Energielabel Scharwoude

Direct energielabel aanvragen

Wil je een energielabel aanvragen voor jouw woning in Scharwoude? Sinds een aantal jaren heeft elke woning een (voorlopig) energielabel gekregen. Het informatielabel laat zien hoe zuinig jouw woning is en toont handige mogelijkheden om de energierekening verder terug te dringen. Ga je jouw woning verkopen of verhuren? Dan is een definitief energielabel in Scharwoude verplicht. Op www.energielabelprijzen.nl tref je alle benodigde informatie over de aanvraag van een nieuw certificaat. In aanvulling daarop kan je hier energieadviseurs vergelijken en kan je aan de slag met concrete tips hoe jij jouw woning groener kunt maken.

 • Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.
 • Het is verplicht bij verkoop, verhuur, maar ook bij oplevering van een nieuwe woning.
 • Er zijn 7 labels: Energielabel A/B (heel zuinig) t/m F & G (zeer onzuinig).
 • In het begin kon men zelf online een VEL (vereenvoudigd label) bestellen. In 2021 zijn deze regels veranderd.
 • Je dient nu eerst een afspraak te maken met een energieadviseur in Scharwoude die jouw huis helemaal doorneemt en het label registreert.
 • Het document – inclusief suggesties om de woning te verduurzamen – kost je ongeveer tussen de €130,00 & €420,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Scharwoude

Een energielabel biedt duidelijkheid over het energiegebruik van een woning of gebouw. Alle Nederlanders met een huis namen in 2015 een eerste voorlopige energielabel in ontvangst. Indien je jouw huis wilt verhuren of verkopen, dan moet je een definitief energielabel kunnen overhandigen. Sedert 2021 is er een nieuwe methode waarmee wordt gewerkt (NTA8800). Je moet daarom een erkend deskundige energieadviseur laten langskomen. Deze expert moet fysiek bij je thuis komen en doorloopt een lange lijst met punten. De kosten zijn daardoor een stuk hoger. Hierna leggen wij uit hoe je een voordelig energielabel in Scharwoude regelt.

In 5 stappen een energielabel aanvragen

 1. Informeer naar een energiedeskundige

  Op www.centraalregistertechniek.nl tref je alle officiële energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Neem als basis je postcode (1634) om een erkend deskundige in Scharwoude op te sporen.

 2. Afspraak en voorbereiding

  Neem contact op met energie-expert en probeer een afspraak in te plannen. Bereid je goed voor: zorg dat je alle benodigde gegevens van de woning hebt. Met name bouwtekeningen, EPC-berekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie.

 3. Het onderzoek

  De erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen en inspecteert de gehele woning. Hieraan is hij ongeveer 1,5 tot 2,5 uur kwijt.

 4. Vaststellen van het label

  De EP-adviseur in Scharwoude maak zijn of haar berekening, bepaalt het label en voert deze ook in de database EP-online in.

 5. Nieuwe label opvragen

  Als alle werkzaamheden zijn gedaan ontvangt men per email een PDF van het certificaat met een uitgebreide samenvatting en verbeterpunten van de woning. Je kunt het 10 jaar blijven gebruiken en moet je laten zien wanneer je de woning gaat verhuren of verkopen. Je kunt het ook bekijken in MijnOverheid.

Meer informatie over een particulier energielabel?

Vergelijk energieadviseurs en regel het snel

Kosten van een energielabel

De totale investeringen voor een definitief energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €100,00 – €370,00. In het bijgesloten overzicht vind je de huidige kosten van een energielabel deskundige Scharwoude. Direct een offerte? Klik hier om de dienstverleners (in de regio) te vergelijken. Vergelijk ook adviseurs in Avenhorn, Oudendijk, Andijk, Westwoud en Lutjebroek. De offerte tarieven komen tot stand door verscheidene onderdelen.

 1. Soort woning (appartement, tussenwoning, vrijstaand, twee-onder-een kap, villa).
 2. Het aantal uur dat de bouwinspecteur bezig zal zijn.
 3. De kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen en andere technische informatie).
 4. De energiecoach waar je mee in zee gaat.
Type woningAantal m2Kosten
Klein appartement65 m2€ 173,00
Rijtjeshuis110 m2€ 219,00
Twee-onder-een kap145 m2€ 284,00
Losse woning190 m2€ 366,00
Kostenoverzicht woninglabel Scharwoude.

