Energielabel Westerbork

Direct energielabel aanvragen

Zonder gedoe een energielabel aanvragen voor jouw woning in Westerbork? Vanaf 2015 beschikt elke woning over een energielabel. Dit woninglabel geeft een indicatie van hoeveel energie jouw woning verbruikt en toont praktische maatregelen om de energierekening verder terug te dringen. Ga je jouw woning verkopen of verhuren? In dat geval is een definitief energielabel in Westerbork verplicht. Op deze website lees je nuttige info over hoe je het keurmerk aanvraagt. Verder is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en tref je hier een stappenplan om jouw woning energiezuiniger te maken.

 • Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning.
 • Je moet het aantonen bij verkoop, verhuur, maar ook bij oplevering van een nieuwe woning.
 • Er zijn 7 categorieën: Energielabel A/B (zeer milieuvriendelijk) t/m F/G (niet duurzaam).
 • Tot voor kort kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Vanaf 2021 is er het e.e.a. gewijzigd.
 • Je moet nu een afspraak maken met de energieadviseur in Westerbork die de hele woning bekijkt en een label opmaakt.
 • Het document – inclusief opties om de woning zuiniger te maken – kost tegenwoordig tussen de €150,00 en €355,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Westerbork

Het energielabel geeft inzicht in de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Alle mensen met een woning kregen in 2015 automatisch een voorlopig energielabel. Wanneer jij jouw huis wilt verkopen of verhuren, dan moet je een definitief energielabel hebben. In 2021 hanteert de overheid een nieuwe werkwijze waarmee wordt gewerkt (NTA8800). Je moet verplicht een bevoegde energieadviseur thuis laten langskomen. Deze energie-vakman huur je als het ware in en neemt de woning op. Het nadeel voor de consument is dat het veel duurder is. Hieronder bieden wij informatie over hoe je een voordelig energielabel in Westerbork moet aanvragen.

Stappenplan: energielabel aanvragen

 1. Vergelijk energiedeskundigen

  Via centraalregistertechniek.nl vergelijk je alle officiële energieadviseurs die het energielabel mogen opmaken. Zoek op adresgegevens (9431) om een erkend deskundige in Westerbork te contacteren.

 2. Afspraak maken en voorbereiden

  Neem contact op met energiedeskundige en plan een afspraak in. Bereid je goed voor: zorg dat je alle benodigde details van je woning paraat hebt. Bijvoorbeeld bouwtekeningen en facturen van renovaties of eerdere EPC-berekeningen.

 3. Bezoek en berekening

  De erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen om de kenmerken van je huis vast te stellen. De duur van het bezoek is ongeveer 2 uur.

 4. Label registratie

  De EP-adviseur in Westerbork beslist uiteindelijk wat het label moet worden en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform.

 5. Inzicht in jouw label

  Als alle werkzaamheden zijn gedaan ontvangt men per email een PDF van het document met daarbij de specificaties en adviespunten. Het document is na datum van afgifte 10 jaar geldig en moet je ook aanbieden in de situaties waarbij je gaat verhuren of verkopen. Door middel van Mijn Overheid kun je de documentatie ook downloaden.

Particulier energielabel voor jouw woning aanvragen?

Vind de beste energieadviseurs en profiteer van aantrekkelijke tarieven

De kosten van een energielabel

De kosten van een definitief energielabel schommelen tussen de €155,00 & €400,00. In de tabel hieronder bekijk je de huidige tarieven van een energielabel deskundige Westerbork. Meteen aan de slag? Klik hier om de adviseurs met elkaar te vergelijken. Of bekijk adviseurs in Hoogersmilde, Appelscha, Smilde, Bovensmilde en Drijber. De prijzen komen tot stand door verschillende onderdelen.

 1. Hoe groot het huis is (twee-onder-een kap, tussenwoning, vrijstaand, hoekwoning, villa).
 2. De hoeveelheid arbeid (in uren) die de bouwinspecteur denkt nodig te hebben.
 3. De kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen en installatietechnische gegevens).
 4. De vestigingslocatie van de energiecoach.
Type woningGroottePrijsindicatie
Studio/Appartement55 m2€ 160,00
Tussenwoning105 m2€ 208,00
2-onder-1-kap140 m2€ 270,00
Villa175 m2€ 353,00
Kostenoverzicht woninglabel Westerbork.

