Energielabel Termunten

Direct energielabel aanvragen

Gemakkelijk en snel een energielabel aanvragen voor jouw woning in Termunten? Sinds 1 januari 2015 heeft elke woning een energielabel. Dit label indiceert hoe milieuvriendelijk een huis is en biedt belangrijke maatregelen om het te verduurzamen. Ben je van plan jouw woning te verkopen of verhuren? Dan is een definitief energielabel in Termunten verplicht. Op www.energielabelprijzen.nl bieden wij uitgebreide info over het opvragen, aanvragen of aanpassen van jouw label. In aanvulling daarop bekijk je hier (lokale) energieadviseurs en bieden wij een stappenplan om jouw woning energiezuiniger te maken.

 • Het energielabel laat zien hoe zuinig jouw woning is, en hoe je dit kunt verbeteren.
 • Het is een verplichting bij een woningoverdracht (bijvoorbeeld verkoop of verhuur).
 • Er zijn 7 klassen: Energielabel A of B (heel zuinig) t/m F en G (rood, hoog verbruik).
 • In het begin vroeg je het VEL (vereenvoudigd label) gewoon online aan. De overheid heeft dit in 2021 geactualiseerd.
 • Als woningeigenaar regel je eerst een afspraak met de energieadviseur in Termunten die de woning ter plaatse opneemt en het label bepaalt.
 • Het document – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €160,00 – €410,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Termunten

Het energielabel geeft inzicht in de energieprestatie van een woning. Alle mensen met een woning kregen van de overheid in 2015 een voorlopig energielabel. Op het moment dat jij jouw huis wilt verkopen of verhuren, dan heb je een definitief energielabel nodig. Sedert 2021 is er een nieuw systeem waarop dit wordt vastgesteld (NTA8800). Daarom moet je een gecertificeerde energieadviseur verzoeken langs te komen. Deze energie-expert moet fysiek bij je thuis komen en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. Door deze nieuwe methode zijn de kosten een stuk hoger. Hierna bekijk je hoe jij zo’n voordelig energielabel in Termunten aanvraagt.

Energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Vergelijk energiedeskundigen

  Via centraalregistertechniek.nl bekijk je alle erkend deskundige energieadviseurs die een energielabel mogen vaststellen. Het beste kun je een postcode gebruiken (9947) om een erkend deskundige in Termunten te zoeken.

 2. Voorbereiding

  Klik op een deskundige en plan een afspraak in. Het is handig als je de belangrijke informatie van het huis kunt laten zien. Denk aan bouwtekeningen, EPC-berekeningen facturen van verbetermaatregelen.

 3. Bezoek op locatie

  Zo’n erkend energiedeskundige bezoekt jou op locatie en inspecteert de gehele woning. Je kunt bij deze rondgang aanwezig zijn.

 4. Het registreren van een label

  De EP-adviseur in Termunten kiest het label en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database.

 5. Online label inzien

  Wanneer alles achter de rug is wordt er een PDF toegestuurd van het certificaat inclusief een duidelijke onderbouwing en adviespunten. Het document is na datum van afgifte 10 jaar geldig en moet jij kunnen tonen bij het opstellen van een verkoop- of huurcontract. Via de online omgeving van de overheid (DigiD inlog noodzakelijk) is het ook op te vragen.

Een particulier energielabel nodig?

Zoek naar energieadviseurs en maak gebruik van de aanbieding!

De kosten van een energielabel

De prijzen van een definitief energielabel komen uit tussen de €165,00 & €350,00. In het overzicht hieronder bekijk je de huidige tarieven van een energielabel deskundige Termunten. Direct een aanvraag doen? Klik hier om alle (lokale) specialisten te bekijken. Je vind hier ook adviseurs in Woldendorp, Wagenborgen, Nieuwolda, Nieuw Scheemda en t Waar. De kosten komen tot stand door velerlei factoren.

 1. Type en leeftijd woning (vrijstaand, appartement, hoekwoning, villa, tussenwoning).
 2. De tijd die de bouwinspecteur kwijt is.
 3. De reeds aanwezige details van de woning (tekeningen of het bestek).
 4. Het werkgebied & locatie van de energiecoach.
Categorie huisAantal m2Prijzen
Klein appartement80 m2€ 169,00
Tussenwoning115 m2€ 222,00
Geschakeld huis140 m2€ 275,00
Losse woning180 m2€ 367,00
Prijzen woninglabel Termunten.

