Energielabel Aalten

Direct energielabel aanvragen

Snel en voordelig een energielabel aanvragen voor jouw woning in Aalten? Sinds een aantal jaren moet elke woning een energielabel hebben. Dit certificaat laat zien hoe energiezuinig een woning is en biedt belangrijke verbetermogelijkheden om de woning nog energiezuiniger te maken. Wil je jouw huis verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Aalten verplicht. Op deze website ontdek je alle benodigde informatie over het berekenen, opvragen en aanvragen van het certificaat. Ook kan je (regionale) energieadviseurs met elkaar vergelijken en bekijk je nuttige informatie hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken.

 • Het energielabel maakt duidelijk wat de huidige staat van de woning is.
 • Het is verplicht bij een woningverkoop, verhuurcontract of een nieuwbouwproject.
 • Er zijn 7 niveau’s: Energielabel A of B (erg zuinig) t/m F en G (hoog energieverbruik).
 • Tot 2020 kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Er geldt sinds 2021 andere wetgeving.
 • Je dient nu eerst een afspraak te maken met een energieadviseur in Aalten die de woning inspecteert en op basis daarvan het label vaststelt.
 • Het informatielabel – inclusief concrete verbeterpunten – kost tussen de €115,00 en €370,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Aalten

Het energielabel geeft duidelijkheid aangaande het energieverbruik van een woning. Alle Nederlanders met een huis verkregen in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. In de situatie waarbij het huis opnieuw wordt verkocht of verhuurt, is een definitief energielabel noodzakelijk. In 2021 is er een nieuwe rekenmethode die we ook wel kennen als NTA8800. Je moet dus een erkend deskundige energieadviseur laten komen. Deze adviseur komt langs en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. De tarieven zijn echter een stuk ongunstiger. Onderstaand bieden wij informatie over hoe jij zo’n voordelig energielabel in Aalten moet aanvragen.

Snel en voordelig een energielabel aanvragen

 1. Informeer naar een energiedeskundige

  Via het platform centraalregistertechniek.nl doorzoek je alle bekwame energieadviseurs die een energielabel mogen registreren. Zoek op postcode (7121) om een erkend deskundige in Aalten op te vragen.

 2. Bereid je voor op de afspraak

  Informeer bij een adviseur en plan een afspraak in. Bereid je goed voor: zorg dat je alle actuele details van jouw huis paraat hebt. Waar vaak om gevraagd wordt zijn bouwtekeningen, EPC berekeningen en installatietechnische gegevens.

 3. De inspectie

  Een erkend energiedeskundige bezoekt jou op locatie en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. Je kunt bij deze rondgang aanwezig zijn.

 4. Vastleggen van het label

  De EP-adviseur in Aalten stelt het label vast en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database.

 5. Online label inzien

  Als alle werkzaamheden zijn gedaan krijg je een digitaal document (PDF) van het informatielabel met een uitgebreide samenvatting en concrete verbeterpunten. De geldigheidsduur van het label is 10 jaar en kan je overhandigen wanneer je de woning gaat verhuren of verkopen. Het is ook in te zien (en te downloaden) via MijnOverheid.

Meer informatie over een particulier energielabel?

Check alle energieadviseurs en bekijk de goedkoopste aanbieder

De kosten van een energielabel

De doorsnee tarieven voor een definitief energielabel komen uit tussen de €180,00 – €450,00. In het schema hieronder bekijk je de huidige tarieven van een energielabel deskundige Aalten. Direct een offerte? Klik hier om direct de (lokale) aanbieders te bekijken. Zoek ook adviseurs in Winterswijk, Oude IJsselstreek, Montferland, Doetinchem en Rheden. De tarieven komen tot stand door een aantal factoren.

 1. Categorie huis (twee-onder-een kap, appartement, vrijstaand, tussenwoning, hoekwoning).
 2. De tijd (in uren) die de bouwinspecteur bezig is.
 3. Vooraf verkregen inzicht in het huis (tekeningen of het bestek).
 4. De gekozen energiecoach en het bijbehorende tarief.
Soort woningM2 woonruimteOnkosten
Klein appartement80 m2€ 176,00
Tussenwoning125 m2€ 213,00
Twee-onder-een kap160 m2€ 291,00
Vrijstaand195 m2€ 355,00
Actuele kosten woninglabel Aalten.

