Energielabel Wommels

Direct energielabel aanvragen

Wil je graag een energielabel aanvragen voor jouw woning in Wommels? Vanaf 2015 beschikt elke woning over een energielabel. Dit informatielabel geeft aan hoe zuinig jouw woning is en toont belangrijke maatregelen om de energierekening verder terug te dringen. Wil je jouw huis verkopen? Dan is een definitief energielabel in Wommels verplicht. Op dit informatieplatform vind je uitgebreide info over het aanvragen van jouw certificaat. Daarnaast kunnen verschillende energieadviseurs vergeleken worden en tref je hier concrete tips hoe jij jouw woning groener kunt maken.

 • Het energielabel geeft aan of een woning veel of weinig energie verbruikt.
 • Het is noodzakelijk bij een woningoverdracht (bijvoorbeeld verkoop of verhuur).
 • Er zijn 7 klassen: Energielabel A/B (maximaal zuinig) t/m F/G (vervuilend).
 • Tot voor kort kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. De regelgeving is in 2021 omgegooid.
 • Je dient nu eerst een afspraak te maken met een energieadviseur in Wommels die jouw hele huis bekijkt en het label vastlegt.
 • Het document – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – heeft een prijs van tussen de €200,00 & €440,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Wommels

Het energielabel geeft een indicatie van de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Alle mensen met een woning namen in 2015 een eerste voorlopige energielabel in ontvangst. In de situatie waarbij het huis opnieuw wordt verkocht of verhuurt, dan heb je een definitief energielabel nodig. In 2021 is er een nieuwe richtlijn waarop dit wordt vastgesteld (NTA8800). Daarom moet je een gecertificeerde energieadviseur laten langskomen. Deze expert moet fysiek bij je thuis komen en berekent de energieprestatie van de woning. De kosten zijn daardoor een stuk hoger. Hieronder check je hoe jij het voordelig energielabel in Wommels regelt.

In 5 stappen een energielabel aanvragen

 1. Bekijk alle energiedeskundigen

  Door gebruik te maken van www.centraalregistertechniek.nl tref je alle bevoegde energieadviseurs die een energielabel mogen registreren. Voor relevante lokale resultaten gebruik je jouw postcode (8731) om een erkend deskundige in Wommels op te sporen.

 2. Bereid je voor op de afspraak

  Selecteer een deskundige en stem samen een geschikt moment af. Het is handig als je alle relevante details van het huis kunt laten zien. Zoals bouwtekeningen, EPC-berekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie.

 3. Bezoek en berekening

  Deze erkend energiedeskundige komt fysiek bij je thuis en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. Trek er ongeveer 2 uur voor uit.

 4. Label registratie

  De EP-adviseur in Wommels bepaalt het uiteindelijke label en registreert deze in de database EP-Online.

 5. Inzicht in jouw label

  Als alle werkzaamheden zijn gedaan ontvang je digitaal een PDF van het keurmerk met alle resultaten en concrete energiebesparende maatregelen. De geldigheidsduur van het label is 10 jaar en moet je laten zien bij het opstellen van een verkoop- of huurcontract. Je kunt het ook te allen tijde opvragen via Mijn Overheid.

Heb jij een particulier energielabel nodig?

Check alle energieadviseurs en maak gebruik van de aanbieding!

De kosten van een energielabel

De totale investeringen voor een definitief energielabel komen uit tussen de €160,00 & €450,00. In de vergelijker hieronder bekijk je de geschatte kosten van een energielabel deskundige Wommels. Meteen een afspraak inplannen? Klik hier om direct de (lokale) aanbieders te bekijken. Zoek ook adviseurs in It Heidenskip, Molkwerum, Warns, Stavoren en Hindeloopen. De kosten kunnen berekend worden d.m.v. een aantal aspecten.

 1. Het type woning (villa, twee-onder-een kap, vrijstaand, tussenwoning, appartement).
 2. De benodigde tijd die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en andere technische informatie).
 4. De gekozen energiecoach en het bijbehorende tarief.
Categorie woningGrootteGeschatte kosten
Klein appartement55 m2€ 183,00
Tussenwoning115 m2€ 203,00
Twee-onder-een kap140 m2€ 278,00
Vrijstaand195 m2€ 355,00
Gemiddelde kosten woninglabel Wommels.

De beste energieadviseurs in Wommels vergelijken

Deze week een definitief energielabel aanvragen? Dan contacteer je een erkend deskundige energielabel Wommels. Het platform om ervaren energiedeskundigen te vergelijken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Daar tref je het QBISnl register. Hierin staan alle namen en gegevens van bekwame inspecteurs (BRL9500). Om snel iets af te spreken vind jij in onze vergelijker een overzicht met erkende specialisten waar je zonder gedoe een milieulabel kunt regelen voor een aantrekkelijk tarieven.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

In 4 stappen een duurzame woning

Woon jij in een milieu-onvriendelijk huis, en wil jij besparen op de energiekosten door een betere energieprestatie? Aan de hand van energiebesparende maatregelen kan jij elk gebouw updaten naar een woning met label B. Aan de basis staat altijd isoleren. Zodoende weet je zeker dat er geen warme (of koude) lucht kan ontsnappen. Pas als het huis goed geïsoleerd is kijk je pas naar energie die je zelf kunt opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Lees hier ook meer informatie over Energie besparen.

