Energielabel Ter Apelkanaal

Direct energielabel aanvragen

Gemakkelijk en snel een energielabel aanvragen voor jouw woning in Ter Apelkanaal? Sinds een aantal jaren heeft elke woning een (voorlopig) energielabel gekregen. Het label geeft een indicatie van hoeveel energie jouw woning verbruikt en geeft concrete verbetermogelijkheden om het energieverbruik terug te dringen. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Ter Apelkanaal verplicht. Op deze pagina lees je actuele info over het checken en aanvragen van het certificaat. Daarnaast kunnen verschillende energieadviseurs vergeleken worden en hebben wij concrete tips hoe jij jouw woning groener kunt maken.

 • Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.
 • Je moet het aantonen bij een woningoverdracht (bijvoorbeeld verkoop of verhuur).
 • Er zijn 7 labels: Energielabel A of B (maximaal zuinig) t/m F of G (vervuilend).
 • De laatste jaren kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Er geldt sinds 2021 andere wetgeving.
 • Als woningeigenaar regel je eerst een afspraak met de energieadviseur in Ter Apelkanaal die de hele woning bekijkt en op basis daarvan het label vaststelt.
 • Het document – inclusief opties om de woning zuiniger te maken – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €155,00 & €405,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Ter Apelkanaal

Het energielabel geeft inzicht in de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Alle woningen in Nederland kregen van de overheid in 2015 een voorlopig energielabel. Zodra het huis opnieuw wordt verkocht of verhuurt, moet je het definitieve energielabel regelen. Sinds 2021 werkt men met een nieuwe bepalingsmethode dat wordt geclassificeerd als NTA8800. Je moet dus een vakbekwame energieadviseur laten langskomen. Deze adviseur komt langs en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. Door deze nieuwe methode zijn de kosten een stuk hoger. In het volgende overzicht vind je precies hoe jij een voordelig energielabel in Ter Apelkanaal aanvraagt.

Energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Zoek naar een energiedeskundige

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl bekijk je de beschikbare gecertificeerde energieadviseurs die een energielabel mogen vaststellen. Neem als basis je postcode (9563) om een erkend deskundige in Ter Apelkanaal te contacteren.

 2. Afspraak maken en voorbereiden

  Informeer bij een energie-specialist en bel of mail voor een afspraak. Het is belangrijk dat je alle relevante gegevens van de woning kunt laten zien. Denk aan bouwtekeningen, EPC berekeningen en andere technische informatie.

 3. Bezoek en berekening

  De erkend energiedeskundige komt thuis bij je langs en inspecteert de gehele woning. Het is aan te raden hierbij aanwezig te zijn.

 4. Vastleggen van het label

  De EP-adviseur in Ter Apelkanaal bepaalt het uiteindelijke label en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform.

 5. Je label opzoeken

  Na registratie ontvangt men per email een PDF van het informatielabel met een uitgebreide samenvatting en concrete energiebesparende maatregelen. Het document heeft een geldigheidsduur van 10 jaar en moet je ook aanbieden wanneer je de woning gaat verhuren of verkopen. Het is ook digitaal in te zien via de berichtenbox van de overheid.

Meer informatie over een particulier energielabel?

Bekijk energieadviseurs en vind de laagste prijs

Gemiddelde kosten energielabel

De prijzen van een definitief energielabel komen uit tussen de €105,00 & €365,00. In de tabel hieronder vind je de huidige kosten van een energielabel deskundige Ter Apelkanaal. Direct een aanvraag doen? Klik hier om de adviseurs met elkaar te vergelijken. Je vind hier ook adviseurs in Ter Apel, Sellingen, Bourtange, Vlagtwedde en Eesergroen. De uiteindelijke prijzen komen tot stand door verschillende onderdelen.

 1. Hoe groot het huis is (hoekwoning, tussenwoning, appartement, villa, twee-onder-een kap).
 2. Het aantal uren dat de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De informatie die voorhanden is (tekeningen en installatietechnische gegevens).
 4. De uiteindelijk energiecoach die het werk gaat doen.
WoningM2 woonoppervlakteTarieven
Studio/Appartement70 m2€ 168,00
Rijtjeshuis115 m2€ 210,00
Geschakelde woning160 m2€ 274,00
Losse woning190 m2€ 360,00
Geschatte kosten woninglabel Ter Apelkanaal.

Gecertificeerde energieadviseurs in Ter Apelkanaal vergelijken

Ook direct het definitieve energielabel aanvragen? Op dat moment moet je zoeken naar een erkend deskundige energielabel Ter Apelkanaal. De website om deze vakmannen te treffen is https://www.centraalregistertechniek.nl. Daar kan je klikken op de link naar het QBISnl register. Hier doorzoek je bevoegde deskundigen (BRL9500). Om het proces in gang te zetten vind jij in onze vergelijker een aantal uitgelichte adviseurs waar je simpel en snel een milieulabel kunt regelen tegen een scherpe prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Energieprestaties van mijn woning verbeteren

Woon jij in een milieu-onvriendelijk huis, en wil jij graag iets doen aan de energieprestatie? Door gebruik te maken van energiebesparende maatregelen kan jij elk gebouw omturnen tot een label-B huis. In de regel begint men altijd met isoleren. Daardoor zorg je dat zo min mogelijk warmte verloren gaat. Pas daarna ga je juist verder in op het zelf energie opwekken. Lees hier ook meer informatie over F energielabel.

Let op: Via het platform www.verbeteruwhuis.nl kan je zien – nadat je de vragenlijst hebt ingevuld – handige verbeteropties voor een groen energielabel. Doe hier de check.

Voordelen van een zuinig energielabel woning Ter Apelkanaal

 • Een duurzame woning en besparen op de maandelijkse energielasten.
 • Verbetert het comfort in huis: het hele jaar een aangename temperatuur in huis.
 • Een huis met het milieulabel A of B hoeft minder te stoken en stoot dus minder uit.
 • De waarde van jouw woning neemt toe.
 • Mogelijk een duurzaamheidskorting bij je hypotheek.
 • Je kunt gebruik maken van gunstige subsidies als je investeert in duurzame maatregelen.
 • De energiecoach in Ter Apelkanaal kent precies de huidige wet- en regelgeving.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2010 – 2023Een 100% energieneutrale woning zonder gas.
Label B2001 – 2009Een warmtepomp en/of zonnepanelen laten installeren.
Label C1987 – 2002Kies voor nieuw glas, installeer zonnepanelen en isoleer het dak.
Label D1976 – 1983Het isoleren van cv leidingen.
Label E1970 – 1978Vloer-, dak- en spouwmuurisolatie incl. zonnepanelen.
Label F1947 – 1967Vloer-, dak- en spouwmuurisolatie.
Label Gt/m 1935Dak-, gevel-, en vloerisolatie.

Zoek je het goedkoopste energielabel?

Vind de goedkoopste aanbieder en regel het binnen een paar dagen

Isoleren

Isolatie is altijd de belangrijkste stap voor een energiezuinig huis. Door goede woningisolatie toe te passen vermijd je dat de warmte in de woning de woning ontglipt. Hiermee gaan je stookkosten direct omlaag en geniet je van een prettiger leefklimaat. Waar je moet starten hangt af van de huidige isolatiewaarden. De leeftijd van de woning vertelt al veel over de isolatiewaardes. Je kunt ook de vorige bewoners vragen wat zij aan isolatie gedaan hebben. Een bouwtechnische keuring of warmtescan laat zien waar het aan isolatie ontbreekt. Hieronder vind je de mogelijke besparing bij een normale eengezinswoning met een standaard hr combiketel.

Soort isolatieInvesteringGasbesparing (jaar)Besparing
Dakisolatie€3200 – €59001090 m3€698
Vloerisolatie€1900 – €3700250 m3€160
Spouwmuurisolatie€1400 – €2500735 m3€470
HR++ glas€1700 – €2950445 m3€284,8
Kosten en jaarlijkse opbrengsten bij isolatie van gemiddelde eengezinswoning (60m2).

Ventileren

Indien de isolatie in huis voldoende is, moet je erop letten dat er altijd genoeg frisse lucht in huis kan komen. Ventilatie is belangrijk voor een comfortabele leefomgeving. Slim en zuinig ventileren wil zeggen een gezond binnenklimaat waarbij de warmte uit de vervuilde, afgezogen lucht, wordt teruggewonnen.

 • Zelfregelend rooster: Reageren slim op de wind en passen daar luchttoevoer op aan.
 • Lokale ventilatie-unit: regelt de ventilatie in één ruimte.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: volledig automatische aan- en afzuiging van de lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp in combinatie met HR-ketel: profiteert van warmte uit de ventilatielucht en past dit toe op de verwarming.

Woning gasloos verwarmen

Het aansturen van de radiatoren en/of vloerverwarming vergt jaarlijks heel wat gas. De meeste woningen hebben nog een HR-ketel op gas. Je kunt kiezen voor een duurzame oplossing die nauwelijks of helemaal geen gas gebruikt. In de lijst hieronder vind je de belangrijkste voorbeelden.

 • Moderne HR-combiketel: zeer zuinig en efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: werkt op stroom en koppel je aan de CV-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: met dit systeem heb je helemaal geen gas meer nodig.
 • Zonneboiler: systeem met boiler en zonnecollectoren voor de CV en tapwater.
 • Infraroodpanelen: uitstekend geschikt om een ruimte plaatselijk te verwarmen.

