Energielabel Overberg

Direct energielabel aanvragen

Snel en voordelig een energielabel aanvragen voor jouw woning in Overberg? Vanaf 1 januari 2015 moet elke woning een energielabel hebben. Het informatielabel geeft een indicatie van hoe energiezuinig jouw woning is en toont gerichte mogelijkheden om de woning nog energiezuiniger te maken. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Overberg verplicht. Op www.energielabelprijzen.nl communiceren wij aanvullende informatie over het opvragen, aanvragen of aanpassen van jouw label. In aanvulling daarop is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en tref je hier handige tips & tricks bij het verduurzamen van jouw woning.

 • Het energielabel geeft een beeld van de energieprestatie van een woning.
 • Je moet het kunnen overhandigen bij verkoop, verhuur, maar ook bij oplevering van een nieuwe woning.
 • Er zijn 7 klassen: Energielabel A & B (duurzaam) t/m F & G (relatief hoog gebruik).
 • Tot voor kort was het mogelijk zelf een VEL (vereenvoudigd label) op te vragen. Sinds 2021 is daar verandering in gekomen.
 • Als woningeigenaar regel je eerst een afspraak met de energieadviseur in Overberg die de woning komt bekijken en op basis daarvan het label vaststelt.
 • Het document – inclusief een rapport met adviespunten – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €110,00 – €440,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Overberg

Het energielabel geeft duidelijkheid aangaande de energiezuinigheid van een woning. Alle mensen met een woning ontvingen in 2015 een voorlopig energielabel. Wanneer je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, dan moet je een definitief energielabel hebben. Sinds 2021 is er een nieuwe methode dat wordt geclassificeerd als NTA8800. Daarom moet je een bekwame energieadviseur bij je thuis laten komen. Deze expert zal thuis langskomen en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. De kosten zijn daardoor een stuk hoger. Onderstaand leggen wij uit hoe jij het voordelig energielabel in Overberg moet aanvragen.

In 5 stappen een energielabel aanvragen

 1. Informeer naar een energiedeskundige

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl tref je alle bevoegde energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Voor relevante lokale resultaten gebruik je jouw postcode (3959) om een erkend deskundige in Overberg te zoeken.

 2. Afspraak maken en voorbereiden

  Contacteer een deskundige en bel of mail voor een afspraak. Het is voor beide partijen waardevol wanneer je alle essentiële informatie van de woning hebt. Zoals bouwtekeningen, EPC berekeningen en andere technische informatie.

 3. Bezoek en berekening

  De erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen en analyseert de actuele situatie op energiegebied. Trek er ongeveer 2 uur voor uit.

 4. Vastleggen van het label

  De EP-adviseur in Overberg stelt het label vast en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database.

 5. Nieuwe label opvragen

  Na afloop van de inspectie sturen ze een PDF op van het informatielabel met daarin uitleg en adviespunten. Het certificaat is maximaal 10 jaar geldig en dien je over te dragen aan een geïnteresseerde koper. Het document wordt ook opgeslagen in je Mijn Overheid omgeving.

Snel en eenvoudig een particulier energielabel regelen?

Zoek naar energieadviseurs en regel het snel

De actuele kosten van een energielabel

De totale investeringen voor een definitief energielabel variëren tussen de €100,00 – €440,00. In het schema hieronder tref je de huidige kosten van een energielabel deskundige Overberg. Wil je een concrete prijs? Klik hier om alle (lokale) specialisten te bekijken. Zoek ook adviseurs in Amerongen, Leersum, Maarsbergen, Maarn en Langbroek. De geschatte tarieven komen tot stand door verschillende factoren.

 1. Het woningtype (twee-onder-een kap, appartement, vrijstaand, tussenwoning, hoekwoning).
 2. Het aantal uur dat de bouwinspecteur bezig zal zijn.
 3. De kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen en andere technische informatie).
 4. De uiteindelijk energiecoach die het werk gaat doen.
Categorie huisOppervlakteGeschatte kosten
Appartement80 m2€ 160,00
Tussenwoning115 m2€ 217,00
2-onder-1-kap145 m2€ 295,00
Losse woning185 m2€ 351,00
Actuele kosten woninglabel Overberg.

Officiële energieadviseurs in Overberg vergelijken

Goedkoop en snel je definitief energielabel aanvragen? In dat geval heb je nodig een erkend deskundige energielabel Overberg. Het adres om een energieadviseur te zoeken is www.centraalregistertechniek.nl. Daar tref je het QBISnl register. In het register doorzoek je gecertificeerde deskundigen (BRL9500). Om snel iets af te spreken bekijk je in de lijst hieronder een aantal uitgelichte adviseurs waar je direct een milieulabel kunt regelen en waarbij u direct op de kosten let.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Een energiezuinig huis in 4 stappen

Heb jij een woning met een rood of oranje label, en wil jij graag de energieprestatie van de woning verbeteren? Met het doorvoeren van slimme energiebesparende maatregelen kan jij elk gebouw verbeteren tot een label A/B/C woning. Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Zodoende zorg je dat er geen warme (of koude) lucht kan ontsnappen. Zodra dit in orde is wordt het pas interessant om te kijken naar energie die je zelf kunt opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Je kunt hier ook meer vinden over Energielabel geldigheid.

Adviezen: Op de onafhankelijke website https://www.verbeteruwhuis.nl zie je – nadat je wat vragen hebt beantwoord – duidelijke verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Voer de check uit.

Het gemak van een zuinig energielabel woning Overberg

 • Een energiezuinig huis en een structureel lage energierekening.
 • Een aangenaam binnenklimaat: geen last van koudeval en/of tocht.
 • Een label B- of A woning is goed voor het klimaat want stoot minder CO2 uit.
 • Flinke toename van de woningwaarde.
 • Aantrekkelijke korting op de hypotheekrente mogelijk.
 • Er gelden meerdere subsidies om een huis milieuvriendelijker te maken.
 • De energiecoach in Overberg kan hierin een adviserende rol spelen.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2010 – 2024Met warmtepomp en zonnepanelen een energieneutrale woning.
Label B2000 – 2006Naar label A met warmtepomp en zonnepanelen.
Label C1984 – 1999Laat de muren en het dak goed isoleren (en plaats zonnecellen).
Label D1972 – 1980De cv ketel vervangen voor een combiketel.
Label E1968 – 1975Grondig isoleren en leggen van zonnepanelen.
Label F1951 – 1966Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie.
Label Gt/m 1926HR-ketel en isolatie.

Zoek je het goedkoopste energielabel?

Vergelijk aanbieders en regel het binnen 1 week

Isolatie van je woning

Alleen met de juiste isolatie realiseer je een zuinig en comfortabel huis. Door goede isolatie van muren, bodem en/of dak voorkom je dat de warmte in jouw woning de woning ontglipt. Hiermee dalen de stookkosten in de winter en geniet je van een gezonde leefomgeving. Waar je moet starten wordt bepaald door de huidige staat van de woning. Het bouwjaar van het huis is vaak een goede indicator hiervoor. Tip: vraag ook de vorige bewoners wat er eventueel gebeurd is. Een bouwtechnische keuring of speciale warmtescan toont hoe het zit met het warmteverlies van je woning. Onderstaand zoek je eenvoudig naar de gemiddelde besparingen voor een doorsnee woning met een hoog rendement ketel.

Manier van isolerenPrijzenBesparing gas (jaar)Energiebesparing
Dakisolatie€3500 – €5600840 m3€588
Vloerisolatie€1700 – €4000305 m3€214
Spouwmuurisolatie€1000 – €2050770 m3€539
HR++ glas€1500 – €2750455 m3€318,5
Kosten en opbrengsten bij het isoleren van een gemiddelde woning.

Ventileren

Zodra het huis al reeds correct geïsoleerd is, moet je zeker stellen dat er altijd genoeg frisse lucht in huis kan komen. Ventilatie is essentieel voor een aangenaam leefklimaat. Slim en zuinig ventileren wil zeggen een prettig leefklimaat waarbij de warmte uit de vervuilde, afgezogen lucht, wordt teruggewonnen.

 • Zelfregelende roosters: gemakkelijk in elke kamer frisse lucht.
 • Lokale ventilatie-unit: optimale efficiënte ventilatie van een enkele ruimte.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: een systeem van mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid aangevoerde verse lucht volledig in balans is.
 • Ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken voor de verwarming en warm water.

CV-ketel vervangen

De verwarming in een huis kost het meeste energie. Dit gaat vaak nog met een gasgestookte HR-ketel. Je kunt kiezen voor een schoner alternatief waardoor je nauwelijks tot geen gas meer nodig hebt. In de volgende lijst bekijk je de meeste populaire optie.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: Iets duurder in aanschaf maar veel efficiënter.
 • Een hybride warmtepomp: een warmtepompunit die ondersteunt wordt door de HR-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: de aardgasaansluiting kan helemaal de deur uit.
 • Zonneboiler: zet energie van de zon om in warm water.
 • Infraroodpanelen: een sfeervol paneel dat werkt d.m.v. stralingswarmte.