De beste energieadviseurs in Westerbork vergelijken

Makkelijk en voordelig je definitief energielabel aanvragen? Om dit te regelen moet je zoeken naar een erkend deskundige energielabel Westerbork. Het portaal om deze inspecteur op te zoeken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Daar tref je het QBISnl register. Hier tref je bekwame adviseurs (BRL9500). Om snel iets af te spreken check je in het overzicht hierna een aantal uitgelichte adviseurs waar je eenvoudig een woninginspectie kunt aanvragen tegen een relatief voordelige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Tips voor een lager energieverbruik

Heb jij een woning met een rood of oranje label, en wil jij graag lagere energielasten en de energieprestatie verbeteren? Aan de hand van energiebesparende maatregelen kan je ook jouw huis verbouwen naar een “groen” label (A, B of C). De basis is altijd een goede isolatie. Op die manier zorg je ervoor dat de warmte ook echt in de woning blijft. Pas daarna verleggen we de focus op eigen energieopwekking. Je kunt hier ook meer vinden over Voorlopig energielabel.

Noot: Op de informatieve website www.verbeteruwhuis.nl ontdek je – nadat je wat vragen hebt beantwoord – handige verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Achterhaal de mogelijke besparingen.

De belangrijkste voordelen van een zuinig energielabel woning Westerbork

 • Een zuinige woning en besparen op de energierekening.
 • Een comfortabel binnenklimaat: minder tocht en kou rond het raam.
 • Een label B- of A woning stoot minder CO-2 uit.
 • Huizen met een groen label zijn meer waard.
 • Aantrekkelijke korting op de hypotheekrente mogelijk.
 • Je kunt profiteren van verschillende subsidies wanneer je investeert in een groener label.
 • De energiecoach in Westerbork kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarOptimalisaties
Label A2012 – 2022Zelfvoorzienende woning met zonnepanelen en warmtepomp.
Label B2000 – 2009Een warmtepomp en/of zonnepanelen.
Label C1986 – 2001HR-glas op woon- en slaapkamer.
Label D1973 – 1985Optimaliseer de thermische schil van de woning.
Label E1968 – 1974Spouwmuur-, dak- en vloerisolatie met zonnepanelen.
Label F1949 – 1966Isoleren van vloer, (spouw)muur en dak.
Label Gt/m 1925Isoleren en het plaatsen van dubbelglas.

Zoek je het goedkoopste energielabel?

Bekijk de aangesloten adviseurs en regel het binnen 1 week

Woning isoleren

Isolatie is van onschatbare waarde voor een zuinig huis. Met grondige isolatie verhinder je dat de warmte in jouw woning verloren gaat. Dankzij isolatie bespaar je op de maandelijkse stookkosten en heb je een optimaal klimaat in huis. Waar je als eerste moet beginnen is vooral afhankelijk van hoe en waar de woning op dit moment geïsoleerd is. Het jaar waarin het huis is gebouwd geeft een aardige indicatie. Je kunt ook de vorige bewoners vragen wat zij aan isolatie gedaan hebben. Een bouwtechnische keuring of speciale warmtescan kan de probleempunten goed blootleggen. In onderstaand schema check je de potentiële besparing voor een gemiddelde eengezinswoning met een standaard hr combiketel.

Manier van isolerenOnkostenBesparing GasBesparing
Dakisolatie€3500 – €50001115 m3€725
Vloerisolatie€1600 – €3600270 m3€176
Spouwmuurisolatie€1200 – €2050925 m3€601
HR++ glas€1850 – €2500495 m3€321,75
Kosten en baten bij het isoleren van een gemiddelde woning.

Ventileren

Als je huis een goede isolatie heeft, moet je zeker stellen dat frisse lucht via meerdere kanten de woning in kan komen. Ventilatie is cruciaal voor een aangenaam leefklimaat. Zuinig en slim ventileren wil zeggen een optimale leefomgeving, waarbij er slechts weinig warmteverlies plaatsvindt.

 • Zelfregelend rooster: open roosters in de ramen maken natuurlijke ventilatie mogelijk.
 • Lokale ventilatie-unit: optimale efficiënte ventilatie van een enkele ruimte.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: warmt de koude lucht die binnenkomt op met de warmte van de afgevoerde lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp i.c.m. CV/HR ketel: maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht voor de verwarming en warm water.

Alternatief voor CV-ketel

Het verwarmen van de woning vergt jaarlijks heel wat gas. In de meeste huizen vinden we nog een gasgestookte ketel. Je kunt kiezen voor een duurzame oplossing die bijna geen of zelfs helemaal geen gas nodig heeft. In de lijst hieronder bekijk je de meeste populaire optie.

 • Nieuwe HR107 ketel: Iets duurder in aanschaf maar veel efficiënter.
 • Een hybride warmtepomp: betaalbaar systeem op de CV-ketel te ondersteunen.
 • Een all-electric warmtepomp: een volwaardige vervanger van de CV-ketel.
 • Zonneboiler: maakt gebruik van zonne-energie voor het bereiden van warm water.
 • Infraroodpanelen: een comfortabele warmte zonder energieverlies.

Zonnepanelen aanschaffen

Op het moment dat je de verbeteropties voor jouw woning hebt geïmplementeerd weet je ongeveer hoeveel stroom je nodig hebt. De benodigde stroom kan je op een duurzame manier genereren door te investeren in zonnepanelen. Ze hebben een levensduur van 25 jaar of langer en de geschatte terugverdientijd is maar 7 jaar.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten het om in stroom.
 • Een set met 10 zonnepanelen is er al vanaf €5100 en verdien je terug in 6 jaar.
 • De stroom die over is en je niet verbruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Voor dit stukje ontvang je hetzelfde tarief als waartegen je de energie afneemt.

energielabel-westerbork-9431

Energielabel voor bedrijfspanden

Een geldig energielabel voor je bedrijf is nodig wanneer er een verkoop- of verhuurcontract wordt opgesteld van zakelijke panden (mits groter dan 50m2). Deze regelgeving geldt voor de utiliteitsgebouwen zoals kantoorgebouwen, universiteitsgebouwen, horecagelegenheden, en publieke panden zoals verpleeghuizen. Gaat het om een pand groter dan 100m2, en wordt dit voor ten minste 50% ingezet als kantoor? In dat kader moet het pand per 2023 de beschikking hebben over energielabel C of hoger. Verder moeten organisaties (bijvoorbeeld ziekenhuizen of supermarkten) die gevestigd zijn in publieke gebouwen met een ruimte van minimaal 250 m2 dit energielabel zichtbaar tonen, bijvoorbeeld bij de toegangspoort. Lees ook meer over Bouwkundige keuring.

 • Bij overdracht of oplevering van een bedrijfsruimte ben je verplicht om een geldig energielabel te tonen.
 • Deze wetgeving is van toepassing voor bedrijfspanden en publiek toegankelijke ruimtes van 50 m2 en groter.
 • Voor schuren en garages is dit niet van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 vierkante meter aan oppervlakte (minimaal 50% als kantoor) moeten met ingang van 2023 beschikken over een milieulabel C of hoger.
 • In grote openbare gebouwen van meer dan 250 m2 moet het energielabel duidelijk zichtbaar voor het publiek worden opgehangen.

FAQ met veelgestelde vragen over het woninglabel

Hoe werkt een energielabel?
Het energielabel geeft een beeld van de actuele staat en de energieprestatie van een object. Hoe minder energie er nodig is voor het verwarmen van de woning, des te groener je woninglabel. De energie-index loopt van energielabel A & B (zuinig) en gaat verder tot label G (niet milieuvriendelijk).

Moet mijn huis verplicht een energielabel?
Ja, als je een gebouw verhuurt of verkoopt moet jij duidelijk kunnen maken wat de huidige energie staat van de woning is. De verkoop/verhuur advertenties (makelaar) moeten dit ook bevatten. Heb je geen geldig label, dan kan jij mogelijk een boete van €170 verwachten.

Hoe kan ik zelf een label aanvragen?
Voor een officieel label moet je een gecertificeerde energiedeskundige in Westerbork thuis laten komen. Middels QBIS.nl zijn deze energiespecialisten te bekijken. Een deskundige zal thuis langskomen en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. De deskundige rekent alles door, bepaalt het label en voert deze ook in de database EP-online in. Je krijgt een email met alle documenten en daarnaast is het op te vragen via Mijn Overheid (gemeente Midden-Drenthe).

Welke factoren bepalen mijn energielabel?
Een inspecteur inspecteert het jaar waarin het gebouw is neergezet, het type huis, woonoppervlakte en ook naar specifieke zaken als soort glas, de isolatiewerkzaamheden, de ventilatie en verwarming oplossingen in het gebouw en de investeringen in warmte en energieopwekking (WTW, zonnepanelen etc). Aan de hand van deze inspectie berekent de deskundige wat de totale energiebehoefte is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van jouw woning en welk deel uit hernieuwbare bronnen komt. Tenslotte krijg je van de expert de labelletter te horen.

Wat betaal ik voor een energielabel?
De tarieven van je energielabel schommelen tussen de €180,00 & €375,00. De prijsindicatie ligt aan de grootte van de woning, de tijd die de adviseur nodig heeft en de documentatie die je paraat hebt (tekeningen en facturen van renovaties). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Westerbork doe je door een aantal adviesbedrijven te contacteren die hun werkgebied hebben liggen in en rondom de provincie Drenthe.

Hoe kan ik snel mijn huidige energielabel opvragen?
Om dit in te zien ga je naar Energielabel.nl. Selecteer je type woning en vul de postcode (9431) en het huisnummer in de betreffende velden in. Je ziet nu meteen het label en de geldigheid. Waarschuwing: betreft het een voorlopig energielabel? Dit is geen geldig document en is dus niet bruikbaar voor verkoop of verhuur. Je moet het dus eerst laten omvormen naar een definitief label. Bekijk het direct online: energielabel huis Westerbork opvragen.

Plaats een reactie