Energielabel Ysbrechtum

Direct energielabel aanvragen

Wil je graag een energielabel aanvragen voor jouw woning in Ysbrechtum? Vanaf 1 januari 2015 heeft elk huis in Nederland een (voorlopig) energielabel. Het document laat zien hoe milieuvriendelijk een huis is en biedt nuttige verbetermogelijkheden om het te verduurzamen. Ga je jouw woning verkopen of verhuren? In dat geval is een definitief energielabel in Ysbrechtum verplicht. Op dit informatieplatform lees je uitgebreide info over het checken en aanvragen van het label. In aanvulling daarop bekijk je hier (lokale) energieadviseurs en tref je hier handige tips & tricks bij het verduurzamen van jouw woning.

 • Het energielabel maakt duidelijk wat de huidige staat van de woning is.
 • Je moet het aantonen bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • We delen het op in 7 klassen: Energielabel A of B (erg milieuvriendelijk) t/m F en G (erg onzuinig).
 • In het begin kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Vandaag de dag werkt het iets complexer.
 • Je moet nu een afspraak maken met de energieadviseur in Ysbrechtum die jouw hele huis bekijkt en het label registreert.
 • Het certificaat – inclusief concrete verbeterpunten – kost tussen de €200,00 & €360,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Ysbrechtum

Het energielabel geeft duidelijkheid aangaande de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Alle woningen in Nederland hebben in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid ontvangen. Zodra je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, dan is een definitief energielabel verplicht. Sedert 2021 is er een nieuwe rekenmethode waarop dit wordt vastgesteld (NTA8800). Je moet daarom een officiële energieadviseur verzoeken te komen kijken. Deze expert komt langs bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. Het nadeel voor de consument is dat het veel duurder is. In het volgende overzicht leggen wij stap voor stap uit hoe jij een voordelig energielabel in Ysbrechtum kunt regelen.

Een energielabel voor je woning aanvragen in 5 stappen

 1. Vergelijk energiedeskundigen

  Via het platform centraalregistertechniek.nl vind je verschillende officiële energieadviseurs die het energielabel mogen bepalen. Voor relevante lokale resultaten gebruik je jouw postcode (8633) om een erkend deskundige in Ysbrechtum te contacteren.

 2. Voorbereiding

  Contacteer een deskundige en probeer een afspraak in te plannen. Het is handig als je alle essentiële gegevens van de woning kunt laten zien. Onder andere bouwtekeningen en EPC-berekeningen.

 3. Bezoek op locatie

  Deze erkend energiedeskundige bezoekt jou op locatie en doorloopt een lange lijst met punten. De duur van het bezoek is ongeveer 2 uur.

 4. Vastleggen van het label

  De EP-adviseur in Ysbrechtum rekent alles door, bepaalt het label en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database.

 5. Database met labels bekijken

  Nadat de calculatie is afgerond krijg je een digitaal document (PDF) van het label inclusief een duidelijke onderbouwing en verbeterpunten van de woning. Je kunt het 10 jaar blijven gebruiken en dien je over te dragen bij de verkoop van de woning. Via de online omgeving van de overheid (DigiD inlog noodzakelijk) is het ook op te vragen.

Een particulier energielabel nodig?

Check alle energieadviseurs en maak gebruik van de aanbieding!

De actuele kosten van een energielabel

De gemiddelde prijzen van een definitief energielabel komen uit tussen de €115,00 en €375,00. In de tabel hieronder bieden we de gemiddelde kosten van een energielabel deskundige Ysbrechtum. Direct een aanvraag doen? Klik hier om de adviseurs met elkaar te vergelijken. Bekijk ook adviseurs in Tirns, Loënga, Scharnegoutum, Goënga en Gauw. De geschatte kosten wordt bepaald door velerlei aspecten.

 1. Hoe groot het huis is (hoekwoning, vrijstaand, villa, appartement, tussenwoning).
 2. De hoeveelheid arbeid (in uren) die de bouwinspecteur denkt nodig te hebben.
 3. De hoeveelheid informatie die er is (tekeningen en installatietechnische gegevens).
 4. De gekozen energiecoach en het bijbehorende tarief.
Categorie huisGrootteOnkosten
Appartement70 m2€ 184,00
Tussenwoning115 m2€ 222,00
Twee-onder-een kap155 m2€ 289,00
Villa190 m2€ 360,00
Geschatte kosten woninglabel Ysbrechtum.

