Energielabel Opende

Direct energielabel aanvragen

Snel een voordelig een energielabel aanvragen voor jouw woning in Opende? Sinds 1 januari 2015 heeft iedere woning een energielabel toegewezen gekregen. Dit informatielabel indiceert hoe zuinig jouw woning is en biedt handige verbetermogelijkheden om de woning nog energiezuiniger te maken. Gaat jouw woning in de verkoop? Dan is een definitief energielabel in Opende verplicht. Op deze website tref je actuele informatie over het opvragen, aanvragen of aanpassen van jouw label. Verder is er ook een overzicht met plaatselijke energieadviseurs en bekijk je handige tips om jouw label te verbeteren.

 • Met een energielabel wordt het duidelijk hoe energiezuinig een huis is.
 • Sinds 1 januari 2015 is het verplicht bij een woningverkoop, verhuurcontract of een nieuwbouwproject.
 • Er zijn 7 klassen: Energielabel A of B (erg milieuvriendelijk) t/m F of G (relatief hoog gebruik).
 • Tot voor kort kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Per 2021 zit dit iets anders in elkaar.
 • De woningeigenaar maakt een afspraak met de energieadviseur in Opende die jouw huis komt bekijken en het label vastlegt.
 • Het label – inclusief concrete verbeterpunten – kost je ongeveer tussen de €145,00 – €355,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Opende

Het energielabel geeft duidelijkheid aangaande het energieverbruik van een woning. Alle huizen in Nederland namen in 2015 een eerste voorlopige energielabel in ontvangst. Als je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, dan moet je een definitief energielabel kunnen overhandigen. Met ingang van 2021 is er een nieuwe rekenmethode waarop dit wordt vastgesteld (NTA8800). Je moet verplicht een erkend deskundige energieadviseur verzoeken te komen kijken. Deze energie-adviseur bezoekt jou op locatie bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. Het certificaat is nu wel een stuk duurder geworden. In onderstaand gedeelte check je hoe jij een voordelig energielabel in Opende aanvraagt.

5-stappenplan energielabel aanvragen

 1. Informeer naar een energiedeskundige

  Via centraalregistertechniek.nl bekijk je alle bevoegde energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Het beste kun je een postcode gebruiken (9865) om een erkend deskundige in Opende op te vragen.

 2. Voorbereiding op afspraak

  Ga vervolgens verder naar een deskundige en probeer een afspraak in te plannen. De afspraak zal een stuk vloeiender verlopen wanneer je alle benodigde gegevens van het huis kunt laten zien. Voorbeelden zijn bouwtekeningen en EPC-berekeningen.

 3. Bezoek van de deskundige

  Zo’n erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen en analyseert de actuele situatie op energiegebied. Hij of zij zal ongeveer 2 uur bezig zijn.

 4. Label registratie

  De EP-adviseur in Opende maak zijn of haar berekening, bepaalt het label en voert de registratie door in de het EP-Online systeem.

 5. Je label opzoeken

  Wanneer alles achter de rug is ontvangt men per email een PDF van het vastgestelde label met daarbij de specificaties en een rapport met adviespunten. Het label is 10 jaar geldig en moet je ook aanbieden bij de verkoop van de woning. Via de online omgeving van de overheid (DigiD inlog noodzakelijk) is het ook op te vragen.

Snel en eenvoudig een particulier energielabel regelen?

Vergelijk energieadviseurs en bekijk de goedkoopste aanbieder

Prijzen van een definitief energielabel

De prijzen van een definitief energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €150,00 en €400,00. In het onderstaand overzicht vind je de gemiddelde tarieven van een energielabel deskundige Opende. Direct een aanvraag doen? Klik hier om de adviseurs met elkaar te vergelijken. Je vind hier ook adviseurs in Kornhorn, Doezum, Sebaldeburen, Grootegast en Munnekezijl. De prijzen kunnen berekend worden d.m.v. velerlei onderdelen.

 1. Het type huis (villa, appartement, vrijstaand, hoekwoning, twee-onder-een kap).
 2. De tijd die de bouwinspecteur kwijt is.
 3. De reeds aanwezige details van de woning (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie).
 4. Het werkgebied & locatie van de energiecoach.
Categorie huisWoonoppervlakteTariefschatting
Klein appartement50 m2€ 164,00
Rijtjeswoning110 m2€ 209,00
Hoekwoning160 m2€ 285,00
Villa195 m2€ 353,00
Geschatte kosten woninglabel Opende.