Adviezen: Op de onafhankelijke website www.verbeteruwhuis.nl controleer je – nadat je wat vragen hebt beantwoord – duidelijke verbeteropties voor een beter energielabel. Achterhaal de mogelijke besparingen.

Het belang van een zuinig energielabel woning Wommels

 • Een energiezuinig huis en flink besparen op de energiekosten.
 • Een optimaal klimaat in huis: minder tocht en kou rond het raam.
 • Een woning met label A of B is goed voor het milieu.
 • De woningwaarde stijgt bij A of B label.
 • Soms recht op een duurzaamheidskorting bij de bank.
 • De regering biedt diverse subsidies om een gebouw duurzaam te maken.
 • De energiecoach in Wommels kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarAandachtspunten
Label A2012 – 2023Stap volledig van het gas af en warmteopslag.
Label B1997 – 2008Plaatsen van zonnepanelen en/of een warmtepomp.
Label C1986 – 2003Isolatie van ramen (HR+++ glas) en zonnepanelen.
Label D1976 – 1981Leg de nadruk op goede degelijke vloerisolatie.
Label E1965 – 1978Isolatie van vloer, dak en muren + zonnepanelen.
Label F1946 – 1967HR-ketel en isolatie.
Label Gt/m 1932Kruipruimte, muren, dak en vloer isoleren.

Het goedkoopste energielabel voor jouw woning?

Bekijk alle aanbieders en ontvang nog deze week jouw label

Woning isoleren

Isolatie vormt het belangrijkste onderdeel van een duurzame woning. Door goede isolatie van muren, bodem en/of dak verhinder je dat gewonnen warmte de woning ontglipt. Hierdoor dalen de stookkosten in de winter en profiteer je van een optimaal leefklimaat. Waar je moet starten met isoleren is afhankelijk van de huidige staat van de woning. Het bouwjaar zegt vaak al veel over de mate van isolatie. Vraag ook wat de vorige eigenaar heeft gedaan. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek laat in één oogopslag zien waar warmte verloren gaat. Onderstaand zoek je eenvoudig naar de potentiële besparing voor een doorsnee woning met een hr combiketel.

Isolatie keuzePrijsGasbesparing (jaar)Besparing
Dakisolatie€3100 – €5600910 m3€610
Vloerisolatie€1800 – €3900250 m3€168
Spouwmuurisolatie€1200 – €2100930 m3€623
HR++ glas€1750 – €2550365 m3€244,55
Kosten en baten van het isoleren van een gemiddelde eengezinswoning.

Ventileren

Als je huis een goede isolatie heeft, is het aan te raden dat er gekeken wordt naar de opties voor frisse lucht. Ventilatie is van wezenlijk belang voor een comfortabele leefomgeving. Zuinig en slim ventileren houdt in een prettige leefomgeving, zonder heel erg veel warmteverlies.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: Reageren slim op de wind en passen daar luchttoevoer op aan.
 • Losse ventilatieunit: regelt de ventilatie in één ruimte.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: warmt de koude lucht die binnenkomt op met de warmte van de afgevoerde lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp i.c.m. CV/HR ketel: maakt gebruik van de warme ventilatielucht en gebruikt de warmte eigenlijk opnieuw.

Gasgestookte CV-ketel vervangen

Het aansturen van de radiatoren en/of vloerverwarming kost veel energie (vooral veel gas). In de meeste huizen vinden we nog een gasgestookte ketel. Je kunt kijken naar een zuinig systeem waardoor je nauwelijks tot geen gas meer nodig hebt. In de volgende lijst staan enkele van deze producten.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: zeer zuinig en efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: betaalbaar systeem op de CV-ketel te ondersteunen.
 • Een all-electric warmtepomp: met name interessant bij woningen die erg goed geïsoleerd zijn.
 • Zonneboiler: zorgt op een duurzame manier voor warm tapwater.
 • Infraroodpanelen: uitstekend geschikt om een ruimte plaatselijk te verwarmen.

Zonnepanelen aanschaffen

Nadat je de optimalisatiepunten voor jouw woning hebt aangepakt kan je uitrekenen hoeveel kwH-stroom je nodig hebt. Deze stroom kan je helemaal zelf genereren door te investeren in zonnepanelen. Zonnepanelen gaan met gemak 25 jaar mee en je verdient ze al binnen 6 – 8 jaar helemaal terug.

