Energielabel Tull en ’t Waal

Direct energielabel aanvragen

Wil je een energielabel aanvragen voor jouw woning in Tull en ’t Waal? Met ingang van 1 januari 2015 moet elke woning een energielabel hebben. Het certificaat indiceert hoeveel energie jouw woning verbruikt en biedt belangrijke opties om de woning nog energiezuiniger te maken. Wil je jouw huis verkopen? Dan is een definitief energielabel in Tull en ’t Waal verplicht. Op onze vergelijkingssite tref je nuttige informatie over het regelen en aanvragen van een certificaat. Ook kan je (regionale) energieadviseurs met elkaar vergelijken en tref je hier concrete tips hoe jij jouw woning groener kunt maken.

 • Met een energielabel wordt het duidelijk hoe energiezuinig een huis is.
 • Het is een vereiste bij een woningverkoop, verhuurcontract of een nieuwbouwproject.
 • Er zijn 7 labels: Energielabel A of B (erg zuinig) t/m F/G (hoog verbruik).
 • Tot eind 2020 was het mogelijk zelf een VEL (vereenvoudigd label) op te vragen. Sinds 2021 is daar verandering in gekomen.
 • Jouw aanvraag loopt nu via een energieadviseur in Tull en ’t Waal die jouw woning helemaal doorneemt en het label bepaalt.
 • Het informatielabel – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €135,00 & €440,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Tull en ’t Waal

Het energielabel vertelt iets over de mate waarin een huis energiezuinig is. Alle woningbezitters kregen in 2015 automatisch een voorlopig energielabel. Zodra jij de woning gaat verhuren over verkopen, moet je het definitieve energielabel regelen. Vanaf 2021 hanteert de overheid een nieuwe werkwijze waarbinnen het label wordt opgesteld (NTA8800). Je moet verplicht een bekwame energieadviseur uitnodigen. Deze energie-expert komt langs en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. De prijzen zijn om die reden ook flink hoger geworden. Onderstaand lees je hoe jij het voordelig energielabel in Tull en ’t Waal moet regelen.

Energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Bekijk alle energiedeskundigen

  Door gebruik te maken van www.centraalregistertechniek.nl vind je verschillende deskundige energieadviseurs die het energielabel mogen opmaken. Neem als basis je postcode (3999) om een erkend deskundige in Tull en ’t Waal te vergelijken.

 2. Voorbereiding op afspraak

  Ga vervolgens verder naar een energie-expert en plan een afspraak in. Het is voor beide partijen waardevol wanneer je alle essentiële details van het huis kunt laten zien. Onder andere bouwtekeningen, EPC berekeningen en andere technische informatie.

 3. Inventarisatie

  Een erkend energiedeskundige komt fysiek bij je thuis om de kenmerken van je huis vast te stellen. Het bezoek duurt ongeveer 2 uur.

 4. Inschrijven van het label

  De EP-adviseur in Tull en ’t Waal berekent het label en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform.

 5. Het label via internet bekijken

  Na afloop van de inspectie krijg je een digitaal document (PDF) van de energie index met een toelichting en verbeterpunten van de woning. Het certificaat is maximaal 10 jaar geldig en kan je overhandigen wanneer je de woning gaat verhuren of verkopen. Het document wordt ook opgeslagen in je Mijn Overheid omgeving.

Particulier energielabel voor jouw woning aanvragen?

Zoek naar energieadviseurs en vind de laagste prijs

Gemiddelde kosten energielabel

De doorsnee tarieven voor een definitief energielabel liggen tussen de €165,00 & €380,00. In de bijgaande tabel bekijk je de huidige tarieven van een energielabel deskundige Tull en ’t Waal. Direct een aanvraag doen? Klik hier om de adviseurs met elkaar te vergelijken. Vergelijk ook adviseurs in Schalkwijk, t Goy, Ossenwaard, Werkhoven en Odijk. De totale tarieven wordt bepaald door verschillende factoren.

 1. Type woning (appartement, hoekwoning, tussenwoning, twee-onder-een kap, villa).
 2. Het aantal uur dat de bouwinspecteur bezig zal zijn.
 3. De beschikbare documentatie (tekeningen of het bestek).
 4. De uiteindelijk energiecoach die het werk gaat doen.
Categorie huisAantal m2Prijzen
Appartement75 m2€ 163,00
Rijtjeshuis125 m2€ 210,00
Geschakeld huis160 m2€ 282,00
Losse woning200 m2€ 356,00
Gemiddelde kosten woninglabel Tull en ’t Waal.