Officiële energieadviseurs in Termunten vergelijken

Makkelijk en voordelig een definitief energielabel aanvragen? Om dit te regelen moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Termunten. Het platform om een energieadviseur te zoeken is www.centraalregistertechniek.nl. Daar kan je klikken op de link naar het QBISnl register. Daar vergelijk je gecertificeerde inspecteurs (BRL9500). Om de eerste stap te zetten vind jij in onze vergelijker meerdere erkende bureaus waar je op een gebruiksvriendelijke manier een afspraak kunt maken voor gunstige prijzen.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzaam (ver)bouwen in 4 stappen

Gebruikt jouw huis veel energie, en wil jij graag verduurzamen en daarmee de energieprestatie verbeteren? Aan de hand van energiebesparende maatregelen kan je feitelijk iedere woning transformeren naar een huis met label A of B. De basis is altijd een goede isolatie. Daarmee realiseer je een setting waarbij het in de winter lekker warm blijft, en in de zomer heerlijk koel. In het vervolgtraject wordt het pas interessant om te kijken naar eigen energieopwekking. Lees hier ook meer informatie over Energie besparen.

Adviezen: Op de website Verbeteruwhuis.nl kan je zien – nadat je wat vragen hebt beantwoord – duidelijke verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Bezoek de website en doe de check.

Bekijk de voordelen van een zuinig energielabel woning Termunten

 • Een energiezuinige woning en flink besparen op de energiekosten.
 • Een gezond binnenklimaat: het hele jaar een aangename temperatuur in huis.
 • Een woning met label B of A beperkt de CO-2 uitstoot.
 • De waarde van het huis neemt toe.
 • Steeds vaker recht op korting op de hypotheekrente.
 • Je kunt gebruik maken van diverse subsidies voor het verbouwen van een huis.
 • De energiecoach in Termunten kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarPunten van aandacht
Label A2012 – 2022Verduurzaam onzuinige apparaten en kiest voor een WTW.
Label B1998 – 2007Plaatsen van zonnepanelen en/of een warmtepomp.
Label C1985 – 1999HR-glas op woon- en slaapkamer.
Label D1972 – 1981Optimaliseer de thermische schil van de woning.
Label E1966 – 1975Isoleren, zonnepanelen en een nieuwe HR-ketel.
Label F1950 – 1970Vloer- en spouwmuurisolatie en dubbelglas.
Label Gt/m 1934Enkel glas vervangen + isoleren.

Zoek je het goedkoopste energielabel?

Vind de goedkoopste aanbieder en regel het binnen een paar dagen

Isoleren van de woning

Isolatie is altijd de basis van een energiezuinige woning. Door goede woningisolatie toe te passen voorkom je dat de gerealiseerde warmte je huis weer verlaat. Met isolatie gaan je stookkosten direct omlaag en realiseer je een aangenaam en prettig klimaat. Waar je moet beginnen hangt af van de huidige mate van isolatie. Het jaar waarin de woning is neergezet zegt vaak al veel over de mate van isolatie. Bekijk ook bouwtekeningen en informeer bij de vorige bewoners. Een bouwtechnische keuring of warmtescan toont plaatsen waar isolatie ontbreekt. In de lijst hieronder vind je de potentiële besparing in het geval van een eengezinswoning met een hoogrendementsketel.

Manier van isolerenKostenBesparing (gas)Besparing (€/jaar)
Dakisolatie€4000 – €55001000 m3€650
Vloerisolatie€1700 – €4000370 m3€241
Spouwmuurisolatie€1050 – €2250885 m3€575
HR++ glas€1800 – €2650520 m3€338
Investering en opbrengsten bij isolatiewerkzaamheden van een standaard huis.

Ventileren

Wanneer de isolatie in huis voldoende is, is het belangrijk dat frisse lucht via meerdere kanten de woning in kan komen. Ventilatie is bepalend voor een gezond binnenklimaat. Zuinig en slim ventileren wil zeggen een prettig klimaat in huis zonder dat je veel energie verliest.

 • Winddrukgeregelde roosters: Bij veel wind wordt de luchttoevoer automatisch beperkt.
 • Lokale ventilatie-unit: afzonderlijke ruimte doelgericht ventileren.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: Alle ruimtes worden even goed geventileerd.
 • Ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken en kan hiervoor een huis verwarmen.

CV-ketel vervangen voor duurzaam alternatief

De verwarming in een huis vergt jaarlijks heel wat gas. Veel woning beschikken nog over een gasketel. Je kunt kiezen voor een schoner alternatief die bijna geen of zelfs helemaal geen gas nodig heeft. In de volgende opsomming vind je de belangrijkste voorbeelden.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: een veel hoger rendement dan traditionele CV-ketels.
 • Een hybride warmtepomp: een warmtepompunit die ondersteunt wordt door de HR-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: 100% verwarmen op stroom (gasverbruik naar 0).
 • Zonneboiler: gebruikt energie van de zon om warm tapwater te maken.
 • Infraroodpanelen: geeft direct warmte af voor een aantal m2.

Zonnepanelen aanschaffen

Zodra je de verbeteropties voor jouw woning hebt geïmplementeerd weet je wat jouw nieuwe stroomverbruik is. De benodigde stroom kan je helemaal zelf genereren met behulp van zonnepanelen op je dak. Ze gaan met gemak 30 jaar of langer mee en ze verdienen zich razendsnel terug, vaak al binnen 7 jaar.

