Energielabel Ter Apel

Direct energielabel aanvragen

Gemakkelijk en snel een energielabel aanvragen voor jouw woning in Ter Apel? Sinds 1 januari 2015 heeft elk huis in Nederland een (voorlopig) energielabel. Dit keurmerk geeft een indicatie van hoe energiezuinig jouw woning is en toont nuttige mogelijkheden om de woning nog energiezuiniger te maken. Ga je jouw woning verkopen of verhuren? Dan is een definitief energielabel in Ter Apel verplicht. Op dit informatieplatform vind je aanvullende informatie over het berekenen, opvragen en aanvragen van het certificaat. Daarnaast is er ook een overzicht met plaatselijke energieadviseurs en kan je aan de slag met een stappenplan om jouw woning energiezuiniger te maken.

 • Het energielabel helpt je om je huis zuiniger en comfortabeler te maken.
 • Sinds 1 januari 2015 is het verplicht bij een woningverkoop, verhuurcontract of een nieuwbouwproject.
 • We delen het op in 7 categorieën: Energielabel A of B (maximaal zuinig) t/m F & G (hoog energieverbruik).
 • Vroeger kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. De regering heeft de werkwijze aangepast.
 • Je moet nu eerst contact opnemen met een energieadviseur in Ter Apel die de woning inspecteert en het label vaststelt.
 • Het document – inclusief een rapport met adviespunten – kost gemiddeld tussen de €120,00 & €355,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Ter Apel

Het energielabel geeft inzicht in de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Alle woningen in Nederland kregen van de overheid in 2015 een voorlopig energielabel. Wanneer je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, dan moet je een definitief energielabel hebben. Sinds kort is er een nieuwe rekenmethode wat door specialisten ook wel NTA8800 wordt genoemd. Je moet om die reden een vakbekwame energieadviseur uitnodigen. Deze specialist huur je als het ware in en inspecteert de gehele woning. Het gevolg is dat het wel een stuk duurder is. Hieronder leggen wij uit hoe je het voordelig energielabel in Ter Apel aanvraagt.

Een energielabel voor je woning aanvragen in 5 stappen

 1. Vergelijk energiedeskundigen

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl tref je alle gecertificeerde energieadviseurs die het energielabel mogen bepalen. Voor relevante lokale resultaten gebruik je jouw postcode (9561) om een erkend deskundige in Ter Apel te zoeken.

 2. Afspraak en voorbereiding

  Kies een energiedeskundige en probeer een afspraak in te plannen. Zorg dat je de belangrijke informatie van de woning hebt. Met name bouwtekeningen, EPC berekeningen en installatietechnische gegevens.

 3. Bezoek en berekening

  Zo’n erkend energiedeskundige bezoekt jou op locatie om de inspectie van de woning te doen. Hij of zij zal ongeveer 2 uur bezig zijn.

 4. Het registreren van een label

  De EP-adviseur in Ter Apel berekent de energieprestaties en legt deze vast in de EP-online database.

 5. Het label via internet bekijken

  Wanneer alles achter de rug is sturen ze een PDF op van het certificaat met alle kenmerken en suggesties om de woning te verduurzamen. Het label is 10 jaar geldig en dien je te overhandigen wanneer je de woning gaat verhuren of verkopen. Het document wordt ook opgeslagen in je Mijn Overheid omgeving.

Meer informatie over een particulier energielabel?

Doorzoek de energieadviseurs en bekijk de goedkoopste aanbieder

Gemiddelde kosten energielabel

De gemiddelde prijzen van een definitief energielabel liggen vaak tussen de €135,00 en €425,00. In het schema hieronder tref je de huidige kosten van een energielabel deskundige Ter Apel. Wil je dit direct regelen? Klik hier om de beschikbare (regionale) experts te vergelijken. Of bekijk adviseurs in Sellingen, Bourtange, Vlagtwedde, Eesergroen en Ees. De kosten hangen af van velerlei variabelen.

 1. De grootte van de woning (villa, tussenwoning, vrijstaand, appartement, hoekwoning).
 2. De tijd (in uren) die de bouwinspecteur bezig is.
 3. De beschikbare documentatie (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen).
 4. De energiecoach of adviseur die je kiest.
Categorie huisM2 woonoppervlakteOnkosten
Appartement50 m2€ 178,00
Rijtjeshuis125 m2€ 220,00
2-onder-1-kap160 m2€ 290,00
Vrijstaand175 m2€ 353,00
Actuele kosten woninglabel Ter Apel.

