Energielabel Grootegast

Direct energielabel aanvragen

Snel en voordelig een energielabel aanvragen voor jouw woning in Grootegast? Met ingang van 1 januari 2015 heeft ieder huis een energielabel toegewezen gekregen. Het document geeft een indicatie van hoe energiezuinig jouw huis is en geeft handige opties om de woning nog energiezuiniger te maken. Wil je jouw huis verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Grootegast verplicht. Op deze website communiceren wij uitgebreide info over het regelen en aanvragen van een certificaat. Tevens kunnen verschillende energieadviseurs vergeleken worden en hebben wij concrete tips hoe jij jouw woning groener kunt maken.

 • Krijg inzicht in de energieprestaties van een woning met het energielabel.
 • Sinds 2015 is het verplicht bij het verhuren of verkopen van jouw huis.
 • Er zijn 7 niveau’s: Energielabel A of B (zuinig) t/m F of G (relatief hoog gebruik).
 • Vroeger regelde je een VEL (vereenvoudigd label) zelf via internet. Sinds 2021 is daar verandering in gekomen.
 • Je regelt dit tegenwoordig via een energieadviseur in Grootegast die de woning ter plaatse opneemt en een label opmaakt.
 • Het label – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost tegenwoordig tussen de €165,00 – €385,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Grootegast

Het energielabel geeft een indicatie van het energieverbruik van een woning. Alle woningen in Nederland kregen in 2015 automatisch een voorlopig energielabel. Op het moment dat jij de woning gaat verhuren over verkopen, dan moet je een definitief energielabel hebben. In 2021 werkt men met een nieuwe bepalingsmethode waarbinnen het label wordt opgesteld (NTA8800). Je moet nu een vakbekwame energieadviseur thuis laten komen. Deze specialist bezoekt jou op locatie en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Het certificaat is nu wel een stuk duurder geworden. Hieronder vind je precies hoe je zo’n voordelig energielabel in Grootegast kunt aanvragen.

Energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Kom in contact met een energiedeskundige

  Via het platform centraalregistertechniek.nl bekijk je alle officiële energieadviseurs die het energielabel mogen bepalen. Het beste kun je een postcode gebruiken (9861) om een erkend deskundige in Grootegast op te sporen.

 2. Zorg voor goede voorbereiding

  Informeer bij een energie-specialist en kies een dag en tijdstip. Zorg dat je alle essentiële informatie van het gebouw beschikbaar hebt. Bijvoorbeeld bouwtekeningen en EPC-berekeningen.

 3. Bezoek op locatie

  De erkend energiedeskundige komt thuis bij je langs en inspecteert de gehele woning. Hieraan is hij ongeveer 1,5 tot 2,5 uur kwijt.

 4. Registratie van het label

  De EP-adviseur in Grootegast maak zijn of haar berekening, bepaalt het label en voert deze ook in de database EP-online in.

 5. Database met labels bekijken

  Na afloop van de inspectie ontvang je digitaal een PDF van het document met alle kenmerken en suggesties om de woning te verduurzamen. Je kunt het 10 jaar blijven gebruiken en dien je over te dragen bij het opstellen van een verkoop- of huurcontract. Het is ook digitaal in te zien via de berichtenbox van de overheid.

Een aanvraag indienen voor een particulier energielabel?

Vind de beste energieadviseurs en profiteer van aantrekkelijke tarieven

Kosten van een energielabel

De prijzen van een definitief energielabel schommelen tussen de €190,00 en €355,00. In de onderstaande tabel tref je de huidige kosten van een energielabel deskundige Grootegast. Meteen aan de slag? Klik hier om alle (lokale) specialisten te bekijken. Check ook adviseurs in Munnekezijl, Warfstermolen, Burum, Visvliet en Pieterzijl. De definitieve tarieven worden gecalculeerd a.d.h.v. velerlei factoren.

 1. De grootte van de woning (vrijstaand, tussenwoning, hoekwoning, villa, twee-onder-een kap).
 2. De tijd (in uren) die de bouwinspecteur bezig is.
 3. De beschikbare documentatie (tekeningen en andere technische informatie).
 4. De energiecoach die jij kiest.
Soort woningAantal m2Kostprijs
Klein appartement60 m2€ 179,00
Rijtjeshuis125 m2€ 210,00
2-onder-1-kap140 m2€ 271,00
Losse woning190 m2€ 366,00
Kostenoverzicht woninglabel Grootegast.