 • Zonnepanelen zetten zonlicht om in zonne-energie.
 • Een pv-systeem van 10 zonnepanelen koop je vanaf €5000 en heeft een terugverdientijd van ongeveer 8 jaar.
 • De stroom die over is en je niet verbruikt gaat naar het net (salderen). Voor dit stukje krijg je hetzelfde tarief als jij betaalt aan de leverancier, je streept het dus tegen elkaar weg.

energielabel-wommels-8731

Energielabel aanvragen voor bedrijven

Elke kantoorpand moet een energielabel kunnen overleggen bij verhuur, verkoop en oplevering van bedrijfspanden van 50m2 of groter. Deze verplichting is in het leven geroepen voor utiliteitsgebouwen als kantoorruimtes, sporthallen, horecagelegenheden, en publiek toegankelijke panden zoals ziekenhuizen. Betreft het een pand groter dan 100m2, en dient ten minste 50% als kantoorruimte? In die situaties moet het gebouw met ingang van 2023 de beschikking hebben over energielabel C of hoger. Tevens moeten (overheids)organisaties die werkzaam zijn in publieke ruimtes van minimaal 250 m2 het label zo ophangen dat iedereen dit kan zien, bijvoorbeeld naast de receptie. Je kunt hier ook meer lezen over EPC (energieprestatiecertificaat).

 • Bij verkoop, verhuur of oplevering van kantoorpanden moet je een geregistreerd energielabel kunnen overleggen.
 • Dit geldt voor vrijwel alle bedrijfspanden met een gebruiksoppervlakte van 50 m2.
 • Voor industriële bedrijfsruimten gelden andere regels.
 • Bedrijfsgebouwen met vloeroppervlaktes van 100 m2 of meer (minimaal 50% als kantoor) moeten vanaf 2023 verplicht milieulabel C hebben.
 • In grotere publieke ruimtes met een ruimte van minimaal 250 m2 moet het energielabel duidelijk zichtbaar voor het publiek worden opgehangen.

Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat is het energielabel voor woningen?
Een energielabel biedt duidelijkheid over de energieprestatie van een woning. Hoe minder energie benodigd is, hoe hoger de score op het woninglabel. De energie-index loopt van energielabel A/B (duurzaam) tot en met de slechtste label F/G (hoog verbruik).

Is het aanvragen van een energielabel verplicht?
Ja, op het moment je een woning gaat verkopen of verhuren dan moet je kunnen aantonen wat het definitieve energielabel is. Het dient ook in de advertentie/website van de makelaar getoond te worden. Is het definitieve label niet aantoonbaar, dan kan je een boete van tenminste €170 krijgen.

Hoe vraag ik voor mijn huis een label aan?
Daarvoor moet je een gecertificeerde energiedeskundige in Wommels thuis laten langskomen voor een onderzoek. Door middel van QBIS.nl doorzoek je alle energiespecialisten. Een adviseur zal thuis langskomen bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. De adviseur berekent het label en voert de registratie door in de het EP-Online systeem. Je krijgt een email met alle documenten en middels Mijn Overheid kun je het later downloaden (gemeente Súdwest-Fryslân).

Hoe wordt mijn energielabel vastgesteld?
De expert houdt rekening met het jaar waarin het gebouw is neergezet, woningtype, het aantal m2 woonoppervlakte en belangrijke aspecten zoals HR ++ glas en kozijnen, de toegepaste isolatie, de manier waarop het huis verwarmd en geventileerd wordt en de aanwezige systemen voor energieopwekking (zonnecellen / warmtepomp). Met deze complete analyse berekent hij of zij hoeveel gas en elektriciteit nodig is voor warm tapwater en verwarming en ventilatie van jouw woning en welk percentage zelf opgewekt wordt. Tenslotte zal de definitieve labelletter verstrekt worden.

Wat is het tarief van een energielabel?
De tarieven van het energielabel schommelen tussen de €170,00 en €450,00. De prijsindicatie hangt af van de grootte van de woning, het uurtarief en het aantal benodigde uren van de adviseur en de documentatie die je paraat hebt (tekeningen en andere technische informatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Wommels kan jij doorgaans het meest voordelig doen door verschillende adviesbedrijven te vergelijken die opereren in de provincie Friesland.

Mijn energielabel opvragen, hoe doe ik dat?
Om jouw huidige label in te zien kan je een kijkje nemen op Energielabel.nl. Kies voor huur/koopwoning en voer de postcode (8731) en huisnummer plus eventueel toevoeging in. Het huidige label wordt nu meteen weergegeven. Goed om te weten: betreft het een voorlopig energielabel? Dit is slechts een inschatting en geen formeel document en is dus ook niet toegestaan om te gebruiken. Bij verkoop moet je deze dus eerst veranderen in een definitieve status. Vind gelijk alle benodigde info: energielabel huis Wommels opvragen.

Plaats een reactie