Deskundige energieadviseurs in Ysbrechtum vergelijken

Binnenkort dit definitief energielabel aanvragen? Daarvoor ga jij snel op zoek naar een erkend deskundige energielabel Ysbrechtum. De officiële website om een energieadviseur te zoeken is centraalregisterTechniek.nl. Je kunt vanuit hier doorklikken naar het QBISnl register. In deze database staan alle namen en gegevens van bevoegde experts (BRL9500). Om gebruik te maken van een aanbieding check je in het overzicht hierna verschillende (lokale) adviseurs waar je zonder gedoe een woninglabel kunt aanvragen voor een scherp tarief.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Een energiezuinig huis in 4 stappen

Heeft je woning een slecht label, en wil jij besparen op de energiekosten door een betere energieprestatie? Middels de juiste energiebesparende maatregelen kan je ook jouw huis omtoveren naareen label A/B/C woning. De basis is altijd een goede isolatie. Op die manier weet je zeker dat de woning niet onnodig warmte laat ontsnappen. Bij de fase daaropvolgend wordt het pas interessant om te kijken naar de mogelijkheden voor energieopwekking. Lees hier ook meer informatie over Goedkoopste energielabel.

Let op: Via het platform https://www.verbeteruwhuis.nl ontdek je – nadat je jouw woning hebt omschreven – praktische verbeteropties voor een groen energielabel. Bekijk direct wat de mogelijkheden zijn.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Ysbrechtum

 • Een duurzame woning en besparen op de maandelijkse energielasten.
 • Een gezond binnenklimaat: geen tocht of kou rondom de ramen.
 • Een huis met het milieulabel A of B beperkt de CO-2 uitstoot.
 • Tot wel 20% hogere woningwaarde.
 • Soms recht op een duurzaamheidskorting bij de bank.
 • Er bestaan diverse subsidies als je kiest voor isolatie en andere duurzame verwarmingsbronnen.
 • De energiecoach in Ysbrechtum kan hierin een adviserende rol spelen.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2010 – 2024Stap volledig van het gas af en warmteopslag.
Label B1999 – 2007Plaatsen van zonnepanelen en/of een warmtepomp.
Label C1984 – 1999Extra isolatie toepassen en zonnepanelen leggen.
Label D1972 – 1984Optimaliseer de thermische schil van de woning.
Label E1969 – 1979Isoleren van de gehele woning plus zonnepanelen.
Label F1948 – 1967Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie.
Label Gt/m 1940Dak-, vloer-, bodem-, en muurisolatie.

Snel het goedkoopste energielabel regelen?

Vergelijk experts en regel direct de aanvraag van jouw woninglabel

Isoleer je woning

Isolatie vormt het belangrijkste onderdeel van een milieuvriendelijke woning. Dankzij goede isolatie voorkom je dat de warmte naar buiten ontsnapt. Daardoor gaan je stookkosten direct omlaag en krijg je een optimaal binnenklimaat. Waar je moet starten wordt bepaald door de huidige isolatietoepassingen in huis. Het bouwjaar van het huis kan deels bepalen wat deze staat is. Vraag ook de vorige bewoners en/of buren. Een bouwtechnische keuring of speciale warmtescan toont duidelijk aan waar er warmte de woning verlaat. Onderstaand krijg je inzicht in de mogelijke besparingen bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een standaard hr combiketel.

Soort isolatieKostenBesparing GasBesparing (€/jaar)
Dakisolatie€3200 – €5700825 m3€594
Vloerisolatie€1900 – €3700365 m3€263
Spouwmuurisolatie€1350 – €2000845 m3€608
HR++ glas€1500 – €3000495 m3€356,4
Tarieven en besparingen bij isolatie van gemiddelde eengezinswoning (60m2).

Ventileren

In de situatie waarbij een gebouw al volledig is geïsoleerd, moet je erop letten dat er altijd genoeg frisse lucht in huis kan komen. Ventilatie is bepalend voor een comfortabel wooncomfort. Slim en zuinig ventileren betekent een optimaal wooncomfort waarbij de warmte uit de vervuilde, afgezogen lucht, wordt teruggewonnen.

 • Winddrukgeregelde roosters: wordt door winddruk nauwer of zelfs helemaal gesloten.
 • Losse ventilatieunit: slimme keuze bij woningen met natuurlijke ventilatie.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: een systeem van mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid aangevoerde verse lucht volledig in balans is.
 • Ventilatiewarmtepomp met HR:ketel: wint warmte terug uit ventilatielucht en ondersteunt zodoende de CV-ketel.

CV-ketel zonder gas?

Een huis verwarmen vergt jaarlijks heel wat gas. In de meeste huizen vinden we nog een gasgestookte ketel. Je kunt kiezen voor een schoner alternatief die bijna geen of zelfs helemaal geen gas nodig heeft. In de volgende lijst vind je een aantal systemen.

 • Moderne HR-combiketel: Zuinig maar ook stil, compact en veilig.
 • Een hybride warmtepomp: perfecte tussenstap op weg naar een energieneutrale woning.
 • Een all-electric warmtepomp: een stand-alone systeem dat volledig op stroom werk.
 • Zonneboiler: gesloten systeem waarbij zonnecollectoren het water verwarmen.
 • Infraroodpanelen: natuurlijke stralingswarmte in een specifieke ruimte.

Zonnepanelen aanschaffen

Wanneer je de nodige maatregelen hebt getroffen weet je in grote lijnen hoeveel stroom er nodig is. Deze stroom kan je schoon en duurzaam opwekken met behulp van zonnepanelen op je dak. Ze hebben een levensduur van 25 jaar of langer en binnen 5 – 8 jaar heb je ze al terugverdiend.

 • Zonnepanelen wekken stroom op vanuit zonne-energie.
 • Een compleet pakket met 10 zonnepanelen kost gemiddeld €4300 en verdien je terug in gemiddeld 8,5 jaar.
 • Stroom die je niet verbruikt gaat naar het net (salderen). Hiervoor krijg je dezelfde prijs als waartegen je de energie afneemt.

energielabel-ysbrechtum-8633

Energielabel voor bedrijfspanden

Elk kantoor heeft een energielabel nodig bij verkoop, verhuur en oplevering van een bedrijfspand vanaf 50m2. Deze regel is van toepassing op alle utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, onderwijsgebouwen, winkelcentrums, en publieke gebouwen zoals een ziekenhuis. Gaat het om een pand groter dan 100m2, en is 50% of meer van deze ruimte geschikt als kantoorfunctie? In die situaties moeten deze panden per 2023 ten minste energielabel C hebben. Daarbij moeten bedrijven en organisaties die hun vestiging in een publiek toegankelijke ruimte hebben met een oppervlakte van ten minste 250 m2 het energielabel actief en transparant delen, bijvoorbeeld naast de receptie. Bekijk ook informatie over Energielabel berekenen.

 • Bij de notariële overdracht van een bedrijfspand is zo’n energielabel een vereiste.
 • Dit is noodzakelijk voor alle bedrijfspanden, winkels, kantoren en horeca gebouwen.
 • Voor loodsen en productiehallen geldt de verplichting niet.
 • Bedrijfsgebouwen met een oppervlakte van meer dan 100m2 (met minimaal 50% als kantoorfunctie) moeten in 2023 een milieulabel C of beter hebben.
 • In grote openbare gebouwen met een oppervlakte van meer dan 250 m² moet het label bovendien zichtbaar zijn voor bezoekers.

Meer informatie over het woninglabel in onze FAQ

Wat betekent een energielabel?
Het energielabel zegt iets over de energieprestatie van een woning. Hoe minder CO-2 de woning uitstoot, hoe beter het woninglabel van je huis is. De energie-index start bij energielabel A of B (laag verbruik) en gaat door tot F en G (relatief hoog gebruik).

Heb ik verplicht een energielabel nodig?
Ja, als je een gebouw in de verkoop of verhuur wil doen dan moet je kunnen aantonen wat het label is van jouw huis is. Deze gegevens moeten vermeld worden in de advertenties (makelaar). Kan je geen geldig label aantonen, dan kun je een boete van €170 krijgen.

Hoe vraag je een label aan?
Voor een erkend label moet je een vakbekwame energiedeskundige in Ysbrechtum uitnodigen. Op www.Qbis.nl kan je een energiespecialist zoeken. Een inspecteur komt langs en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. De adviseur berekent het label en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database. Je ontvangt het document als PDF en in Mijn Overheid is het zelf te downloaden (gemeente Súdwest-Fryslân).

Hoe wordt mijn energielabel vastgesteld?
Een expert onderzoekt het bouwjaar van de woning, het type huis, de grootte en overige onderdelen als ramen en kozijnen, de isolatiewerkzaamheden, de centrale verwarming en ventilatie voorzieningen en of het huis een warmtepomp of zonnepanelen heeft. Middels deze documentatie wordt vastgesteld wat de totale energiebehoefte is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van jouw huis en in welke mate de woning dit zelf uit hernieuwbare bronnen haalt. Op basis hiervan zal de definitieve labelletter verstrekt worden.

Wat zijn de huidige kosten van een energielabel?
De tarieven van een energielabel schommelen tussen de €180,00 en €425,00. De verwachte prijs hangt af van de omvang van de woning, het aantal uur dat de adviseur bezig zal zijn en de beschikbare documentatie (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Ysbrechtum kan je doen door verschillende leveranciers te contacteren die werkzaam zijn rondom de provincie Friesland.

Hoe werkt het opvragen van mijn huidige energielabel?
Hiervoor surf je naar het platform energielabel.nl. Selecteer je type woning en voer jouw postcode (8633) en het huisnummer in de zoekbalk in. Je krijgt nu gelijk het huidige label plus de vervaldatum te zien. Waarschuwing: krijg je een voorlopig energielabel te zien? Dit is geen formeel label en kan je dus niet gebruiken. Je moet het voorlopige label veranderen in een definitief label. Zoek het snel uit: energielabel huis Ysbrechtum opvragen.

Plaats een reactie