Energielabel Hengelo

Direct energielabel aanvragen

Direct een betaalbaar energielabel aanvragen voor jouw woning in Hengelo? Met ingang van 1 januari 2015 is er een nieuw energielabel voor woningen gelanceerd. Het informatielabel indiceert hoe energiezuinig jouw huis is en geeft belangrijke verbeterpunten om het energieverbruik te verlagen. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? Dan is een definitief energielabel in Hengelo verplicht. Op dit informatieplatform vind je actuele informatie over het checken en aanvragen van het keurmerk. Verder kunnen verschillende energieadviseurs vergeleken worden en hebben wij een stappenplan om jouw woning energiezuiniger te maken.

 • Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning.
 • Het is een verplichting bij een woningverkoop, verhuurcontract of een nieuwbouwproject.
 • Er zijn 7 niveau’s: Energielabel A/B (erg zuinig) t/m F en G (ontzettend onzuinig).
 • Tot eind 2020 kon men zelf online een VEL (vereenvoudigd label) bestellen. Er geldt sinds 2021 andere wetgeving.
 • De woningeigenaar maakt een afspraak met de energieadviseur in Hengelo die jouw woning helemaal doorneemt en het label bepaalt.
 • Het document – inclusief suggesties om de woning te verduurzamen – kost tussen de €170,00 & €350,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Hengelo

Zo’n energielabel laat zien hoe het gesteld is met het energiegebruik van een woning of gebouw. Alle woningbezitters kregen van de overheid in 2015 een voorlopig energielabel. Zodra je jouw woning gaat verkopen of verhuren, dan moet je een definitief energielabel hebben. Sedert 2021 werkt men met een nieuwe bepalingsmethode wat door specialisten ook wel NTA8800 wordt genoemd. Je moet dus een gecertificeerde energieadviseur laten langskomen. Deze specialist moet fysiek bij je thuis komen en neemt de woning op. Het nadeel voor de consument is dat het veel duurder is. Hierna bieden wij informatie over hoe jij zo’n voordelig energielabel in Hengelo aanvraagt.

In 5 stappen een energielabel aanvragen voor je huis

 1. Informeer naar een energiedeskundige

  Via het platform centraalregistertechniek.nl bekijk je de beschikbare bekwame energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Vul je postcode in (7554) om een erkend deskundige in Hengelo te vergelijken.

 2. Voorbereiding op afspraak

  Kies een energie-specialist en overleg een moment dat hij of zij kan langskomen. Het is voor beide partijen waardevol wanneer je alle benodigde informatie van jouw huis paraat hebt. Bijvoorbeeld bouwtekeningen, EPC berekeningen en andere technische informatie.

 3. Bezoek en berekening

  De erkend energiedeskundige bezoekt jou op locatie en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Trek er ongeveer 2 uur voor uit.

 4. Label registratie

  De EP-adviseur in Hengelo bepaalt het uiteindelijke label en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database.

 5. Inzicht in jouw label

  Als alle werkzaamheden zijn gedaan ontvang je digitaal een PDF van het document inclusief alle kenmerken en de aanbevolen energiebesparende maatregelen. De geldigheidsduur van het label is 10 jaar en moet je ook aanbieden verkoop- of verhuur van de woning. Het is ook in te zien (en te downloaden) via MijnOverheid.

Meer informatie over een particulier energielabel?

Doorzoek de energieadviseurs en profiteer van aantrekkelijke tarieven

De kosten van een energielabel

De doorsnee tarieven voor een definitief energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €110,00 – €450,00. In het schema hieronder tref je de huidige kosten van een energielabel deskundige Hengelo. Direct een aanvraag doen? Klik hier om de verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Je vind hier ook adviseurs in Enschede, Haaksbergen, Hof van Twente, Rijssen-Holten en Hellendoorn. De definitieve kosten komen tot stand door verscheidene factoren.

 1. Het type huis (vrijstaand, villa, twee-onder-een kap, tussenwoning, hoekwoning).
 2. De benodigde tijd die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De hoeveelheid informatie die er is (tekeningen en EPC-berekeningen).
 4. De vestigingslocatie van de energiecoach.
Categorie woningWoonruimte (m2)Prijzen
Appartementje75 m2€ 167,00
Rijtjeswoning130 m2€ 217,00
Twee-onder-een kap150 m2€ 287,00
Vrijstaand200 m2€ 373,00
Actuele kosten woninglabel Hengelo.

Officiële energieadviseurs in Hengelo vergelijken

Wil jij snel het definitieve energielabel aanvragen? Daarvoor maak je een afspraak met een erkend deskundige energielabel Hengelo. Het platform om betrouwbare specialisten in te huren is www.centraalregisterTechniek.nl. Daar open je het QBISnl register. Hier staan alle namen en gegevens van bekwame experts (BRL9500). Om de eerste stap te zetten tref je in de tabel hieronder diverse (landelijke) experts waar je verrassend eenvoudig een milieulabel kunt regelen tegen een scherpe prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Tips voor een lager energieverbruik

Woon jij in een milieu-onvriendelijk huis, en wil jij graag de energieprestatie van de woning verbeteren? Middels de juiste energiebesparende maatregelen kan jij elk gebouw transformeren naar een label-B huis. Start altijd met de juiste isolatie. Zodoende zorg je ervoor dat het in de winter lekker warm blijft, en in de zomer heerlijk koel. In het vervolgtraject leg je de nadruk op de opties voor energie opwekken. Je kunt hier ook aanvullende informatie vinden over Energieadviseur.

Adviezen: Via het overheidsinitiatief www.verbeteruwhuis.nl ontdek je – nadat je de vragenlijst hebt ingevuld – gerichte verbeteropties voor een beter energielabel. Bezoek de website en doe de check.

De belangrijkste voordelen van een zuinig energielabel woning Hengelo

 • Een “groene” woning met een lagere energierekening.
 • Een gezonde leefomgeving: geen koude tocht in de buurt van de ramen.
 • Een woning met label A of B is goed voor het klimaat want stoot minder CO2 uit.
 • De waarde van het huis neemt toe.
 • Vaak krijg je extra korting op de hypotheekrente.
 • De regering biedt diverse subsidies om een huis milieuvriendelijker te maken.
 • De energiecoach in Hengelo kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarPunten van aandacht
Label A2009 – 2024Laat een 100% elektrische warmtepomp installeren (van gas los).
Label B2000 – 2005Zonnepanelen laten leggen of een warmtepomp-installatie.
Label C1985 – 2002Focus op muurisolatie en verbeteringen aan het dak.
Label D1973 – 1980Isolatie van de begane grondvloer.
Label E1970 – 1975Vooral dubbelglas, isolatie en zonnepanelen.
Label F1950 – 1968Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie.
Label Gt/m 1933HR-ketel en isolatie.

Eenvoudig het goedkoopste energielabel regelen?

Bekijk alle aanbieders en regel het binnen 1 week

Isoleer je woning

Isolatie is van onschatbare waarde voor een warme en zuinige woning. Door goede isolatie van muren, bodem en/of dak verhinder je dat de warmte in jouw woning naar buiten gaat. Daardoor ben je minder kwijt aan stookkosten en dat leidt tot een comfortabel binnenklimaat. Waar je als eerste moet beginnen ligt aan de manier waarop je huis nu is geïsoleerd. Het bouwjaar geef inzicht in de vermoedelijke staat. Je kunt ook navraag doen bij vorige bewoners of mensen uit de straat. Een bouwtechnische keuring of het maken van warmtebeelden laat in één oogopslag zien waar warmte verloren gaat. In de lijst hieronder doorzoek je de te verwachten besparing bij een normale eengezinswoning met een hoogrendementsketel.

Soort isolatieKostenBesparing GasBesparing p/jaar
Dakisolatie€3000 – €60001065 m3€767
Vloerisolatie€1000 – €3400280 m3€202
Spouwmuurisolatie€1000 – €2200790 m3€569
HR++ glas€1850 – €2500405 m3€292
Kosten en opbrengsten bij isolatie van kleine woning (60 m2 vloeroppervlakte).

Ventileren

In de situatie waarbij je huis een goede isolatie heeft, moet je er zorg voor dragen dat er gekeken wordt naar de opties voor frisse lucht. Ventilatie is bepalend voor een aangenaam klimaat in huis. Slim en zuinig ventileren houdt in een gezond wooncomfort, zonder al te veel warme te verliezen.

 • Winddrukgeregelde roosters: gemakkelijk in elke kamer frisse lucht.
 • Lokale ventilatie-unit: goedkope oplossing om 1 ruimte te ventileren.
 • Balansventilatie met WTW-unit: warmt koude lucht van buiten op met de warmte van de afgevoerde lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht om je huis te verwarmen.

CV-ketel zonder gas?

Het verwarmen van een woning is voor veel mensen een kostenpost. In de meeste huizen vinden we nog een gasgestookte ketel. Je kunt kiezen voor een schoner alternatief waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. Hieronder staan enkele van deze producten.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Stil, compact, veilig en werkt erg efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: een samenwerking tussen de CV-ketel en een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: de aardgasaansluiting kan helemaal de deur uit.
 • Zonneboiler: de zonnecollectoren zetten energie om in warmte.
 • Infraroodpanelen: aangename warmte, beperkt luchtcirculatie.

Zonnepanelen installeren

Nadat je de nodige isolatiewerkzaamheden hebt getroffen en een nieuwe ketel of warmtepomp hebt geplaatst kan je uitrekenen hoeveel kwH-stroom je nodig hebt. Deze energie kan je zelf opwekken met behulp van zonnepanelen op je dak. De nieuwste panelen kunnen wel 40 jaar mee en na gemiddeld 7 jaar zijn ze terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen daglicht op en zetten dat om in elektriciteit.
 • Een pv-systeem van 10 zonnepanelen is er al vanaf €4100 en verdien je terug in gemiddeld 7,5 jaar.
 • De elektriciteit die je niet gebruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Over dit stukje stroom ontvang je dezelfde prijs als je betaalt aan jouw leverancier.

energielabel-hengelo-7554

Energielabel aanvragen voor bedrijven

Een geldig energielabel voor je bedrijf is nodig bij oplevering, maar ook bij verhuur/verkoop van een zakelijk pand (indien groter dan 50 m2). Deze noodzaak is van toepassing op alle utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, onderwijsinstellingen, pensions, en publieke panden zoals een stadion. Is het gebouw groter dan 100m2, en dient ten minste 50% als kantoorruimtes? Op dat moment moeten deze panden per 2023 minimaal energielabel C hebben. Ook moeten ondernemingen die werkzaam zijn in publieke ruimtes vanaf 250 m2 het label duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de toegangspoort. Je kunt hier ook meer lezen over Energielabel geldigheid.

 • Bij de notariële overdracht van een kantoorpand moet je verplicht een energielabel hebben.
 • Op dit moment geldt deze verplichting voor bedrijfspanden en publiek toegankelijke ruimtes van 50 m2 en groter.
 • Voor panden met een industriefunctie geldt er een ontheffing.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 m2 aan functionele ruimte (waar meer dan de helft wordt gebruikt als kantoor) moeten per 2023 ingeschreven staan met een milieulabel C.
 • In grote publieke gebouwen met een oppervlakte van meer dan 250 m² moet elke bezoeker dit label kunnen inzien bij de ingang.

Veelgestelde vragen (FAQ) m.b.t. het woninglabel

Hoe werkt een energielabel?
Het energielabel vertelt iets over de energieprestatie van een woning. Hoe minder energie benodigd is, des te hoger het woninglabel. De energie-index loopt van energielabel A/B (zuinig) en gaat door tot de rode labels F en G (vervuilend).

Moet mijn huis verplicht een energielabel?
Ja, als jij een woning verkoopt of verhuurt moet jij duidelijk kunnen maken welk energielabel het huis toegekend is. Dit dient ook te worden meegenomen in de advertenties (makelaar). Beschik je niet over een label, dan is een boete van €170 niet uitgesloten.

Hoe kan ik zelf een label aanvragen?
Hiervoor moet je een vakbekwame energiedeskundige in Hengelo thuis laten langskomen voor een onderzoek. Aan de hand van QBIS.nl zijn alle energiespecialisten te vergelijken. Een expert bezoekt jou op locatie en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. De adviseur maakt de berekening, bepaalt het label en legt deze vast in de EP-online database. Je ontvangt het document als PDF en je kunt het vinden in Mijn Overheid (gemeente Hengelo).

Hoe wordt mijn energielabel vastgesteld?
De vakman analyseert het jaar waarin het gebouw is neergezet, het type gebouw, m2 woonruimte en andere eigenschappen als wat voor glas er in de ramen zit, de mate van isolatie, de aanwezige ventilatie opties en verwarmingssystemen en of er zonnepanelen of een warmtepomp aanwezig zijn. Met deze complete analyse kan uitgerekend worden hoeveel energie er wordt gebruikt voor warm tapwater en verwarming en ventilatie van de woning en welk percentage zelf opgewekt wordt. Uiteindelijk zal de adviseur het labelletter definitief vaststellen en inschrijven.

Welke tarieven worden gevraagd voor een energielabel?
De tarieven van een energielabel schommelen tussen de €130,00 en €365,00. De verwachte prijs is afhankelijk van type woning, hoeveel tijd de adviseur nodig denkt te hebben en de hoeveelheid informatie die er is (tekeningen en andere technische informatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Hengelo kan jij doorgaans het meest voordelig doen door velerlei energiebedrijven te benaderen die hun werkgebied hebben liggen rondom de provincie Overijssel.

Via welke website kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om jouw huidige label in te zien kan je het beste gaan naar het platform energielabel.nl. Selecteer of het een koop- of huurwoning is en voer jouw postcode (7554) en het huisnummer in. Je ziet nu meteen het label en de geldigheid. Kijk uit: krijg je een voorlopig energielabel te zien? Dit is geen officieel document en is dus niet bruikbaar voor verkoop of verhuur. Bij verkoop moet je deze dus eerst veranderen in een definitief milieulabel. Zoek het snel uit: energielabel huis Hengelo opvragen.

Plaats een reactie