De beste energieadviseurs in Ter Apel vergelijken

Wil jij snel zo’n definitief energielabel aanvragen? Daarvoor contacteer je een erkend deskundige energielabel Ter Apel. Het adres om een adviseur te vinden is www.centraalregisterTechniek.nl. Daar open je het QBISnl register. Hier staan alle namen en gegevens van gecertificeerde inspecteurs (BRL9500). Om de eerste stap te zetten tref je in de tabel hieronder een aantal betrouwbare partijen waar je vrij eenvoudig een label kunt regelen voor een scherp tarief.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzamer wonen in 4 stappen

Gebruikt jouw woning veel energie, en wil je de maandelijkse lasten verlagen door de energieprestatie te verbeteren?Door middel van energiebesparende maatregelen kan je feitelijk iedere woning verbouwen naar een “groen” label (A, B of C). Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Daarmee weet je zeker dat zo min mogelijk warmte verloren gaat. Bij de stappen daarna leg je de nadruk op het opwekken van eigen energie. Je leest hier ook alle informatie over E energielabel.

Let op: Op de website www.verbeteruwhuis.nl bekijk je – nadat je de vragenlijst hebt ingevuld – gerichte verbeteropties voor een beter energielabel. Check de potentiële besparing.

De belangrijkste voordelen van een zuinig energielabel woning Ter Apel

 • Een zuinig huis met een lagere energierekening.
 • Een optimaal leefklimaat: het hele jaar een aangename temperatuur in huis.
 • Een energielabel A of B woning is goed voor het milieu.
 • Waardevermeerdering van jouw huis.
 • Soms recht op een duurzaamheidskorting bij de bank.
 • Je kunt profiteren van verscheidene subsidies om een huis milieuvriendelijker te maken.
 • De energiecoach in Ter Apel kan hierin een adviserende rol spelen.
EnergielabelBouwjaarAandachtspunten
Label A2012 – 2023Zelfvoorzienende woning met zonnepanelen en warmtepomp.
Label B2000 – 2004Duurzaam de woning verwarmen met een warmtepomp.
Label C1986 – 2000Triple glas, zonnepanelen + evt. spouwmuurisolatie
Label D1975 – 1985Laat warmtescan doen voor laatste isolatie kansen.
Label E1966 – 1975Dubbel glas plaatsen en isoleren plus zonnepanelen.
Label F1949 – 1969Enkel glas vervangen + isoleren.
Label Gt/m 1930Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie.

Het goedkoopste energielabel aanvragen?

Vergelijk adviseurs en vraag snel jouw energielabel aan

Woning isoleren

Isolatie vormt het belangrijkste onderdeel van een duurzame woning. Door goede woningisolatie toe te passen vermijd je dat warme lucht de woning ontglipt. Hierdoor gaan je stookkosten direct omlaag en dat leidt tot een gezond klimaat in huis. Waar je moet beginnen hangt af van de actuele isolatie die is toegepast. Het bouwjaar van de woning geeft een aardige indicatie. Vraag ook de vorige bewoners en/of buren. Een bouwtechnische keuring of warmtescan toont duidelijk aan waar er warmte de woning verlaat. Hieronder krijg je inzicht in de te verwachten besparing voor een doorsnee woning met een hr combiketel.

Manier van isolerenOnkostenGasbesparing p/jaarBesparing p/jaar
Dakisolatie€3300 – €56001085 m3€803
Vloerisolatie€1500 – €3200245 m3€181
Spouwmuurisolatie€1050 – €2250730 m3€540
HR++ glas€1750 – €2700440 m3€325,6
De totale kosten en opbrengsten bij isolatie van gemiddelde eengezinswoning (60m2).

Ventileren

Als je beschikt over een goed geïsoleerde woning, moet je zeker stellen dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Slim en zuinig ventileren wil zeggen een gezond binnenklimaat, zonder al te veel warme te verliezen.

 • Winddrukgeregelde roosters: meer of minder lucht in de woning door middel van roosters.
 • Losse ventilatieunit: regelt de ventilatie in één ruimte.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: d.m.v. de mechanische ventilatie worden alle ruimtes even goed geventileerd.
 • (Hybride) ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: profiteert van warmte uit de ventilatielucht en gebruikt de warmte eigenlijk opnieuw.

CV-ketel zonder gas?

Het verwarmen van een woning is voor veel mensen een kostenpost. Veel woning beschikken nog over een gasketel. Kies voor een duurzaam alternatief die nauwelijks of helemaal geen gas gebruikt. In onderstaande lijst bieden we een aantal suggesties.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: een veel hoger rendement dan traditionele CV-ketels.
 • Een hybride warmtepomp: betaalbaar systeem op de CV-ketel te ondersteunen.
 • Een all-electric warmtepomp: een stand-alone product dat de woning verwarmt op elektriciteit.
 • Zonneboiler: op een duurzame manier warm tapwater opwekken.
 • Infraroodpanelen: aangename warmte, beperkt luchtcirculatie.