De beste energieadviseurs in Tull en ’t Waal vergelijken

Binnenkort je definitief energielabel aanvragen? Om dit te realiseren contacteer je een erkend deskundige energielabel Tull en ’t Waal. De officiële website om deze vakmannen te treffen is https://www.centraalregistertechniek.nl. Daar open je het QBISnl register. In deze database staan alle namen en gegevens van bekwame specialisten (BRL9500). Om snel iets af te spreken check je in het overzicht hierna meerdere erkende bureaus waar je vrij eenvoudig een woninglabel kunt aanvragen voor een scherp tarief.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Stappenplan om je woning te verduurzamen

Heb je een ongunstig energielabel, en wil jij besparen op de energiekosten door een betere energieprestatie? Met het doorvoeren van slimme energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning omturnen tot een groen label (A, B of C). Start altijd met de juiste isolatie. Zo zorg je ervoor dat zo min mogelijk warmte verloren gaat. Bij de stappen daarna verleggen we de focus op het opwekken van eigen energie. Of klik door voor meer informatie over Online energielabel aanvragen.

Let op: Op de onafhankelijke website Verbeteruwhuis.nl controleer je – na het doorgeven van de gegevens van jouw woning – handige verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Bekijk direct wat de mogelijkheden zijn.

De belangrijkste voordelen van een zuinig energielabel woning Tull en ’t Waal

 • Een zuinige woning en besparen op de energierekening.
 • Een prettig klimaat in huis: geen tocht meer bij de ramen.
 • Een energielabel A of B woning draagt bij aan een beter milieu.
 • Waarde van de woning stijgt.
 • Vaak krijg je extra korting op de hypotheekrente.
 • De overheid verstrekt verschillende subsidies om een huis te verduurzamen.
 • De energiecoach in Tull en ’t Waal kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2009 – 2024Warmtepomp/zonneboiler/zonnepanelen voor 100% energieneutraal.
Label B2002 – 2005Vaak zijn zonnepanelen en warmtepomp genoeg voor label A.
Label C1986 – 2000Laat een zonneboiler plaatsen indien je daar ruimte voor hebt.
Label D1971 – 1982Isolatie van de begane grondvloer.
Label E1968 – 1979Vooral dubbelglas, isolatie en zonnepanelen.
Label F1948 – 1965Dubbel glas plaatsen en isoleren van de woning.
Label Gt/m 1945Isolatie van muur, dak, vloer en kruipruimte.

Snel het goedkoopste energielabel regelen?

Vergelijk de experts en regel het binnen een paar dagen

Isoleer je woning

Isolatie is altijd de belangrijkste stap voor een energiezuinig huis. Door goede isolatie van vloeren, muren en dak vermijd je dat de warmte in jouw woning naar buiten ontsnapt. Op die manier bespaar je op de maandelijkse stookkosten en heb je ook een optimaal klimaat in huis. Waar je moet starten met isoleren is vooral afhankelijk van de Rd-, Rc en lambdawaarde. Het bouwjaar van de woning geef inzicht in de vermoedelijke staat. Informeer ook altijd bij de vorige bewoners hierover. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek toont plaatsen waar isolatie ontbreekt. Hieronder check je de te verwachten besparing voor een doorsnee woning met een hr ketel.

Soort isolatiePrijsBesparing (gas)Kostenbesparing
Dakisolatie€3400 – €5600875 m3€578
Vloerisolatie€1800 – €3500340 m3€224
Spouwmuurisolatie€1000 – €2500805 m3€531
HR++ glas€1550 – €2550490 m3€323,4
Onkosten en opbrengsten bij isolatiewerkzaamheden van een standaard huis.

Ventileren

Als jouw woning goed geïsoleerd is, moet je erop letten dat frisse lucht via meerdere kanten de woning in kan komen. Ventilatie is essentieel voor een comfortabel leefklimaat. Zuinig en slim ventileren houdt in een prettig binnenklimaat, waarbij er slechts weinig warmteverlies plaatsvindt.

 • Zelfregelend rooster: Bij veel wind wordt de luchttoevoer automatisch beperkt.
 • Lokale ventilatie-unit: slimme keuze bij woningen met natuurlijke ventilatie.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: een gesloten ventilatiesysteem dat bestaat uit een ventilator en een warmte terugwin unit (WTW).
 • Ventilatiewarmtepomp met HR:ketel: profiteert van warmte uit de ventilatielucht voor de verwarming en warm water.

Alternatief voor CV-ketel

Het verwarmen van de woning vraagt veel energie (en geld). Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Kies voor een duurzaam alternatief waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. In de volgende opsomming bekijk je de meeste populaire optie.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: een veel hoger rendement dan traditionele CV-ketels.
 • Een hybride warmtepomp: uitstekende tussenstap naar een vol-elektrisch huis.
 • Een all-electric warmtepomp: geen ketel meer, uitsluitend een stand-alone pompsysteem.
 • Zonneboiler: zorgt op een duurzame manier voor warm tapwater.
 • Infraroodpanelen: zorgen voor gerichte verwarming, ideaal in bijv. de badkamer.

