Energielabel Azewijn

Direct energielabel aanvragen

Zonder gedoe een energielabel aanvragen voor jouw woning in Azewijn? Per 1 januari 2015 heeft ieder huis een energielabel toegewezen gekregen. Dit document laat zien hoe zuinig jouw woning is en toont handige verbeterpunten om het energieverbruik te verlagen. Wil je jouw huis verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Azewijn verplicht. Op onze vergelijkingssite bieden wij aanvullende info over de aanvraag van een nieuw keurmerk. Ook kan je (regionale) energieadviseurs met elkaar vergelijken en lees je nuttige informatie hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken.

 • Het energielabel laat zien hoe zuinig jouw woning is, en hoe je dit kunt verbeteren.
 • Het is een vereiste bij een woningverkoop, verhuurcontract of een nieuwbouwproject.
 • We delen het op in 7 niveaus: Energielabel A & B (heel zuinig) t/m F en G (zeer onzuinig).
 • Vroeger vroeg je het VEL (vereenvoudigd label) gewoon online aan. De regering heeft de werkwijze aangepast.
 • Je regelt dit tegenwoordig via een energieadviseur in Azewijn die de woning inspecteert en op basis daarvan het label vaststelt.
 • Het document – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – heeft een prijs van tussen de €120,00 en €390,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Azewijn

Zo’n energielabel laat zien hoe het gesteld is met de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Alle mensen met een woning verkregen in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. Op het moment dat jij de woning gaat verhuren over verkopen, dan is een definitief energielabel verplicht. Per 2021 werkt men met een nieuwe bepalingsmethode dat wordt geclassificeerd als NTA8800. Je moet tegenwoordig een officiële energieadviseur laten langskomen. Deze energie-specialist bezoekt jou op locatie bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. De prijzen zijn om die reden ook flink hoger geworden. In het stappenplan hieronder leggen wij uit hoe je een voordelig energielabel in Azewijn regelt.

Een energielabel voor je woning aanvragen in 5 stappen

 1. Zoek naar een energiedeskundige

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl vergelijk je alle officiële energieadviseurs die een energielabel mogen registreren. Voor relevante lokale resultaten gebruik je jouw postcode (7045) om een erkend deskundige in Azewijn te vergelijken.

 2. Afspraak maken en voorbereiden

  Maak een keuze voor een van de aangesloten adviseurs en plan een afspraak in. De afspraak zal een stuk vloeiender verlopen wanneer je alle relevante gegevens van het huis kunt laten zien. Zoals bouwtekeningen en facturen van renovaties of eerdere EPC-berekeningen.

 3. Bezoek op locatie

  Een erkend energiedeskundige bezoekt jou op locatie en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. Je kunt bij deze rondgang aanwezig zijn.

 4. Label registratie

  De EP-adviseur in Azewijn stelt het label vast en legt deze vast in de EP-online database.

 5. Het label via internet bekijken

  Als alle werkzaamheden zijn gedaan krijg jij per mail een PDF van het vastgestelde label met alle resultaten en een rapport met adviespunten. Het certificaat is maximaal 10 jaar geldig en kan je overhandigen verkoop- of verhuur van de woning. Via de online omgeving van de overheid (DigiD inlog noodzakelijk) is het ook op te vragen.

Wil jij een particulier energielabel aanvragen?

Check alle energieadviseurs en bekijk de goedkoopste aanbieder

Kosten van een energielabel

De kosten van een definitief energielabel komen uit tussen de €175,00 & €445,00. In de onderstaande tabel bekijk je de geschatte kosten van een energielabel deskundige Azewijn. Wil je dit direct regelen? Klik hier om de dienstverleners (in de regio) te vergelijken. Je vind hier ook adviseurs in Lengel, s-Heerenberg, Stokkum, Zeddam en Loerbeek. De uiteindelijke prijzen worden berekend middels een aantal factoren.

 1. Categorie huis (appartement, tussenwoning, vrijstaand, twee-onder-een kap, hoekwoning).
 2. Het aantal uren dat de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en facturen van renovaties).
 4. De energiecoach of adviseur die je kiest.
Type woningGroottePrijsindicatie
Klein appartement60 m2€ 176,00
Tussenwoning130 m2€ 209,00
Geschakelde woning140 m2€ 288,00
Villa175 m2€ 363,00
Kostenoverzicht woninglabel Azewijn.

Erkend deskundige in Azewijn vergelijken

Goedkoop en snel het definitieve energielabel aanvragen? Om dit te regelen ga jij snel op zoek naar een erkend deskundige energielabel Azewijn. Het platform om deze vakmannen te treffen is https://www.centraalregistertechniek.nl. Daar tref je het QBISnl register. In deze database kom je in contact met officiële inspecteurs (BRL9500). Om de eerste stap te zetten bekijk je in de lijst hieronder meerdere erkende bureaus waar je zonder gedoe een woninglabel kunt aanvragen tegen een scherpe prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Mijn woning verbeteren

Gebruikt jouw woning veel energie, en wil jij graag iets doen aan de energieprestatie? Met de juiste energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning renoveren naar een woning met label B. Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Zodoende is het zeker dat het in de winter lekker warm blijft, en in de zomer heerlijk koel. In de volgende stap verleggen we de focus op energie die je zelf kunt opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Lees hier ook meer informatie over Energielabel verbeteren.

Tips: Via het platform https://www.verbeteruwhuis.nl zie je – nadat je jouw woning hebt omschreven – handige verbeteropties voor een groen energielabel. Bekijk direct hoe jij je huis kunt verbeteren.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Azewijn

 • Een “groene” woning en besparen op de maandelijkse energielasten.
 • Een prettig wooncomfort: geen tocht meer bij de ramen.
 • Een B- of A woning hoeft minder te stoken en stoot dus minder uit.
 • Hogere waarde van jouw huis.
 • Soms recht op een duurzaamheidskorting bij de bank.
 • Je kunt profiteren van verscheidene subsidies wanneer je investeert in een groener label.
 • De energiecoach in Azewijn kan je daar ook alles over vertellen.
EnergielabelBouwjaarVerbeteropties
Label A2009 – 2024Verduurzaam onzuinige apparaten en kiest voor een WTW.
Label B2002 – 2008Duurzaam de woning verwarmen met een warmtepomp.
Label C1983 – 2000Laat een zonneboiler plaatsen indien je daar ruimte voor hebt.
Label D1974 – 1983Laat een scan uitvoeren om isolatieproblemen op te lossen.
Label E1969 – 1979Spouwmuur-, dak- en vloerisolatie met zonnepanelen.
Label F1946 – 1965Isoleren en plaatsen van dubbelglas.
Label Gt/m 1941Kruipruimte, muren, dak en vloer isoleren.

Eenvoudig het goedkoopste energielabel regelen?

Vergelijk adviseurs en regel het nog deze week

Woning isoleren

Isolatie is van onschatbare waarde voor een label A of B woning. Door goede isolatie van spouwmuur, dak en kruipruimte vermijd je dat de warmte in de woning zomaar verdwijnt. Hierdoor gaan de stookkosten direct omlaag en heb je een aangenaam warm huis. Waar je als eerste moet beginnen wordt bepaald door de RC-waardes van de woning. Het bouwjaar van het huis is vaak een goede indicator hiervoor. Eventueel kun je dit ook aan buurtgenoten vragen. Een bouwtechnische keuring of speciale warmtescan laat in één oogopslag zien waar warmte verloren gaat. In ons overzicht hieronder check je de te verwachten besparing bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een hr combiketel.

Type isolatiePrijzenGasbesparing (jaar)Besparing p/jaar
Dakisolatie€3800 – €54001160 m3€777
Vloerisolatie€2000 – €3800265 m3€178
Spouwmuurisolatie€1050 – €2150910 m3€610
HR++ glas€1650 – €2550360 m3€241,2
Kosten en jaarlijkse opbrengsten bij isolatie van gemiddelde eengezinswoning (60m2).

Ventileren

Zodra het huis al reeds correct geïsoleerd is, moet je zorgen dat frisse lucht via meerdere kanten de woning in kan komen. Ventilatie is noodzakelijk voor een aangenaam klimaat in huis. Zuinig en slim ventileren betekent een gezond wooncomfort waarbij er warmte uit de vervuilde lucht wordt teruggewonnen.

 • Winddrukgeregelde roosters: constant ventilatievolume zonder tochtvorming.
 • Lokale ventilatie-unit: regelt de ventilatie in één ruimte.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: warmt koude lucht van buiten op met de warmte van de afgevoerde lucht.
 • (Hybride) ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: profiteert van warmte uit de ventilatielucht als duurzame warmtebron voor verwarming.

CV-ketel vervangen voor duurzaam alternatief

Het verwarmen van een woning is een kostbare aangelegenheid. De meeste woningen hebben nog een HR-ketel op gas. Kies voor een duurzaam alternatief die nauwelijks of helemaal geen gas gebruikt. In de lijst hieronder kun je verschillende voorbeelden vinden.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Zuinig maar ook stil, compact en veilig.
 • Een hybride warmtepomp: betaalbaar systeem op de CV-ketel te ondersteunen.
 • Een all-electric warmtepomp: een volledig stand-alone functionerend systeem op elektriciteit.
 • Zonneboiler: gebruikt energie van de zon om warm tapwater te maken.
 • Infraroodpanelen: een comfortabele warmte zonder energieverlies.

Zonnepanelen aanschaffen

Nadat je de nodige isolatiewerkzaamheden hebt getroffen en een nieuwe ketel of warmtepomp hebt geplaatst weet je in grote lijnen hoeveel stroom er nodig is. De benodigde energie kan je helemaal zelf opwekken door te investeren in zonnepanelen. Ze gaan ontzettend lang mee (tot wel 30 jaar) en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen zonne-energie op en zetten deze om in stroom.
 • Een systeem van 10 zonnepanelen koop je vanaf €5000 en verdien je terug in gemiddeld 8 jaar.
 • Elektriciteit dat je niet zelf gebruikt gaat naar het net (salderen). Voor deze zonnestroom ontvang je hetzelfde tarief als jij betaalt aan de leverancier, je streept het dus tegen elkaar weg.

energielabel-azewijn-7045

Informatie over zakelijke energielabels voor bedrijven

Elke kantoorpand moet een energielabel kunnen overleggen bij verkoop, verhuur en oplevering van bedrijfspanden van 50m2 of groter. Deze verplichting richt zich op alle soorten utiliteitsgebouwen zoals een kantoorgebouw, scholen, winkels, en publieke gebouwen zoals een ziekenhuis. Heeft het pand meer dan 100 m2 gebruiksoppervlakte, en wordt 50% of meer gebruikt als kantoorplekken? In dit scenario is het plicht dat deze gebouwen in 2023 ten minste energielabel C hebben. Daarnaast moeten bedrijven die gevestigd zijn in publieke gebouwen van 250m2 of groter het energielabel actief en transparant delen, bijvoorbeeld naast de receptie. Bekijk ook informatie over Energielabel B.

 • Bij verkoop, verhuur of oplevering van zakelijke panden moet je een officieel energielabel overleggen.
 • Deze wetgeving is van toepassing voor bedrijfspanden en ruimtes met een oppervlak van meer dan 50 m2.
 • Voor bedrijfshallen en opslagruimtes is hierop een uitzondering van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 vierkante meter aan oppervlakte (waar meer dan de helft wordt gebruikt als kantoor) moeten in 2023 een milieulabel C of beter hebben.
 • In publieke (bedrijfs)ruimtes met een ruimte van minimaal 250 m2 moet het label bovendien zichtbaar zijn voor bezoekers.

De meest gestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat betekent een energielabel?
Het energielabel geeft inzicht in de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Hoe minder CO-2 de woning uitstoot, hoe groener het label. De energie-index start bij energielabel A of B (heel milieuvriendelijk) en gaat door tot F of G (rood, hoog verbruik).

Is het aanvragen van een energielabel verplicht?
Ja, als jij een woning zal gaan verhuren of verkopen dan moet je laten zien welk energielabel het huis toegekend is. Dit moet ook in de verkoopadvertentie staan. Is het definitieve label niet aantoonbaar, dan kan je een boete van tenminste €170 krijgen.

Hoe vraag je een label aan?
Voor dit document moet je een bevoegde energiedeskundige in Azewijn vragen bij je thuis te komen voor een onderzoek. Middels QBIS.nl vind je de beschikbare energiespecialisten. De adviseur zal thuis langskomen bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. De adviseur bepaalt het uiteindelijke label en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform. Je ontvangt het document als PDF en via Mijn Overheid kan jij het later ook weer opvragen (gemeente Montferland).

Hoe komt mijn energielabel tot stand?
De specialist houdt rekening met het bouwjaar van de woning, het type woning, de grootte en andere woningkenmerken zoals HR ++ glas en kozijnen, de manieren van isoleren, de ventilatie en verwarming oplossingen in het gebouw en of er energie-efficiënte warmtebronnen aanwezig zijn zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Met deze complete analyse wordt vastgesteld hoeveel gas en elektriciteit nodig is voor warm tapwater en verwarming en ventilatie van woonunit en in hoeverre het huis in staat is zichzelf van stroom te voorzien. Op basis hiervan wordt de labelletter definitief vastgesteld.

Wat is het tarief van een energielabel?
De prijzen van het energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €160,00 en €420,00. De prijsindicatie is afhankelijk van het soort woning, het uurtarief en het aantal benodigde uren van de adviseur en de kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen en andere technische informatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Azewijn doe je door meerdere adviseurs naast elkaar te zetten die werken binnen de provincie Gelderland.

Hoe werkt het opvragen van mijn huidige energielabel?
Om dit in te zien kan je een kijkje nemen op energielabel.nl van de overheid. Geef aan om wat voor type woning het gaat en voer de postcode (7045) en huisnummer plus eventueel toevoeging in. Het huidige label wordt nu meteen weergegeven. Let op: laat het systeem een voorlopig energielabel zien? Dit telt niet als officieel woninglabel en kan je dus ook niet gebruiken bij een woningoverdracht. Je zult het dus eerst moeten omzetten naar een definitief label. Bekijk het direct online: energielabel huis Azewijn opvragen.

Plaats een reactie