Energielabel Spijkerboor

Direct energielabel aanvragen

Gemakkelijk en snel een energielabel aanvragen voor jouw woning in Spijkerboor? Vanaf 1 januari 2015 beschikt elke woning over een energielabel. Het certificaat geeft aan hoe milieuvriendelijk een huis is en toont concrete suggesties om de energierekening verder terug te dringen. Ga je jouw woning verkopen of verhuren? Dan is een definitief energielabel in Spijkerboor verplicht. Op deze website communiceren wij nuttige info over het checken en aanvragen van het keurmerk. In aanvulling daarop bekijk je hier (lokale) energieadviseurs en bieden wij handige tips & tricks bij het verduurzamen van jouw woning.

 • Het energielabel laat zien hoe zuinig jouw woning is, en hoe je dit kunt verbeteren.
 • Het is een verplichting bij een woningverkoop, verhuurcontract of een nieuwbouwproject.
 • Er zijn 7 niveau’s: Energielabel A/B (maximaal milieuvriendelijk) t/m F/G (heel onzuinig).
 • Tot 2020 was het mogelijk zelf een VEL (vereenvoudigd label) op te vragen. Sinds 2021 is daar verandering in gekomen.
 • Jouw aanvraag loopt nu via een energieadviseur in Spijkerboor die jouw huis komt bekijken en op basis daarvan het label vaststelt.
 • Het label – inclusief suggesties om de woning te verduurzamen – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €115,00 – €410,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Spijkerboor

Het energielabel geeft een indicatie van de energiezuinigheid van een woning. Alle woningbezitters ontvingen in 2015 een voorlopig energielabel. Als jij jouw huis wilt verkopen of verhuren, is een definitief energielabel noodzakelijk. Met ingang van 2021 is er een nieuwe richtlijn die we ook wel kennen als NTA8800. Je moet nu een bevoegde energieadviseur bij je thuis laten komen. Deze deskundige moet fysiek bij je thuis komen bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. Door deze nieuwe methode zijn de kosten een stuk hoger. In onderstaand gedeelte bekijk je hoe je zo’n voordelig energielabel in Spijkerboor kunt regelen.

Energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Vergelijk energiedeskundigen

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl bekijk je alle deskundige energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Neem als basis je postcode (9656) om een erkend deskundige in Spijkerboor te zoeken.

 2. Afspraak maken en voorbereiden

  Kies een energie-specialist en plan een afspraak in. Het is belangrijk dat je alle actuele informatie van de woning hebt. Waar vaak om gevraagd wordt zijn bouwtekeningen, EPC-berekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie.

 3. Bezoek van de deskundige

  Zo’n erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen en doorloopt een lange lijst met punten. Hieraan is hij ongeveer 1,5 tot 2,5 uur kwijt.

 4. Het registreren van een label

  De EP-adviseur in Spijkerboor rekent alles door, bepaalt het label en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform.

 5. Je label opzoeken

  Nadat de adviseur bij je thuis is geweest krijg je een digitaal document (PDF) van het certificaat met alle resultaten en verbetermogelijkheden. Je kunt het 10 jaar blijven gebruiken en kan je overhandigen in de situaties waarbij je gaat verhuren of verkopen. Het is ook digitaal in te zien via de berichtenbox van de overheid.

Een particulier energielabel nodig?

Zoek naar energieadviseurs en vind de laagste prijs

De kosten van een energielabel

De onkosten voor een definitief energielabel schommelen tussen de €125,00 – €375,00. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde tarieven van een energielabel deskundige Spijkerboor. Wil je een concrete prijs? Klik hier om alle (lokale) specialisten te bekijken. Bekijk ook adviseurs in Oud Annerveen, Annerveenschekanaal, Meeden, Muntendam en Wildervank. De tarieven hangen af van een aantal zaken.

 1. Soort woning (hoekwoning, appartement, tussenwoning, villa, twee-onder-een kap).
 2. De hoeveelheid arbeid (in uren) die de bouwinspecteur denkt nodig te hebben.
 3. De hoeveelheid informatie die er is (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen).
 4. De gekozen energiecoach en het bijbehorende tarief.
WoningWoonruimte (m2)Kostprijs
Appartementje60 m2€ 171,00
Rijtjeshuis120 m2€ 218,00
Twee-onder-een kap155 m2€ 281,00
Villa195 m2€ 352,00
Actuele kosten woninglabel Spijkerboor.

