Energielabel Oterleek

Direct energielabel aanvragen

Wil je graag een energielabel aanvragen voor jouw woning in Oterleek? Sinds een aantal jaren is er een nieuw energielabel voor woningen gelanceerd. Het document laat zien hoe zuinig jouw woning is en toont gerichte suggesties om de woning nog energiezuiniger te maken. Ga je je huis verkopen? Dan is een definitief energielabel in Oterleek verplicht. Op dit informatieplatform communiceren wij actuele informatie over hoe je het label aanvraagt. Tevens is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en vind je nuttige informatie hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken.

 • Het energielabel helpt je om je huis zuiniger en comfortabeler te maken.
 • Het is noodzakelijk bij een woningverkoop, verhuurcontract of een nieuwbouwproject.
 • We delen het op in 7 niveaus: Energielabel A of B (erg zuinig) t/m F en G (erg onzuinig).
 • Voorheen kon men zelf online een VEL (vereenvoudigd label) bestellen. In 2021 zijn deze regels veranderd.
 • De woningeigenaar maakt een afspraak met de energieadviseur in Oterleek die de hele woning bekijkt en het label registreert.
 • Het label – inclusief een rapport met adviespunten – kost gemiddeld tussen de €130,00 – €440,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Oterleek

Het energielabel geeft een indicatie van de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Alle huizen in Nederland namen in 2015 een eerste voorlopige energielabel in ontvangst. Zodra jij de woning gaat verhuren over verkopen, dan moet je een definitief energielabel kunnen overhandigen. Per 2021 is er een nieuwe methode dat wordt geclassificeerd als NTA8800. Daarom moet je een bekwame energieadviseur thuis uitnodigen. Deze specialist zal thuis langskomen en berekent de energieprestatie van de woning. Het certificaat is nu wel een stuk duurder geworden. In het stappenplan hieronder bekijk je hoe jij het voordelig energielabel in Oterleek regelt.

Een particulier woning energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Bekijk alle energiedeskundigen

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl vergelijk je alle gecertificeerde energieadviseurs die het energielabel mogen bepalen. Zoek op postcode (1842) om een erkend deskundige in Oterleek te zoeken.

 2. Bereid je voor op de afspraak

  Maak een keuze voor een specialist en overleg een moment dat hij of zij kan langskomen. Het is belangrijk dat je de belangrijke informatie van de woning hebt. Bijvoorbeeld bouwtekeningen, EPC-berekeningen facturen van verbetermaatregelen.

 3. Bezoek van de deskundige

  Zo’n erkend energiedeskundige bezoekt jou op locatie en doorloopt een lange lijst met punten. Deze ronde duurt plusminus 2,5 uur.

 4. Inschrijven van het label

  De EP-adviseur in Oterleek beslist uiteindelijk wat het label moet worden en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database.

 5. Nieuwe label opvragen

  Na afloop van de inspectie krijg je een digitaal document (PDF) van het document met een toelichting en alle mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen. Het document is na datum van afgifte 10 jaar geldig en moet je laten zien in de situaties waarbij je gaat verhuren of verkopen. Het is ook in te zien (en te downloaden) via MijnOverheid.

Meer informatie over een particulier energielabel?

Bekijk energieadviseurs en maak gebruik van de aanbieding!

Prijzen van een definitief energielabel

De gemiddelde prijzen van een definitief energielabel schommelen tussen de €190,00 en €380,00. In het schema hieronder vind je de huidige kosten van een energielabel deskundige Oterleek. Meteen een afspraak inplannen? Klik hier om de adviseurs met elkaar te vergelijken. Of bekijk adviseurs in Stompetoren, Sint Pancras, Koedijk, Oudorp en Den Hoorn. De geschatte tarieven komen tot stand door verschillende zaken.

 1. Type en leeftijd huis (tussenwoning, villa, hoekwoning, appartement, twee-onder-een kap).
 2. De benodigde tijd die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. Vooraf verkregen inzicht in het huis (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie).
 4. De energiecoach die jij kiest.
Type woningOppervlaktePrijzen
Studio/Appartement70 m2€ 165,00
Rijtjeswoning120 m2€ 200,00
2-onder-1-kap160 m2€ 286,00
Vrijstaand175 m2€ 366,00
Geschatte kosten woninglabel Oterleek.

Alle energieadviseurs in Oterleek vergelijken

Ook direct je definitief energielabel aanvragen? Op dat moment contacteer je een erkend deskundige energielabel Oterleek. De officiële website om een energieadviseur te zoeken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Op deze pagina vind je een link naar het QBISnl register. Hier vergelijk je erkend deskundige experts (BRL9500). Om de eerste stap te zetten vind je in onze vergelijkingstabel een aantal betrouwbare partijen waar je op een gebruiksvriendelijke manier een label kunt regelen voor een aantrekkelijk tarieven.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Mijn woning verbeteren in 4 stappen

Gebruikt jouw woning veel energie, en wil jij graag verduurzamen en daarmee de energieprestatie verbeteren? Met de juiste energiebesparende maatregelen kan je ook jouw huis omtoveren naareen groen label (A, B of C). Start altijd met de juiste isolatie. Daarmee kan je garanderen dat de warmte niet zomaar de woning uit kan. In de volgende stap ga je aan de slag met zelf energie opwekken met een warmtepomp of zonnepanelen. Je leest hier ook alle informatie over Energie-Index.

