Energielabel Utrechtse Heuvelrug

Direct energielabel aanvragen

Zonder gedoe een energielabel aanvragen voor jouw woning in Utrechtse Heuvelrug? Sinds een aantal jaren heeft ieder huis een energielabel toegewezen gekregen. Het document vertelt hoe zuinig jouw woning is en biedt concrete verbeterpunten om de woning duurzamer te laten worden. Ben je van plan jouw woning te verkopen of verhuren? In dat geval is een definitief energielabel in Utrechtse Heuvelrug verplicht. Op onze energielabel-vergelijker ontdek je alle benodigde informatie over de aanvraag van een nieuw label. Daarnaast kan je hier energieadviseurs vergelijken en tref je hier een stappenplan om jouw woning energiezuiniger te maken.

 • Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.
 • Het is noodzakelijk bij een woningverkoop, verhuurcontract of een nieuwbouwproject.
 • We delen het op in 7 klassen: Energielabel A & B (duurzaam) t/m F/G (niet milieuvriendelijk).
 • Tot 2020 vroeg je het VEL (vereenvoudigd label) gewoon online aan. Per 2021 zit dit iets anders in elkaar.
 • Jouw aanvraag loopt nu via een energieadviseur in Utrechtse Heuvelrug die de woning ter plaatse opneemt en het label bepaalt.
 • Het keurmerk – inclusief concrete verbeterpunten – kost tussen de €145,00 en €450,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Utrechtse Heuvelrug

Een energielabel biedt duidelijkheid over het energieverbruik van een woning. Alle woningeigenaar kregen in 2015 automatisch een voorlopig energielabel. Als je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, dan moet je een definitief energielabel kunnen overhandigen. Sedert 2021 is er een nieuwe richtlijn wat door specialisten ook wel NTA8800 wordt genoemd. Daarom moet je een deskundige energieadviseur langs laten komen. Deze vakman huur je als het ware in en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. Het certificaat is nu wel een stuk duurder geworden. In onderstaand gedeelte vind je precies hoe jij een voordelig energielabel in Utrechtse Heuvelrug moet aanvragen.

In 5 stappen een energielabel aanvragen

 1. Zoek een energiedeskundige

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl bekijk je de beschikbare bekwame energieadviseurs die een energielabel mogen vastleggen. Voor relevante lokale resultaten gebruik je jouw postcode (3959) om een erkend deskundige in Utrechtse Heuvelrug te traceren.

 2. Voorbereiding

  Maak een keuze voor een van de aangesloten adviseurs en overleg een moment dat hij of zij kan langskomen. Het is voor beide partijen waardevol wanneer je alle essentiële informatie van de woning hebt. Waar vaak om gevraagd wordt zijn bouwtekeningen, EPC-berekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie.

 3. Inventarisatie

  De erkend energiedeskundige bezoekt jou op locatie en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Wij raden altijd aan om mee te lopen.

 4. Vastleggen van het label

  De EP-adviseur in Utrechtse Heuvelrug beslist uiteindelijk wat het label moet worden en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database.

 5. Database met labels bekijken

  Na registratie krijg jij per mail een PDF van het label met een uitgebreide samenvatting en de aanbevolen energiebesparende maatregelen. Het document is na datum van afgifte 10 jaar geldig en dien je te overhandigen bij de verkoop van de woning. Je kunt het ook te allen tijde opvragen via Mijn Overheid.

Een aanvraag indienen voor een particulier energielabel?

Bekijk energieadviseurs en bekijk de goedkoopste aanbieder

Gemiddelde kosten energielabel

De tarieven van een definitief energielabel komen uit tussen de €165,00 – €355,00. In de tabel hieronder bekijk je de geschatte kosten van een energielabel deskundige Utrechtse Heuvelrug. Direct een aanvraag doen? Klik hier om alle (lokale) specialisten te bekijken. Of bekijk adviseurs in Woudenberg, Renswoude, Rhenen, Veenendaal en Zeewolde. De offerte tarieven wordt bepaald door meerdere onderdelen.

 1. De grootte van de woning (hoekwoning, twee-onder-een kap, vrijstaand, tussenwoning, appartement).
 2. De hoeveelheid arbeid (in uren) die de bouwinspecteur denkt nodig te hebben.
 3. De reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en installatietechnische gegevens).
 4. De energiecoach of adviseur die je kiest.
WoningM2 woonruimteKostprijs
Klein appartement55 m2€ 185,00
Rijtjeshuis130 m2€ 215,00
Geschakelde woning165 m2€ 271,00
Losse woning175 m2€ 365,00
Kostenoverzicht woninglabel Utrechtse Heuvelrug.