Toonaangevende energieadviseurs in Scharwoude vergelijken

Vandaag nog je definitief energielabel aanvragen? Dan heb je nodig een erkend deskundige energielabel Scharwoude. Het adres om een adviseur te vinden is www.centraalregisterTechniek.nl. Hier vind je een verwijzing naar het QBISnl register. Hier kom je in contact met officiële deskundigen (BRL9500). Om het proces in gang te zetten check je in het overzicht hierna een aantal uitgelichte adviseurs waar je eenvoudig een afspraak kunt maken voor een scherp tarief.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Energieprestaties van mijn woning verbeteren

Woon jij in een milieu-onvriendelijk huis, en wil je de energieprestatie graag verbeteren? Door te kiezen voor energiebesparende maatregelen kan je ook jouw woning verbeteren tot een huis met label A of B. Het isoleren van een woning nemen we als uitgangspunt. Daardoor geef je jouw woning een warme jas en zorg je dat de gewonnen warmte niet zomaar de woning verlaat. Op het moment dat de isolatie goed is wordt het pas interessant om te kijken naar eigen energieopwekking. Je kunt hier ook aanvullende informatie vinden over Snel energielabel aanvragen.

Advies: Via het overheidsinitiatief Verbeteruwhuis.nl controleer je – nadat je de vragenlijst hebt ingevuld – verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Bekijk direct hoe jij je huis kunt verbeteren.

Het gemak van een zuinig energielabel woning Scharwoude

 • Een “groene” woning met een lagere energierekening.
 • Een aangename leefomgeving: geen tocht en kou bij de ramen.
 • Een label B- of A woning is goed voor het klimaat want stoot minder CO2 uit.
 • De woningwaarde stijgt bij A of B label.
 • Vaak krijg je extra korting op de hypotheekrente.
 • De regering biedt gunstige subsidies voor het verbouwen van een huis.
 • De energiecoach in Scharwoude kan hierin een adviserende rol spelen.
EnergielabelBouwjaarAandachtspunten
Label A2009 – 2024Investeer in nieuwe warmte-innovaties.
Label B2002 – 2008Duurzaam de woning verwarmen met een warmtepomp.
Label C1986 – 2003Triple glas, een HR 107 combiketel en zonnepanelen.
Label D1974 – 1981Optimaliseer de thermische schil van de woning.
Label E1968 – 1974Plaatsen van zonnepanelen en isolatie.
Label F1947 – 1969Dak-, gevel-, en vloerisolatie.
Label Gt/m 1942Isoleren van vloer, (spouw)muur en dak.

Het goedkoopste energielabel aanvragen?

Bekijk alle aanbieders en ontvang nog deze week jouw label

Woning isoleren

Alleen met de juiste isolatie realiseer je een energiezuinige woning. Door goede woningisolatie toe te passen verhinder je dat de warmte in jouw woning naar buiten ontsnapt. Hierdoor worden de stookkosten een stuk gunstiger en heb je ook een comfortabel wooncomfort. Waar je moet beginnen heeft te maken met de Rd-, Rc en lambdawaarde. De leeftijd van de woning is vaak een goede indicator hiervoor. Je kunt ook de vorige bewoners vragen wat zij aan isolatie gedaan hebben. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek met warmtescan laat zien waar het aan isolatie ontbreekt. In de lijst hieronder spot je de gemiddelde besparingen voor een doorsnee woning met een hr combiketel.

Isolatie keuzeOnkostenGasbesparing p/jaarBesparing
Dakisolatie€3200 – €5100825 m3€602
Vloerisolatie€1100 – €3000270 m3€197
Spouwmuurisolatie€1250 – €2050845 m3€617
HR++ glas€1900 – €2500325 m3€237,25
Onkosten en opbrengsten bij het isoleren van een doorsnee- eengezinswoning.

Ventileren

Wanneer de isolatie in huis voldoende is, moet de focus liggen op het feit dat de luchtstromen in het pand worden verbeterd. Ventilatie is bepalend voor een aangenaam wooncomfort. Zuinig en slim ventileren betekent een gezond klimaat in huis, waarbij er slechts weinig warmteverlies plaatsvindt.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: Bij veel wind wordt de luchttoevoer automatisch beperkt.
 • Losse ventilatieunit: regelt de ventilatie in één ruimte.
 • Balansventilatie met WTW: een systeem van mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid aangevoerde verse lucht volledig in balans is.
 • Ventilatiewarmtepomp als vervanging van je ventilatiebox: benut slim de warmte uit de ventilatielucht en verwarmt de CV-ketel voor.

Woning gasloos verwarmen

Het verwarmen van de woning vraagt veel energie (en geld). Dit gaat vaak nog met een gasgestookte HR-ketel. Je kunt kiezen voor een duurzame oplossing die bijna geen of zelfs helemaal geen gas nodig heeft. Hieronder vind je een aantal systemen.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Goedkoper en sneller je huis stoken.
 • Een hybride warmtepomp: uitstekende tussenstap naar een vol-elektrisch huis.
 • Een all-electric warmtepomp: met dit systeem heb je helemaal geen gas meer nodig.
 • Zonneboiler: zonnecollectoren verwarmen een gesloten leidingsystemen en de boiler.
 • Infraroodpanelen: uitstekend geschikt om een ruimte plaatselijk te verwarmen.

