichting niet.
 • Bedrijfsgebouwen met een oppervlakte van meer dan 100m2 (en waar minimaal 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten binnenkort (2023) minimaal de beschikking hebben over milieulabel C.
 • In publieke panden van minimaal 250 m2 moet het label zichtbaar zijn opgehangen voor bezoekers.

De meest gestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat betekent een energielabel?
Een energielabel biedt duidelijkheid over hoe energiezuinig een huis is. Hoe minder CO-2 de woning uitstoot, hoe beter het woninglabel van je huis is. De energie-index loopt van energielabel A/B (zeer milieuvriendelijk) tot en met F / G (hoog verbruik).

Moet ik verplicht een energielabel hebben?
Ja, als je een gebouw gaat verkopen of verhuren dan moet je laten zien wat de erkende deskundige van de woning vond. Deze details moet je ook tonen in de advertenties (makelaar). Is er geen geregistreerd label, dan kun je geconfronteerd worden met een boete van €170,00.

Hoe kan ik het label aanvragen?
Voor dit document moet je een bekwame energiedeskundige in Scharnegoutum bij je thuis laten komen voor een inspectie. Aan de hand van QBIS.nl vind je de beschikbare energiespecialisten. Een adviseur komt langs en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. Deze persoon stelt het label vast het registreert het definitieve label in de EP-online database. Ze versturen dit documenten via de mail en via Mijn Overheid kan jij het later ook weer opvragen (gemeente Súdwest-Fryslân).

Hoe komt mijn energielabel tot stand?
Een vakman controleert het bouwjaar, het type woning, oppervlakte en andere aspecten als wat voor glas er in de ramen zit, de beschikbare isolatie, de aanwezige ventilatie opties en verwarmingssystemen en of er ook energie wordt gewonnen met een warmtepomp of zonnepanelen. Op basis van deze gegevens berekent hij of zij hoeveel energie er wordt gebruikt voor het leveren van warm water en de verwarming van het huis en hoeveel van deze energie uit hernieuwbare bronnen komt. Daarna krijg je van de expert de labelletter te horen.

Wat is de prijs van het energielabel?
De kosten van het energielabel liggen vaak tussen de €105,00 en €370,00. De definitieve prijs wordt bepaald door het soort woning, hoeveel uur de expert er mee bezig is en de kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen en installatietechnische gegevens). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Scharnegoutum kan je doen door een aantal aanbieders te gaan vergelijken die actief zijn binnen de provincie Friesland.

Hoe werkt het opvragen van mijn huidige energielabel?
Om dit in te zien surf je naar energielabel.nl van de overheid. Kies het type woning en voer jouw postcode (8629) en het huisnummer in de zoekbalk in. Het huidige label wordt nu meteen weergegeven. Let op: betreft het een voorlopig energielabel? Dit is geen formeel label en is dus ook niet toegestaan om te gebruiken. Je moet dit dus eerst aanpassen naar een definitief huislabel. Ga direct aan de slag: energielabel huis Scharnegoutum opvragen.

Plaats een reactie