Energielabel Hoogersmilde

Direct energielabel aanvragen

Gemakkelijk en snel een energielabel aanvragen voor jouw woning in Hoogersmilde? Vanaf 2015 heeft elke woning een energielabel. Dit woninglabel laat zien hoe zuinig jouw woning is en geeft concrete maatregelen om het energieverbruik terug te dringen. Gaat jouw woning in de verkoop? Dan is een definitief energielabel in Hoogersmilde verplicht. Op onze energielabel-vergelijker communiceren wij uitgebreide informatie over hoe je het keurmerk aanvraagt. Bovendien kunnen verschillende energieadviseurs vergeleken worden en tref je hier concrete tips hoe jij jouw woning groener kunt maken.

 • Het energielabel helpt je om je huis zuiniger en comfortabeler te maken.
 • Het is een vereiste bij een woningoverdracht (bijvoorbeeld verkoop of verhuur).
 • Er zijn 7 categorieën: Energielabel A & B (heel zuinig) t/m F en G (hoog energieverbruik).
 • Tot 2020 kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Helaas werkt dit nu iets anders.
 • Je moet nu eerst contact opnemen met een energieadviseur in Hoogersmilde die het huis inspecteert en op basis daarvan het label vaststelt.
 • Het label – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – heeft een prijs van tussen de €130,00 & €410,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Hoogersmilde

Een energielabel biedt duidelijkheid over de mate waarin een huis energiezuinig is. Alle woningen in Nederland namen in 2015 een eerste voorlopige energielabel in ontvangst. In de situatie waarbij jij jouw huis wilt verkopen of verhuren, dan moet je een definitief energielabel hebben. Sinds 2021 is er een nieuw systeem dat wordt geclassificeerd als NTA8800. Je moet verplicht een deskundige energieadviseur thuis uitnodigen. Deze energie-vakman moet fysiek bij je thuis komen en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. Het gevolg is dat het wel een stuk duurder is. Hierna lees je hoe jij een voordelig energielabel in Hoogersmilde regelt.

Een energielabel voor je woning aanvragen in 5 stappen

 1. Vind een energiedeskundige

  Op www.centraalregistertechniek.nl vind je alle gecertificeerde energieadviseurs die het energielabel mogen bepalen. Vul je postcode in (9423) om een erkend deskundige in Hoogersmilde te vergelijken.

 2. Afspraak en voorbereiding

  Klik door naar een adviseur en kies een dag en tijdstip. Bereid je goed voor: zorg dat je alle benodigde gegevens van het huis kunt laten zien. Zoals bouwtekeningen, EPC-berekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie.

 3. Bezoek op locatie

  De erkend energiedeskundige komt langs op het afgesproken moment en analyseert de actuele situatie op energiegebied. Je kunt bij deze rondgang aanwezig zijn.

 4. Vastleggen van het label

  De EP-adviseur in Hoogersmilde bepaalt het uiteindelijke label en legt deze vast in de EP-online database.

 5. Database met labels bekijken

  Nadat de calculatie is afgerond krijg jij per mail een PDF van het document met daarbij de specificaties en verbetermogelijkheden. Het document is na datum van afgifte 10 jaar geldig en moet jij kunnen tonen bij het opstellen van een verkoop- of huurcontract. Het is ook in te zien (en te downloaden) via MijnOverheid.

Wil jij een particulier energielabel aanvragen?

Vind de beste energieadviseurs en vind de laagste prijs

De actuele kosten van een energielabel

De tarieven van een definitief energielabel liggen vaak tussen de €175,00 & €385,00. In het onderstaand overzicht tref je de huidige kosten van een energielabel deskundige Hoogersmilde. Wil je een concrete prijs? Klik hier om de beschikbare (regionale) experts te vergelijken. Zoek ook adviseurs in Appelscha, Smilde, Bovensmilde, Drijber en Wijster. De uiteindelijke tarieven worden berekend middels een aantal variabelen.

 1. Type en leeftijd woning (twee-onder-een kap, vrijstaand, villa, hoekwoning, tussenwoning).
 2. De tijd die de bouwinspecteur kwijt is.
 3. De hoeveelheid informatie die er is (tekeningen of het bestek).
 4. De uiteindelijk energiecoach die het werk gaat doen.
Categorie woningM2 woonruimteKosten
Appartementje50 m2€ 161,00
Tussenwoning110 m2€ 205,00
Hoekwoning145 m2€ 295,00
Losse woning180 m2€ 358,00
Actuele kosten woninglabel Hoogersmilde.

Energieadviseurs in Hoogersmilde vergelijken

Eenvoudig en snel dit definitief energielabel aanvragen? Om dit te regelen moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Hoogersmilde. Het portaal om ervaren energiedeskundigen te vergelijken is www.centraalregistertechniek.nl. Hier vind je een verwijzing naar het QBISnl register. Hier staan alle namen en gegevens van gecertificeerde experts (BRL9500). Voor jouw gemak vind jij in onze vergelijker een overzicht met erkende specialisten waar je verrassend eenvoudig een label kunt regelen voor een aantrekkelijk tarieven.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Een energiezuinig huis in 4 stappen

Woon jij in een milieu-onvriendelijk huis, en wil je de maandelijkse lasten verlagen door de energieprestatie te verbeteren?Met het doorvoeren van slimme energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning verbeteren tot een huis met label A of B. In de regel begint men altijd met isoleren. Hierdoor realiseer je een setting waarbij er geen warme (of koude) lucht kan ontsnappen. Bij de fase daaropvolgend ga je juist verder in op eigen energieopwekking. Of klik door voor meer informatie over Energielabel geldigheid.

Adviezen: Via de website van de overheid https://www.verbeteruwhuis.nl controleer je – nadat je wat vragen hebt beantwoord – duidelijke verbeteropties voor een groen energielabel. Bekijk direct hoe jij je huis kunt verbeteren.

Bekijk de voordelen van een zuinig energielabel woning Hoogersmilde

 • Een “groene” woning en besparen op de energierekening.
 • Extra comfort in huis: een lekker warm huis zonder tocht en kou.
 • Een huis met het milieulabel A of B draagt bij aan een beter milieu.
 • Tot wel 20% hogere woningwaarde.
 • Rentekorting (duurzaamheidskorting) bij de bank.
 • De overheid verstrekt allerlei subsidies op het moment dat je jouw huis verduurzaamt.
 • De energiecoach in Hoogersmilde kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarAandachtspunten
Label A2011 – 2022Verduurzaam onzuinige apparaten en kiest voor een WTW.
Label B2002 – 2008Zonnepanelen en hybride warmtepomp.
Label C1984 – 2004Laat de muren en het dak goed isoleren (en plaats zonnecellen).
Label D1973 – 1980Optimaliseer de thermische schil van de woning.
Label E1967 – 1977Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie en zonnepanelen.
Label F1949 – 1966Isolatie van vloer, dak en muren.
Label Gt/m 1944Isolatie van muur, dak, vloer en kruipruimte.

Eenvoudig het goedkoopste energielabel regelen?

Vergelijk adviseurs en regel het nog deze week

Isoleer je woning

Isolatie is van onschatbare waarde voor een zuinig huis. Dankzij goede isolatie vermijd je dat warme lucht zomaar verdwijnt. Hiermee zullen de stookkosten verminderen en profiteer je van een optimaal klimaat in huis. Waar je als eerste moet beginnen heeft te maken met de manier waarop je huis nu is geïsoleerd. Het bouwjaar van het huis geef inzicht in de vermoedelijke staat. Eventueel kun je dit ook aan buurtgenoten vragen. Een bouwtechnische keuring of warmtescan laat zien waar isolatie zinvol is. In de tabel hieronder zoek je eenvoudig naar de potentiële besparing voor een gemiddelde eengezinswoning met een standaard hr combiketel.

Type isolatiePrijsGasbesparing p/jaarBesparing in €
Dakisolatie€3500 – €52001110 m3€710
Vloerisolatie€1600 – €3100265 m3€170
Spouwmuurisolatie€1150 – €2300920 m3€589
HR++ glas€1950 – €3000490 m3€313,6
De totale kosten en opbrengsten bij isolatie van gemiddelde eengezinswoning (60m2).

Ventileren

Zodra de isolatie in huis voldoende is, moet je zeker stellen dat er ook genoeg frisse lucht in huis is. Ventilatie is noodzakelijk voor een aangenaam leefklimaat. Slim en zuinig ventileren wil zeggen een prettig klimaat in huis waarbij er constant frisse lucht wordt aangevoerd en er energie uit de vervuilde lucht wordt gehaald.

 • Zelfregelend rooster: Reageren slim op de wind en passen daar luchttoevoer op aan.
 • Lokale ventilatie-unit: optimale efficiënte ventilatie van een enkele ruimte.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: een systeem van mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid aangevoerde verse lucht volledig in balans is.
 • Ventilatiewarmtepomp in combinatie met HR-ketel: benut slim de warmte uit de ventilatielucht en verwarmt de CV-ketel voor.

Gasgestookte CV-ketel vervangen

De centrale verwarming kost veel energie (vooral veel gas). Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Je kunt kiezen voor een schoner alternatief die nauwelijks of helemaal geen gas gebruikt. In de lijst hieronder vind je een aantal systemen.

 • Moderne HR-combiketel: zeer zuinig en efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: een warmtepompunit die ondersteunt wordt door de HR-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: het hele huis verwarmen met stroom (stand-alone warmtepomp).
 • Zonneboiler: de zonnecollectoren zetten energie om in warmte.
 • Infraroodpanelen: aangename warmte, beperkt luchtcirculatie.