Bekwame energieadviseurs in Opende vergelijken

Zo snel mogelijk je definitief energielabel aanvragen? Om dit te regelen heb je nodig een erkend deskundige energielabel Opende. Het platform om een energieadviseur te zoeken is CentraalregisterTechniek.nl. Op deze pagina vind je een link naar het QBISnl register. Hier doorzoek je bevoegde experts (BRL9500). Om de eerste stap te zetten vind jij in onze vergelijker een aantal uitgelichte adviseurs waar je zonder gedoe een woninglabel kunt aanvragen en waarbij u direct op de kosten let.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

In 4 stappen een duurzame woning

Gebruikt jouw huis veel energie, en wordt het tijd om duurzamer te leven en de energieprestatie te verbeteren? Door te kiezen voor energiebesparende maatregelen kan je feitelijk iedere woning transformeren naar een groen label (A, B of C). In de regel begint men altijd met isoleren. Zodoende weet je zeker dat de gewonnen warmte niet zomaar de woning verlaat. Pas daarna kijk je pas naar de opties voor energie opwekken. Je kunt hier ook meer vinden over Energielabel voor huizen.

Belangrijk: Op de website www.verbeteruwhuis.nl controleer je – nadat je de kenmerken van jouw woning hebt ingevuld – concrete verbeteropties voor een groen energielabel. Bezoek de website en doe de check.

Het belang van een zuinig energielabel woning Opende

 • Een energiezuinige woning en besparen op de maandelijkse energielasten.
 • Een optimaal klimaat in huis: een lekker warm huis zonder tocht en kou.
 • Een huis met het milieulabel A of B is goed voor het milieu.
 • Tot wel 20% hogere woningwaarde.
 • Soms recht op een duurzaamheidskorting bij de bank.
 • Je kunt profiteren van forse subsidies als je investeert in duurzame maatregelen.
 • De energiecoach in Opende kent precies de huidige wet- en regelgeving.
EnergielabelBouwjaarAanpassingen
Label A2009 – 2022Zet de laatste puntjes op de i: loop alle apparaten na.
Label B2000 – 2005Met zonnepanelen en warmtepomp naar label A.
Label C1987 – 2003Triple glas op woon- en slaapkamer + zonnepanelen.
Label D1974 – 1982Laat warmtescan doen voor laatste isolatie kansen.
Label E1968 – 1979Isolatie van muur, dak, vloer en kruipruimte en zonnepanelen.
Label F1949 – 1967Vooral dubbelglas en isolatie.
Label Gt/m 1935Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie.

Eenvoudig het goedkoopste energielabel regelen?

Vergelijk experts en regel het nog deze week

Woningisolatie

Isolatie is met afstand de belangrijkste factor voor een energiezuinig huis. Door alle onderdelen van je huis goed te isoleren voorkom je dat de warmte verloren gaat. Met isolatie gaan je stookkosten direct omlaag en geniet je van een prettige leefomgeving. Waar je als eerste moet beginnen wordt bepaald door de huidige mate van isolatie. Het bouwjaar van het huis kan deels bepalen wat deze staat is. Informeer ook altijd bij de vorige bewoners hierover. Een bouwtechnische keuring of speciale warmtescan toont duidelijk aan waar er warmte de woning verlaat. In de lijst hieronder check je de mogelijke besparing in het geval van een eengezinswoning met een hr combiketel.

Isolatie optiesOnkostenBesparing GasBesparing in €
Dakisolatie€3800 – €5400810 m3€575
Vloerisolatie€1500 – €3000380 m3€270
Spouwmuurisolatie€1200 – €2250980 m3€696
HR++ glas€1650 – €3000330 m3€234,3
Kosten en jaarlijkse opbrengsten bij isolatie eengezinswoning (60 m2).

Ventileren

Zodra jouw woning goed geïsoleerd is, is het noodzakelijk dat er gekeken wordt naar de opties voor frisse lucht. Ventilatie is essentieel voor een aangenaam klimaat in huis. Slim en zuinig ventileren houdt in een prettig binnenklimaat, zonder heel erg veel warmteverlies.

 • Winddrukgeregelde roosters: roosters in de ramen of kozijnen reageren op de winddruk.
 • Losse ventilatieunit: afzonderlijke ruimte doelgericht ventileren.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: volledig automatische aan- en afzuiging van de lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp met HR:ketel: maakt gebruik van de warme ventilatielucht als duurzame warmtebron voor verwarming.

Woning gasloos verwarmen

De centrale verwarming kost het meeste energie. Veel woning beschikken nog over een gasketel. Je kunt kijken naar een zuinig systeem waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. Hieronder kun je verschillende voorbeelden vinden.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Efficiënter en sneller je huis verwarmen.
 • Een hybride warmtepomp: een mooi tussenoplossing voor duurzamer verwarmen.
 • Een all-electric warmtepomp: een volledig stand-alone functionerend systeem op elektriciteit.
 • Zonneboiler: de zonnecollectoren op het dak zijn aangesloten op een gesloten leidingsysteem.
 • Infraroodpanelen: lokaal verwarmen met een gunstig energieverbruik.