De beste energieadviseurs in Aalten vergelijken

Wil jij snel dit definitief energielabel aanvragen? Dan contacteer je een erkend deskundige energielabel Aalten. De officiële website om ervaren energiedeskundigen te vergelijken is www.centraalregistertechniek.nl. Daar open je het QBISnl register. In het register vergelijk je officiële vakmannen (BRL9500). Om snel iets af te spreken vind je in onze vergelijkingstabel een aantal betrouwbare partijen waar je vrij eenvoudig een woninginspectie kunt aanvragen tegen een scherpe prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzamer wonen in 4 stappen

Heb jij een label E, F of G woning, en wil je de energieprestatie graag verbeteren? Met het toepassen van energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning renoveren naar een groen label (A, B of C). De basis is altijd een goede isolatie. Daarmee weet je zeker dat het in de winter lekker warm blijft, en in de zomer heerlijk koel. In het vervolgtraject leg je de nadruk op energie die je zelf kunt opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Lees hier ook meer informatie over Energielabel voor bedrijfspand.

Advies: Via het platform www.verbeteruwhuis.nl ontdek je – nadat je de vragenlijst hebt ingevuld – praktische verbeteropties voor een beter energielabel. Doe hier de check.

Voordelen van een zuinig energielabel woning Aalten

 • Een energiezuinig huis met een lagere energierekening.
 • Meer wooncomfort: geen tocht en kou bij de ramen.
 • Een energielabel A of B woning hoeft minder te stoken en stoot dus minder uit.
 • Woningwaarde stijgt tot wel 20%.
 • Soms recht op een duurzaamheidskorting bij de bank.
 • Je kunt profiteren van interessante subsidies om een huis te verduurzamen.
 • De energiecoach in Aalten kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2013 – 2024Zet de laatste puntjes op de i: loop alle apparaten na.
Label B2002 – 2006Duurzaam de woning verwarmen met een warmtepomp.
Label C1984 – 2002Isolatie van ramen (HR+++ glas) en zonnepanelen.
Label D1976 – 1984HR++ glas en een nieuwe HR-ketel.
Label E1969 – 1978Isoleren van de (spouw) muren, dak en vloer + zonnepanelen.
Label F1949 – 1966Isoleren en verwarmingsketel vervangen.
Label Gt/m 1935Isolatie van muur, dak, vloer en kruipruimte.

Eenvoudig het goedkoopste energielabel regelen?

Bekijk alle specialisten en ontvang nog deze week jouw label

Isoleren van de woning

Isolatie is de belangrijkste voorwaarde voor een “groene” woning. Dankzij goede isolatie verhinder je dat gewonnen warmte naar buiten gaat. Hierdoor dalen de stookkosten in de winter en geniet je van een gezond leefklimaat. Welke onderdelen je als eerste moet isoleren is vooral afhankelijk van de huidige mate van isolatie. Het bouwjaar van het huis is vaak een goede indicator hiervoor. Vraag ook de vorige bewoners en/of buren. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek met warmtescan laat de warmtelekken van uw woning zien. In het schema hierna doorzoek je de besparingen die mogelijk gerealiseerd kan worden bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een normale hr combiketel.

Isolatie keuzeOnkostenBesparing gas (jaar)Energiebesparing
Dakisolatie€4000 – €5800995 m3€687
Vloerisolatie€1000 – €4000410 m3€283
Spouwmuurisolatie€1450 – €2100720 m3€497
HR++ glas€1800 – €2900335 m3€231
Kosten en opbrengsten bij het isoleren van een doorsnee- eengezinswoning.

Ventileren

Wanneer het huis al reeds correct geïsoleerd is, moet je erop letten dat er altijd genoeg frisse lucht in huis kan komen. Ventilatie is noodzakelijk voor een aangenaam wooncomfort. Zuinig en slim ventileren wil zeggen een gezond klimaat in huis waarbij de warmte uit de vervuilde, afgezogen lucht, wordt teruggewonnen.

 • Zelfregelend rooster: rooster in ramen of deuren zorgen voor schone lucht.
 • Lokale ventilatie-unit: regelt de ventilatie in één ruimte.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: een systeem van mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid aangevoerde verse lucht volledig in balans is.
 • Ventilatiewarmtepomp in combinatie met HR-ketel: is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken en ondersteunt zodoende de CV-ketel.

CV-ketel vervangen

Het aansturen van de radiatoren en/of vloerverwarming kost veel energie (vooral veel gas). De meeste woningen hebben nog een HR-ketel op gas. Overweeg een groen alternatief om je woning warm te stoken zonder gas. In de lijst hieronder vind je de belangrijkste voorbeelden.

 • Moderne HR-combiketel: Tot wel 15% efficiënter dan een traditionele gasketel.
 • Een hybride warmtepomp: duurzaam je woning verwarmen met minder gas.
 • Een all-electric warmtepomp: een volwaardige vervanger van de CV-ketel.
 • Zonneboiler: de zonnecollectoren op het dak zijn aangesloten op een gesloten leidingsysteem.
 • Infraroodpanelen: een comfortabele warmte zonder energieverlies.