Zonnepanelen op het dak

Als je de nodige isolatiewerkzaamheden hebt getroffen en een nieuwe ketel of warmtepomp hebt geplaatst kan je de totale stroombehoefte berekenen. De benodigde stroom kan je zelf genereren met behulp van zonnepanelen op je dak. Ze gaan met gemak 30 jaar of langer mee en je verdient ze al binnen 6 – 8 jaar helemaal terug.

 • Zonnepanelen vangen zonne-energie op en zetten deze om in stroom.
 • Een set met 10 zonnepanelen is er al vanaf €5100 en verdien je terug in 8 jaar.
 • Stroom die je niet verbruikt kan je terugleveren aan de energieleverancier (salderen). Voor dit stukje ontvang je dezelfde prijs als waarvoor jij stroom afneemt.

energielabel-tull-en-t-waal-3999

Voordelig energielabel voor bedrijfspandElk kantoor heeft een energielabel nodig bij verhuur, verkoop en oplevering van bedrijfspanden van 50m2 of groter. Deze regel is relevant voor alle utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, universiteiten, winkelcentra, en openbare gebouwen zoals gemeentehuizen. Heeft het pand meer dan 100 m2 gebruiksoppervlakte, en wordt minimaal 50% daarvan gebruikt als kantoorfunctie? In dat geval moet het pand vanaf 2023 wettelijk gezien beschikken over energielabel C. Bovendien moeten o.a. musea, banken en ziekenhuizen die actief zijn in openbare gebouwen met een oppervlakte van ten minste 250 m2 het label duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de toegangspoort. Bekijk ook informatie over Energielabel aanpassen.

 • Bij oplevering of verhuur/verkoop van een kantoorpand moet je een geregistreerd energielabel kunnen overleggen.
 • Deze regels worden toegepast bij bedrijfspanden met een gebruiksoppervlakte van 50 m2.
 • Voor industriële bedrijfsruimten geldt andere wetgeving.
 • Bedrijfsgebouwen groter dan 100m2 (met minimaal 50% als kantoorfunctie) moeten binnenkort (2023) minimaal de beschikking hebben over milieulabel C.
 • In openbare gebouwen van minimaal 250 m2 moet elke passant dit label kunnen bekijken bij de entree.

Vaak gestelde vragen (FAQ) over woninglabels

Wat is het energielabel voor woningen?
Het energielabel maakt duidelijk de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Hoe minder CO-2 de woning uitstoot, des te hoger het woninglabel. De energie-index start bij energielabel A of B (erg zuinig) en kan oplopen tot de rode labels F en G (ontzettend onzuinig).

Heeft elke woning een energielabel verplichting?
Ja, op het moment je een woning wilt verkopen of verhuren moet jij duidelijk kunnen maken welk energielabel de woning heeft. Deze gegevens moeten vermeld worden in de advertenties (makelaar). Beschik je niet over een label, dan zijn boetes van €170 op te leggen door de autoriteit.

Hoe vraag ik voor mijn huis een label aan?
Voor een officieel label moet je een gecertificeerde energiedeskundige in Tull en ’t Waal langs laten komen. Via het platform Qbis.nl doorzoek je alle energiespecialisten. Een adviseur komt bij je thuis en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. Deze persoon berekent het label en legt deze vast in de EP-online database. Ze versturen dit documenten via de mail en daarnaast is het op te vragen via Mijn Overheid (gemeente Houten).

Wat bepaalt mijn energielabel?
Een deskundige controleert het bouwjaar van het huis, het type woning, oppervlakte en andere woningkenmerken zoals type glas, de beschikbare isolatie, de ventilatie en verwarming oplossingen in het gebouw en de aanwezige systemen voor energieopwekking (zonnecellen / warmtepomp). Middels deze documentatie kan uitgerekend worden wat de totale energiebehoefte is voor warm tapwater en verwarming en ventilatie van een gebouw en in hoeverre de woning deze benodigde energie zelf opwekt. Tenslotte wordt het vastgestelde labelletter in de database ingeschreven.

Hoeveel geld ben ik kwijt aan een energielabel?
De onkosten van het energielabel komen uit tussen de €105,00 en €350,00. De investering wordt berekend a.d.h.v. de omvang van de woning, het aantal uur dat de adviseur bezig zal zijn en de beschikbare documentatie (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Tull en ’t Waal kan je doen door meerdere leveranciers onder elkaar te zetten die hun dienst aanbieden binnen de provincie Utrecht.

Hoe werkt het opvragen van mijn huidige energielabel?
Daarvoor bezoek je www.energielabel.nl. Kies het type woning en vul de postcode (3999) en het huisnummer in. Het huidige label wordt nu meteen weergegeven. Kijk uit: betreft het een voorlopig energielabel? Dit is geen officiële status en is dus niet bruikbaar voor verkoop of verhuur. Je moet dit dus eerst aanpassen naar een definitief huislabel. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Tull en ’t Waal opvragen.

Plaats een reactie