Energielabel Maarsbergen

Direct energielabel aanvragen

Direct een betaalbaar energielabel aanvragen voor jouw woning in Maarsbergen? Vanaf 1 januari 2015 heeft elke woning een (voorlopig) energielabel gekregen. Dit label vertelt hoeveel energie jouw woning verbruikt en geeft belangrijke verbetermogelijkheden om het te verduurzamen. Ben je van plan jouw woning te verkopen of verhuren? Dan is een definitief energielabel in Maarsbergen verplicht. Op deze pagina ontdek je praktische informatie over het aanvragen van een nieuw certificaat. Ook kunnen verschillende energieadviseurs vergeleken worden en kan je aan de slag met tips om jouw woning te verduurzamen.

 • Het energielabel laat zien hoe zuinig jouw woning is, en hoe je dit kunt verbeteren.
 • Het is noodzakelijk bij een transactiemoment (verkoop, verhuur en oplevering).
 • Er zijn 7 labels: Energielabel A/B (erg zuinig) t/m F en G (relatief hoog gebruik).
 • In het begin kon je zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Sinds 2021 is daar verandering in gekomen.
 • Je dient nu eerst een afspraak te maken met een energieadviseur in Maarsbergen die bij je thuis komt en een label opmaakt.
 • Het certificaat – inclusief suggesties om de woning te verduurzamen – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €155,00 en €430,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Maarsbergen

Het energielabel geeft inzicht in de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Alle woningbezitters namen in 2015 een eerste voorlopige energielabel in ontvangst. Als je jouw huis wilt verhuren of verkopen, is een definitief energielabel noodzakelijk. In 2021 is er een nieuwe manier waarop dit wordt vastgesteld (NTA8800). Je moet nu een erkend deskundige energieadviseur laten langskomen. Deze energie-adviseur huur je als het ware in en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. Door deze nieuwe methode zijn de kosten een stuk hoger. In het gedeelte hieronder lees je hoe jij het voordelig energielabel in Maarsbergen moet aanvragen.

Energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Vergelijk energiedeskundigen

  Door gebruik te maken van www.centraalregistertechniek.nl bekijk je de beschikbare gecertificeerde energieadviseurs die het energielabel mogen bepalen. Voor relevante lokale resultaten gebruik je jouw postcode (3953) om een erkend deskundige in Maarsbergen op te sporen.

 2. Bereid je voor op de afspraak

  Kies een energiedeskundige en plan een afspraak in. Zorg dat je alle actuele gegevens van het gebouw beschikbaar hebt. Denk aan bouwtekeningen, EPC-berekeningen, het bestek, documentatie en facturen.

 3. Inventarisatie

  Deze erkend energiedeskundige komt thuis langs en analyseert de actuele situatie op energiegebied. De duur van het bezoek is ongeveer 2 uur.

 4. Vastleggen van het label

  De EP-adviseur in Maarsbergen berekent de energieprestaties en legt deze vast in de EP-online database.

 5. Online label inzien

  Na afloop van de inspectie wordt er een PDF toegestuurd van het vastgestelde label met alle kenmerken en suggesties om de woning te verduurzamen. De geldigheidsduur van het label is 10 jaar en moet jij kunnen tonen aan een geïnteresseerde koper. Via de online omgeving van de overheid (DigiD inlog noodzakelijk) is het ook op te vragen.

Een aanvraag indienen voor een particulier energielabel?

Zoek naar energieadviseurs en vind de voordeligste aanbieder

Kosten van een energielabel

De totale investeringen voor een definitief energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €140,00 – €405,00. In het bijgesloten overzicht vind je de gemiddelde tarieven van een energielabel deskundige Maarsbergen. Wil je een concrete prijs? Klik hier om de beschikbare (regionale) experts te vergelijken. Je vind hier ook adviseurs in Maarn, Langbroek, Cothen, Doorn en Elst. De geschatte tarieven worden berekend middels velerlei onderdelen.

 1. Categorie woning (villa, hoekwoning, appartement, twee-onder-een kap, vrijstaand).
 2. De tijd (in uren) die de bouwinspecteur bezig is.
 3. De reeds aanwezige details van de woning (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen).
 4. De vestigingslocatie van de energiecoach.
WoningtypeM2 woonruimtePrijsindicatie
Appartementje65 m2€ 176,00
Rijtjeswoning100 m2€ 206,00
2-onder-1-kap155 m2€ 286,00
Vrijstaand200 m2€ 360,00
Kostenoverzicht woninglabel Maarsbergen.