Advies: Op de onafhankelijke website https://www.verbeteruwhuis.nl ontdek je – nadat je de vragenlijst hebt ingevuld – concrete verbeteropties voor een beter energielabel. Bekijk direct wat de mogelijkheden zijn.

Het gemak van een zuinig energielabel woning Oterleek

 • Een energiezuinig huis en besparen op de energierekening.
 • Extra comfort in huis: een lekker warm huis zonder tocht en kou.
 • Een woning met label A of B stoot minder CO-2 uit.
 • De woning is interessanter op de woningmarkt.
 • Soms recht op een duurzaamheidskorting bij de bank.
 • Je kunt gebruik maken van royale subsidies voor het verbouwen van een huis.
 • De energiecoach in Oterleek kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarOptimalisaties
Label A2014 – 2024Voornamelijk bijhouden / onderhouden van de systemen.
Label B1998 – 2004Plaatsen van zonnepanelen en/of een warmtepomp.
Label C1983 – 1999HR 107 combiketel, zonnepanelen en HR++ glas.
Label D1971 – 1981Kies voor een grondige isolatie van de vloeren.
Label E1967 – 1975Spouwmuur-, dak- en vloerisolatie met zonnepanelen.
Label F1947 – 1967Isolatie van muur, dak, vloer en kruipruimte.
Label Gt/m 1932Dak-, vloer-, bodem-, en muurisolatie.

Het goedkoopste energielabel voor jouw huis?

Bekijk alle adviseurs en regel het binnen 1 week

Isoleer je woning

Alleen met de juiste isolatie realiseer je een warme en zuinige woning. Dankzij goede isolatie voorkom je dat de warmte in huis verloren gaat. Hierdoor ben je minder kwijt aan stookkosten en heb je ook een prettige leefomgeving. Welke onderdelen je als eerste moet isoleren is vooral afhankelijk van de manier waarop je huis nu is geïsoleerd. Het bouwjaar geef inzicht in de vermoedelijke staat. Informeer ook altijd bij de vorige bewoners hierover. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek toont duidelijk aan waar er warmte de woning verlaat. In onderstaand schema bekijk je de besparingen die mogelijk gerealiseerd kan worden voor een doorsnee woning met een hoog rendement ketel.

Isolatie keuzePrijsGasbesparing (jaar)Besparing p/jaar
Dakisolatie€3800 – €5200820 m3€533
Vloerisolatie€1700 – €3800270 m3€176
Spouwmuurisolatie€1500 – €2400960 m3€624
HR++ glas€1800 – €2850510 m3€331,5
Kosten en jaarlijkse opbrengsten bij isolatiewerkzaamheden van een standaard huis.

Ventileren

Wanneer jouw woning goed geïsoleerd is, moet je zorgen dat er gekeken wordt naar de opties voor frisse lucht. Ventilatie is cruciaal voor een gezond binnenklimaat. Slim en zuinig ventileren wil zeggen een prettig binnenklimaat, zonder al te veel warme te verliezen.

 • Zelfregelende roosters: Bij veel wind wordt de luchttoevoer automatisch beperkt.
 • Losse ventilatieunit: voor de ventilatie van aparte ruimtes.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: een systeem van mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid aangevoerde verse lucht volledig in balans is.
 • Ventilatiewarmtepomp in combinatie met HR-ketel: wint warmte terug uit ventilatielucht en kan hiervoor een huis verwarmen.

Woning gasloos verwarmen

De verwarming in een huis vergt jaarlijks heel wat gas. In de praktijk gaat dit vaak nog met gasgestookte HR-ketels. Je kunt kiezen voor een schoner alternatief waardoor je nauwelijks tot geen gas meer nodig hebt. Hieronder bieden we een aantal suggesties.

 • Nieuwe HR107 ketel: een veel hoger rendement dan traditionele CV-ketels.
 • Een hybride warmtepomp: een combinatie van je HR-ketel en een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: geen ketel meer, uitsluitend een stand-alone pompsysteem.
 • Zonneboiler: zet zonlicht om in warmte voor warm tapwater.
 • Infraroodpanelen: uitstekend geschikt om een ruimte plaatselijk te verwarmen.

