Energielabel Oppenhuizen

Direct energielabel aanvragen

Wil je graag een energielabel aanvragen voor jouw woning in Oppenhuizen? Vanaf 1 januari 2015 is er een nieuw energielabel voor woningen gelanceerd. Dit label laat zien hoe energiezuinig jouw woning is en biedt handige maatregelen om het energieverbruik te verlagen. Ga je jouw woning verkopen of verhuren? In dat geval is een definitief energielabel in Oppenhuizen verplicht. Op ons energielabel-platform ontdek je alle benodigde info over het checken en aanvragen van het certificaat. In aanvulling daarop is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en hebben wij een stappenplan om jouw woning energiezuiniger te maken.

 • Het energielabel laat zien hoe zuinig jouw woning is, en hoe je dit kunt verbeteren.
 • Je moet het aantonen bij een woningoverdracht (bijvoorbeeld verkoop of verhuur).
 • We delen het op in 7 labels: Energielabel A/B (erg zuinig) t/m F of G (zeer onzuinig).
 • In het begin kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Dit beleid is in 2021 gewijzigd.
 • Je moet nu eerst contact opnemen met een energieadviseur in Oppenhuizen die de woning ter plaatse opneemt en een label opmaakt.
 • Het label – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost je ongeveer tussen de €100,00 & €350,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Oppenhuizen

Zo’n energielabel laat zien hoe het gesteld is met het energiegebruik van een woning of gebouw. Alle huizen in Nederland kregen in 2015 automatisch een voorlopig energielabel. Zodra je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, dan heb je een definitief energielabel nodig. Met ingang van 2021 is er een nieuw systeem waarbinnen het label wordt opgesteld (NTA8800). Je moet dus een vakbekwame energieadviseur thuis laten langskomen. Deze specialist huur je als het ware in en inspecteert de gehele woning. Het certificaat is nu wel een stuk duurder geworden. Hierna leggen wij uit hoe je zo’n voordelig energielabel in Oppenhuizen moet regelen.

Een energielabel voor je woning aanvragen in 5 stappen

 1. Informeer naar een energiedeskundige

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl tref je alle erkend deskundige energieadviseurs die het energielabel mogen opmaken. Voor relevante lokale resultaten gebruik je jouw postcode (8625) om een erkend deskundige in Oppenhuizen op te sporen.

 2. Voorbereiding op afspraak

  Selecteer een energie-specialist en overleg een moment dat hij of zij kan langskomen. Bereid je goed voor: zorg dat je alle benodigde informatie van de woning kunt laten zien. Zoals bouwtekeningen, EPC berekeningen en installatietechnische gegevens.

 3. Bezoek op locatie

  De erkend energiedeskundige bezoekt jou op locatie om de kenmerken van je huis vast te stellen. Deze ronde duurt plusminus 2,5 uur.

 4. Het registreren van een label

  De EP-adviseur in Oppenhuizen maak zijn of haar berekening, bepaalt het label en legt deze vast in de EP-online database.

 5. Het label via internet bekijken

  Nadat de adviseur bij je thuis is geweest sturen ze een PDF op van de energie index met daarin uitleg en verbeterpunten van de woning. Het document is na datum van afgifte 10 jaar geldig en moet je laten zien verkoop- of verhuur van de woning. Het document wordt ook opgeslagen in je Mijn Overheid omgeving.

Particulier energielabel voor jouw woning aanvragen?

Check alle energieadviseurs en bekijk de goedkoopste aanbieder

De kosten van een energielabel

De tarieven van een definitief energielabel schommelen tussen de €180,00 & €425,00. In het schema hieronder bekijk je de geschatte kosten van een energielabel deskundige Oppenhuizen. Direct een offerte? Klik hier om direct de (lokale) aanbieders te bekijken. Vergelijk ook adviseurs in Uitwellingerga, Jutrijp, Hommerts, Heeg en Oosthem. De definitieve prijzen wordt bepaald door meerdere variabelen.

 1. Het soort huis (vrijstaand, appartement, hoekwoning, tussenwoning, twee-onder-een kap).
 2. De tijd die de bouwinspecteur kwijt is.
 3. De informatie die voorhanden is (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen).
 4. Het werkgebied & locatie van de energiecoach.
WoningtypeM2 woonruimteTarieven
Klein appartement60 m2€ 171,00
Rijtjeshuis105 m2€ 211,00
Twee-onder-een kap145 m2€ 279,00
Vrijstaand195 m2€ 367,00
Geschatte kosten woninglabel Oppenhuizen.

