Energielabel Meerkerk

Direct energielabel aanvragen

Wil je graag een energielabel aanvragen voor jouw woning in Meerkerk? Sinds 1 januari 2015 heeft elke woning een (voorlopig) energielabel gekregen. Het label vertelt hoe energiezuinig een woning is en geeft nuttige maatregelen om het energieverbruik terug te dringen. Wil je jouw huis verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Meerkerk verplicht. Op Energielabelprijzen.nl communiceren wij nuttige info over het checken en aanvragen van het keurmerk. Daarnaast is er ook een overzicht met plaatselijke energieadviseurs en bekijk je concrete tips hoe jij jouw woning groener kunt maken.

 • Het energielabel geeft aan of een woning veel of weinig energie verbruikt.
 • Je moet het aantonen bij het verhuren of verkopen van jouw huis.
 • Er zijn 7 labels: Energielabel A of B (groen label) t/m F en G (hoog verbruik).
 • In het begin kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Vanaf 2021 is er het e.e.a. gewijzigd.
 • Als woningeigenaar regel je eerst een afspraak met de energieadviseur in Meerkerk die jouw huis helemaal doorneemt en op basis daarvan het label vaststelt.
 • Het document – inclusief opties om de woning zuiniger te maken – kost je ongeveer tussen de €145,00 – €445,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Meerkerk

Het energielabel geeft een indicatie van het energieverbruik van een woning. Alle huiseigenaren kregen van de overheid in 2015 een voorlopig energielabel. Indien je jouw huis wilt verhuren of verkopen, dan moet je een definitief energielabel hebben. Sedert 2021 hanteert de overheid een nieuwe werkwijze waarmee wordt gewerkt (NTA8800). Je moet om die reden een deskundige energieadviseur verzoeken te komen kijken. Deze energie-adviseur komt langs en doorloopt een lange lijst met punten. Het nadeel voor de consument is dat het veel duurder is. Hierna check je hoe je zo’n voordelig energielabel in Meerkerk moet aanvragen.

Een energielabel voor je woning aanvragen in 5 stappen

 1. Zoek een energiedeskundige

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl vergelijk je alle gecertificeerde energieadviseurs die het energielabel mogen bepalen. Neem als basis je postcode (4231) om een erkend deskundige in Meerkerk te zoeken.

 2. Afspraak en voorbereiding

  Informeer bij een energie-expert en kies een dag en tijdstip. Bereid je goed voor: zorg dat je alle actuele gegevens van het gebouw beschikbaar hebt. Je kunt denken aan bouwtekeningen, EPC berekeningen en installatietechnische gegevens.

 3. Bezoek op locatie

  Zo’n erkend energiedeskundige komt thuis langs en doorloopt een lange lijst met punten. Wij raden altijd aan om mee te lopen.

 4. Het registreren van een label

  De EP-adviseur in Meerkerk berekent het label en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database.

 5. Je label opzoeken

  Nadat de adviseur bij je thuis is geweest ontvang je digitaal een PDF van het certificaat incl. de geconstateerde punten en de aanbevolen energiebesparende maatregelen. Het document is na datum van afgifte 10 jaar geldig en dien je over te dragen in de situaties waarbij je gaat verhuren of verkopen. Het document wordt ook opgeslagen in je Mijn Overheid omgeving.

Wil jij een particulier energielabel aanvragen?

Doorzoek de energieadviseurs en vind de voordeligste aanbieder

De actuele kosten van een energielabel

De doorsnee tarieven voor een definitief energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €135,00 – €405,00. In het overzicht hieronder bekijk je de geschatte kosten van een energielabel deskundige Meerkerk. Direct een aanvraag doen? Klik hier om alle (lokale) specialisten te bekijken. Vergelijk ook adviseurs in Lexmond, Noordeloos, Hoornaar, Vuren en Dalem. De geschatte tarieven hangen af van verschillende factoren.

 1. Het woningtype (appartement, hoekwoning, vrijstaand, twee-onder-een kap, villa).
 2. De hoeveelheid uur die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen).
 4. De vestigingslocatie van de energiecoach.
WoningtypeGrootteKostprijs
Appartement65 m2€ 167,00
Rijtjeswoning125 m2€ 225,00
Twee-onder-een kap165 m2€ 272,00
Villa185 m2€ 365,00
Kostenoverzicht woninglabel Meerkerk.

