Energielabel de Wijk

Direct energielabel aanvragen

Direct een betaalbaar energielabel aanvragen voor jouw woning in de Wijk? Per 1 januari 2015 beschikt elke woning over een energielabel. Het certificaat geeft een indicatie van hoe zuinig jouw woning is en toont praktische opties om het energieverbruik te verlagen. Wil je jouw huis verkopen? Dan is een definitief energielabel in de Wijk verplicht. Op dit informatieplatform lees je uitgebreide informatie over het checken en aanvragen van het certificaat. Ook kan je hier energieadviseurs vergelijken en bieden wij nuttige informatie hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken.

 • Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.
 • Het is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • We delen het op in 7 niveaus: Energielabel A of B (erg milieuvriendelijk) t/m F/G (hoog energieverbruik).
 • Tot 2020 kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. De regelgeving is in 2021 omgegooid.
 • Als woningeigenaar regel je eerst een afspraak met de energieadviseur in de Wijk die jouw woning helemaal doorneemt en het label vastlegt.
 • Het label – inclusief concrete verbeterpunten – kost tegenwoordig tussen de €145,00 en €360,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in de Wijk

Het energielabel geeft een indicatie van de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Alle Nederlanders met een huis kregen van de overheid in 2015 een voorlopig energielabel. Op het moment dat het huis opnieuw wordt verkocht of verhuurt, dan moet je een definitief energielabel hebben. In 2021 is er een nieuw systeem waarop dit wordt vastgesteld (NTA8800). Je moet om die reden een deskundige energieadviseur verzoeken te komen kijken. Deze energie-deskundige huur je als het ware in en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. De prijzen zijn om die reden ook flink hoger geworden. Hierna bieden wij informatie over hoe je het voordelig energielabel in de Wijk regelt.

In vijf stappen het energielabel aanvragen

 1. Vergelijk energiedeskundigen

  Door gebruik te maken van www.centraalregistertechniek.nl vind je alle gecertificeerde energieadviseurs die het energielabel mogen bepalen. Vul je postcode in (7957) om een erkend deskundige in de Wijk te zoeken.

 2. Afspraak en voorbereiding

  Informeer bij een energie-expert en plan een afspraak in. Bereid je goed voor: zorg dat je alle actuele informatie van je woning paraat hebt. Denk aan bouwtekeningen, EPC-berekeningen, het bestek, documentatie en facturen.

 3. Bezoek van de deskundige

  Een erkend energiedeskundige komt thuis langs en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. Dit neemt ongeveer 2 uur in beslag.

 4. Het registreren van een label

  De EP-adviseur in de Wijk bepaalt het uiteindelijke label en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database.

 5. Online label inzien

  Na registratie wordt er een PDF toegestuurd van het certificaat met alle resultaten en opties om de woning zuiniger te maken. Het document is na datum van afgifte 10 jaar geldig en dien je over te dragen op het moment dat je gaat verkopen. Je kunt het ook bekijken in MijnOverheid.

Wil jij een particulier energielabel aanvragen?

Vind de beste energieadviseurs en bekijk de goedkoopste aanbieder

Kosten definitief energielabel vergelijken

De tarieven van een definitief energielabel komen uit tussen de €100,00 – €415,00. In het overzicht hieronder bekijk je de geschatte kosten van een energielabel deskundige de Wijk. Direct een aanvraag doen? Klik hier om de adviseurs met elkaar te vergelijken. Vergelijk ook adviseurs in IJhorst, Rouveen, Rogat, Nijeveen en Wanneperveen. De tarieven hangen af van een aantal onderdelen.

 1. De grootte van de woning (vrijstaand, appartement, tussenwoning, twee-onder-een kap, villa).
 2. Hoeveel tijd de bouwinspecteur nodig denkt te hebben.
 3. Vooraf verkregen inzicht in het huis (tekeningen en installatietechnische gegevens).
 4. De energiecoach waar je mee in zee gaat.
Type woningM2 woonruimteKostprijs
Appartement50 m2€ 168,00
Rijtjeswoning120 m2€ 214,00
Geschakelde woning160 m2€ 273,00
Losse woning195 m2€ 360,00
Actuele kosten woninglabel de Wijk.

Officiële energieadviseurs in de Wijk vergelijken

Deze week zo’n definitief energielabel aanvragen? Dan contacteer je een erkend deskundige energielabel de Wijk. De website om een energieadviseur te zoeken is www.centraalregisterTechniek.nl. Op deze pagina vind je een link naar het QBISnl register. Hier tref je bevoegde specialisten (BRL9500). Voor jouw gemak tref je in de tabel hieronder een overzicht met erkende specialisten waar je gemakkelijk een milieulabel kunt regelen tegen een normale prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

In 4 stappen naar een energieneutrale woning

Heeft jouw huis een hoog energieverbruik, en wil jij graag lagere energielasten en de energieprestatie verbeteren? Met een focus op energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning vergroenen tot een label A/B/C woning. Start altijd met de juiste isolatie. Daarmee zorg je dat de gewonnen warmte niet zomaar de woning verlaat. In de volgende stap ga je juist verder in op eigen energieopwekking. Op deze website lees je ook meer over Energie-Index (Ei).

Advies: Via het overheidsinitiatief Verbeteruwhuis.nl ontdek je – nadat je de vragenlijst hebt ingevuld – handige verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Bezoek de website en doe de check.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning de Wijk

 • Een energiezuinige woning met een lage energierekening.
 • Een aangenaam wooncomfort: minder tocht en kou rond het raam.
 • Een energielabel A of B woning is goed voor het klimaat want stoot minder CO2 uit.
 • Tot wel 20% hogere woningwaarde.
 • Groene woningen krijgen een duurzaamheidskorting van de bank.
 • De overheid verstrekt diverse subsidies voor de renovatie van een woning.
 • De energiecoach in de Wijk kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarPunten van aandacht
Label A2014 – 2024Nul-op-de-meter dankzij zonnepanelen en warmtepomp.
Label B2002 – 2009De woning verwarmen met een warmtepomp of zonnepanelen.
Label C1987 – 1999driedubbel of HR+++ glas met zonnepanelen.
Label D1973 – 1981Enkelglas vervangen voor dubbelglas of HR+ glas.
Label E1966 – 1978Dubbel glas plaatsen en isoleren plus zonnepanelen.
Label F1948 – 1970Een moderne HR-ketel en isoleren.
Label Gt/m 1932Vooral dubbelglas en isolatie.

Het goedkoopste energielabel voor jouw huis?

Bekijk alle adviseurs en regel het binnen 1 week

Isoleren van de woning

Isolatie is van onschatbare waarde voor een zuinig huis. Door de muren, vloer en het dak te isoleren vermijd je dat de warmte in de woning naar buiten gaat. Op die manier gaan je stookkosten direct omlaag en geniet je van een aangenaam binnenklimaat. Welke onderdelen je als eerste moet isoleren heeft te maken met de manier waarop je huis nu is geïsoleerd. Het bouwjaar van het huis geeft een aardige indicatie. Je kunt ook navraag doen bij vorige bewoners of mensen uit de straat. Een bouwtechnische keuring of het maken van warmtebeelden laat in één oogopslag zien waar warmte verloren gaat. In onderstaand schema doorzoek je de potentiële besparing bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een hoog rendement ketel.

Manier van isolerenPrijsBesparing gas (jaar)Kostenbesparing
Dakisolatie€3500 – €56001170 m3€819
Vloerisolatie€1400 – €4000290 m3€203
Spouwmuurisolatie€1400 – €2300710 m3€497
HR++ glas€1700 – €2850510 m3€357
Tarieven en besparingen bij isolatie eengezinswoning (60 m2).

Ventileren

Zodra de isolatie in huis voldoende is, is het aan te raden dat er ook genoeg frisse lucht in huis is. Ventilatie is noodzakelijk voor een comfortabel binnenklimaat. Slim en zuinig ventileren wil zeggen een gezonde leefomgeving, waarbij er slechts weinig warmteverlies plaatsvindt.

 • Zelfregelende roosters: roosters in de ramen of kozijnen reageren op de winddruk.
 • Losse ventilatieunit: afzonderlijke ruimte doelgericht ventileren.
 • Balansventilatie met WTW-unit: warmt koude lucht van buiten op met de warmte van de afgevoerde lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht voor de verwarming en warm water.

CV-ketel vervangen voor duurzaam alternatief

Het verwarmen van een woning is voor veel mensen een kostenpost. Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Kies voor een duurzaam alternatief die nauwelijks of helemaal geen gas gebruikt. In de volgende opsomming vind je een aantal systemen.

 • Nieuwe HR107 ketel: Tot wel 15% efficiënter dan een traditionele gasketel.
 • Een hybride warmtepomp: betaalbaar systeem op de CV-ketel te ondersteunen.
 • Een all-electric warmtepomp: haalt energie uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt hier warmte van.
 • Zonneboiler: zet energie van de zon om in warm water.
 • Infraroodpanelen: lokaal verwarmen met een gunstig energieverbruik.

Investeer in zonnepanelen

Zodra je de optimalisatiepunten voor jouw woning hebt aangepakt kan je de totale stroombehoefte berekenen. De benodigde energie kan je op een duurzame manier opwekken door een set met zonnepanelen te laten plaatsen. Ze hebben een lange levensduur (25- 30 jaar) en ze verdienen zich razendsnel terug, vaak al binnen 7 jaar.

 • Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit.
 • Een set met 10 zonnepanelen is er al vanaf €4100 en verdien je terug in 6 jaar.
 • De opgewekte stroom die je niet verbruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Hierover ontvang je dezelfde prijs als jij betaalt aan de leverancier, je streept het dus tegen elkaar weg.

energielabel-de-wijk-7957

Voordelig energielabel voor bedrijfspandEen geldig energielabel voor kantoren is verplicht wanneer er een verkoop- of verhuurcontract wordt opgesteld van bedrijfspanden van 50m2 of groter. Deze verplichting is in het leven geroepen voor utiliteitsgebouwen als kantoorruimtes, universiteiten, restaurants, en publieke panden zoals gemeentehuizen. Betreft het een pand groter dan 100m2, en wordt 50% of meer gebruikt als kantoorruimtes? Op dat moment moeten deze panden per 2023 minimaal energielabel C hebben. Bovendien moeten organisaties (bijvoorbeeld ziekenhuizen of supermarkten) die gehuisvest zijn in grote publieke gebouwen vanaf 250 m2 het energielabel actief en transparant delen, zoals bij de ingang of welkomstruimtes. Bekijk ook informatie over Erkend deskundige.

 • Bij oplevering of verhuur/verkoop van zakelijke panden ben je verplicht om een geldig energielabel te tonen.
 • Deze regels worden toegepast bij bedrijfspanden en ruimtes met een oppervlak van meer dan 50 m2.
 • Voor productiehallen en loodsen is hierop een uitzondering van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen groter dan 100m2 (waarbij meer dan 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten wettelijk gezien vanaf 2023 ingeschreven staan met een milieulabel C.
 • In publieke panden van 250m2 of groter moet het energielabel duidelijk zichtbaar voor het publiek worden opgehangen.

Vaak gestelde vragen (FAQ) over woninglabels

Wat is het energielabel voor woningen?
Het energielabel geeft inzicht in de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Hoe efficiënter de woning verwarmd wordt, hoe positiever het woninglabel uitvalt. De energie-index loopt van energielabel A of B (duurzaam) tot label G (ontzettend onzuinig).

Moet ik verplicht een energielabel hebben?
Ja, wanneer jij het huis wilt verkopen of verhuren dan moet je laten zien wat de erkende deskundige van de woning vond. Je moet het ook meenemen in de advertentie (makelaar). Ontbreekt het label, dan riskeer je als verkoper/verhuurder een boete van €170.

Hoe vraag ik voor mijn huis een label aan?
Voor een officieel label moet je een erkend deskundige energiedeskundige in de Wijk bij je thuis laten komen. Middels QBIS.nl doorzoek je alle energiespecialisten. Deze inspecteur moet fysiek bij je thuis komen en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Deze persoon komt met een eindoordeel en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database. Je krijgt een email met alle documenten en in Mijn Overheid is het zelf te downloaden (gemeente De Wolden).

Wat bepaalt mijn energielabel?
Een specialist kijkt naar het bouwjaar van de woning, het soort gebouw, de grootte en overige onderdelen als wat voor glas er in de ramen zit, het soort isolatie, de manier waarop het huis verwarmd en geventileerd wordt en of er energie-efficiënte warmtebronnen aanwezig zijn zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Op basis van deze gegevens kan uitgerekend worden hoeveel gas en elektriciteit nodig is voor het leveren van warm water en de verwarming van woonunit en hoeveel stroom er zelf wordt opgewekt uit duurzame bronnen. Hierna wordt de labelletter definitief vastgesteld.

Wat betaal ik voor een energielabel?
De prijzen van je energielabel schommelen tussen de €155,00 en €450,00. De verwachte prijs ligt aan het type woning, hoeveel uur de expert er mee bezig is en de beschikbare documentatie (tekeningen en installatietechnische gegevens). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier de Wijk is over het algemeen gunstiger door velerlei aanbieders onder elkaar te zetten die opereren in de provincie Drenthe.

Via welke website kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om dit in te zien kan je een kijkje nemen op energielabel.nl van de overheid. Selecteer koop- of huurwoning en voer de postcode (7957) en huisnummer plus eventueel toevoeging in. Het systeem laat direct het huidige label zien. Kijk uit: wordt er een voorlopig energielabel getoond? Dit is geen officieel document en kan je dus niet gebruiken. Je moet dit dus eerst aanpassen naar een definitieve status. Ga direct aan de slag: energielabel huis de Wijk opvragen.

Plaats een reactie