Investeer in zonnepanelen

Wanneer je de nodige isolatiewerkzaamheden hebt getroffen en een nieuwe ketel of warmtepomp hebt geplaatst kan je uitrekenen hoeveel kwH-stroom je nodig hebt. Deze stroom kan je helemaal zelf genereren door een set met zonnepanelen te laten plaatsen. De nieuwste panelen kunnen wel 40 jaar mee en binnen 5 – 8 jaar heb je ze al terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten het om in stroom.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen kost zo’n €5500 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 6 jaar.
 • De elektriciteit die je niet gebruikt kan je terugleveren aan de energieleverancier (salderen). Hierover krijg je dezelfde prijs als waarvoor jij stroom afneemt.

energielabel-aalten-7121

Energielabels voor bedrijfspanden

Een geldig energielabel voor kantoren is verplicht wanneer er een verkoop- of verhuurcontract wordt opgesteld van een bedrijfsgebouw van minimaal 50m2. Deze noodzaak richt zich op alle soorten utiliteitsgebouwen zoals kantoorruimtes, zwembaden, cafés, en publieke panden zoals verzorgingshuizen. Is het gebouw groter dan 100m2, en is 50% of meer van deze ruimte geschikt als kantoorgebouw? Op dat moment moet het pand per 2023 beschikken over een energielabel C. Bovendien moeten organisaties (bijvoorbeeld ziekenhuizen of supermarkten) die actief zijn in openbare gebouwen van 250m2 of groter het energielabel duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de toegangspoort. Op deze website vind je ook alles over Energielabel check.

 • Bij het het officiële verkoopmoment van een zakelijke ruimte moet je een officieel energielabel overleggen.
 • Dit geldt voor vrijwel alle bedrijfspanden en publiek toegankelijke ruimtes van 50 m2 en groter.
 • Voor industriële bedrijfsruimten geldt er op dit moment geen verplichting.
 • Bedrijfsgebouwen groter dan 100m2 (met minimaal 50% als kantoorfunctie) moeten per 2023 ten minste milieulabel C hebben.
 • In grote openbare gebouwen met een ruimte van minimaal 250 m2 moet elke passant dit label kunnen bekijken bij de entree.

Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat is het energielabel voor woningen?
Een energielabel biedt duidelijkheid over hoe energiezuinig een woning is. Hoe minder je hoeft te stoken, hoe aantrekkelijker het woninglabel wordt. De energie-index start bij energielabel A of B (maximaal zuinig) en gaat door tot F en G (ontzettend onzuinig).

Moet ik verplicht een energielabel hebben?
Ja, in de situatie waarin je het huis gaat verkopen of verhuren moet je aan kunnen tonen wat de huidige energie staat van de woning is. Dit moet ook in de verkoop- of verhuuradvertentie (makelaar) staan. Is er geen geregistreerd label, dan kan je een boete van tenminste €170 krijgen.

Hoe is het label aan te vragen?
Daarvoor moet je een gecertificeerde energiedeskundige in Aalten bij je thuis laten komen. Aan de hand van QBIS.nl kun jij snel een energiespecialist vinden. Een inspecteur komt bij je thuis en zal het huis volledig inspecteren. Hij of zij kiest het label en voert deze ook in de database EP-online in. De dossierstukken krijg je per mail en middels Mijn Overheid kun je het later downloaden (gemeente Aalten).

Wat bepaalt mijn energielabel?
Een specialist analyseert het bouwjaar, het soort woning, de grootte en belangrijke aspecten zoals wat voor glas er in de ramen zit, mate van isolatie, op welke manier de woning wordt verwarmd en geventileerd en of er energie-efficiënte warmtebronnen aanwezig zijn zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Met deze details berekent de deskundige wat de totale energiebehoefte is voor het leveren van warm water en de verwarming van het appartement en welk percentage zelf opgewekt wordt. Daarna wordt de labelletter definitief vastgesteld.

Wat is de prijs van het energielabel?
De tarieven van een energielabel variëren tussen de €200,00 – €365,00. De totale kostprijs hangt af van type woning, hoeveel tijd de adviseur nodig denkt te hebben en de hoeveelheid informatie die er is (tekeningen en facturen van renovaties). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Aalten kan je goedkoper doen door diverse energie-inspecteurs te vergelijken die diensten leveren binnen de provincie Gelderland.

Hoe kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om jouw huidige score te bekijken kan je een kijkje nemen op het platform energielabel.nl. Selecteer je type woning en voer jouw postcode (7121) en huisnummer in. Je krijgt nu meteen te zien welk label je hebt. Waarschuwing: is het een voorlopig energielabel? Dit is geen formeel label en wordt dus ook niet geaccepteerd bij een verkoop of verhuur. Je moet het voorlopige label veranderen in een definitief label. Wacht niet langer: energielabel huis Aalten opvragen.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie