Energielabel Wieringerwaard

Direct energielabel aanvragen

Direct een betaalbaar energielabel aanvragen voor jouw woning in Wieringerwaard? Met ingang van 1 januari 2015 heeft elke woning een (voorlopig) energielabel gekregen. Het document geeft een indicatie van hoe milieuvriendelijk een huis is en biedt nuttige maatregelen om het nog zuiniger te maken. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Wieringerwaard verplicht. Op www.energielabelprijzen.nl lees je alle benodigde informatie over het checken en aanvragen van het keurmerk. Tevens is er ook een overzicht met plaatselijke energieadviseurs en kan je aan de slag met een stappenplan om jouw woning energiezuiniger te maken.

 • Het energielabel geeft aan of een woning veel of weinig energie verbruikt.
 • Je moet het aantonen bij het verhuren of verkopen van jouw huis.
 • Er zijn 7 niveau’s: Energielabel A & B (heel milieuvriendelijk) t/m F/G (slecht voor het milieu).
 • Tot voor kort was het mogelijk zelf een VEL (vereenvoudigd label) op te vragen. De regering heeft de werkwijze aangepast.
 • Als woningeigenaar regel je eerst een afspraak met de energieadviseur in Wieringerwaard die de kenmerken van de woning bekijkt en het label bepaalt.
 • Het certificaat – inclusief suggesties om de woning te verduurzamen – kost je ongeveer tussen de €140,00 & €350,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Wieringerwaard

Het energielabel geeft duidelijkheid aangaande het energiegebruik van een woning of gebouw. Alle huizen in Nederland hebben in 2015 een voorlopig energielabel gekregen. Indien je jouw huis wilt verhuren of verkopen, dan heb je een definitief energielabel nodig. Sedert 2021 werkt men met een nieuwe bepalingsmethode waarmee wordt gewerkt (NTA8800). Je moet tegenwoordig een officiële energieadviseur bij je thuis laten komen. Deze energie-deskundige huur je als het ware in en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. De kosten zijn daardoor een stuk hoger. In het volgende overzicht bekijk je hoe jij zo’n voordelig energielabel in Wieringerwaard kunt regelen.

In 5 stappen een energielabel aanvragen voor je huis

 1. Informeer naar een energiedeskundige

  Via het platform centraalregistertechniek.nl bekijk je de beschikbare gecertificeerde energieadviseurs die het energielabel mogen opmaken. Neem als basis je postcode (1766) om een erkend deskundige in Wieringerwaard op te vragen.

 2. Bereid je voor op de afspraak

  Contacteer een adviseur en probeer een afspraak in te plannen. Het is handig als je de belangrijke informatie van het gebouw beschikbaar hebt. Met name bouwtekeningen en EPC-berekeningen.

 3. Bezoek en berekening

  Deze erkend energiedeskundige komt thuis langs en analyseert de actuele situatie op energiegebied. Deze ronde duurt plusminus 2,5 uur.

 4. Het registreren van een label

  De EP-adviseur in Wieringerwaard kiest het label en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database.

 5. Nieuwe label opvragen

  Na registratie ontvang je digitaal een PDF van het document incl. de geconstateerde punten en alle mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen. De geldigheidsduur van het label is 10 jaar en moet jij kunnen tonen op het moment dat je gaat verkopen. Het document wordt ook opgeslagen in je Mijn Overheid omgeving.

Wil jij een particulier energielabel aanvragen?

Zoek naar energieadviseurs en regel het snel

Gemiddelde kosten energielabel

De onkosten voor een definitief energielabel liggen vaak tussen de €175,00 en €440,00. In de bijgaande tabel bieden we de gemiddelde kosten van een energielabel deskundige Wieringerwaard. Wil je een concrete prijs? Klik hier om de verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Zoek ook adviseurs in Breezand, Anna Paulowna, Callantsoog, Oudesluis en t Zand. De uiteindelijke tarieven wordt bepaald door velerlei factoren.

 1. Het woningtype (vrijstaand, villa, twee-onder-een kap, appartement, hoekwoning).
 2. De hoeveelheid uur die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De beschikbare documentatie (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen).
 4. De vestigingslocatie van de energiecoach.
Categorie huisGrootteKosten
Klein appartement80 m2€ 179,00
Tussenwoning115 m2€ 203,00
Geschakelde woning160 m2€ 285,00
Losse woning190 m2€ 353,00
Kostenoverzicht woninglabel Wieringerwaard.