Energieadviseurs in Oppenhuizen vergelijken

Vandaag nog dit definitief energielabel aanvragen? In dat geval contacteer je een erkend deskundige energielabel Oppenhuizen. De officiële website om een adviseur te vinden is www.centraalregisterTechniek.nl. Daar kan je klikken op de link naar het QBISnl register. In het register tref je bevoegde adviseurs (BRL9500). Voor een voordelige keuze check je in het overzicht hierna verschillende (lokale) adviseurs waar je gemakkelijk een certificaat kunt regelen tegen een relatief voordelige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

In 4 stappen een duurzame woning

Heb jij een woning met een rood of oranje label, en wil jij graag lagere energielasten en de energieprestatie verbeteren? Door gebruik te maken van energiebesparende maatregelen kan je ook jouw woning verbeteren tot een “groen” label (A, B of C). Het isoleren van een woning nemen we als uitgangspunt. Daardoor is het zeker dat het in de winter lekker warm blijft, en in de zomer heerlijk koel. In het vervolgtraject verleggen we de focus op eigen energieopwekking. Of klik door voor meer informatie over Voorlopig energielabel.

Advies: Op de informatieve website www.verbeteruwhuis.nl kan je zien – na het doorgeven van de gegevens van jouw woning – concrete verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Voer de check uit.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Oppenhuizen

 • Een “groene” woning en maandelijks lagere energiekosten.
 • Een comfortabel binnenklimaat: geen koude tocht in de buurt van de ramen.
 • Het woninglabel A of B hoeft minder te stoken en stoot dus minder uit.
 • Waardevermeerdering van jouw huis.
 • Sommige banken verstrekken een rentekorting.
 • Er bestaan aantrekkelijke subsidies voor het verduurzamen van jouw woning.
 • De energiecoach in Oppenhuizen kan je daar ook alles over vertellen.
EnergielabelBouwjaarOptimalisaties
Label A2010 – 2024Nul-op-de-meter dankzij zonnepanelen en warmtepomp.
Label B1998 – 2007De woning verwarmen met een warmtepomp of zonnepanelen.
Label C1985 – 2003Focus op muurisolatie en verbeteringen aan het dak.
Label D1976 – 1984Het isoleren van cv leidingen.
Label E1965 – 1979Vloer-, dak- en spouwmuurisolatie incl. zonnepanelen.
Label F1949 – 1965Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie.
Label Gt/m 1942HR-ketel en isolatie.

Het goedkoopste energielabel aanvragen?

Vergelijk alle adviseurs en vraag het nog deze week aan

Isoleren van de woning

Isolatie is altijd de belangrijkste stap voor een woning met een laag verbruik. Door de muren, vloer en het dak te isoleren voorkom je dat de warmte in huis naar buiten ontsnapt. Hierdoor gaan je stookkosten direct omlaag en profiteer je van een gezond binnenklimaat. Waar je moet starten is vooral afhankelijk van de huidige staat van de woning. Het jaar waarin het huis is gebouwd geef inzicht in de vermoedelijke staat. Je kunt ook informeren bij andere woningen in de buurt. Een bouwtechnische keuring of warmtescan laat zien of en waar een woning warmte verliest. In het schema hierna vind je de gemiddelde besparingen voor een gemiddelde eengezinswoning met een standaard hr combiketel.

Isolatie keuzeTarievenBesparing GasEnergiebesparing
Dakisolatie€3700 – €60001195 m3€777
Vloerisolatie€1800 – €3900330 m3€215
Spouwmuurisolatie€1500 – €2150810 m3€527
HR++ glas€1850 – €2900460 m3€299
Kosten en opbrengsten bij isolatie van kleine woning (60 m2 vloeroppervlakte).

Ventileren

Zodra de isolatie in huis voldoende is, is het belangrijk dat de luchtstromen in het pand worden verbeterd. Ventilatie is cruciaal voor een comfortabel binnenklimaat. Zuinig en slim ventileren houdt in een prettig wooncomfort waarbij er constant frisse lucht wordt aangevoerd en er energie uit de vervuilde lucht wordt gehaald.

 • Zelfregelend rooster: wordt door winddruk nauwer of zelfs helemaal gesloten.
 • Lokale ventilatie-unit: slimme keuze bij woningen met natuurlijke ventilatie.
 • Balansventilatie met WTW-unit: geen last meer van koude luchtstromen door de WTW unit.
 • Ventilatiewarmtepomp als vervanging van je ventilatiebox: is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken en kan hiervoor een huis verwarmen.

Alternatieven van de CV-ketel

De centrale verwarming is voor veel mensen een kostenpost. Dit gaat vaak nog met een gasgestookte HR-ketel. Je kunt kijken naar een zuinig systeem die bijna geen of zelfs helemaal geen gas nodig heeft. In onderstaande lijst bekijk je de meeste populaire optie.

 • Nieuwe HR107 ketel: Zuinig maar ook stil, compact en veilig.
 • Een hybride warmtepomp: een duurzame lucht-warmtepomp met CV-ketel ondersteuning.
 • Een all-electric warmtepomp: haalt energie uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt hier warmte van.
 • Zonneboiler: zonnecollectoren verwarmen een gesloten leidingsystemen en de boiler.
 • Infraroodpanelen: een sfeervol paneel dat werkt d.m.v. stralingswarmte.