Zonnepanelen plaatsen

Op het moment dat je de nodige maatregelen hebt getroffen kan je uitrekenen hoeveel kwH-stroom je nodig hebt. Deze stroom kan je helemaal zelf opwekken met zonnepanelen op het dak. De nieuwste panelen kunnen wel 40 jaar mee en na gemiddeld 7 jaar zijn ze terugverdiend.

 • Zonnepanelen wekken stroom op vanuit zonne-energie.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen kost zo’n €4400 en verdien je terug in 7 jaar.
 • De opgewekte stroom die je niet verbruikt gaat naar het net (salderen). Daarvoor krijg je hetzelfde tarief als waarvoor je kWh inkoopt.

energielabel-overberg-3959

Aanvraag indienen energielabel voor bedrijfspand

Elke kantoorpand moet een energielabel kunnen overleggen bij oplevering, maar ook bij verhuur/verkoop van een bedrijfspand met een oppervlakte vanaf 50m2. De noodzaak richt zich op alle soorten utiliteitsgebouwen zoals een kantoorgebouw, onderwijsgebouwen, winkelcentrums, en openbare gebouwen zoals bibliotheken. Beschikt het gebouw over meer dan 100 m2 ruimte, en wordt 50% of meer gebruikt als kantoor? In die situaties moet het gebouw begin 2023 minimaal energielabel C hebben. Ook moeten ondernemingen die gevestigd zijn in publieke gebouwen met een oppervlakte van ten minste 250 m2 het label duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de receptie of ingang. Je kunt hier ook meer lezen over Energie-Index (Ei).

 • Bij het het officiële verkoopmoment van een zakelijke ruimte is een energielabel noodzakelijk.
 • Dit geldt voor vrijwel alle bedrijfspanden en ruimtes met een oppervlak van meer dan 50 m2.
 • Voor productiehallen en loodsen geldt andere wetgeving.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 vierkante meter aan oppervlakte (minimaal 50% als kantoor) moeten in 2023 ingeschreven staan met een milieulabel C.
 • In openbare panden van 250m2 of groter moet het label bovendien zichtbaar zijn voor bezoekers.

Meer informatie over het woninglabel in onze FAQ

Wat is het energielabel voor woningen?
Een energielabel biedt duidelijkheid over de energiezuinigheid van een woning. Hoe minder je hoeft te stoken, des te groener je woninglabel. Deze energie-index begint bij energielabel A & B (erg milieuvriendelijk) en gaat verder tot G (relatief hoog gebruik).

Heb ik verplicht een energielabel nodig?
Ja, als je jouw huis in de verkoop of verhuur wil doen dan moet je aantonen wat het label is van jouw huis is. Deze details moet je ook tonen in de advertenties (makelaar). Beschik je niet over een label, dan riskeer je als verkoper/verhuurder een boete van €170.

Hoe werkt het aanvragen van het label?
Hiervoor moet je een deskundige energiedeskundige in Overberg laten komen. Door gebruik te maken van QBIS.nl kan je een energiespecialist zoeken. De deskundige komt langs en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. Hij of zij rekent alles door, bepaalt het label en legt deze vast in de EP-online database. Je ontvangt het document als PDF en je kunt het vinden in Mijn Overheid (gemeente Utrechtse Heuvelrug).

Hoe wordt een definitief energielabel vastgesteld?
Een deskundige onderzoekt het bouwjaar van het huis, het type huis, m2 woonoppervlakte en ook naar specifieke zaken als ramen en kozijnen, de mate van isolatie, type CV-ketel en ventilatiesysteem en of er bijvoorbeeld duurzame energie wordt gebruikt middels zonnepanelen of een warmtepomp. Met deze complete analyse wordt opgesteld hoeveel energie nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van jouw woning en in hoeverre het huis in staat is zichzelf van stroom te voorzien. Vervolgens zal de definitieve labelletter verstrekt worden.

Wat is het tarief van een energielabel?
De kosten van een energielabel liggen vaak tussen de €190,00 – €380,00. De totale kostprijs ligt aan de omvang van de woning, de hoeveelheid uren die de expert bezig is en de reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en facturen van renovaties). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Overberg doe je door enkele leveranciers te gaan vergelijken die diensten leveren rondom de provincie Utrecht.

Hoe werkt het opvragen van mijn huidige energielabel?
Om dit te bekijken ga je naar de overheidswebsite energielabel.nl. Kies het type woning en vul jouw postcode (3959) plus het huisnummer in. Je krijgt nu het label van jouw woning te zien. Let op: betreft het een voorlopig energielabel? Dit is geen officiële status en kan je dus ook niet gebruiken bij een woningoverdracht. Je moet het dus eerst laten omvormen naar een definitief label. Zoek het snel uit: energielabel huis Overberg opvragen.

Plaats een reactie