Stroom opwekken met zonnepanelen

Nadat je de optimalisatiepunten voor jouw woning hebt aangepakt weet je wat jouw nieuwe stroomverbruik is. De benodigde energie kan je helemaal zelf opwekken door te investeren in zonnepanelen. Ze hebben een lange levensduur (25- 30 jaar) en binnen 5 – 8 jaar heb je ze al terugverdiend.

 • Zonnepanelen wekken op basis van zonlicht elektriciteit op.
 • Een volledige set met 10 zonnepanelen is beschikbaar vanaf €4200 en verdien je snel terug, vaak al binnen 7 jaar.
 • De stroom die over is en je niet verbruikt lever je terug aan het elektriciteitsnet (salderen). Voor deze zonnestroom krijg je hetzelfde tarief als je betaalt aan jouw leverancier.

energielabel-hoogersmilde-9423

Energielabel voor bedrijfspand aanvragen

Elke kantoorpand moet een energielabel kunnen overleggen bij verkoop, verhuur en oplevering van een bedrijfsgebouw van minimaal 50m2. Deze noodzaak geldt voor de utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, sportfaciliteiten, horeca, en publieke panden zoals een station. Gaat het om een pand groter dan 100m2, en is daarvan meer dan 50% toegeschreven als kantoorplekken? In dit scenario moet het gebouw met ingang van 2023 de beschikking hebben over energielabel C of hoger. Verder moeten organisaties die gevestigd zijn in publieke gebouwen vanaf 250 m2 het label duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de ingang. Op deze website lees je ook alles over Energie-Index (Ei).

 • Bij verkoop, verhuur of oplevering van een bedrijfsruimte moet je een geregistreerd energielabel kunnen overleggen.
 • Deze verplichting geldt bij bedrijfspanden en publiek toegankelijke ruimtes van 50 m2 en groter.
 • Voor productiehallen en loodsen is er een uitzondering gemaakt.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 m2 aan functionele ruimte (en waar minimaal 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten wettelijk gezien vanaf 2023 een milieulabel C of beter hebben.
 • In openbare (bedrijfs)ruimtes met een oppervlakte van meer dan 250 m² moet elke bezoeker dit label kunnen inzien bij de ingang.

De meest gestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Hoe werkt een energielabel?
Het energielabel geeft een beeld van de energiezuinigheid van een woning. Hoe minder CO-2 de woning uitstoot, des te groener je woninglabel. De energie-index start bij energielabel A/B (zeer milieuvriendelijk) en gaat verder tot F of G (slecht voor het milieu).

Is het energielabel verplicht?
Ja, als jij een woning zal gaan verhuren of verkopen dan moet je aantonen welk energielabel de woning heeft. Dit moet ook in de verkoopadvertentie staan. Is het definitieve label niet aantoonbaar, dan kan je een boete van tenminste €170 krijgen.

Hoe is het label aan te vragen?
Voor een definitief label moet je een erkend deskundige energiedeskundige in Hoogersmilde bij je thuis laten komen voor een inspectie. Via het platform Qbis.nl zijn deze energiespecialisten te bekijken. Een inspecteur bezoekt jou op locatie en inspecteert de gehele woning. De adviseur berekent de energieprestaties en voert deze ook in de database EP-online in. Ze versturen dit documenten via de mail en daarnaast is het op te vragen via Mijn Overheid (gemeente Midden-Drenthe).

Hoe komt mijn energielabel tot stand?
Een specialist inspecteert het jaar waarin het huis is gebouwd, het type gebouw, woonoppervlakte en overige onderdelen als soort glas, hoe goed de woning geïsoleerd is, de centrale verwarming en ventilatie voorzieningen en of er energie-efficiënte warmtebronnen aanwezig zijn zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Op basis daarvan berekent de deskundige wat de totale energiebehoefte is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van jouw woning en wat het aandeel van duurzame energie is. Vervolgens krijg je van de expert de labelletter te horen.

Wat betaal ik voor een energielabel?
De prijzen van je energielabel liggen tussen de €120,00 en €440,00. De uiteindelijke prijs wordt bepaald door type woning, hoeveel tijd de adviseur nodig denkt te hebben en de informatie die voorhanden is (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Hoogersmilde is het voordeligst te realiseren door een aantal leveranciers te vergelijken die actief zijn binnen de provincie Drenthe.

Mijn energielabel opvragen, hoe doe ik dat?
Hiervoor surf je naar de website www.energielabel.nl. Geef aan om wat voor type woning het gaat en vul de postcode (9423) en huisnummer plus eventueel toevoeging in. Het systeem laat direct het huidige label zien. Goed om te weten: laat het systeem een voorlopig energielabel zien? Dit telt niet als officieel woninglabel en mag je dus niet bij een woning overdracht gebruiken. Je moet deze altijd omzetten naar een definitief milieulabel. Zoek het snel uit: energielabel huis Hoogersmilde opvragen.

Plaats een reactie