Kies voor zonnepanelen

Wanneer je jouw woning hebt geïsoleerd en voorzien hebt van een nieuwe HR-ketel of warmtepomp kan je een inschatting maken van de benodigde hoeveelheid stroom. De benodigde energie kan je helemaal zelf opwekken door te investeren in zonnepanelen. Ze hebben een levensduur van 25 jaar of langer en binnen 5 – 8 jaar heb je ze al terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen daglicht op en zetten dat om in elektriciteit.
 • Een compleet pakket met 10 zonnepanelen kost zo’n €4900 en verdien je snel terug, vaak al binnen 7 jaar.
 • De ongebruikte stroom lever je automatisch terug, dit heet ook wel salderen. Hierover krijg je hetzelfde tarief als je zou betalen bij de energieleverancier.

energielabel-ter-apelkanaal-9563

Voordelig energielabel voor bedrijfspandHet is verplicht voor een kantoorpand om een energielabel te hebben bij oplevering, maar ook bij verhuur/verkoop van een zakelijk pand (indien groter dan 50 m2). Deze noodzaak geldt voor de utiliteitsgebouwen zoals kantoorgebouwen, onderwijspanden, restaurants, en openbare gebouwen zoals een stadion. Is het pand 100m2 of groter, en wordt dit voor ten minste 50% ingezet als kantoorplekken? In dit scenario moet het pand per 2023 ten minste energielabel C hebben. Bovendien moeten ondernemingen in publieke gebouwen vanaf 250 m2 het label duidelijk zichtbaar ophangen, zoals in de ontvangsthal. Bekijk ook informatie over Energiemaatschappijen.

 • Bij overdracht of oplevering van zakelijke gebouwen is zo’n energielabel een vereiste.
 • Dit geldt voor vrijwel alle bedrijfspanden, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en winkels.
 • Voor industriële bedrijfspanden geldt de verplichting niet.
 • Bedrijfsgebouwen die groter zijn dan 100 m2 (en waar minimaal 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten in 2023 verplicht milieulabel C hebben.
 • In publieke gebouwen vanaf 250 m2 moet het energielabel duidelijk zichtbaar voor het publiek worden opgehangen.

FAQ met veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat doet een energielabel?
Het energielabel zegt iets over hoe energiezuinig een huis is. Hoe minder je hoeft te stoken, hoe positiever het woninglabel uitvalt. De energie-index loopt van energielabel A of B (laag verbruik) en kan oplopen tot label G (vervuilend).

Moet mijn huis verplicht een energielabel?
Ja, in de situatie waarin je het huis verhuurt of verkoopt dan moet je laten zien wat het label is van jouw huis is. Het dient ook in de advertentie/website van de makelaar getoond te worden. Beschik je niet over een label, dan zijn boetes van €170 op te leggen door de autoriteit.

Hoe kan ik het label aanvragen?
Voor een definitief label moet je een erkend deskundige energiedeskundige in Ter Apelkanaal bij je thuis laten komen voor een inspectie. Middels QBIS.nl kun jij snel een energiespecialist vinden. De adviseur moet fysiek bij je thuis komen en inspecteert de gehele woning. De deskundige maakt de berekening, bepaalt het label en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database. Je ontvangt het document als PDF en via Mijn Overheid kan jij het later ook weer opvragen (gemeente Westerwolde).

Welke factoren bepalen mijn energielabel?
Een expert kijkt naar het jaar waarin het gebouw is neergezet, het type huis, grootte van de woning en andere aspecten als soort glas, hoe de woning geïsoleerd is, de centrale verwarming en ventilatie voorzieningen en de investeringen in warmte en energieopwekking (WTW, zonnepanelen etc). Met deze details kan worden berekend wat de totale energiebehoefte is voor het verwarmen en koelen van woonunit en wat het aandeel van duurzame energie is. Uiteindelijk wordt de labelletter definitief vastgesteld.

Wat is het tarief van een energielabel?
De tarieven van je energielabel liggen vaak tussen de €200,00 – €430,00. De prijsindicatie hangt af van de omvang van de woning, de benodigde tijd die de energieadviseur nodig heeft en de documentatie die je paraat hebt (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Ter Apelkanaal is het voordeligst te realiseren door veel adviseurs te contacteren die hun dienst aanbieden rondom de provincie Groningen.

Ik wil mijn energielabel opvragen, hoe werkt dat?
Om dit in te zien surf je naar energielabel.nl van de overheid. Selecteer koop- of huurwoning en vul jouw postcode (9563) en huisnummer in. Het huidige label wordt nu meteen weergegeven. Belangrijk: wordt er een voorlopig energielabel getoond? Dit is geen officiële status en is dus ook niet toegestaan om te gebruiken. Je moet deze altijd omzetten naar een definitief label. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Ter Apelkanaal opvragen.

Plaats een reactie