Energielabel Hasselt

Direct energielabel aanvragen

Gemakkelijk en snel een energielabel aanvragen voor jouw woning in Hasselt? Sinds een aantal jaren heeft elke woning een energielabel. Dit document geeft aan hoeveel energie jouw woning verbruikt en toont gerichte verbetermogelijkheden om het energieverbruik te verlagen. Wil je jouw huis verkopen? Dan is een definitief energielabel in Hasselt verplicht. Op www.energielabelprijzen.nl vind je actuele info over de aanvraag van een nieuw label. Daarnaast kunnen verschillende energieadviseurs vergeleken worden en bieden wij handige tips om jouw label te verbeteren.

 • Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning.
 • Je moet het aantonen bij een woningverkoop, verhuurcontract of een nieuwbouwproject.
 • Er zijn 7 categorieën: Energielabel A/B (maximaal milieuvriendelijk) t/m F/G (hoog verbruik).
 • In het begin regelde je een VEL (vereenvoudigd label) zelf via internet. Helaas werkt dit nu iets anders.
 • Je dient nu eerst een afspraak te maken met een energieadviseur in Hasselt die de hele woning bekijkt en het label bepaalt.
 • Het label – inclusief suggesties om de woning te verduurzamen – kost je ongeveer tussen de €120,00 – €435,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Hasselt

Het energielabel geeft een indicatie van het energieverbruik van een woning. Alle huizen in Nederland hebben in 2015 een voorlopig energielabel gekregen. Indien je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, is een definitief energielabel noodzakelijk. Sedert 2021 is er een nieuwe richtlijn wat door specialisten ook wel NTA8800 wordt genoemd. Je moet tegenwoordig een erkend deskundige energieadviseur thuis laten komen. Deze energie-deskundige zal thuis langskomen en doorloopt een lange lijst met punten. De prijzen zijn om die reden ook flink hoger geworden. Hierna bekijk je hoe je een voordelig energielabel in Hasselt moet aanvragen.

5-stappenplan energielabel aanvragen

 1. Vind een energiedeskundige

  Op www.centraalregistertechniek.nl bekijk je alle officiële energieadviseurs die een energielabel mogen registreren. Zoek op adresgegevens (8061) om een erkend deskundige in Hasselt te zoeken.

 2. Zorg voor goede voorbereiding

  Selecteer een energie-specialist en stem samen een geschikt moment af. Het is handig als je alle essentiële gegevens van je woning paraat hebt. Onder andere bouwtekeningen, EPC-berekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie.

 3. Inventarisatie

  Deze erkend energiedeskundige bezoekt jou op locatie en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. Trek er ongeveer 2 uur voor uit.

 4. Vastleggen van het label

  De EP-adviseur in Hasselt bepaalt het uiteindelijke label en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform.

 5. Database met labels bekijken

  Na registratie krijg je een digitaal document (PDF) van het vastgestelde label met alle resultaten en verbetermogelijkheden. Het document is na datum van afgifte 10 jaar geldig en moet je ook aanbieden op het moment dat je gaat verkopen. Het document wordt ook opgeslagen in je Mijn Overheid omgeving.

Heb jij een particulier energielabel nodig?

Check alle energieadviseurs en vind de voordeligste aanbieder

Kosten van een energielabel

De tarieven van een definitief energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €165,00 & €450,00. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde tarieven van een energielabel deskundige Hasselt. Meteen aan de slag? Klik hier om direct de (lokale) aanbieders te bekijken. Vergelijk ook adviseurs in Laag Zuthem, Wittelte, Geeuwenbrug, Dieverbrug en Wapse. De geschatte tarieven worden berekend middels velerlei onderdelen.

 1. Type en leeftijd woning (villa, twee-onder-een kap, vrijstaand, hoekwoning, appartement).
 2. De tijd (in uren) die de bouwinspecteur bezig is.
 3. De kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen).
 4. De vestigingslocatie van de energiecoach.
WoningWoonruimte (m2)Tariefschatting
Appartementje80 m2€ 166,00
Tussenwoning125 m2€ 214,00
Geschakeld huis165 m2€ 280,00
Losse woning200 m2€ 375,00
Kostenoverzicht woninglabel Hasselt.

De beste energieadviseurs in Hasselt vergelijken

Ook direct zo’n definitief energielabel aanvragen? Om dit te regelen maak je een afspraak met een erkend deskundige energielabel Hasselt. Het adres om een energieadviseur te zoeken is centraalregisterTechniek.nl. Hier vind je in een link naar het QBISnl register. In deze database vergelijk je bevoegde deskundigen (BRL9500). Om de eerste stap te zetten vind jij in onze vergelijker een overzicht met erkende specialisten waar je eenvoudig een certificaat kunt regelen voor een scherp tarief.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzaam (ver)bouwen in 4 stappen

Heb je een ongunstig energielabel, en wil jij graag de energieprestatie van de woning verbeteren? Middels de juiste energiebesparende maatregelen kan je ook jouw woning omtoveren naareen “groen” label (A, B of C). Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Zodoende zorg je dat er geen warme (of koude) lucht kan ontsnappen. Bij de fase daaropvolgend ga je aan de slag met energie die je zelf kunt opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Je kunt hier ook meer vinden over Energielabel vakantiehuis.

Belangrijk: Op de website Verbeteruwhuis.nl controleer je – na het doorgeven van de gegevens van jouw woning – praktische verbeteropties voor een beter energielabel. Check de potentiële besparing.

Het gemak van een zuinig energielabel woning Hasselt

 • Een zuinige woning en een structureel lage energierekening.
 • Een prettig binnenklimaat: kieren en tocht worden voorkomen.
 • Een energielabel A of B woning is goed voor het milieu.
 • Flinke toename van de woningwaarde.
 • In sommige gevallen biedt de bank een rentekorting.
 • Je kunt gebruik maken van interessante subsidies voor het verduurzamen van jouw woning.
 • De energiecoach in Hasselt kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarOptimalisaties
Label A2012 – 2024Nul-op-de-meter dankzij zonnepanelen en warmtepomp.
Label B1998 – 2005Een warmtepomp en/of zonnepanelen.
Label C1985 – 2000Extra isolatie toepassen en zonnepanelen leggen.
Label D1976 – 1983HR++ glas en een nieuwe HR-ketel.
Label E1970 – 1978Isoleren en verwarmingsketel vervangen en zonnepanelen.
Label F1949 – 1967Dubbel glas plaatsen en isoleren van de woning.
Label Gt/m 1933Dak-, vloer-, bodem-, en muurisolatie.

Snel het goedkoopste energielabel regelen?

Vergelijk alle adviseurs en regel het binnen 1 week

Isoleren van de woning

Isolatie is de belangrijkste voorwaarde voor een zuinig huis. Door goede isolatie van vloeren, muren en dak voorkom je dat gewonnen warmte naar buiten gaat. Op die manier worden de stookkosten een stuk gunstiger en krijg je een aangenaam binnenklimaat. Welke onderdelen je als eerste moet isoleren is vooral afhankelijk van de Rd-, Rc en lambdawaarde. Het jaar waarin de woning is neergezet zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Buren, en zeker ook vorige bewoners, weten vaak ook meer. Een bouwtechnische keuring of speciale warmtescan laat zien waar het aan isolatie ontbreekt. In de tabel hieronder check je de mogelijke besparing bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een standaard hr combiketel.

Isolatie optiesOnkostenBesparing GasBesparing p/jaar
Dakisolatie€3200 – €6000855 m3€564
Vloerisolatie€1000 – €3000380 m3€251
Spouwmuurisolatie€1200 – €2050800 m3€528
HR++ glas€2000 – €2900385 m3€254,1
Onkosten en opbrengsten bij isolatiewerkzaamheden van een standaard huis.

Ventileren

Zodra jouw woning goed geïsoleerd is, moet je zeker stellen dat frisse lucht via meerdere kanten de woning in kan komen. Ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Slim en zuinig ventileren houdt in een prettig klimaat in huis, waarbij er slechts weinig warmteverlies plaatsvindt.

 • Winddrukgeregelde roosters: door middel van roosters altijd voldoende frisse lucht.
 • Losse ventilatieunit: regelt de ventilatie in één ruimte.
 • Balansventilatie met WTW-unit: geen last meer van koude luchtstromen door de WTW unit.
 • (Hybride) ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: onttrekt warmte aan de ventilatielucht en kan hiervoor een huis verwarmen.

CV-ketel vervangen

De centrale verwarming vraagt veel energie (en geld). In de meeste huizen vinden we nog een gasgestookte ketel. Kies voor een duurzaam alternatief die nauwelijks of helemaal geen gas gebruikt. In de volgende opsomming vind je de belangrijkste voorbeelden.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: Goedkoper en sneller je huis stoken.
 • Een hybride warmtepomp: een mooi tussenoplossing voor duurzamer verwarmen.
 • Een all-electric warmtepomp: een volledig stand-alone functionerend systeem op elektriciteit.
 • Zonneboiler: systeem met boiler en zonnecollectoren voor de CV en tapwater.
 • Infraroodpanelen: ideaal als extra bijverwarming in een schuur of studeerkamer.

Investeer in zonnepanelen

Nadat je jouw woning hebt geïsoleerd en voorzien hebt van een nieuwe HR-ketel of warmtepomp kan je uitrekenen hoeveel kwH-stroom je nodig hebt. De benodigde energie kan je op een duurzame manier opwekken door te investeren in zonnepanelen. Zonnepanelen gaan met gemak 25 jaar mee en je verdient ze al binnen 6 – 8 jaar helemaal terug.

 • Zonnepanelen vangen daglicht op en zetten dat om in elektriciteit.
 • Een compleet pakket met 10 zonnepanelen kost om en nabij de €4900 en heeft een terugverdientijd van ongeveer 6,5 jaar.
 • De opgewekte stroom die je niet verbruikt kan je terugleveren aan de energieleverancier (salderen). Hierover ontvang je hetzelfde tarief als waarvoor jij stroom afneemt.

energielabel-hasselt-8061

Energielabels voor bedrijfspanden

Een geldig energielabel voor kantoren is verplicht wanneer er een verkoop- of verhuurcontract wordt opgesteld van een bedrijfspand vanaf 50m2. De regelgeving is relevant voor alle utiliteitsgebouwen zoals een kantoorgebouw, sportfaciliteiten, horeca, en openbare gebouwen zoals verzorgingshuizen. Gaat het om een pand groter dan 100m2, en wordt minimaal 50% daarvan gebruikt als kantoor? In die situaties moet het gebouw begin 2023 beschikken over een energielabel C. Bovendien moeten organisaties (bijvoorbeeld ziekenhuizen of supermarkten) die werkzaam zijn in publieke ruimtes van minimaal 250 m2 het energielabel actief en transparant delen, zoals bij de ingang of welkomstruimtes. Lees ook meer over Energielabel geldigheidsduur.

 • Bij verkoop, verhuur of oplevering van een bedrijfspand is zo’n energielabel een vereiste.
 • Dit is noodzakelijk voor alle bedrijfspanden, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en winkels.
 • Voor loodsen en productiehallen geldt er op dit moment geen verplichting.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 m2 aan functionele ruimte (waarbij meer dan 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten per 2023 verplicht milieulabel C hebben.
 • In grotere publieke ruimtes met een ruimte van minimaal 250 m2 moet het label zichtbaar zijn opgehangen voor bezoekers.

Lees de veelgestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat houdt het energielabel in?
Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Hoe efficiënter de woning verwarmd wordt, hoe beter het woninglabel is. De energie-index kent 7 stappen: van energielabel A/B (heel milieuvriendelijk) tot en met label G (zeer hoog verbruik).

Is het energielabel verplicht?
Ja, als jij een woning gaat verkopen of verhuren moet jij duidelijk kunnen maken wat het definitieve energielabel is. Dit moet ook in de verkoopadvertentie staan. Is het definitieve label niet aantoonbaar, dan kun je een boete van €170 krijgen.

Hoe kan ik het label aanvragen?
Voor een erkend label moet je een deskundige energiedeskundige in Hasselt vragen bij je thuis te komen voor een onderzoek. Middels de database van Qbis.nl vergelijk je eenvoudig meerdere energiespecialisten. Een inspecteur bezoekt jou op locatie en loopt alle onderdelen van het huis na. Hij of zij rekent alles door, bepaalt het label en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database. De dossierstukken krijg je per mail en eventueel kun je het ook online (Mijn Overheid) inzien (gemeente Zwartewaterland).

Hoe wordt een definitief energielabel vastgesteld?
Een adviseur kijkt naar het bouwjaar van het huis, het type woning, m2 woonoppervlakte en andere eigenschappen als wat voor glas er in de ramen zit, de mate van isolatie, de centrale verwarming en ventilatie voorzieningen en of het huis een warmtepomp of zonnepanelen heeft. Op basis daarvan wordt gecalculeerd hoeveel gas en elektriciteit nodig is voor het verwarmen en koelen van het appartement en hoeveel stroom er zelf wordt opgewekt uit duurzame bronnen. Hierna zal de adviseur het labelletter definitief vaststellen en inschrijven.

Wat betaal ik voor een energielabel?
De tarieven van het energielabel komen uit tussen de €125,00 & €380,00. De prijsindicatie wordt berekend a.d.h.v. het type woning, hoeveel tijd de adviseur nodig denkt te hebben en de beschikbare documentatie (tekeningen en facturen van renovaties). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Hasselt is het voordeligst te realiseren door een aantal aanbieders te gaan vergelijken die opereren in en rondom de provincie Overijssel.

Mijn energielabel opvragen, hoe doe ik dat?
Om jouw huidige label in te zien kan je het beste gaan naar Energielabel.nl. Kies huur- of koopwoning en vul de postcode (8061) en het huisnummer in de betreffende velden in. Je ziet nu meteen het label en de geldigheid. Let op: betreft het een voorlopig energielabel? Dit is geen formeel label en kan je dus ook niet gebruiken bij een woningoverdracht. Bij verkoop moet je deze dus eerst veranderen in een definitieve status. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Hasselt opvragen.

Plaats een reactie