Zonnepanelen plaatsen

Als je de verbeteropties voor jouw woning hebt geïmplementeerd weet je wat jouw nieuwe stroomverbruik is. De totale stroom kan je zelf opwekken door een set met zonnepanelen te laten plaatsen. Ze gaan met gemak 30 jaar of langer mee en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen zonne-energie op en zetten deze om in stroom.
 • Een set met 10 zonnepanelen kost zo’n €4500 en heeft een terugverdientijd van ongeveer 6,5 jaar.
 • De opgewekte stroom die je niet verbruikt kan je terugleveren aan de energieleverancier (salderen). Voor deze zonnestroom ontvang je hetzelfde tarief als je betaalt aan jouw leverancier.

energielabel-scharwoude-1634

Energielabels voor bedrijfspanden

Elk kantoor heeft een energielabel nodig bij verhuur, verkoop en oplevering van een bedrijfspand met een oppervlakte vanaf 50m2. De noodzaak is van toepassing op alle utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, zwembaden, retailpanden, en publiek toegankelijke gebouwen zoals ziekenhuizen. Beschikt het gebouw over meer dan 100 m2 ruimte, en dient ten minste 50% als kantoor? Dan moet het pand vanaf 2023 de beschikking hebben over energielabel C of hoger. Daarnaast moeten organisaties zoals winkels, banken of hotels in publieke gebouwen van 250m2 of groter het label zo ophangen dat iedereen dit kan zien, zoals bij de ingang of welkomstruimtes. Bekijk ook onze pagina met informatie over Energielabel opvragen.

 • Bij oplevering of verhuur/verkoop van zakelijke gebouwen is zo’n energielabel een vereiste.
 • Deze regels worden toegepast bij bedrijfspanden met een gebruiksoppervlakte van 50 m2.
 • Voor bedrijfshallen en opslagruimtes gelden andere regels.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 vierkante meter aan oppervlakte (minimaal 50% als kantoor) moeten met ingang van 2023 ingeschreven staan met een milieulabel C.
 • In openbare (bedrijfs)ruimtes met een oppervlakte van ten minste 250 m2 moet elke passant dit label kunnen bekijken bij de entree.

De meest gestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat is een energielabel?
Het energielabels biedt inzicht in de energiezuinigheid van een woning. Hoe minder je hoeft te stoken, hoe beter het woninglabel van je huis is. De energie-index kent 7 stappen: van energielabel A & B (groen label) tot en met F of G (slecht voor het milieu).

Heeft elke woning een energielabel verplichting?
Ja, als jij een woning in de verkoop of verhuur wil doen dan moet je laten zien wat de huidige energie staat van de woning is. Dit dient ook te worden meegenomen in de advertenties (makelaar). Doe je dit niet, dan kun je een boete van €170 krijgen.

Hoe moet ik een label aanvragen?
Voor een erkend label moet je een bekwame energiedeskundige in Scharwoude uitnodigen. Middels QBIS.nl doorzoek je alle energiespecialisten. Een inspecteur moet fysiek bij je thuis komen en bekijkt de huidige staat van de woning. Hij of zij komt met een eindoordeel en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database. Je krijgt een email met alle documenten en middels Mijn Overheid kun je het later downloaden (gemeente Koggenland).

Op welke manier wordt het energielabel bepaald?
De adviseur inspecteert het jaar waarin het huis is gebouwd, het type huis, het aantal m2 woonoppervlakte en andere eigenschappen als kozijnen (hout/kunststof) + ramen, hoe de woning geïsoleerd is, de aanwezige ventilatie opties en verwarmingssystemen en of er ook energie wordt gewonnen met een warmtepomp of zonnepanelen. Middels deze documentatie wordt gecalculeerd wat de benodigde energie capaciteit is voor warm tapwater en verwarming en ventilatie van woonunit en welk deel uit hernieuwbare bronnen komt. Daarna wordt het vastgestelde labelletter in de database ingeschreven.

Wat zijn de kosten van een energielabel?
De onkosten van je energielabel schommelen tussen de €175,00 en €395,00. De verwachte prijs wordt bepaald door de grootte van de woning, het uurtarief en het aantal benodigde uren van de adviseur en de beschikbare documentatie (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Scharwoude kan jij doorgaans het meest voordelig doen door vele adviesbedrijven te vergelijken die werkzaam zijn binnen de provincie Noord-Holland.

Hoe werkt het opvragen van mijn huidige energielabel?
Daarvoor bezoek je het platform energielabel.nl. Selecteer koop- of huurwoning en vul jouw postcode (1634) en huisnummer plus eventueel toevoeging in. Je ziet vervolgens direct welk label je hebt. Opmerking: krijg je een voorlopig energielabel te zien? Dit is geen geldig document en kan je niet gebruiken als je jouw woning gaat verkopen. Je zult het dus eerst moeten omzetten naar een definitief label. Wacht niet langer: energielabel huis Scharwoude opvragen.

Plaats een reactie