De beste energieadviseurs in Spijkerboor vergelijken

Wil jij snel het definitieve energielabel aanvragen? Om dit te realiseren ga jij snel op zoek naar een erkend deskundige energielabel Spijkerboor. De website om een adviseur te vinden is centraalregisterTechniek.nl. Daar kan je klikken op de link naar het QBISnl register. Hier staan alle namen en gegevens van gecertificeerde specialisten (BRL9500). Om het proces in gang te zetten check je in het overzicht hierna diverse (landelijke) experts waar je op een gebruiksvriendelijke manier een label kunt regelen en waarbij u direct op de kosten let.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzaam (ver)bouwen in 4 stappen

Gebruikt jouw woning veel gas en stroom, en wil jij besparen op de energiekosten door een betere energieprestatie? Middels de juiste energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning vergroenen tot een label A/B/C huis. Aan de basis staat altijd isoleren. Op die manier geef je jouw woning een warme jas en zorg je dat zo min mogelijk warmte verloren gaat. In de volgende stap kijk je pas naar de mogelijkheden voor energieopwekking. Je leest hier ook alle informatie over Online energielabel aanvragen.

Noot: Via het overheidsinitiatief Verbeteruwhuis.nl kan je zien – na het doorgeven van de gegevens van jouw woning – praktische verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Bezoek de website en doe de check.

De belangrijkste voordelen van een zuinig energielabel woning Spijkerboor

 • Een zuinige woning en een structureel lage energierekening.
 • Een prettig wooncomfort: geen tocht meer bij de ramen.
 • Een huis met het milieulabel A of B draagt bij aan een beter milieu.
 • Woningwaarde stijgt tot wel 20%.
 • Steeds vaker recht op korting op de hypotheekrente.
 • Je kunt gebruik maken van zeer aantrekkelijke subsidies wanneer je aan de slag gaat met isolatie of zonnepanelen.
 • De energiecoach in Spijkerboor is de juiste persoon om je hier bij te helpen.
EnergielabelBouwjaarAanpassingen
Label A2013 – 2022Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen.
Label B2000 – 2008Duurzaam de woning verwarmen met een warmtepomp.
Label C1987 – 2002HR 107 combiketel, zonnepanelen en HR++ glas.
Label D1975 – 1983Verdere isolatie, HR++ glas en HR107 combiketel.
Label E1970 – 1978Vooral dubbelglas, isolatie en zonnepanelen.
Label F1948 – 1966Isoleren en het plaatsen van dubbelglas.
Label Gt/m 1927Isoleren van de gehele woning.

Het goedkoopste energielabel aanvragen?

Vergelijk aanbieders en vraag het nog deze week aan

Woning isoleren

Alleen met de juiste isolatie realiseer je een energiezuinige woning. Door goede isolatie van muren, bodem en/of dak vermijd je dat de warmte in de woning naar buiten ontsnapt. Zo worden de stookkosten een stuk gunstiger en dat leidt tot een aangenaam warm huis. Waar je als eerste moet beginnen ligt aan de huidige mate van isolatie. De leeftijd van de woning is vaak een goede indicator hiervoor. Buren, en zeker ook vorige bewoners, weten vaak ook meer. Een bouwtechnische keuring of speciale warmtescan laat in één oogopslag zien waar warmte verloren gaat. In de tabel hieronder zoek je eenvoudig naar de mogelijke besparingen bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een hr combiketel.

Isolatie optiesKostenBesparing GasBesparing in €
Dakisolatie€3800 – €5700895 m3€653
Vloerisolatie€1200 – €3200260 m3€190
Spouwmuurisolatie€1400 – €2300945 m3€690
HR++ glas€1850 – €2700440 m3€321,2
Kosten en baten bij isolatiewerkzaamheden van een standaard huis.

Ventileren

Als een gebouw al volledig is geïsoleerd, is het aan te raden dat er altijd genoeg frisse lucht in huis kan komen. Ventilatie is van wezenlijk belang voor een aangenaam leefklimaat. Slim en zuinig ventileren betekent een prettige leefomgeving, waarbij er slechts weinig warmteverlies plaatsvindt.

 • Zelfregelend rooster: Bij veel wind wordt de luchttoevoer automatisch beperkt.
 • Lokale ventilatie-unit: slimme keuze bij woningen met natuurlijke ventilatie.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: warmt de koude lucht die binnenkomt op met de warmte van de afgevoerde lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp in combinatie met HR-ketel: is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken voor de verwarming en warm water.

CV-ketel vervangen

Het verwarmen van de woning kost in de meeste huizen veel gas. Dit gaat vaak nog met een gasgestookte HR-ketel. Je kunt kiezen voor een duurzame oplossing die het mogelijk maakt om zonder gas te verwarmen. In de volgende lijst vind je de belangrijkste voorbeelden.

 • Nieuwe HR107 ketel: Goedkoper en sneller je huis stoken.
 • Een hybride warmtepomp: een samenwerking tussen de CV-ketel en een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: haalt energie uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt hier warmte van.
 • Zonneboiler: zonnecollectoren verwarmen een gesloten leidingsystemen en de boiler.
 • Infraroodpanelen: zorgen voor gerichte verwarming, ideaal in bijv. de badkamer.

Zonnepanelen op je dak

Nadat je jouw woning hebt geoptimaliseerd kan je de totale stroombehoefte berekenen. De stroom die je nu nodig hebt kan je schoon en duurzaam opwekken door een set met zonnepanelen te laten plaatsen. De huidige panelen gaan gemakkelijk 30 jaar of langer mee en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dat om in energie.
 • Een volledige set met 10 zonnepanelen is beschikbaar vanaf €4800 en verdien je snel terug, vaak al binnen 8,5 jaar.
 • De opgewekte stroom die je niet verbruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Daarvoor ontvang je hetzelfde tarief als waartegen je de energie afneemt.

energielabel-spijkerboor-9656

Energielabel bedrijfspanden en gebouwen

Het is verplicht voor een kantoorpand om een energielabel te hebben bij verkoop, verhuur en oplevering van een bedrijfsgebouw van minimaal 50m2. De verplichting is opgesteld voor utiliteitsgebouwen als een kantoor, universiteiten, winkels, en publiek toegankelijke gebouwen zoals ziekenhuizen. Is het gebouw groter dan 100m2, en wordt minimaal 50% daarvan gebruikt als kantoorplekken? In dit scenario moeten deze panden per 2023 wettelijk gezien beschikken over energielabel C. Bovendien moeten o.a. musea, banken en ziekenhuizen die gehuisvest zijn in grote publieke gebouwen van meer dan 250 m2 dat energielabel in het zicht ophangen, bijvoorbeeld naast de receptie. Op deze website vind je ook alles over Energielabel aanpassen.

 • Bij het het officiële verkoopmoment van een bedrijfspand is zo’n energielabel een vereiste.
 • Deze verplichting geldt bij bedrijfspanden, winkels, kantoren en horeca gebouwen.
 • Voor panden met een industriefunctie geldt andere wetgeving.
 • Bedrijfsgebouwen die groter zijn dan 100 m2 (minimaal 50% als kantoor) moeten wettelijk gezien vanaf 2023 een milieulabel C of beter hebben.
 • In grote openbare gebouwen vanaf 250 m2 moet het label goed zichtbaar zijn voor bezoekers.

Lees de veelgestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat is een energielabel?
Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning. Hoe energiezuiniger, des te hoger het woninglabel. De zogenaamde energie-index loopt van energielabel A & B (heel zuinig) en loopt op tot F en G (zeer hoog verbruik).

Is het aanvragen van een energielabel verplicht?
Ja, als je jouw huis in de verkoop of verhuur wil doen moet je aan kunnen tonen wat de erkende deskundige van de woning vond. Dit moet ook in de verkoopadvertentie staan. Doe je dit niet, dan kan jij mogelijk een boete van €170 verwachten.

Hoe kan ik het label aanvragen?
Voor een erkend label moet je een vakbekwame energiedeskundige in Spijkerboor laten langskomen. Op www.Qbis.nl kom je gemakkelijk in contact met lokale energiespecialisten. Deze deskundige komt bij je thuis en neemt de woning op. Deze specialist stelt het label vast en registreert deze in de database EP-Online. Je ontvangt digitaal alle dossiers en in Mijn Overheid is het zelf te downloaden (gemeente Aa en Hunze).

Hoe wordt een definitief energielabel vastgesteld?
De inspecteur kijkt naar het bouwjaar, het type gebouw, woonoppervlakte en belangrijke aspecten zoals kozijnen (hout/kunststof) + ramen, hoe de woning geïsoleerd is, de centrale verwarming en ventilatie voorzieningen en de aanwezige systemen voor energieopwekking (zonnecellen / warmtepomp). Aan de hand van deze inspectie kan worden berekend hoeveel energie er wordt gebruikt voor het opwarmen en koelen van het appartement en hoeveel van deze energie uit hernieuwbare bronnen komt. Vervolgens zal de benodigde labelletter met je gedeeld worden.

Wat is de prijs van het energielabel?
De prijzen van het energielabel variëren tussen de €185,00 – €445,00. De prijsindicatie wordt berekend a.d.h.v. het soort woning, de tijd die de adviseur nodig heeft en de reeds aanwezige details van de woning (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Spijkerboor kan je doen door lokale energie-inspecteurs te vergelijken die actief zijn binnen de provincie Drenthe.

Via welke website kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om dit te bekijken ga je naar het platform energielabel.nl. Kies voor huur/koopwoning en vul de postcode (9656) en het huisnummer in. Je krijgt nu het label van jouw woning te zien. Let op: laat het systeem een voorlopig energielabel zien? Dit is slechts een inschatting en geen formeel document en is dus niet bruikbaar voor verkoop of verhuur. Je moet dit dus eerst aanpassen naar een definitieve status. Vind gelijk alle benodigde info: energielabel huis Spijkerboor opvragen.

Plaats een reactie