Zonnepanelen aanschaffen

Nadat je de verbeteropties voor jouw woning hebt geïmplementeerd kan je uitrekenen hoeveel kwH-stroom je nodig hebt. De totale stroom kan je helemaal zelf opwekken door een set met zonnepanelen te laten plaatsen. Ze hebben een lange levensduur (25- 30 jaar) en binnen 5 – 8 jaar heb je ze al terugverdiend.

 • Zonnepanelen wekken op basis van zonlicht elektriciteit op.
 • Een systeem van 10 zonnepanelen kost gemiddeld €5000 en heeft een terugverdientijd van ongeveer 6 jaar.
 • Stroom die je niet verbruikt lever je terug aan het elektriciteitsnet (salderen). Over dit stukje stroom krijg je dezelfde prijs als waarvoor jij stroom afneemt.

energielabel-oterleek-1842

Energielabel voor bedrijven

Elk kantoor heeft een energielabel nodig bij verkoop, verhuur en oplevering van bedrijfspanden van 50m2 of groter. De verordening is relevant voor alle utiliteitsgebouwen zoals kantoorruimtes, sportgebouwen, pensions, en publieke panden zoals een gemeentehuis. Gaat het om een pand groter dan 100m2, en wordt dit voor ten minste 50% ingezet als kantoorruimte? In dit scenario moet het pand vanaf 2023 minimaal energielabel C hebben. Daarnaast moeten o.a. musea, banken en ziekenhuizen die werkzaam zijn in publieke ruimtes van 250m2 of groter het label zo ophangen dat iedereen dit kan zien, zoals in de wachtruimtes / ingang. Lees ook meer over Energieadviseur.

 • Bij het het officiële verkoopmoment van een kantoorpand is dit energielabel een dossierstuk.
 • Deze verplichting geldt bij bedrijfspanden, winkels, kantoren en horeca gebouwen.
 • Voor schuren en garages is hierop een uitzondering van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen die groter zijn dan 100 m2 (waar meer dan de helft wordt gebruikt als kantoor) moeten binnenkort (2023) ten minste milieulabel C hebben.
 • In publieke gebouwen van 250m2 of groter moet dit label duidelijk in het zicht worden opgehangen.

Vaak gestelde vragen (FAQ) over woninglabels

Wat houdt het energielabel in?
Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning. Hoe minder energie er nodig is voor het verwarmen van de woning, hoe positiever het woninglabel uitvalt. De zogenaamde energie-index loopt van energielabel A & B (zuinig) en gaat verder tot de rode labels F en G (slecht voor het milieu).

Is voor iedereen een energielabel verplicht?
Ja, als je een gebouw verhuurt of verkoopt dan moet je laten zien wat het definitieve energielabel is. Dit moet ook in de verkoopadvertentie staan. Ontbreekt het label, dan zijn boetes van €170 op te leggen door de autoriteit.

Hoe werkt het aanvragen van het label?
Voor een officieel label moet je een bekwame energiedeskundige in Oterleek thuis laten langskomen voor een onderzoek. Via het platform QBIS.nl doorzoek je alle energiespecialisten. Deze specialist zal thuis langskomen en berekent de energieprestatie van de woning. Deze specialist bepaalt het uiteindelijke label en legt deze vast in de EP-online database. Je ontvangt digitaal alle dossiers en in Mijn Overheid is het zelf te downloaden (gemeente Alkmaar).

Hoe wordt mijn energielabel vastgesteld?
Een expert onderzoekt het bouwjaar van de woning, woningtype, het aantal m2 woonoppervlakte en ook naar specifieke zaken als type glas, mate van isolatie, type CV-ketel en ventilatiesysteem en of er zonnepanelen of een warmtepomp aanwezig zijn. D.m.v. van deze gegevens berekent de deskundige wat de benodigde energie capaciteit is voor het opwarmen en koelen van woonunit en wat het aandeel van duurzame energie is. Hierna wordt het vastgestelde labelletter in de database ingeschreven.

Hoeveel geld ben ik kwijt aan een energielabel?
De kosten van het energielabel variëren tussen de €195,00 en €395,00. De prijsindicatie wordt bepaald door het woonoppervlakte, de benodigde tijd die de energieadviseur nodig heeft en de documentatie die je paraat hebt (tekeningen of het bestek). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Oterleek kun jij het beste doen door vele adviesbedrijven te benaderen die opereren rondom de provincie Noord-Holland.

Via welke website kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om dit in te zien kan je een kijkje nemen op de overheidswebsite energielabel.nl. Kies huur- of koopwoning en voer de postcode (1842) en huisnummer plus eventueel toevoeging in. Je krijgt nu meteen te zien welk label je hebt. Kijk uit: krijg je een voorlopig energielabel te zien? Dit is slechts een inschatting en geen formeel document en is dus niet bruikbaar voor verkoop of verhuur. Je moet het dus eerst laten omvormen naar een definitief woninglabel. Ga direct aan de slag: energielabel huis Oterleek opvragen.

Plaats een reactie