Deskundige energieadviseurs in Wieringerwaard vergelijken

Snel en simpel zo’n definitief energielabel aanvragen? In dat geval moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Wieringerwaard. Het adres om een energieadviseur te zoeken is www.centraalregisterTechniek.nl. Daar open je het QBISnl register. Daar tref je bevoegde vakmannen (BRL9500). Om gebruik te maken van een aanbieding tref je in de tabel hieronder meerdere erkende bureaus waar je gemakkelijk een woninginspectie kunt aanvragen tegen een normale prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

In 4 stappen naar een energieneutrale woning

Heeft jouw huis een hoog energieverbruik, en wil jij graag iets doen aan de energieprestatie? Middels de juiste energiebesparende maatregelen kan jij elk gebouw verbouwen naar een huis met label A of B. In de regel begint men altijd met isoleren. Op die manier realiseer je een setting waarbij de warmte niet zomaar de woning uit kan. Bij de stappen daarna wordt het pas interessant om te kijken naar zelf energie opwekken met een warmtepomp of zonnepanelen. Of klik door voor meer informatie over Erkend deskundige.

Tips: Via het platform Verbeteruwhuis.nl bekijk je – na het beantwoorden van wat vragen – concrete verbeteropties voor een groen energielabel. Bezoek de website en doe de check.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Wieringerwaard

 • Een duurzame woning met een lage energierekening.
 • Verhoogt het comfort van de woning: geen tocht en kou bij de ramen.
 • Een B- of A woning is goed voor het milieu.
 • Huizen met een groen label zijn meer waard.
 • Sommige hypotheekverstrekkers bieden een duurzaamheidskorting.
 • De regering biedt verscheidene subsidies voor de renovatie van een woning.
 • De energiecoach in Wieringerwaard kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarPunten van aandacht
Label A2013 – 2024Zet de laatste puntjes op de i: loop alle apparaten na.
Label B2001 – 2009Investeren in een all-electric of hybride warmtepomp of zonnepanelen.
Label C1985 – 2002Triple glas, zonnepanelen + evt. spouwmuurisolatie
Label D1972 – 1981Laat een scan uitvoeren om isolatieproblemen op te lossen.
Label E1969 – 1978Isoleren en verwarmingsketel vervangen en zonnepanelen.
Label F1950 – 1969Dak-, vloer- en muurisolatie en dubbelglas.
Label Gt/m 1932Enkel glas vervangen + isoleren.

Het goedkoopste energielabel voor jouw huis?

Bekijk alle adviseurs en regel direct de aanvraag van jouw woninglabel

Isoleren

Isolatie is met afstand de belangrijkste factor voor een woning met een laag verbruik. Dankzij goede isolatie voorkom je dat de warmte in de woning de woning ontglipt. Zo worden de stookkosten een stuk gunstiger en dat leidt tot een gezond leefklimaat. Welke onderdelen je als eerste moet isoleren wordt bepaald door de manier waarop je huis nu is geïsoleerd. Het jaar waarin de woning is neergezet kan deels bepalen wat deze staat is. Je kunt ook navraag doen bij vorige bewoners of mensen uit de straat. Een bouwtechnische keuring of speciale warmtescan toont duidelijk aan waar er warmte de woning verlaat. In de tabel hieronder check je de gemiddelde besparingen bij een eengezinswoning met 60 m2 vloeroppervlak met een hoogrendementsketel.

IsolatiePrijsBesparing (gas)Kostenbesparing
Dakisolatie€3100 – €50001110 m3€710
Vloerisolatie€2000 – €3200355 m3€227
Spouwmuurisolatie€1000 – €2150845 m3€541
HR++ glas€1750 – €2900395 m3€252,8
De totale kosten en opbrengsten bij isolatiewerkzaamheden van een standaard huis.

Ventileren

Als je beschikt over een goed geïsoleerde woning, moet je er zorg voor dragen dat er gekeken wordt naar de opties voor frisse lucht. Ventilatie is noodzakelijk voor een comfortabele leefomgeving. Zuinig en slim ventileren houdt in een prettig wooncomfort, zonder al te veel warme te verliezen.

 • Zelfregelend rooster: Reageren slim op de wind en passen daar luchttoevoer op aan.
 • Losse ventilatieunit: optimale efficiënte ventilatie van een enkele ruimte.
 • Balansventilatie met warmteterugwinning: een systeem van mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid aangevoerde verse lucht volledig in balans is.
 • Ventilatiewarmtepomp met HR:ketel: maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht en verwarmt de CV-ketel voor.

Woning gasloos verwarmen

Het aansturen van de radiatoren en/of vloerverwarming vergt jaarlijks heel wat gas. Veel woning beschikken nog over een gasketel. Je kunt kiezen voor een meer innovatieve verwarmingsbron die bijna geen of zelfs helemaal geen gas nodig heeft. Hieronder vind je de belangrijkste voorbeelden.

 • Moderne HR-combiketel: Bespaart meer dan 10% op het gasverbruik.
 • Een hybride warmtepomp: een mooi tussenoplossing voor duurzamer verwarmen.
 • Een all-electric warmtepomp: een woning verwarmen met energie uit lucht, bodem of grondwater.
 • Zonneboiler: gesloten systeem waarbij zonnecollectoren het water verwarmen.
 • Infraroodpanelen: geeft direct warmte af voor een aantal m2.

Zonnepanelen op je dak

Op het moment dat je jouw woning hebt geïsoleerd en voorzien hebt van een nieuwe HR-ketel of warmtepomp weet je wat jouw nieuwe stroomverbruik is. De totale stroom kan je zelf opwekken door zonnepanelen te laten leggen. De nieuwste panelen kunnen wel 40 jaar mee en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen zonnestralen op en zetten dit om naar gelijkstroom.
 • Een pv-systeem van 10 zonnepanelen is er al vanaf €4700 en heb je terugverdiend binnen 6 jaar.
 • De elektriciteit die je niet gebruikt lever je terug aan het elektriciteitsnet (salderen). Voor dit stukje krijg je dezelfde prijs als jij betaalt aan de leverancier, je streept het dus tegen elkaar weg.

energielabel-wieringerwaard-1766

Energielabel voor bedrijven

Elke kantoorpand moet een energielabel kunnen overleggen wanneer er een verkoop- of verhuurcontract wordt opgesteld van een bedrijfspand vanaf 50m2. Deze verplichting geldt voor de utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, universiteiten, horecagelegenheden, en publieke gebouwen zoals stadions. Heeft het pand meer dan 100 m2 gebruiksoppervlakte, en wordt minimaal 50% daarvan gebruikt als kantoorruimtes? Op dat moment moet het pand per 2023 minimaal een energielabel C hebben. Bovendien moeten ondernemingen die gevestigd zijn in publieke gebouwen van meer dan 250 m2 het energielabel duidelijk zichtbaar ophangen, zoals bij de ingang of welkomstruimtes. Lees ook meer over Energielabel voor huizen.

 • Bij overdracht of oplevering van een kantoorgebouw is een energielabel verplicht.
 • Deze wetgeving is van toepassing voor bedrijfspanden, overheidsgebouwen, winkels en horeca.
 • Voor loodsen en productiehallen geldt er op dit moment geen verplichting.
 • Bedrijfsgebouwen met vloeroppervlaktes van 100 m2 of meer (waarbij meer dan 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten wettelijk gezien vanaf 2023 een milieulabel C of beter hebben.
 • In openbare gebouwen met een oppervlakte van meer dan 250 m² moet het label goed zichtbaar zijn voor bezoekers.

Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat doet een energielabel?
Het energielabel maakt duidelijk het energiegebruik van een woning of gebouw. Hoe energiezuiniger, hoe beter het woninglabel van je huis is. De energie-index loopt van energielabel A & B (zeer zuinig) tot F of G (zeer onzuinig).

Moet ik verplicht een energielabel hebben?
Ja, in de situatie waarin je het huis wilt verkopen of verhuren moet je inzicht bieden in wat de huidige energie staat van de woning is. Deze gegevens moeten vermeld worden in de advertenties (makelaar). Kan je geen geldig label aantonen, dan kan jij mogelijk een boete van €170 verwachten.

Hoe kan ik zelf een label aanvragen?
Hiervoor moet je een officiële energiedeskundige in Wieringerwaard uitnodigen. Door gebruik te maken van Qbis.nl vergelijk je eenvoudig meerdere energiespecialisten. Deze inspecteur zal thuis langskomen en loopt alle onderdelen van het huis na. Hij of zij rekent alles door, bepaalt het label en registreert deze in de database EP-Online. De dossierstukken krijg je per mail en middels Mijn Overheid kun je het later downloaden (gemeente Hollands Kroon).

Hoe wordt mijn energielabel vastgesteld?
De adviseur analyseert het bouwjaar van het huis, het soort gebouw, m2 woonruimte en ook naar specifieke zaken als type glas, hoe goed de woning geïsoleerd is, de centrale verwarming en ventilatie voorzieningen en of er bijvoorbeeld duurzame energie wordt gebruikt middels zonnepanelen of een warmtepomp. Aan de hand van deze inspectie kan worden berekend hoeveel energie nodig is voor het leveren van warm water en de verwarming van woonunit en hoeveel stroom er zelf wordt opgewekt uit duurzame bronnen. Op basis hiervan wordt het vastgestelde labelletter in de database ingeschreven.

Wat zijn de kosten van een energielabel?
De prijzen van het energielabel schommelen tussen de €190,00 en €350,00. De investering is afhankelijk van de grootte van de woning, het aantal uren dat de adviseur nodig heeft en de reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en andere technische informatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Wieringerwaard is het voordeligst te realiseren door vele energiebedrijven te vergelijken die werken rondom de provincie Noord-Holland.

Hoe kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om dit te bekijken kan je het beste gaan naar Energielabel.nl. Kies voor huur/koopwoning en vul de postcode (1766) en het huisnummer in. Het huidige label wordt nu meteen weergegeven. Kijk uit: krijg je een voorlopig energielabel op je scherm? Dit is geen officiële status en kan je niet gebruiken als je jouw woning gaat verkopen. Je moet het dus eerst laten omvormen naar een definitief label. Vind gelijk alle benodigde info: energielabel huis Wieringerwaard opvragen.

Plaats een reactie