Officiële energieadviseurs in Meerkerk vergelijken

Deze week een definitief energielabel aanvragen? Op dat moment maak je een afspraak met een erkend deskundige energielabel Meerkerk. Het portaal om betrouwbare specialisten in te huren is centraalregisterTechniek.nl. Daar vind je het QBISnl register. Hier tref je gecertificeerde specialisten (BRL9500). Om de eerste stap te zetten vind jij in onze vergelijker een aantal betrouwbare partijen waar je zonder gedoe een woninglabel kunt aanvragen tegen een scherpe prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

In 4 stappen naar een energieneutrale woning

Heeft jouw huis een hoog energieverbruik, en wil je de energieprestatie graag verbeteren? Aan de hand van energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning verbeteren tot een groen label (A, B of C). Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Daardoor zorg je dat de warmte niet zomaar de woning uit kan. In de volgende stap ga je juist verder in op eigen energieopwekking. Je leest hier ook alle informatie over Energielabel calculeren.

Belangrijk: Via de website van de overheid Verbeteruwhuis.nl controleer je – nadat je wat vragen hebt beantwoord – praktische verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Bekijk direct wat de mogelijkheden zijn.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Meerkerk

 • Een energiezuinige woning en maandelijks lagere energiekosten.
 • Een gezond binnenklimaat: minder tocht en kou rond het raam.
 • Een energielabel A of B woning draagt bij aan een beter milieu.
 • De waarde van jouw woning neemt toe.
 • Aantrekkelijke korting op de hypotheekrente mogelijk.
 • Er bestaan meerdere subsidies wanneer je investeert in een groener label.
 • De energiecoach in Meerkerk is de juiste persoon om je hier bij te helpen.
EnergielabelBouwjaarPunten van aandacht
Label A2012 – 2024Verduurzaam onzuinige apparaten en kiest voor een WTW.
Label B2002 – 2007Met zonnepanelen en warmtepomp naar label A.
Label C1983 – 2003Laat de muren en het dak goed isoleren (en plaats zonnecellen).
Label D1976 – 1985Kijk of je de thermische schil van het huis kunt verbeteren.
Label E1966 – 1974Isoleren en verwarmingsketel vervangen en zonnepanelen.
Label F1949 – 1965Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie.
Label Gt/m 1945Nieuwe ketel en isoleren.

Eenvoudig het goedkoopste energielabel regelen?

Vergelijk alle adviseurs en regel het nog deze week

Isoleren van de woning

Isolatie is altijd de belangrijkste stap voor een energiezuinige woning. Door alle onderdelen van je huis goed te isoleren verhinder je dat de warmte in de woning weer kan ontsnappen. Dankzij isolatie worden de stookkosten een stuk gunstiger en geniet je van een optimaal leefklimaat. Welke onderdelen je als eerste moet isoleren wordt bepaald door wat er nu allemaal al aan isolatie is gedaan. Het bouwjaar van de woning zegt vaak al veel over de mate van isolatie. Eventueel kun je dit ook aan buurtgenoten vragen. Een bouwtechnische keuring of speciale warmtescan toont duidelijk aan waar er warmte de woning verlaat. In het schema hierna bekijk je de gemiddelde besparingen bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een hoogrendementsketel.

Isolatie keuzeTarievenGasbesparingBesparing in €
Dakisolatie€3200 – €58001185 m3€865
Vloerisolatie€1100 – €3000250 m3€183
Spouwmuurisolatie€1200 – €2250830 m3€606
HR++ glas€2000 – €3000370 m3€270,1
Tarieven en besparingen bij isolatie van kleine woning (60 m2 vloeroppervlakte).

Ventileren

In de situatie waarbij een gebouw al volledig is geïsoleerd, moet je erop letten dat de luchtstromen in het pand worden verbeterd. Ventilatie is noodzakelijk voor een comfortabel klimaat in huis. Zuinig en slim ventileren betekent een prettig binnenklimaat zonder dat je veel energie verliest.

 • Zelfregelend rooster: gemakkelijk in elke kamer frisse lucht.
 • Losse ventilatieunit: optimale efficiënte ventilatie van een enkele ruimte.
 • Balansventilatie met warmteterugwinning: Alle ruimtes worden even goed geventileerd.
 • Ventilatiewarmtepomp i.c.m. CV/HR ketel: onttrekt warmte aan de ventilatielucht en ondersteunt zodoende de CV-ketel.

CV-ketel vervangen

Het verwarmen van de woning vergt veel energie, met name gas. In de praktijk gaat dit vaak nog met gasgestookte HR-ketels. Je kunt kiezen voor een schoner alternatief waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. In de lijst hieronder vind je een aantal systemen.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: een veel hoger rendement dan traditionele CV-ketels.
 • Een hybride warmtepomp: een samenwerking tussen de CV-ketel en een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: het hele huis verwarmen met stroom (stand-alone warmtepomp).
 • Zonneboiler: gebruikt energie van de zon om warm tapwater te maken.
 • Infraroodpanelen: natuurlijke stralingswarmte in een specifieke ruimte.