Zonnepanelen aanschaffen

Wanneer je aanpassingen hebt doorgevoerd kan je een inschatting maken van de benodigde hoeveelheid stroom. De benodigde stroom kan je helemaal zelf genereren met zonnepanelen op het dak. Ze gaan met gemak 30 jaar of langer mee en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen zetten zonlicht om in zonne-energie.
 • Een compleet pakket met 10 zonnepanelen kost om en nabij de €4100 en verdien je terug in 8 jaar.
 • De ongebruikte stroom lever je automatisch terug, dit heet ook wel salderen. Hierover ontvang je hetzelfde tarief als waarvoor jij het hebt ingekocht.

energielabel-ter-apel-9561

Snel een energielabel voor bedrijfspand aanvragen

Een geldig energielabel voor je bedrijf is nodig bij verkoop, verhuur en oplevering van bedrijfspanden van 50m2 of groter. Deze regel is van toepassing op alle utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, onderwijspanden, winkelcentra, en publieke gebouwen zoals stadions. Is het object meer dan 100m2 groot qua oppervlakte, en dient ten minste 50% als kantoorfunctie? In die situaties moet het gebouw begin 2023 ten minste energielabel C hebben. Daarbij moeten winkels en bedrijven in publieke gebouwen vanaf 250 m2 het label duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld naast de receptie. Op deze website vind je ook alles over Besparen op energie.

 • Bij overdracht of oplevering van een zakelijke ruimte is zo’n energielabel een vereiste.
 • Deze wetgeving is van toepassing voor bedrijfspanden, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en winkels.
 • Voor opslagruimtes en loodsen is dit niet van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen die groter zijn dan 100 m2 (waarbij meer dan 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten met ingang van 2023 verplicht milieulabel C hebben.
 • In openbare (bedrijfs)ruimtes met een ruimte van minimaal 250 m2 moet elke bezoeker dit label kunnen inzien bij de ingang.

Lees de veelgestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat is het energielabel voor woningen?
Het energielabel geeft inzicht in de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Hoe minder energie benodigd is, hoe positiever het woninglabel uitvalt. De energie-index start bij energielabel A/B (heel zuinig) en gaat verder tot de slechtste label F/G (zeer hoog verbruik).

Moet ik verplicht een energielabel hebben?
Ja, op het moment je een woning gaat verkopen of verhuren dan moet je aantonen wat de erkende deskundige van de woning vond. Dit dient ook te worden meegenomen in de advertenties (makelaar). Is er geen geregistreerd label, dan kan je een boete van tenminste €170 krijgen.

Hoe vraag ik voor mijn huis een label aan?
Hiervoor moet je een deskundige energiedeskundige in Ter Apel thuis laten komen. Via het platform Qbis.nl zijn alle energiespecialisten te vergelijken. Deze deskundige bezoekt jou op locatie en bekijkt de huidige staat van de woning. De deskundige stelt het label vast het registreert het definitieve label in de EP-online database. Ze versturen dit documenten via de mail en in Mijn Overheid is het zelf te downloaden (gemeente Westerwolde).

Hoe wordt mijn energielabel vastgesteld?
De adviseur checkt het bouwjaar van het gebouw, het soort huis, m2 woonoppervlakte en andere woningkenmerken zoals ramen en kozijnen, de mate van isolatie, type CV-ketel en ventilatiesysteem en of er ook energie wordt gewonnen met een warmtepomp of zonnepanelen. D.m.v. van deze gegevens berekent hij of zij hoeveel gas en elektriciteit nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van een gebouw en welk deel uit hernieuwbare bronnen komt. Uiteindelijk krijg je van de expert de labelletter te horen.

Welke tarieven worden gevraagd voor een energielabel?
De onkosten van het energielabel variëren tussen de €140,00 – €415,00. De verwachte prijs wordt berekend a.d.h.v. de omvang van de woning, de benodigde tijd die de energieadviseur nodig heeft en de beschikbare documentatie (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Ter Apel is over het algemeen gunstiger door meerdere aanbieders onder elkaar te zetten die diensten leveren rondom de provincie Groningen.

Via welke website kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om dit te bekijken surf je naar www.energielabel.nl. Kies huur- of koopwoning en voer jouw postcode (9561) en het huisnummer in de betreffende velden in. Je ziet nu meteen het label en de geldigheid. Kijk uit: laat het systeem een voorlopig energielabel zien? Dit is geen formeel label en kan je dus niet gebruiken. Je moet deze altijd omzetten naar een definitief label. Vind gelijk alle benodigde info: energielabel huis Ter Apel opvragen.

Plaats een reactie