Zonnepanelen op je dak

Zodra je de verbeteropties voor jouw woning hebt geïmplementeerd kan je een inschatting maken van de benodigde hoeveelheid stroom. De benodigde energie kan je schoon en duurzaam opwekken door zonnepanelen te laten installeren. Ze gaan met gemak 30 jaar of langer mee en binnen 5 – 8 jaar heb je ze al terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen het zonlicht op en zetten dit om in elektrische energie.
 • Een volledige set met 10 zonnepanelen is er al vanaf €4200 en verdien je snel terug, vaak al binnen 7 jaar.
 • Elektriciteit dat je niet zelf gebruikt kan je terugleveren aan de energieleverancier (salderen). Hierover ontvang je dezelfde prijs als je betaalt aan jouw leverancier.

energielabel-opende-9865

Energielabel voor bedrijfspanden

Een geldig energielabel voor kantoren is verplicht in situaties van verkoop en verhuur van een bedrijfsgebouw van minimaal 50m2. De regel richt zich op alle soorten utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, universiteiten, pensions, en openbare gebouwen zoals een ziekenhuis. Beschikt het gebouw over meer dan 100 m2 ruimte, en is daarvan meer dan 50% toegeschreven als kantoor? In dat geval moet het gebouw begin 2023 wettelijk gezien beschikken over energielabel C. Daarbij moeten organisaties zoals winkels, banken of hotels in publieke gebouwen met een oppervlakte van ten minste 250 m2 het energielabel duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de toegangspoort. Lees ook meer over E energielabel.

 • Bij officiële transactiemomenten van een bedrijfspand is een energielabel noodzakelijk.
 • Dit is noodzakelijk voor alle bedrijfspanden en ruimtes met een oppervlak van meer dan 50 m2.
 • Voor schuren en garages is dit niet van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 m2 aan functionele ruimte (en waar minimaal 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten met ingang van 2023 minimaal de beschikking hebben over milieulabel C.
 • In publieke panden van meer dan 250 m2 moet elke passant dit label kunnen bekijken bij de entree.

FAQ – Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat doet een energielabel?
Het energielabel geeft een indicatie van de energieprestatie van een woning. Hoe minder fossiele energie de woning gebruikt, hoe positiever het woninglabel uitvalt. De energie-index loopt van energielabel A/B (maximaal milieuvriendelijk) en gaat door tot G (niet milieuvriendelijk).

Heeft elke woning een energielabel verplichting?
Ja, in de situatie waarin je het huis gaat verkopen of verhuren dan moet je kunnen aantonen wat het label is van jouw huis is. Je moet het ook meenemen in de advertentie (makelaar). Doe je dit niet, dan kan jij mogelijk een boete van €170 verwachten.

Hoe moet ik een label aanvragen?
Hiervoor moet je een officiële energiedeskundige in Opende laten komen. Op de website Qbis.nl bekijk je snel de energiespecialisten in de buurt. De specialist komt langs en analyseert hoe de staat van het huis is. De deskundige komt met een eindoordeel en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform. Je ontvangt het document als PDF en middels Mijn Overheid kun je het later downloaden (gemeente Westerkwartier).

Hoe wordt mijn energielabel vastgesteld?
De deskundige bekijkt het bouwjaar, woningtype, oppervlakte en belangrijke aspecten zoals wat voor glas er in de ramen zit, hoe de woning geïsoleerd is, type CV-ketel en ventilatiesysteem en of er bijvoorbeeld duurzame energie wordt gebruikt middels zonnepanelen of een warmtepomp. Met deze complete analyse wordt vastgesteld hoeveel energie nodig is voor het verwarmen en koelen van het object en welk deel uit hernieuwbare bronnen komt. Vervolgens wordt de labelletter definitief vastgesteld.

Wat zijn de huidige kosten van een energielabel?
De kosten van een energielabel komen uit tussen de €105,00 en €390,00. De totale kostprijs heeft te maken met type woning, de hoeveelheid uren die de expert bezig is en de reeds aanwezige details van de woning (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Opende kan jij doorgaans het meest voordelig doen door diverse adviseurs te benaderen die werkzaam zijn binnen de provincie Groningen.

Via welke website kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om dit in te zien ga je naar de website www.energielabel.nl. Kies het type woning en vul de postcode (9865) en het huisnummer in. De website toont direct het huidige label. Belangrijk: is het een voorlopig energielabel? Dit telt niet als officieel woninglabel en kan je dus niet gebruiken. Je moet het dus eerst laten omvormen naar een definitieve status. Vind gelijk alle benodigde info: energielabel huis Opende opvragen.

Plaats een reactie