Bevoegde energieadviseurs in Utrechtse Heuvelrug vergelijken

Snel en simpel een definitief energielabel aanvragen? In dat geval heb je nodig een erkend deskundige energielabel Utrechtse Heuvelrug. De juiste plek om deze inspecteur op te zoeken is www.centraalregisterTechniek.nl. Je kunt vanuit hier doorklikken naar het QBISnl register. Hierin doorzoek je bekwame vakmannen (BRL9500). Om het proces in gang te zetten bekijk je in de lijst hieronder een overzicht met erkende specialisten waar je op een gebruiksvriendelijke manier een label kunt regelen voor een aantrekkelijk tarieven.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Energieprestaties van mijn woning verbeteren

Heeft je woning een slecht label, en wil jij graag iets doen aan de energieprestatie? Door gebruik te maken van energiebesparende maatregelen kan je ook jouw huis verbeteren tot een “groen” label (A, B of C). Aan de basis staat altijd isoleren. Daarmee geef je jouw woning een warme jas en zorg je dat zo min mogelijk warmte verloren gaat. Pas als het huis goed geïsoleerd is kijk je pas naar eigen energieopwekking. Op deze website lees je ook meer over Energielabel G.

Let op: Op de website Verbeteruwhuis.nl ontdek je – nadat je wat vragen hebt beantwoord – gerichte verbeteropties voor een groen energielabel. Check de potentiële besparing.

Het gemak van een zuinig energielabel woning Utrechtse Heuvelrug

 • Een duurzame woning en maandelijks lagere energiekosten.
 • Meer wooncomfort: minder tocht en kou rond het raam.
 • Een energielabel A of B woning stoot minder CO-2 uit.
 • De woning is interessanter op de woningmarkt.
 • Groene woningen krijgen een duurzaamheidskorting van de bank.
 • De regering biedt interessante subsidies om een huis te verduurzamen.
 • De energiecoach in Utrechtse Heuvelrug is de juiste persoon om je hier bij te helpen.
EnergielabelBouwjaarOptimalisaties
Label A2013 – 2024Met warmtepomp en zonnepanelen een energieneutrale woning.
Label B2000 – 2007Met zonnepanelen en warmtepomp naar label A.
Label C1985 – 2002Laat een zonneboiler plaatsen indien je daar ruimte voor hebt.
Label D1975 – 1980HR++ glas en een nieuwe HR-ketel.
Label E1969 – 1976Isoleren van de (spouw) muren, dak en vloer + zonnepanelen.
Label F1950 – 1967Isoleren en verwarmingsketel vervangen.
Label Gt/m 1935Kruipruimte, muren, dak en vloer isoleren.

Het goedkoopste energielabel voor jouw huis?

Bekijk alle aanbieders en ontvang nog deze week jouw label

Woning isoleren

Isolatie is met afstand de belangrijkste factor voor een label A of B woning. Door de muren, vloer en het dak te isoleren verhinder je dat warme lucht de woning ontglipt. Hierdoor ben je minder kwijt aan stookkosten en geniet je van een prettig klimaat in huis. Waar je moet starten heeft te maken met de actuele isolatie die is toegepast. Het bouwjaar van de woning zegt vaak al veel over de mate van isolatie. Je kunt ook navraag doen bij vorige bewoners of mensen uit de straat. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek met warmtescan toont plaatsen waar isolatie ontbreekt. In de lijst hieronder bieden wij de te verwachten besparing in het geval van een eengezinswoning met een hr combiketel.

Isolatie keuzeOnkostenBesparing gas (jaar)Besparing in €
Dakisolatie€3200 – €55001095 m3€767
Vloerisolatie€1200 – €3500300 m3€210
Spouwmuurisolatie€1050 – €2300865 m3€606
HR++ glas€1850 – €2750485 m3€340
De totale kosten en opbrengsten bij het isoleren van een doorsnee- eengezinswoning.

Ventileren

In de situatie waarbij het huis al reeds correct geïsoleerd is, moet je erop letten dat er gekeken wordt naar de opties voor frisse lucht. Ventilatie is essentieel voor een aangename leefomgeving. Zuinig en slim ventileren betekent een prettig klimaat in huis, zonder heel erg veel warmteverlies.

 • Zelfregelende roosters: rooster in ramen of deuren zorgen voor schone lucht.
 • Lokale ventilatie-unit: voor de ventilatie van aparte ruimtes.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: d.m.v. de mechanische ventilatie worden alle ruimtes even goed geventileerd.
 • Ventilatiewarmtepomp in combinatie met HR-ketel: is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken en past dit toe op de verwarming.

Alternatieven van de CV-ketel

De verwarming in een huis vergt veel energie, met name gas. Dit gaat vaak nog met een gasgestookte HR-ketel. Je kunt kiezen voor een duurzame oplossing waardoor je nauwelijks tot geen gas meer nodig hebt. In onderstaande lijst kun je verschillende voorbeelden vinden.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Stil, compact, veilig en werkt erg efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: werkt op stroom en koppel je aan de CV-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: 100% verwarmen op stroom (gasverbruik naar 0).
 • Zonneboiler: maakt gebruik van zonne-energie voor het bereiden van warm water.
 • Infraroodpanelen: aangename warmte, beperkt luchtcirculatie.