Bevoegde energieadviseurs in Maarsbergen vergelijken

Binnenkort dit definitief energielabel aanvragen? Daarvoor ga jij snel op zoek naar een erkend deskundige energielabel Maarsbergen. Het portaal om deze inspecteur op te zoeken is www.centraalregisterTechniek.nl. Daar open je het QBISnl register. Daar vind je gecertificeerde specialisten (BRL9500). Voor een voordelige keuze vind je in onze vergelijkingstabel een overzicht met erkende specialisten waar je vrij eenvoudig een woninglabel kunt aanvragen zonder al te veel kosten.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzamer wonen in 4 stappen

Heb jij een label E, F of G woning, en wil jij besparen op de energiekosten door een betere energieprestatie? Door te kiezen voor energiebesparende maatregelen kan je ook jouw huis optimaliseren naar een label-B huis. Aan de basis staat altijd isoleren. Zo is het zeker dat het in de winter lekker warm blijft, en in de zomer heerlijk koel. In de volgende stap wordt het pas interessant om te kijken naar zelf energie opwekken met een warmtepomp of zonnepanelen. Je kunt hier ook meer vinden over Energie besparen.

Belangrijk: Op de website www.verbeteruwhuis.nl bekijk je – nadat je de kenmerken van jouw woning hebt ingevuld – duidelijke verbeteropties voor een groen energielabel. Achterhaal de mogelijke besparingen.

De belangrijkste voordelen van een zuinig energielabel woning Maarsbergen

 • Een zuinig huis met een lagere energierekening.
 • Een aangename leefomgeving: geen tocht meer bij de ramen.
 • Een label B- of A woning beperkt de CO-2 uitstoot.
 • Hogere waarde van jouw huis.
 • Rentekorting (duurzaamheidskorting) bij de bank.
 • Je kunt profiteren van allerlei subsidies wanneer je investeert in een groener label.
 • De energiecoach in Maarsbergen kan je daar ook alles over vertellen.
EnergielabelBouwjaarVerbeteropties
Label A2009 – 2024Volledig elektrische warmtepomp + zonnepanelen plaatsen.
Label B2002 – 2008Naar label A met warmtepomp en zonnepanelen.
Label C1984 – 2004Zonnepanelen, triple glas, HR107 combiketel.
Label D1974 – 1983Leg de nadruk op goede degelijke vloerisolatie.
Label E1970 – 1978Plaatsen van zonnepanelen en isolatie.
Label F1949 – 1966Isoleren en verwarmingsketel vervangen.
Label Gt/m 1935Kruipruimte, muren, dak en vloer isoleren.

Het goedkoopste energielabel voor jouw huis?

Vergelijk adviseurs en regel het binnen een paar dagen

Isoleren van de woning

Isolatie is altijd de basis van een label A of B woning. Door goede woningisolatie toe te passen verhinder je dat gewonnen warmte naar buiten gaat. Dankzij isolatie worden de stookkosten een stuk gunstiger en geniet je van een aangenaam binnenklimaat. Welke onderdelen je als eerste moet isoleren is vooral afhankelijk van de actuele isolatie die is toegepast. Het jaar waarin de woning is neergezet geeft een aardige indicatie. Bekijk ook bouwtekeningen en informeer bij de vorige bewoners. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek met warmtescan laat in één oogopslag zien waar warmte verloren gaat. In onderstaand schema doorzoek je de mogelijke besparingen voor een gemiddelde eengezinswoning met een standaard hr combiketel.

Isolatie keuzeOnkostenBesparing GasEnergiebesparing
Dakisolatie€3000 – €5800825 m3€553
Vloerisolatie€1200 – €3700290 m3€194
Spouwmuurisolatie€1050 – €2000755 m3€506
HR++ glas€1900 – €2950440 m3€294,8
Kosten en opbrengsten bij isolatiewerkzaamheden van een standaard huis.

Ventileren

Indien de isolatie in huis voldoende is, moet je zeker stellen dat frisse lucht via meerdere kanten de woning in kan komen. Ventilatie is van wezenlijk belang voor een gezond binnenklimaat. Zuinig en slim ventileren houdt in een gezond binnenklimaat, waarbij er slechts weinig warmteverlies plaatsvindt.

 • Zelfregelend rooster: Bij veel wind wordt de luchttoevoer automatisch beperkt.
 • Lokale ventilatie-unit: optimale efficiënte ventilatie van een enkele ruimte.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: volledig automatische aan- en afzuiging van de lucht.
 • (Hybride) ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht en kan hiervoor een huis verwarmen.

CV-ketel zonder gas?

Het verwarmen van de woning kost veel energie (vooral veel gas). In de meeste huizen vinden we nog een gasgestookte ketel. Kies voor een duurzaam alternatief waardoor je nauwelijks tot geen gas meer nodig hebt. In de volgende lijst bieden we een aantal suggesties.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: Stil, compact, veilig en werkt erg efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: een warmtepompunit die ondersteunt wordt door de HR-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: haalt energie uit de lucht, bodem of water en kan de woning verwarmen.
 • Zonneboiler: gesloten systeem waarbij zonnecollectoren het water verwarmen.
 • Infraroodpanelen: een sfeervol paneel dat werkt d.m.v. stralingswarmte.

