Energielabel Smilde

Direct energielabel aanvragen

Wil je een energielabel aanvragen voor jouw woning in Smilde? Vanaf 1 januari 2015 is er een nieuw energielabel voor woningen gelanceerd. Het document indiceert hoe zuinig jouw woning is en geeft nuttige verbetermogelijkheden om het nog zuiniger te maken. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? Dan is een definitief energielabel in Smilde verplicht. Op ons energielabel-platform lees je alle benodigde info over het berekenen, opvragen en aanvragen van het label. Verder kan je hier energieadviseurs vergelijken en tref je hier handige tips om jouw label te verbeteren.

 • Krijg inzicht in de energieprestaties van een woning met het energielabel.
 • Sinds 2015 is het verplicht bij het verhuren of verkopen van jouw huis.
 • Er zijn 7 klassen: Energielabel A & B (zuinig) t/m F of G (niet duurzaam).
 • In het begin kon men zelf online een VEL (vereenvoudigd label) bestellen. De overheid heeft dit in 2021 geactualiseerd.
 • De woningeigenaar maakt een afspraak met de energieadviseur in Smilde die de hele woning bekijkt en het label registreert.
 • Het document – inclusief concrete verbeterpunten – kost je ongeveer tussen de €110,00 & €375,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Smilde

Een energielabel biedt duidelijkheid over de actuele staat en de energieprestatie van een object. Alle huizen in Nederland hebben in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid ontvangen. Indien jij de woning gaat verhuren over verkopen, moet je het definitieve energielabel regelen. Sedert 2021 is er een nieuwe rekenmethode die we ook wel kennen als NTA8800. Je moet tegenwoordig een vakbekwame energieadviseur langs laten komen. Deze adviseur zal thuis langskomen en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. Het certificaat is nu wel een stuk duurder geworden. In het gedeelte hieronder bieden wij informatie over hoe je een voordelig energielabel in Smilde kunt aanvragen.

Een particulier woning energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Zoek naar een energiedeskundige

  Via centraalregistertechniek.nl vind je alle officiële energieadviseurs die een energielabel mogen registreren. Vul je postcode in (9422) om een erkend deskundige in Smilde te contacteren.

 2. Bereid je voor op de afspraak

  Klik op een energiedeskundige en overleg een moment dat hij of zij kan langskomen. Het is belangrijk dat je alle benodigde details van de woning paraat hebt. Bijvoorbeeld bouwtekeningen en facturen van renovaties of eerdere EPC-berekeningen.

 3. Inventarisatie

  Een erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. De duur van het bezoek is ongeveer 2 uur.

 4. Vaststellen van het label

  De EP-adviseur in Smilde beslist uiteindelijk wat het label moet worden en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database.

 5. Nieuwe label opvragen

  Als alle werkzaamheden zijn gedaan krijg jij per mail een PDF van het keurmerk met een toelichting en een rapport met adviespunten. De geldigheidsduur van het label is 10 jaar en dien je te overhandigen aan een geïnteresseerde koper. Het is ook in te zien (en te downloaden) via MijnOverheid.

Wil jij een particulier energielabel aanvragen?

Vind de beste energieadviseurs en vind de laagste prijs

Kosten van een energielabel

De onkosten voor een definitief energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €200,00 en €400,00. In de onderstaande tabel bieden we de gemiddelde kosten van een energielabel deskundige Smilde. Meteen een afspraak inplannen? Klik hier om de dienstverleners (in de regio) te vergelijken. Of bekijk adviseurs in Bovensmilde, Drijber, Wijster, Spier en Oranje. De geschatte prijzen komen tot stand door verschillende zaken.

 1. Het soort woning (tussenwoning, appartement, vrijstaand, villa, twee-onder-een kap).
 2. De hoeveelheid arbeid (in uren) die de bouwinspecteur denkt nodig te hebben.
 3. De reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen).
 4. De energiecoach of adviseur die je kiest.
Categorie woningGroottePrijsindicatie
Appartementje55 m2€ 181,00
Rijtjeswoning115 m2€ 217,00
Geschakelde woning160 m2€ 289,00
Vrijstaand185 m2€ 364,00
Kostenoverzicht woninglabel Smilde.