 • Zonnepanelen wekken stroom op vanuit zonne-energie.
 • Een pv-systeem van 10 zonnepanelen kost zo’n €5000 en verdien je terug in gemiddeld 8,5 jaar.
 • De elektriciteit die je niet gebruikt lever je terug aan het elektriciteitsnet (salderen). Hiervoor krijg je hetzelfde tarief als waarvoor jij het bij de energieleverancier inkoopt.

energielabel-termunten-9947

Hoe zit het met een energielabel voor bedrijven?

Elk kantoor heeft een energielabel nodig bij verkoop, verhuur en oplevering van zakelijke panden (mits groter dan 50m2). Deze verordening is in het leven geroepen voor utiliteitsgebouwen als kantoorruimtes, onderwijsinstellingen, pensions, en publiek toegankelijke gebouwen zoals verzorgingshuizen. Heeft het pand meer dan 100 m2 gebruiksoppervlakte, en wordt minimaal 50% daarvan gebruikt als kantoorruimte? In dat kader moet het gebouw begin 2023 wettelijk gezien beschikken over energielabel C. Daarnaast moeten organisaties zoals winkels, banken of hotels die gevestigd zijn in publieke gebouwen vanaf 250 m2 het label duidelijk zichtbaar ophangen, zoals in de wachtruimtes / ingang. Op deze website lees je ook alles over EPC (energieprestatiecertificaat).

 • Bij overdracht of oplevering van zakelijke gebouwen ben je verplicht om een geldig energielabel te tonen.
 • Deze verplichting geldt bij bedrijfspanden en ruimtes met een oppervlak van meer dan 50 m2.
 • Voor productiehallen en loodsen is dit niet van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen die groter zijn dan 100 m2 (waar meer dan de helft wordt gebruikt als kantoor) moeten in 2023 ten minste milieulabel C hebben.
 • In publieke panden met een ruimte van minimaal 250 m2 moet het label zichtbaar zijn opgehangen voor bezoekers.

FAQ met veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat doet een energielabel?
Het energielabel maakt duidelijk de energieprestatie van een woning. Hoe minder energie benodigd is, hoe hoger de score op het woninglabel. De energie-index kent 7 stappen: van energielabel A/B (zuinig) en gaat door tot F / G (slecht voor het milieu).

Moet mijn huis verplicht een energielabel?
Ja, in de situatie waarin je het huis in de verkoop of verhuur gaat zetten dan moet je kunnen aantonen wat het label is van jouw huis is. Dit moet ook in de verkoopadvertentie staan. Ontbreekt het label, dan kun je geconfronteerd worden met een boete van €170,00.

Hoe moet ik een label aanvragen?
Daarvoor moet je een vakbekwame energiedeskundige in Termunten thuis laten langskomen voor een onderzoek. Middels de database van Qbis.nl kan je een energiespecialist zoeken. Een vakman bezoekt jou op locatie en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. Deze specialist kiest het label en voert deze ook in de database EP-online in. De definitieve berekeningen ontvang je per mail en in Mijn Overheid is het zelf te downloaden (gemeente Delfzijl).

Welke factoren bepalen mijn energielabel?
De adviseur houdt rekening met het jaar waarin het huis is gebouwd, het soort huis, m2 woonruimte en andere aspecten als HR ++ glas en kozijnen, de manieren van isoleren, de aanwezige ventilatie opties en verwarmingssystemen en de aanwezige systemen voor energieopwekking (zonnecellen / warmtepomp). Aan de hand van deze inspectie kan worden berekend hoeveel energie er wordt gebruikt voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van jouw huis en welk percentage zelf opgewekt wordt. Tenslotte wordt het labelletter geregistreerd.

Hoe duur is een energielabel?
De onkosten van het energielabel liggen tussen de €185,00 & €440,00. De uiteindelijke prijs wordt berekend a.d.h.v. de grootte van de woning, het uurtarief en het aantal benodigde uren van de adviseur en de kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen en andere technische informatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Termunten kan jij doorgaans het meest voordelig doen door verschillende adviseurs te vergelijken die opereren rondom de provincie Groningen.

Ik wil mijn energielabel opvragen, hoe werkt dat?
Om dit in te zien check je de website www.energielabel.nl. Selecteer koop- of huurwoning en vul de postcode (9947) en het huisnummer in de betreffende velden in. Je ziet vervolgens direct welk label je hebt. Kijk uit: is het een voorlopig energielabel? Dit is geen formeel label en wordt dus ook niet geaccepteerd bij een verkoop of verhuur. Je moet deze altijd omzetten naar een definitieve status. Ga direct aan de slag: energielabel huis Termunten opvragen.

Plaats een reactie