Zonnepanelen op het dak

Zodra je de nodige isolatiewerkzaamheden hebt getroffen en een nieuwe ketel of warmtepomp hebt geplaatst kan je de totale stroombehoefte berekenen. De stroom die je nu nodig hebt kan je schoon en duurzaam opwekken door te investeren in zonnepanelen. Ze hebben een levensduur van 25 jaar of langer en je verdient ze al binnen 6 – 8 jaar helemaal terug.

 • Zonnepanelen vangen het zonlicht op en zetten dit om in elektrische energie.
 • Een volledige set met 10 zonnepanelen koop je vanaf €4600 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 8,5 jaar.
 • De opgewekte stroom die je niet verbruikt kan je terugleveren aan de energieleverancier (salderen). Hiervoor ontvang je hetzelfde tarief als waarvoor jij het hebt ingekocht.

energielabel-meerkerk-4231

Voordelig energielabel voor bedrijfspandElk kantoor heeft een energielabel nodig op het moment van overdracht (koop/huur) van een bedrijfsgebouw van minimaal 50m2. De noodzaak geldt voor de utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, onderwijsinstellingen, cafés, en publiek toegankelijke panden zoals stations. Beschikt het gebouw over meer dan 100 m2 ruimte, en dient ten minste 50% als kantoorruimtes? Dan moet het gebouw begin 2023 minimaal energielabel C hebben. Daarnaast moeten organisaties (bijvoorbeeld ziekenhuizen of supermarkten) in publieke gebouwen met een ruimte van minimaal 250 m2 dat energielabel in het zicht ophangen, bijvoorbeeld bij de receptie of ingang. Je kunt hier ook meer lezen over C energielabel.

 • Bij oplevering of verhuur/verkoop van zakelijke gebouwen is een energielabel noodzakelijk.
 • Dit is noodzakelijk voor alle bedrijfspanden, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en winkels.
 • Voor productiehallen en loodsen geldt andere wetgeving.
 • Bedrijfsgebouwen groter dan 100m2 (waar meer dan de helft wordt gebruikt als kantoor) moeten vanaf 2023 beschikken over een milieulabel C of hoger.
 • In grotere publieke ruimtes met een ruimte van minimaal 250 m2 moet het label bovendien zichtbaar zijn voor bezoekers.

Lees de veelgestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat houdt het energielabel in?
Een energielabel biedt duidelijkheid over de energiezuinigheid van een woning. Hoe efficiënter de woning verwarmd wordt, hoe hoger de score op het woninglabel. De energie-index kent 7 stappen: van energielabel A of B (heel milieuvriendelijk) en kan oplopen tot F / G (niet milieuvriendelijk).

Is het aanvragen van een energielabel verplicht?
Ja, als je jouw huis wilt verkopen of verhuren moet je aan kunnen tonen wat de huidige energie staat van de woning is. Je moet het ook meenemen in de advertentie (makelaar). Kan je geen geldig label aantonen, dan kun je geconfronteerd worden met een boete van €170,00.

Hoe werkt het aanvragen van het label?
Voor een officieel label moet je een vakbekwame energiedeskundige in Meerkerk uitnodigen. Op de website Qbis.nl vergelijk je eenvoudig meerdere energiespecialisten. Deze deskundige bezoekt jou op locatie en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. Deze persoon komt met een eindoordeel en voert de registratie door in de het EP-Online systeem. Ze versturen dit documenten via de mail en middels Mijn Overheid kun je het later downloaden (gemeente Vijfheerenlanden).

Op welke manier wordt het energielabel bepaald?
De specialist checkt het bouwjaar, het type woning, woonoppervlakte en ook naar specifieke zaken als soort glas, mate van isolatie, type CV-ketel en ventilatiesysteem en de aanwezige systemen voor energieopwekking (zonnecellen / warmtepomp). Middels deze documentatie wordt opgesteld hoeveel energie nodig is voor het leveren van warm water en de verwarming van woonunit en in hoeverre het huis in staat is zichzelf van stroom te voorzien. Op basis hiervan zal de adviseur het labelletter definitief vaststellen en inschrijven.

Wat is de prijs van het energielabel?
De kosten van het energielabel komen uit tussen de €125,00 en €435,00. De prijsindicatie wordt berekend a.d.h.v. het woonoppervlakte, de tijd die de adviseur nodig heeft en de beschikbare documentatie (tekeningen of het bestek). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Meerkerk is het voordeligst te realiseren door meerdere adviseurs te vergelijken die hun werkgebied hebben liggen rondom de provincie Utrecht.

Via welke website kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om jouw huidige label in te zien bezoek je www.energielabel.nl. Kies het type woning en vul de postcode (4231) en het huisnummer in de zoekbalk in. Het systeem laat direct het huidige label zien. Kijk uit: is het een voorlopig energielabel? Dit is geen formeel label en kan je dus ook niet gebruiken bij een woningoverdracht. Je moet het voorlopige label veranderen in een definitief label. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Meerkerk opvragen.

Plaats een reactie