Zonnepanelen installeren

Zodra je de optimalisatiepunten voor jouw woning hebt aangepakt kan je een inschatting maken van de benodigde hoeveelheid stroom. Deze stroom kan je schoon en duurzaam opwekken door een set met zonnepanelen te laten plaatsen. Ze gaan met gemak 30 jaar of langer mee en je verdient ze al binnen 6 – 8 jaar helemaal terug.

 • Zonnepanelen vangen het zonlicht op en zetten dit om in elektrische energie.
 • Een compleet pakket met 10 zonnepanelen is er al vanaf €4100 en verdien je snel terug, vaak al binnen 7 jaar.
 • De elektriciteit die je niet gebruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Voor deze zonnestroom krijg je hetzelfde tarief als je zou betalen bij de energieleverancier.

energielabel-maarsbergen-3953

Energielabels voor bedrijfspanden

Een actueel en definitief energielabel voor het kantoor is noodzakelijk bij oplevering, maar ook bij verhuur/verkoop van zakelijke panden (mits groter dan 50m2). Deze verplichting is opgesteld voor utiliteitsgebouwen als een kantoorgebouw, onderwijspanden, warenhuizen, en publiek toegankelijke panden zoals ziekenhuizen. Is het gebouw groter dan 100m2, en wordt 50% of meer gebruikt als kantoorruimtes? Dan is het plicht dat deze gebouwen in 2023 wettelijk gezien beschikken over energielabel C. Bovendien moeten ondernemingen in publieke gebouwen van minimaal 250 m2 het energielabel duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de ingang. Op deze website vind je ook alles over EPC (energieprestatiecertificaat).

 • Bij oplevering of verhuur/verkoop van een bedrijfsruimte is dit energielabel een dossierstuk.
 • Dit is noodzakelijk voor alle bedrijfspanden, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en winkels.
 • Voor schuren en garages is er een uitzondering gemaakt.
 • Bedrijfsgebouwen met vloeroppervlaktes van 100 m2 of meer (met minimaal 50% als kantoorfunctie) moeten wettelijk gezien vanaf 2023 beschikken over een milieulabel C of hoger.
 • In grotere openbare ruimtes met een oppervlakte van meer dan 250 m² moet het label goed zichtbaar zijn voor bezoekers.

Veelgestelde vragen woninglabel

Hoe werkt een energielabel?
Het energielabel geeft een beeld van de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Hoe minder energie benodigd is, hoe gunstiger het woninglabel. Deze energie-index begint bij energielabel A of B (laag verbruik) en kan oplopen tot de rode labels F en G (erg onzuinig).

Is voor iedereen een energielabel verplicht?
Ja, als je jouw huis wilt verkopen of verhuren moet je inzicht bieden in wat het label is van jouw huis is. Het dient ook in de advertentie/website van de makelaar getoond te worden. Is het definitieve label niet aantoonbaar, dan riskeer je als verkoper/verhuurder een boete van €170.

Hoe is het label aan te vragen?
Voor een officieel label moet je een bevoegde energiedeskundige in Maarsbergen laten komen. Door gebruik te maken van QBIS.nl bekijk je snel de energiespecialisten in de buurt. Deze specialist komt bij je thuis en neemt de woning op. Hij of zij komt met een eindoordeel en registreert deze in de database EP-Online. De definitieve berekeningen ontvang je per mail en in Mijn Overheid is het zelf te downloaden (gemeente Utrechtse Heuvelrug).

Hoe komt mijn energielabel tot stand?
De inspecteur checkt het bouwjaar van het gebouw, woningtype, oppervlakte en belangrijke aspecten zoals soort glas, hoe de woning geïsoleerd is, de centrale verwarming en ventilatie voorzieningen en of er energie-efficiënte warmtebronnen aanwezig zijn zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Op basis van deze gegevens berekent de deskundige hoeveel energie nodig is voor warm tapwater en verwarming en ventilatie van het appartement en in hoeverre het huis in staat is zichzelf van stroom te voorzien. Daarna zal de benodigde labelletter met je gedeeld worden.

Wat zijn de huidige kosten van een energielabel?
De onkosten van een energielabel liggen tussen de €145,00 & €395,00. De investering wordt bepaald door de grootte van de woning, hoeveel tijd de adviseur nodig denkt te hebben en de documentatie die je paraat hebt (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Maarsbergen is over het algemeen gunstiger door een aantal energieadviseur te gaan vergelijken die diensten leveren binnen de provincie Utrecht.

Mijn energielabel opvragen, hoe doe ik dat?
Hiervoor surf je naar het platform energielabel.nl. Kies het type woning en vul jouw postcode (3953) en huisnummer in. De website toont direct het huidige label. Belangrijk: krijg je een voorlopig energielabel te zien? Dit is geen officiële status en is dus niet bruikbaar voor verkoop of verhuur. Je zult het dus eerst moeten omzetten naar een definitief woninglabel. Wacht niet langer: energielabel huis Maarsbergen opvragen.

Plaats een reactie