Kies voor zonnepanelen

Op het moment dat je de verbeteropties voor jouw woning hebt geïmplementeerd kan je een inschatting maken van de benodigde hoeveelheid stroom. De totale stroom kan je helemaal zelf genereren met zonnepanelen op het dak. Ze gaan met gemak 30 jaar of langer mee en de geschatte terugverdientijd is maar 7 jaar.

 • Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit.
 • Een volledige set met 10 zonnepanelen kost gemiddeld €5000 en heeft een terugverdientijd van ongeveer 8 jaar.
 • De stroom die over is en je niet verbruikt kan je terugleveren aan de energieleverancier (salderen). Hiervoor ontvang je dezelfde prijs als jij betaalt aan de leverancier, je streept het dus tegen elkaar weg.

energielabel-utrechtse-heuvelrug-3959

Hoe zit het met een energielabel voor bedrijven?

Een geldig energielabel voor je bedrijf is nodig in situaties van verkoop en verhuur van een bedrijfspand vanaf 50m2. Deze verplichting geldt voor de utiliteitsgebouwen zoals kantoorgebouwen, sportfaciliteiten, hotels, en publieke panden zoals verzorgingshuizen. Beschikt het gebouw over meer dan 100 m2 ruimte, en is daarvan meer dan 50% toegeschreven als kantoorfunctie? In dat kader moet het gebouw met ingang van 2023 beschikken over een energielabel C. Tevens moeten organisaties die werkzaam zijn in publieke ruimtes van meer dan 250 m2 dat energielabel in het zicht ophangen, bijvoorbeeld naast de receptie. Op deze website lees je ook alles over Energielabel aanpassen.

 • Bij officiële transactiemomenten van zakelijke gebouwen moet je een geregistreerd energielabel kunnen overleggen.
 • Op dit moment geldt deze verplichting voor bedrijfspanden, overheidsgebouwen, winkels en horeca.
 • Voor productiehallen en loodsen geldt er op dit moment geen verplichting.
 • Bedrijfsgebouwen die groter zijn dan 100 m2 (waar meer dan de helft wordt gebruikt als kantoor) moeten wettelijk gezien vanaf 2023 ingeschreven staan met een milieulabel C.
 • In grotere publieke ruimtes van minimaal 250 m2 hoort het label zichtbaar te zijn voor bezoekers.

De meest gestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Hoe werkt een energielabel?
Het energielabel geeft een beeld van hoe energiezuinig een woning is. Hoe minder fossiele energie de woning gebruikt, hoe positiever het woninglabel uitvalt. De energie-index loopt van energielabel A & B (heel milieuvriendelijk) tot F en G (zeer hoog verbruik).

Is het aanvragen van een energielabel verplicht?
Ja, als je een gebouw in de verkoop of verhuur wil doen moet jij duidelijk kunnen maken welk energielabel de woning heeft. Dit dient ook te worden meegenomen in de advertenties (makelaar). Kan je geen geldig label aantonen, dan riskeer je als verkoper/verhuurder een boete van €170.

Hoe moet ik een label aanvragen?
Daarvoor moet je een deskundige energiedeskundige in Utrechtse Heuvelrug vragen bij je thuis te komen voor een onderzoek. Op www.Qbis.nl zijn alle energiespecialisten te vergelijken. De inspecteur zal thuis langskomen en analyseert de actuele situatie op energiegebied. Hij of zij bepaalt het uiteindelijke label en voert deze ook in de database EP-online in. Ze versturen dit documenten via de mail en daarnaast is het op te vragen via Mijn Overheid (gemeente Utrechtse Heuvelrug).

Op welke manier wordt het energielabel bepaald?
Een specialist checkt de leeftijd van de woning, woningtype, grootte van de woning en overige onderdelen als soort glas, hoe de woning geïsoleerd is, de ventilatie en verwarming oplossingen in het gebouw en of er ook energie wordt gewonnen met een warmtepomp of zonnepanelen. Met deze details berekent de deskundige wat de benodigde energie capaciteit is voor het verwarmen en koelen van de woning en in hoeverre de woning deze benodigde energie zelf opwekt. Tenslotte wordt het labelletter geregistreerd.

Welke tarieven worden gevraagd voor een energielabel?
De onkosten van een energielabel komen uit tussen de €185,00 en €450,00. De definitieve prijs wordt berekend a.d.h.v. het type woning, hoeveel uur de expert er mee bezig is en de hoeveelheid informatie die er is (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Utrechtse Heuvelrug kan je doen door veel leveranciers te benaderen die werken in de provincie Utrecht.

Hoe kan ik snel mijn huidige energielabel opvragen?
Om dit in te zien bezoek je energielabel.nl van de overheid. Selecteer je type woning en voer jouw postcode (3959) en huisnummer in. Het huidige label wordt nu meteen weergegeven. Goed om te weten: is het een voorlopig energielabel? Dit is slechts een inschatting en geen formeel document en mag je dus niet bij een woning overdracht gebruiken. Je moet dit dus eerst aanpassen naar een definitief label. Zoek het snel uit: energielabel huis Utrechtse Heuvelrug opvragen.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie