Energielabel Bruntinge

Direct energielabel aanvragen

Snel en voordelig een energielabel aanvragen voor jouw woning in Bruntinge? Met ingang van 1 januari 2015 heeft elke woning een energielabel. Het document vertelt hoe zuinig jouw woning is en biedt nuttige verbeterpunten om de woning nog energiezuiniger te maken. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? Dan is een definitief energielabel in Bruntinge verplicht. Op dit informatieplatform communiceren wij actuele informatie over het berekenen, opvragen en aanvragen van het certificaat. Ook is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en vind je tips om jouw woning te verduurzamen.

 • Het energielabel geeft aan of een woning veel of weinig energie verbruikt.
 • Sinds 1 januari 2015 is het verplicht bij het verhuren of verkopen van jouw huis.
 • Er zijn 7 categorieën: Energielabel A/B (groen label) t/m F en G (ontzettend onzuinig).
 • Tot eind 2020 vroeg je het VEL (vereenvoudigd label) gewoon online aan. Sinds 2021 is daar verandering in gekomen.
 • Je regelt dit tegenwoordig via een energieadviseur in Bruntinge die jouw woning opneemt en een label opmaakt.
 • Het document – incl. verbetermogelijkheden – kost tegenwoordig tussen de €140,00 en €360,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Bruntinge

Het energielabel geeft een indicatie van de actuele staat en de energieprestatie van een object. Alle woningen in Nederland ontvingen in 2015 een voorlopig energielabel. Wanneer het huis opnieuw wordt verkocht of verhuurt, moet je het definitieve energielabel regelen. Sinds kort is er een nieuw systeem waarbinnen het label wordt opgesteld (NTA8800). Je moet dus een bekwame energieadviseur bij je thuis laten komen. Deze energie-expert komt bij je thuis en berekent de energieprestatie van de woning. Door deze nieuwe methode zijn de kosten een stuk hoger. In het stappenplan hieronder leggen wij stap voor stap uit hoe jij het voordelig energielabel in Bruntinge moet regelen.

Stappenplan: energielabel aanvragen

 1. Informeer naar een energiedeskundige

  Via het platform centraalregistertechniek.nl bekijk je alle erkend deskundige energieadviseurs die een energielabel mogen vaststellen. Neem als basis je postcode (9435) om een erkend deskundige in Bruntinge te contacteren.

 2. Zorg voor goede voorbereiding

  Contacteer een deskundige en maak een afspraak. Het is belangrijk dat je de belangrijke informatie van het huis kunt laten zien. Denk aan bouwtekeningen, EPC-berekeningen, het bestek, documentatie en facturen.

 3. Het onderzoek

  De erkend energiedeskundige komt langs op het afgesproken moment en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. De duur van het bezoek is ongeveer 2 uur.

 4. Inschrijven van het label

  De EP-adviseur in Bruntinge maak zijn of haar berekening, bepaalt het label en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database.

 5. Online label inzien

  Nadat de calculatie is afgerond krijg je een digitaal document (PDF) van het informatielabel inclusief een duidelijke onderbouwing en adviespunten. Het document heeft een geldigheidsduur van 10 jaar en dien je over te dragen aan een geïnteresseerde koper. Door middel van Mijn Overheid kun je de documentatie ook downloaden.

Wil jij een particulier energielabel aanvragen?

Doorzoek de energieadviseurs en bekijk de goedkoopste aanbieder

Kosten van een energielabel

De totale investeringen voor een definitief energielabel liggen tussen de €195,00 en €410,00. In het schema hieronder vind je de gemiddelde tarieven van een energielabel deskundige Bruntinge. Direct een offerte? Klik hier om alle (lokale) specialisten te bekijken. Check ook adviseurs in Eursinge, Zwiggelte, Zuidveld, Westerbork en Hoogersmilde. De uiteindelijke kosten kunnen berekend worden d.m.v. de volgende factoren.

 1. Type woning (twee-onder-een kap, appartement, hoekwoning, tussenwoning, villa).
 2. Het aantal uur dat de bouwinspecteur bezig zal zijn.
 3. De kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen en EPC-berekeningen).
 4. De uiteindelijk energiecoach die het werk gaat doen.
Type woningGrootteTariefschatting
Studio/Appartement60 m2€ 172,00
Tussenwoning100 m2€ 211,00
Hoekwoning150 m2€ 295,00
Losse woning185 m2€ 372,00
Kostenoverzicht woninglabel Bruntinge.

Deskundige energieadviseurs in Bruntinge vergelijken

Eenvoudig en snel zo’n definitief energielabel aanvragen? In dat geval heb je nodig een erkend deskundige energielabel Bruntinge. De juiste plek om betrouwbare specialisten in te huren is https://www.centraalregistertechniek.nl. Hier vind je een verwijzing naar het QBISnl register. In het register staan alle namen en gegevens van deskundige deskundigen (BRL9500). Voor jouw gemak vind je in onze vergelijkingstabel een overzicht met erkende specialisten waar je verrassend eenvoudig een afspraak kunt maken zonder al te veel kosten.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

In 4 stappen een duurzame woning

Heb jij een woning met een rood of oranje label, en wordt het tijd om duurzamer te leven en de energieprestatie te verbeteren? Met het doorvoeren van slimme energiebesparende maatregelen kan men praktisch elk huis verbeteren tot een label-B huis. In de regel begint men altijd met isoleren. Op die manier realiseer je een setting waarbij het in de winter lekker warm blijft, en in de zomer heerlijk koel. Op het moment dat de isolatie goed is leg je de nadruk op het zelf energie opwekken. Op deze website lees je ook meer over Energie-Index (Ei).

Belangrijk: Via het overheidsinitiatief Verbeteruwhuis.nl check je – nadat je de vragenlijst hebt ingevuld – duidelijke verbeteropties voor een beter energielabel. Bekijk direct hoe jij je huis kunt verbeteren.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Bruntinge

 • Een energiezuinig huis en flink besparen op de energiekosten.
 • Een aangenaam klimaat in huis: geen tocht meer bij de ramen.
 • Een B- of A woning stoot minder CO-2 uit.
 • Huizen met een groen label zijn meer waard.
 • Aantrekkelijke korting op de hypotheekrente mogelijk.
 • De overheid verstrekt verschillende subsidies om een huis te verduurzamen.
 • De energiecoach in Bruntinge kent precies de huidige wet- en regelgeving.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2012 – 2022Stap volledig van het gas af en warmteopslag.
Label B1997 – 2006Zonnepanelen laten leggen of een warmtepomp-installatie.
Label C1984 – 2001Zonnepanelen, triple glas, HR107 combiketel.
Label D1975 – 1984Probeer te beginnen met een goede vloerisolatie.
Label E1965 – 1976Vloer, dak en muren isoleren en zonnepanelen.
Label F1948 – 1970Dak-, gevel-, en vloerisolatie.
Label Gt/m 1926Isoleren van de (spouw) muren, dak en vloer.

Het goedkoopste energielabel voor jouw woning?

Vergelijk de experts en vraag snel jouw energielabel aan

Woningisolatie

Alleen met de juiste isolatie realiseer je een zuinig huis. Met grondige isolatie verhinder je dat warme lucht de woning ontglipt. Met isolatie zullen de stookkosten verminderen en heb je een gezond binnenklimaat. Waar je moet starten ligt aan de huidige isolatiewaarden. Het bouwjaar van de woning zegt vaak al veel over de mate van isolatie. Buren, en zeker ook vorige bewoners, weten vaak ook meer. Een bouwtechnische keuring of speciale warmtescan toont hoe het zit met het warmteverlies van je woning. In het schema hierna spot je de mogelijke besparingen voor een doorsnee woning met een standaard hr combiketel.

Isolatie keuzeKostenBesparing GasBesparing p/jaar
Dakisolatie€3300 – €56001135 m3€783
Vloerisolatie€1600 – €3400290 m3€200
Spouwmuurisolatie€1300 – €2500945 m3€652
HR++ glas€1900 – €2750515 m3€355,35
Kosten en baten bij isolatie van gemiddelde eengezinswoning (60m2).

Ventileren

In de situatie waarbij je beschikt over een goed geïsoleerde woning, is het noodzakelijk dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is noodzakelijk voor een gezond binnenklimaat. Zuinig en slim ventileren wil zeggen een gezond klimaat in huis, waarbij er slechts weinig warmteverlies plaatsvindt.

 • Zelfregelende roosters: constant ventilatievolume zonder tochtvorming.
 • Lokale ventilatie-unit: goedkope oplossing om 1 ruimte te ventileren.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: warmt koude lucht van buiten op met de warmte van de afgevoerde lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp als vervanging van je ventilatiebox: is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken en verwarmt de CV-ketel voor.

Alternatief voor CV-ketel

De verwarming in een huis kost in de meeste huizen veel gas. Dit gaat vaak nog met een gasgestookte HR-ketel. Kies voor een duurzaam alternatief die het mogelijk maakt om zonder gas te verwarmen. Onderstaand bieden we een aantal suggesties.

 • Moderne HR-combiketel: is efficiënter en verbruikt veel minder gas.
 • Een hybride warmtepomp: combinatie van een cv-ketel met een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: 100% verwarmen op stroom (gasverbruik naar 0).
 • Zonneboiler: zet zonlicht om in warmte voor warm tapwater.
 • Infraroodpanelen: ideaal om lokaal warmte af te geven.