De beste energieadviseurs in Grootegast vergelijken

Binnenkort het definitieve energielabel aanvragen? Dan heb je nodig een erkend deskundige energielabel Grootegast. Het adres om ervaren energiedeskundigen te vergelijken is CentraalregisterTechniek.nl. Daar tref je het QBISnl register. In deze database tref je bevoegde inspecteurs (BRL9500). Om gebruik te maken van een aanbieding bekijk je in de lijst hieronder verschillende (lokale) adviseurs waar je vrij eenvoudig een label kunt regelen zonder al te veel kosten.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzaam wonen in 4 heldere stappen

Gebruikt jouw woning veel energie, en wil jij graag verduurzamen en daarmee de energieprestatie verbeteren? Met het doorvoeren van slimme energiebesparende maatregelen kan men praktisch elk huis vergroenen tot een label A/B/C huis. Aan de basis staat altijd isoleren. Zo is het zeker dat de warmte niet zomaar de woning uit kan. In de volgende stap verleggen we de focus op de opties voor energie opwekken. Of klik door voor meer informatie over Energielabel lening.

Noot: Via het platform https://www.verbeteruwhuis.nl check je – na het beantwoorden van wat vragen – duidelijke verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Bekijk direct wat de mogelijkheden zijn.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Grootegast

 • Een duurzame woning en maandelijks lagere energiekosten.
 • Meer wooncomfort: een lekker warm huis zonder tocht en kou.
 • Het woninglabel A of B beperkt de CO-2 uitstoot.
 • De woning is interessanter op de woningmarkt.
 • Mogelijk een duurzaamheidskorting bij je hypotheek.
 • Er bestaan verschillende subsidies wanneer je er voor kiest om je woning te verduurzamen.
 • De energiecoach in Grootegast kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarOptimalisaties
Label A2009 – 2022Investeer in nieuwe warmte-innovaties.
Label B1997 – 2008Zonnepanelen en hybride warmtepomp.
Label C1987 – 2002driedubbel of HR+++ glas met zonnepanelen.
Label D1971 – 1982Laat warmtescan doen voor laatste isolatie kansen.
Label E1968 – 1974Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie en zonnepanelen.
Label F1947 – 1965Enkel glas vervangen + isoleren.
Label Gt/m 1931Isolatie van muur, dak, vloer en kruipruimte.

Het goedkoopste energielabel voor jouw woning?

Vind de goedkoopste aanbieder en regel het binnen 1 week

Isoleren van de woning

Alleen met de juiste isolatie realiseer je een energiezuinige woning. Door goede isolatie van muren, bodem en/of dak vermijd je dat de warmte zomaar verdwijnt. Met isolatie gaan de stookkosten direct omlaag en geniet je van een aangename warme woning. Waar je moet starten met isoleren ligt aan de huidige isolatietoepassingen in huis. Het bouwjaar van het huis zegt vaak al veel over de mate van isolatie. Vraag ook wat de vorige eigenaar heeft gedaan. Een bouwtechnische keuring of een thermografische inspectie laat zien waar het aan isolatie ontbreekt. In ons overzicht hieronder vind je de te verwachten besparing voor een doorsnee woning met een hr combiketel.

IsolatieKostenBesparing gas (m3)Besparing p/jaar
Dakisolatie€4000 – €54001195 m3€801
Vloerisolatie€1900 – €4000360 m3€241
Spouwmuurisolatie€1250 – €2450960 m3€643
HR++ glas€1750 – €2550525 m3€351,75
Kosten en opbrengsten bij isolatie van gemiddelde eengezinswoning (60m2).

Ventileren

Wanneer een gebouw al volledig is geïsoleerd, moet je zorgen dat er gekeken wordt naar de opties voor frisse lucht. Ventilatie is noodzakelijk voor een aangenaam klimaat in huis. Slim en zuinig ventileren houdt in een optimaal wooncomfort zonder dat je veel energie verliest.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: door middel van roosters altijd voldoende frisse lucht.
 • Losse ventilatieunit: afzonderlijke ruimte doelgericht ventileren.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: volledig automatische aan- en afzuiging van de lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp met HR:ketel: benut slim de warmte uit de ventilatielucht en ondersteunt zodoende de CV-ketel.

Gasgestookte CV-ketel vervangen

Het aansturen van de radiatoren en/of vloerverwarming kost het meeste energie. In de meeste huizen vinden we nog een gasgestookte ketel. Kies voor een duurzaam alternatief waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. In onderstaande lijst vind je een aantal systemen.

 • Nieuwe HR107 ketel: Bespaart meer dan 10% op het gasverbruik.
 • Een hybride warmtepomp: een samenwerking tussen de CV-ketel en een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: een volwaardige vervanger van de CV-ketel.
 • Zonneboiler: zet energie van de zon om in warm water.
 • Infraroodpanelen: zorgen voor gerichte verwarming, ideaal in bijv. de badkamer.

Zonnepanelen op het dak

Zodra je jouw woning hebt geoptimaliseerd weet je in grote lijnen hoeveel stroom er nodig is. Deze energie kan je op een duurzame manier genereren door zonnepanelen te laten installeren. Ze gaan ontzettend lang mee (tot wel 30 jaar) en je verdient ze al binnen 6 – 8 jaar helemaal terug.

 • Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen koop je vanaf €4200 en heeft een terugverdientijd van ongeveer 8,5 jaar.
 • Elektriciteit dat je niet zelf gebruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Hiervoor krijg je hetzelfde tarief als waarvoor je kWh inkoopt.

energielabel-grootegast-9861

Aanvraag indienen energielabel voor bedrijfspand

Je dient te beschikken over een energielabel voor een kantoor op het moment van overdracht (koop/huur) van een bedrijfsgebouw van minimaal 50m2. De noodzaak is relevant voor alle utiliteitsgebouwen zoals een kantoorgebouw, sportgebouwen, pensions, en openbare gebouwen zoals een ziekenhuis. Is het object meer dan 100m2 groot qua oppervlakte, en wordt dit voor ten minste 50% ingezet als kantoorruimte? In dit scenario moet het gebouw met ingang van 2023 de beschikking hebben over energielabel C of hoger. Daarbij moeten bedrijven die werkzaam zijn in publieke ruimtes met een ruimte van minimaal 250 m2 dit energielabel zichtbaar tonen, zoals in de ontvangsthal. Op deze website vind je ook alles over A energielabel.

 • Bij de notariële overdracht van een bedrijfspand moet je een officieel energielabel overleggen.
 • Op dit moment geldt deze verplichting voor bedrijfspanden en ruimtes met een oppervlak van meer dan 50 m2.
 • Voor panden met een industriefunctie geldt andere wetgeving.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 vierkante meter aan oppervlakte (waarbij meer dan 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten wettelijk gezien vanaf 2023 ten minste milieulabel C hebben.
 • In publieke gebouwen vanaf 250 m2 moet dit label duidelijk in het zicht worden opgehangen.

Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat doet een energielabel?
Het energielabel geeft een indicatie van de actuele staat en de energieprestatie van een object. Hoe minder CO-2 de woning uitstoot, des te hoger het woninglabel. De energie-index kent 7 stappen: van energielabel A & B (maximaal milieuvriendelijk) en gaat door tot de rode labels F en G (slecht voor het milieu).

Moet ik verplicht een energielabel hebben?
Ja, wanneer jij het huis gaat verkopen of verhuren moet je inzicht bieden in wat het label is van jouw huis is. Deze gegevens moeten vermeld worden in de advertenties (makelaar). Is er geen label bekend, dan is een boete van €170 niet uitgesloten.

Hoe werkt het aanvragen van het label?
Daarvoor moet je een vakbekwame energiedeskundige in Grootegast vragen bij je thuis te komen voor een onderzoek. Via het platform QBIS.nl zijn deze energiespecialisten te bekijken. Deze specialist komt langs en neemt de woning op. Hij of zij maakt de berekening, bepaalt het label en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform. De definitieve berekeningen ontvang je per mail en je kunt het vinden in Mijn Overheid (gemeente Westerkwartier).

Welke factoren bepalen mijn energielabel?
Een expert kijkt naar het bouwjaar van het huis, het type woning, oppervlakte en ook naar specifieke zaken als ramen en kozijnen, de beschikbare isolatie, de ventilatie en verwarming oplossingen in het gebouw en of er zonnepanelen of een warmtepomp aanwezig zijn. Middels deze documentatie berekent de deskundige hoeveel gas en elektriciteit nodig is voor de centrale verwarming van woonunit en voor welk % de woning zelfvoorzienend is. Vervolgens zal de definitieve labelletter verstrekt worden.

Welke tarieven worden gevraagd voor een energielabel?
De kosten van een energielabel liggen vaak tussen de €105,00 en €375,00. De prijsindicatie heeft te maken met de omvang van de woning, de hoeveelheid uren die de expert bezig is en de informatie die voorhanden is (tekeningen en facturen van renovaties). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Grootegast kan je goedkoper doen door velerlei leveranciers onder elkaar te zetten die werkzaam zijn rondom de provincie Groningen.

Ik wil mijn energielabel opvragen, hoe werkt dat?
Om jouw huidige label in te zien bezoek je de overheidswebsite energielabel.nl. Geef aan om wat voor type woning het gaat en voer de postcode (9861) en het huisnummer in de betreffende velden in. Je krijgt nu meteen te zien welk label je hebt. Belangrijk: krijg je een voorlopig energielabel op je scherm? Dit telt niet als officieel woninglabel en is dus niet bruikbaar voor verkoop of verhuur. Je moet het voorlopige label veranderen in een definitief huislabel. Ga direct aan de slag: energielabel huis Grootegast opvragen.

Plaats een reactie