Bekwame energieadviseurs in Smilde vergelijken

Binnenkort het definitieve energielabel aanvragen? Dan moet je zoeken naar een erkend deskundige energielabel Smilde. Het platform om een energieadviseur te zoeken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Daar tref je het QBISnl register. In deze database kom je in contact met gecertificeerde deskundigen (BRL9500). Om het proces in gang te zetten check je in het overzicht hierna meerdere erkende bureaus waar je vrij eenvoudig een label kunt regelen zonder al te veel kosten.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Tips voor een lager energieverbruik

Heb jij een woning met een rood of oranje label, en wil je de energieprestatie graag verbeteren? Middels de juiste energiebesparende maatregelen kan men praktisch elk huis transformeren naar een huis met label A of B. Aan de basis staat altijd isoleren. Zodoende weet je zeker dat er geen warme (of koude) lucht kan ontsnappen. In het vervolgtraject ga je juist verder in op het opwekken van eigen energie. Of klik door voor meer informatie over Energieleveranciers.

Belangrijk: Via de website van de overheid https://www.verbeteruwhuis.nl zie je – nadat je de vragenlijst hebt ingevuld – gerichte verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Check de potentiële besparing.

Het belang van een zuinig energielabel woning Smilde

 • Een “groene” woning en besparen op de energierekening.
 • Een comfortabele leefomgeving: geen tocht meer bij de ramen.
 • Een label B- of A woning draagt bij aan een beter milieu.
 • De woningwaarde stijgt bij A of B label.
 • Soms recht op een duurzaamheidskorting bij de bank.
 • Je kunt gebruik maken van interessante subsidies wanneer je investeert in een groener label.
 • De energiecoach in Smilde kan je daar ook alles over vertellen.
EnergielabelBouwjaarVerbeteropties
Label A2011 – 2023Warmtepomp om helemaal van het gas af te gaan.
Label B1998 – 2006Zonnepanelen en hybride warmtepomp.
Label C1985 – 2004Leg de nadruk op muurisolatie en laat zonnepanelen leggen.
Label D1975 – 1982Enkelglas vervangen voor dubbelglas of HR+ glas.
Label E1966 – 1979Grondig isoleren en leggen van zonnepanelen.
Label F1951 – 1968Spouwmuur-, dak- en vloerisolatie.
Label Gt/m 1945Vloer-, dak- en spouwmuurisolatie.

Het goedkoopste energielabel voor jouw huis?

Bekijk alle specialisten en regel het binnen 1 week

Woning isoleren

Isolatie is altijd de basis van een label A of B woning. Door de muren, vloer en het dak te isoleren vermijd je dat gewonnen warmte weer kan ontsnappen. Dankzij isolatie ben je minder kwijt aan stookkosten en heb je ook een optimaal leefklimaat. Waar je het beste kunt beginnen hangt af van de actuele isolatie die is toegepast. Het jaar waarin het huis is gebouwd vertelt al veel over de isolatiewaardes. Je kunt ook de vorige bewoners vragen wat zij aan isolatie gedaan hebben. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek met warmtescan laat de warmtelekken van uw woning zien. In het schema hierna zoek je eenvoudig naar de mogelijke besparing bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een normale hr combiketel.

Soort isolatiePrijsGasbesparing p/jaarEnergiebesparing
Dakisolatie€3700 – €56001100 m3€803
Vloerisolatie€1200 – €3300255 m3€186
Spouwmuurisolatie€1150 – €2500910 m3€664
HR++ glas€1600 – €2800480 m3€350,4
Onkosten en opbrengsten bij het isoleren van een doorsnee- eengezinswoning.

Ventileren

Op het moment dat een gebouw al volledig is geïsoleerd, moet je erop letten dat frisse lucht via meerdere kanten de woning in kan komen. Ventilatie is bepalend voor een aangename leefomgeving. Zuinig en slim ventileren wil zeggen een prettig klimaat in huis, waarbij er slechts weinig warmteverlies plaatsvindt.

 • Winddrukgeregelde roosters: roosters in de ramen of kozijnen reageren op de winddruk.
 • Losse ventilatieunit: afzonderlijke ruimte doelgericht ventileren.
 • Balansventilatie met WTW-unit: Alle ruimtes worden even goed geventileerd.
 • Ventilatiewarmtepomp met HR:ketel: onttrekt warmte aan de ventilatielucht en kan hiervoor een huis verwarmen.

Alternatieven van de CV-ketel

Het aansturen van de radiatoren en/of vloerverwarming vraagt veel energie (en geld). Dit gaat vaak nog met een gasgestookte HR-ketel. Je kunt kiezen voor een meer innovatieve verwarmingsbron die het mogelijk maakt om zonder gas te verwarmen. In onderstaande lijst kun je verschillende voorbeelden vinden.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: Compact, stil, veilig en zuinig.
 • Een hybride warmtepomp: een warmtepompunit die ondersteunt wordt door de HR-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: een stand-alone systeem dat volledig op stroom werk.
 • Zonneboiler: zet energie van de zon om in warm water.
 • Infraroodpanelen: zorgen voor gerichte verwarming, ideaal in bijv. de badkamer.

Zonnepanelen op het dak

Zodra je aanpassingen hebt doorgevoerd kan je de totale stroombehoefte berekenen. De benodigde stroom kan je op een duurzame manier genereren door zonnepanelen te laten leggen. De nieuwste panelen kunnen wel 40 jaar mee en ze verdienen zich razendsnel terug, vaak al binnen 7 jaar.

 • Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit.
 • Een set met 10 zonnepanelen kost zo’n €4000 en verdien je terug in gemiddeld 7,5 jaar.
 • De opgewekte stroom die je niet verbruikt gaat terug naar het net (salderen). Voor dit stukje ontvang je dezelfde prijs als je zou betalen bij de energieleverancier.

energielabel-smilde-9422

Hoe zit het met een energielabel voor bedrijven?

Elke kantoorpand moet een energielabel kunnen overleggen bij verkoop, verhuur en oplevering van een bedrijfspand vanaf 50m2. De verplichting geldt voor de utiliteitsgebouwen zoals kantoorgebouwen, sporthallen, showrooms, en publieke panden zoals bibliotheken. Is het pand 100m2 of groter, en dient ten minste 50% als kantoorplekken? In dat geval moet het pand vanaf 2023 wettelijk gezien beschikken over energielabel C. Daarnaast moeten bedrijven die actief zijn in openbare gebouwen vanaf 250 m2 dit energielabel zichtbaar tonen, zoals bij de ingang of welkomstruimtes. Op deze website lees je ook alles over Boete energielabel.

 • Bij het het officiële verkoopmoment van kantoorpanden is zo’n energielabel een vereiste.
 • Deze regels worden toegepast bij bedrijfspanden, overheidsgebouwen, winkels en horeca.
 • Voor industriële bedrijfsruimten is dit niet van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 vierkante meter aan oppervlakte (waar 50% of meer gebruikt wordt als kantoor) moeten wettelijk gezien vanaf 2023 ingeschreven staan met een milieulabel C.
 • In publieke (bedrijfs)ruimtes van minimaal 250 m2 moet elke passant dit label kunnen bekijken bij de entree.

Lees de veelgestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat doet een energielabel?
Het energielabels biedt inzicht in de energieprestatie van een woning. Hoe minder energie er nodig is voor het verwarmen van de woning, hoe gunstiger het woninglabel. De energie-index loopt van energielabel A/B (zuinig) tot en met label G (heel onzuinig).

Moet ik verplicht een energielabel hebben?
Ja, als jij een woning zal gaan verhuren of verkopen dan moet je kunnen aantonen wat de erkende deskundige van de woning vond. Je moet het ook meenemen in de advertentie (makelaar). Is er geen geregistreerd label, dan is een boete van €170 niet uitgesloten.

Op welke wijze kan ik een label aanvragen?
Daarvoor moet je een erkend deskundige energiedeskundige in Smilde vragen bij je thuis te komen voor een onderzoek. Aan de hand van QBIS.nl zijn deze energiespecialisten te bekijken. Deze specialist komt bij je thuis en inspecteert de gehele woning. De deskundige kiest het label en registreert deze in de database EP-Online. Je ontvangt het document als PDF en je kunt het vinden in Mijn Overheid (gemeente Midden-Drenthe).

Op welke manier wordt het energielabel bepaald?
Een adviseur houdt rekening met de bouwperiode, het soort woning, grootte van de woning en overige onderdelen als HR ++ glas en kozijnen, type isolatie, op welke manier de woning wordt verwarmd en geventileerd en of er ook energie wordt gewonnen met een warmtepomp of zonnepanelen. D.m.v. van deze gegevens wordt opgesteld hoeveel energie nodig is voor de centrale verwarming van een gebouw en in welke mate de woning dit zelf uit hernieuwbare bronnen haalt. Uiteindelijk wordt de labelletter definitief vastgesteld.

Hoeveel geld ben ik kwijt aan een energielabel?
De tarieven van je energielabel komen uit tussen de €160,00 – €405,00. De verwachte prijs heeft te maken met het soort woning, de hoeveelheid uren die de expert bezig is en de documentatie die je paraat hebt (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Smilde is het voordeligst te realiseren door diverse leveranciers te contacteren die hun dienst aanbieden binnen de provincie Drenthe.

Via welke website kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om dit in te zien surf je naar de website www.energielabel.nl. Selecteer koop- of huurwoning en voer de postcode (9422) en het huisnummer in. Het systeem laat direct het huidige label zien. Goed om te weten: laat het systeem een voorlopig energielabel zien? Dit telt niet als officieel woninglabel en is dus ook niet toegestaan om te gebruiken. Je moet het voorlopige label veranderen in een definitieve status. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Smilde opvragen.

Plaats een reactie