Zonnepanelen aanschaffen

Op het moment dat je aanpassingen hebt doorgevoerd kan je de totale stroombehoefte berekenen. De benodigde stroom kan je op een duurzame manier genereren door een set met zonnepanelen te laten plaatsen. Ze gaan met gemak 30 jaar of langer mee en ze verdienen zich razendsnel terug, vaak al binnen 7 jaar.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten het om in stroom.
 • Een volledige set met 10 zonnepanelen kost zo’n €4400 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 7,5 jaar.
 • De ongebruikte stroom kan je terugleveren aan de energieleverancier (salderen). Voor dit stukje krijg je hetzelfde tarief als waarvoor jij het hebt ingekocht.

energielabel-bruntinge-9435

Energielabel voor je bedrijfspand regelen

Een geldig energielabel voor je bedrijf is nodig bij verkoop, verhuur en oplevering van een bedrijfspand vanaf 50m2. Deze regel is relevant voor alle utiliteitsgebouwen zoals kantoren, universiteiten, horeca, en publiek toegankelijke panden zoals gemeentehuizen. Heeft het pand meer dan 100 m2 gebruiksoppervlakte, en is daarvan meer dan 50% toegeschreven als kantoorfunctie? Dan is het plicht dat deze gebouwen in 2023 minimaal energielabel C hebben. Daarnaast moeten organisaties (bijvoorbeeld ziekenhuizen of supermarkten) die gehuisvest zijn in grote publieke gebouwen met een ruimte van minimaal 250 m2 dit energielabel zichtbaar tonen, bijvoorbeeld bij de receptie of ingang. Lees ook meer over Erkend deskundige.

 • Bij het het officiële verkoopmoment van zakelijke panden moet je een geregistreerd energielabel kunnen overleggen.
 • Op dit moment geldt deze verplichting voor bedrijfspanden en ruimtes met een oppervlak van meer dan 50 m2.
 • Voor industriële bedrijfspanden is er een uitzondering gemaakt.
 • Bedrijfsgebouwen met een oppervlakte van meer dan 100m2 (waar meer dan de helft wordt gebruikt als kantoor) moeten per 2023 ingeschreven staan met een milieulabel C.
 • In openbare gebouwen met een oppervlakte van meer dan 250 m² moet het label zichtbaar zijn opgehangen voor bezoekers.

De meest gestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat is een energielabel?
Het energielabel geeft een beeld van hoe energiezuinig een woning is. Hoe minder fossiele energie de woning gebruikt, hoe groener het label. De zogenaamde energie-index loopt van energielabel A/B (zeer milieuvriendelijk) tot en met F en G (niet milieuvriendelijk).

Heb ik verplicht een energielabel nodig?
Ja, als je jouw huis in de verkoop of verhuur gaat zetten dan moet je laten zien welk energielabel het huis toegekend is. Deze gegevens moeten vermeld worden in de advertenties (makelaar). Ontbreekt het label, dan zijn boetes van €170 op te leggen door de autoriteit.

Hoe kan ik zelf een label aanvragen?
Daarvoor moet je een gecertificeerde energiedeskundige in Bruntinge bij je thuis laten komen voor een inspectie. Op de website QBIS.nl vind je de beschikbare energiespecialisten. De deskundige zal thuis langskomen en berekent de energieprestatie van de woning. De adviseur rekent alles door, bepaalt het label en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform. Je ontvangt het document als PDF en middels Mijn Overheid kun je het later downloaden (gemeente Midden-Drenthe).

Welke factoren bepalen mijn energielabel?
Een specialist checkt het bouwjaar van de woning, het soort huis, oppervlakte en overige onderdelen als soort glas, de isolatiewerkzaamheden, de manier waarop het huis verwarmd en geventileerd wordt en of het huis een warmtepomp of zonnepanelen heeft. Middels deze documentatie berekent hij of zij wat de benodigde energie capaciteit is voor het opwarmen en koelen van een gebouw en hoeveel stroom er zelf wordt opgewekt uit duurzame bronnen. Daarna wordt het labelletter geregistreerd.

Wat zijn de huidige kosten van een energielabel?
De tarieven van een energielabel liggen vaak tussen de €130,00 & €375,00. De investering heeft te maken met het type woning, de hoeveelheid uren die de expert bezig is en de informatie die voorhanden is (tekeningen en EPC-berekeningen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Bruntinge doe je door velerlei aanbieders te gaan vergelijken die werken rondom de provincie Drenthe.

Ik wil mijn energielabel opvragen, hoe werkt dat?
Om jouw huidige label in te zien bezoek je het platform energielabel.nl. Geef aan om wat voor type woning het gaat en vul jouw postcode (9435) en het huisnummer in. Je krijgt nu meteen te zien welk label je hebt. Belangrijk: krijg je een voorlopig energielabel te zien? Dit telt niet als officieel woninglabel en is dus niet bruikbaar voor verkoop of verhuur. Je moet deze altijd omzetten naar een definitief woninglabel. Vind gelijk alle benodigde info: energielabel huis Bruntinge opvragen.

Plaats een reactie