Energielabel Schermerhorn

Direct energielabel aanvragen

Eenvoudig en betaalbaar een energielabel aanvragen voor jouw woning in Schermerhorn? Vanaf 1 januari 2015 heeft elk huis in Nederland een (voorlopig) energielabel. Dit woninglabel laat zien hoeveel energie jouw woning verbruikt en geeft belangrijke mogelijkheden om het energieverbruik terug te dringen. Gaat jouw woning in de verkoop? Dan is een definitief energielabel in Schermerhorn verplicht. Op onze vergelijkingssite vind je nuttige informatie over het regelen en aanvragen van een keurmerk. Bovendien kan je hier energieadviseurs vergelijken en bekijk je een stappenplan om jouw woning energiezuiniger te maken.

 • Het energielabel helpt je om je huis zuiniger en comfortabeler te maken.
 • Sinds 1 januari 2015 is het verplicht bij een woningverkoop, verhuurcontract of een nieuwbouwproject.
 • Er zijn 7 categorieën: Energielabel A & B (zuinig) t/m F & G (niet duurzaam).
 • Tot eind 2020 kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. De regering heeft de werkwijze aangepast.
 • De woningeigenaar maakt een afspraak met de energieadviseur in Schermerhorn die jouw woning opneemt en het label registreert.
 • Het informatielabel – inclusief suggesties om de woning te verduurzamen – kost je ongeveer tussen de €170,00 – €445,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Schermerhorn

Het energielabel geeft een indicatie van het energiegebruik van een woning of gebouw. Alle huiseigenaren hebben in 2015 een voorlopig energielabel gekregen. In de situatie waarbij je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, dan is een definitief energielabel verplicht. Per 2021 werkt men met een nieuwe bepalingsmethode wat door specialisten ook wel NTA8800 wordt genoemd. Je moet om die reden een deskundige energieadviseur verzoeken langs te komen. Deze energie-adviseur moet fysiek bij je thuis komen en doorloopt een lange lijst met punten. De kosten zijn daardoor een stuk hoger. In het stappenplan hieronder check je hoe jij het voordelig energielabel in Schermerhorn moet aanvragen.

Energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Kom in contact met een energiedeskundige

  Via centraalregistertechniek.nl bekijk je alle erkend deskundige energieadviseurs die een energielabel mogen vaststellen. Zoek op adresgegevens (1636) om een erkend deskundige in Schermerhorn te contacteren.

 2. Voorbereiding

  Informeer bij een energiedeskundige en stem samen een geschikt moment af. Bereid je goed voor: zorg dat je alle essentiële gegevens van de woning paraat hebt. Onder andere bouwtekeningen, EPC-berekeningen, het bestek, documentatie en facturen.

 3. Bezoek en berekening

  Deze erkend energiedeskundige bezoekt jou op locatie en neemt de woning op. Het is aan te raden hierbij aanwezig te zijn.

 4. Inschrijven van het label

  De EP-adviseur in Schermerhorn berekent het label en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database.

 5. Het label via internet bekijken

  Wanneer alles achter de rug is ontvangt men per email een PDF van het certificaat met alle kenmerken en verbetermogelijkheden. Je kunt het 10 jaar blijven gebruiken en kan je overhandigen bij het opstellen van een verkoop- of huurcontract. Het is ook in te zien (en te downloaden) via MijnOverheid.

Een aanvraag indienen voor een particulier energielabel?

Zoek naar energieadviseurs en regel het snel

De kosten van een energielabel

De prijzen van een definitief energielabel komen uit tussen de €175,00 en €350,00. In het schema hieronder vind je de huidige kosten van een energielabel deskundige Schermerhorn. Meteen een afspraak inplannen? Klik hier om de verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Zoek ook adviseurs in Scharwoude, Avenhorn, Oudendijk, Andijk en Westwoud. De geschatte kosten kunnen berekend worden d.m.v. een aantal aspecten.

 1. Het soort woning (villa, hoekwoning, appartement, twee-onder-een kap, tussenwoning).
 2. De hoeveelheid arbeid (in uren) die de bouwinspecteur denkt nodig te hebben.
 3. De informatie die voorhanden is (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen).
 4. De energiecoach die jij kiest.
HuisWoonoppervlakteTariefschatting
Appartement80 m2€ 183,00
Rijtjeswoning105 m2€ 200,00
Hoekwoning165 m2€ 283,00
Villa180 m2€ 361,00
Prijzen woninglabel Schermerhorn.