Stroom opwekken met zonnepanelen

Nadat je de nodige maatregelen hebt getroffen kan je de totale stroombehoefte berekenen. De benodigde stroom kan je zelf opwekken door een set met zonnepanelen te laten plaatsen. Ze hebben een levensduur van 25 jaar of langer en ze verdienen zich razendsnel terug, vaak al binnen 7 jaar.

 • Zonnepanelen vangen zonnestralen op en zetten dit om naar gelijkstroom.
 • Een systeem van 10 zonnepanelen is er al vanaf €5100 en verdien je terug in 7 jaar.
 • De elektriciteit die je niet gebruikt kan je terugleveren aan de energieleverancier (salderen). Hierover ontvang je hetzelfde tarief als je betaalt aan jouw leverancier.

energielabel-oppenhuizen-8625

Snel een energielabel voor bedrijfspand aanvragen

Elke kantoorpand moet een energielabel kunnen overleggen in situaties van verkoop en verhuur van een bedrijfspand met een oppervlakte vanaf 50m2. Deze regel is opgesteld voor utiliteitsgebouwen als een kantoor, onderwijspanden, hotels, en publiek toegankelijke panden zoals gemeentehuizen. Is het object meer dan 100m2 groot qua oppervlakte, en wordt 50% of meer gebruikt als kantoorruimte? In dat kader moet het gebouw begin 2023 wettelijk gezien beschikken over energielabel C. Bovendien moeten organisaties (bijvoorbeeld ziekenhuizen of supermarkten) die actief zijn in openbare gebouwen van minimaal 250 m2 het label duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de receptie of ingang. Je kunt hier ook meer lezen over Bouwkundig rapport.

 • Bij verkoop, verhuur of oplevering van een bedrijfsruimte moet je een officieel energielabel overleggen.
 • Op dit moment geldt deze verplichting voor bedrijfspanden, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en winkels.
 • Voor industriële bedrijfspanden is dit niet van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 vierkante meter aan oppervlakte (waar 50% of meer gebruikt wordt als kantoor) moeten per 2023 ten minste milieulabel C hebben.
 • In publieke gebouwen met een oppervlakte van meer dan 250 m² moet dit label duidelijk in het zicht worden opgehangen.

Veelgestelde vragen woninglabel

Hoe werkt een energielabel?
Het energielabel geeft een indicatie van de energieprestatie van een woning. Hoe efficiënter de woning verwarmd wordt, hoe groener het label. De zogenaamde energie-index loopt van energielabel A/B (groen label) tot en met F en G (niet duurzaam).

Is voor iedereen een energielabel verplicht?
Ja, als je een gebouw verkoopt of verhuurt moet je inzicht bieden in wat het label is van jouw huis is. Het dient ook in de advertentie/website van de makelaar getoond te worden. Is er geen label bekend, dan is een boete van €170 niet uitgesloten.

Hoe vraag je een label aan?
Hiervoor moet je een vakbekwame energiedeskundige in Oppenhuizen laten komen. Via het platform Qbis.nl kom je gemakkelijk in contact met lokale energiespecialisten. Deze deskundige zal thuis langskomen en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. De adviseur beslist uiteindelijk wat het label moet worden en registreert deze in de database EP-Online. Je krijgt een email met alle documenten en daarnaast is het op te vragen via Mijn Overheid (gemeente Súdwest-Fryslân).

Op welke manier wordt het energielabel bepaald?
De adviseur inspecteert het bouwjaar van het huis, het type huis, het aantal m2 woonoppervlakte en belangrijke aspecten zoals HR ++ glas en kozijnen, de isolatiewerkzaamheden, de ventilatie en verwarming oplossingen in het gebouw en de aanwezige systemen voor energieopwekking (zonnecellen / warmtepomp). Met deze complete analyse kan uitgerekend worden wat de totale energiebehoefte is voor het verwarmen en koelen van het appartement en wat het aandeel van duurzame energie is. Op basis hiervan krijg je van de expert de labelletter te horen.

Wat zijn de huidige kosten van een energielabel?
De kosten van je energielabel liggen tussen de €135,00 – €450,00. De prijsindicatie hangt af van het soort woning, hoeveel tijd de adviseur nodig denkt te hebben en de reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en installatietechnische gegevens). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Oppenhuizen is over het algemeen gunstiger door enkele aanbieders te contacteren die hun werkgebied hebben liggen in de provincie Friesland.

Mijn energielabel opvragen, hoe doe ik dat?
Hiervoor kan je het beste gaan naar het platform energielabel.nl. Selecteer koop- of huurwoning en vul de postcode (8625) en het huisnummer in. Je krijgt nu meteen te zien welk label je hebt. Belangrijk: is het een voorlopig energielabel? Dit is geen officieel document en kan je dus niet gebruiken. Je moet het voorlopige label veranderen in een definitief woninglabel. Vind gelijk alle benodigde info: energielabel huis Oppenhuizen opvragen.

Plaats een reactie