De beste energieadviseurs in Schermerhorn vergelijken

Ook direct je definitief energielabel aanvragen? Om dit te realiseren moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Schermerhorn. De website om een energieadviseur te zoeken is www.centraalregistertechniek.nl. Je kunt vanuit hier doorklikken naar het QBISnl register. Hier vergelijk je gecertificeerde adviseurs (BRL9500). Om de eerste stap te zetten tref je in de tabel hieronder diverse (landelijke) experts waar je direct een afspraak kunt maken en waarbij u direct op de kosten let.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzamer wonen in 4 stappen

Heeft je woning een slecht label, en wordt het tijd om duurzamer te leven en de energieprestatie te verbeteren? Met het toepassen van energiebesparende maatregelen kan men praktisch elk huis verduurzamen tot een groen label (A, B of C). Start altijd met de juiste isolatie. Zodoende zorg je ervoor dat de warmte niet zomaar de woning uit kan. Pas als het huis goed geïsoleerd is ga je aan de slag met eigen energieopwekking. Je kunt hier ook meer vinden over Erkend deskundige.

Advies: Op de informatieve website https://www.verbeteruwhuis.nl zie je – nadat je de kenmerken van jouw woning hebt ingevuld – concrete verbeteropties voor een beter energielabel. Bezoek de website en doe de check.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Schermerhorn

 • Een energiezuinig huis en flink besparen op de energiekosten.
 • Een gezond klimaat in huis: kieren en tocht worden voorkomen.
 • Een label B- of A woning stoot minder CO-2 uit.
 • De waarde van jouw woning neemt toe.
 • Rentekorting (duurzaamheidskorting) bij de bank.
 • De regering biedt meerdere subsidies om een huis te verduurzamen.
 • De energiecoach in Schermerhorn kent precies de huidige wet- en regelgeving.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2013 – 2024Verduurzaam onzuinige apparaten en kiest voor een WTW.
Label B2002 – 2006Een warmtepomp en/of zonnepanelen laten installeren.
Label C1984 – 2003Laat een zonneboiler plaatsen indien je daar ruimte voor hebt.
Label D1975 – 1985Isolatie van cv-leidingen in onverwarmde ruimtes.
Label E1965 – 1975Dak-, gevel-, en vloerisolatie met zonnepanelen.
Label F1950 – 1967Nieuwe ketel en isoleren.
Label Gt/m 1925Isoleren van vloer, (spouw)muur en dak.

Het goedkoopste energielabel voor jouw woning?

Bekijk alle adviseurs en regel het nog deze week

Isoleren van de woning

Isolatie is van onschatbare waarde voor een energiezuinige woning. Dankzij goede isolatie vermijd je dat de warmte in jouw woning je huis weer verlaat. Dankzij isolatie worden de stookkosten een stuk gunstiger en heb je een gezond binnenklimaat. Waar je moet starten hangt af van de RC-waardes van de woning. Het bouwjaar van de woning is vaak een goede indicator hiervoor. Je kunt ook informeren bij andere woningen in de buurt. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek toont duidelijk aan waar er warmte de woning verlaat. In ons overzicht hieronder spot je de potentiële besparing in het geval van een eengezinswoning met een hoogrendementsketel.

Soort isolatieTarievenBesparing gas (m3)Energiebesparing
Dakisolatie€3600 – €5300830 m3€614
Vloerisolatie€1200 – €3900275 m3€204
Spouwmuurisolatie€1000 – €2250850 m3€629
HR++ glas€1500 – €2800330 m3€244,2
Kosten en jaarlijkse opbrengsten bij het isoleren van een gemiddelde woning.

Ventileren

Zodra je huis een goede isolatie heeft, moet je erop letten dat er altijd genoeg frisse lucht in huis kan komen. Ventilatie is cruciaal voor een comfortabel wooncomfort. Slim en zuinig ventileren houdt in een optimaal binnenklimaat zonder dat je veel energie verliest.

 • Winddrukgeregelde roosters: Bij winddruk wordt de luchttoevoer automatisch beperkt.
 • Lokale ventilatie-unit: optimale efficiënte ventilatie van een enkele ruimte.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: een systeem van mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid aangevoerde verse lucht volledig in balans is.
 • Ventilatiewarmtepomp i.c.m. CV/HR ketel: maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht en gebruikt de warmte eigenlijk opnieuw.

Alternatieven van de CV-ketel

De centrale verwarming kost het meeste energie. Veel woning beschikken nog over een gasketel. Je kunt kiezen voor een meer innovatieve verwarmingsbron die nauwelijks of helemaal geen gas gebruikt. In de lijst hieronder vind je de belangrijkste voorbeelden.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Iets duurder in aanschaf maar veel efficiënter.
 • Een hybride warmtepomp: een samenwerking tussen de CV-ketel en een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: een stand-alone systeem dat volledig op stroom werk.
 • Zonneboiler: gesloten systeem waarbij zonnecollectoren het water verwarmen.
 • Infraroodpanelen: lokaal verwarmen met een gunstig energieverbruik.

Zonnepanelen op het dak

Nadat je de optimalisatiepunten voor jouw woning hebt aangepakt weet je ongeveer hoeveel stroom je nodig hebt. Deze stroom kan je op een duurzame manier genereren door te investeren in zonnepanelen. Zonnepanelen gaan met gemak 25 jaar mee en binnen 5 – 8 jaar heb je ze al terugverdiend.

 • Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit.
 • Een set met 10 zonnepanelen is beschikbaar vanaf €4700 en heeft een terugverdientijd van ongeveer 6,5 jaar.
 • De kWh stroom die je niet gebruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Hierover krijg je dezelfde prijs als waarvoor jij het bij de energieleverancier inkoopt.

energielabel-schermerhorn-1636

Voordelig energielabel voor bedrijfspandElk kantoor heeft een energielabel nodig bij verhuur, verkoop en oplevering van zakelijke panden (mits groter dan 50m2). Deze noodzaak is van toepassing op alle utiliteitsgebouwen zoals kantoorgebouwen, universiteiten, cafés, en publieke panden zoals een bibliotheek. Is het pand 100m2 of groter, en is 50% of meer van deze ruimte geschikt als kantoorruimte? In dat kader moeten deze panden per 2023 wettelijk gezien beschikken over energielabel C. Bovendien moeten organisaties die gehuisvest zijn in grote publieke gebouwen vanaf 250 m2 het energielabel duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld naast de receptie. Lees ook meer over Energielabel voor huizen.

 • Bij de notariële overdracht van een kantoorpand is een energielabel noodzakelijk.
 • Deze regels worden toegepast bij bedrijfspanden en ruimtes met een oppervlak van meer dan 50 m2.
 • Voor schuren en garages geldt er op dit moment geen verplichting.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 m2 aan functionele ruimte (met minimaal 50% als kantoorfunctie) moeten met ingang van 2023 ingeschreven staan met een milieulabel C.
 • In openbare gebouwen vanaf 250 m2 moet het label bovendien zichtbaar zijn voor bezoekers.

Vaak gestelde vragen (FAQ) over woninglabels

Wat doet een energielabel?
Het energielabel zegt iets over de energiezuinigheid van een woning. Hoe efficiënter de woning verwarmd wordt, hoe groener het label. De energie-index loopt van energielabel A & B (heel milieuvriendelijk) en gaat verder tot F of G (niet milieuvriendelijk).

Moet ik verplicht een energielabel hebben?
Ja, als jij een woning in de verkoop of verhuur wil doen moet je aan kunnen tonen welk energielabel het huis toegekend is. Het dient ook in de advertentie/website van de makelaar getoond te worden. Beschik je niet over een label, dan kun je een boete van €170 krijgen.

Op welke wijze kan ik een label aanvragen?
Hiervoor moet je een bekwame energiedeskundige in Schermerhorn thuis laten langskomen voor een onderzoek. Middels de database van Qbis.nl vergelijk je eenvoudig meerdere energiespecialisten. Een deskundige bezoekt jou op locatie en neemt de woning op. Hij of zij berekent het label het registreert het definitieve label in de EP-online database. Je ontvangt digitaal alle dossiers en eventueel kun je het ook online (Mijn Overheid) inzien (gemeente Alkmaar).

Hoe wordt mijn energielabel vastgesteld?
De specialist kijkt naar de bouwperiode, het type huis, m2 woonruimte en ook naar specifieke zaken als soort glas, hoe goed de woning geïsoleerd is, type CV-ketel en ventilatiesysteem en of er energie-efficiënte warmtebronnen aanwezig zijn zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Middels deze documentatie kan uitgerekend worden hoeveel energie nodig is voor het verwarmen en koelen van jouw huis en welk percentage zelf opgewekt wordt. Vervolgens zal de adviseur het labelletter definitief vaststellen en inschrijven.

Wat betaal ik voor een energielabel?
De prijzen van het energielabel schommelen tussen de €165,00 en €350,00. De totale kostprijs is afhankelijk van type woning, de benodigde tijd die de energieadviseur nodig heeft en de documentatie die je paraat hebt (tekeningen en installatietechnische gegevens). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Schermerhorn is over het algemeen gunstiger door vele adviseurs te benaderen die werken rondom de provincie Noord-Holland.

Hoe werkt het opvragen van mijn huidige energielabel?
Om dit te bekijken surf je naar de website www.energielabel.nl. Geef aan om wat voor type woning het gaat en vul jouw postcode (1636) en huisnummer in. Je krijgt nu gelijk het huidige label plus de vervaldatum te zien. Goed om te weten: laat het systeem een voorlopig energielabel zien? Dit is geen officieel document en kan je dus niet gebruiken. Je moet deze altijd omzetten naar een definitief label. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Schermerhorn opvragen.

Plaats een reactie