Energielabel Drouwenerveen

Direct energielabel aanvragen

Gemakkelijk en snel een energielabel aanvragen voor jouw woning in Drouwenerveen? Vanaf 2015 heeft elke woning een energielabel. Dit milieulabel toont hoeveel energie jouw woning verbruikt en toont praktische verbetermogelijkheden om het energieverbruik te verlagen. Ben je van plan jouw woning te verkopen of verhuren? Dan is een definitief energielabel in Drouwenerveen verplicht. Op onze vergelijkingssite tref je praktische info over het berekenen, opvragen en aanvragen van het label. Daarnaast is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en lees je nuttige informatie hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken.

 • Krijg inzicht in de energieprestaties van een woning met het energielabel.
 • Het is verplicht bij een woningoverdracht (bijvoorbeeld verkoop of verhuur).
 • We delen het op in 7 niveaus: Energielabel A/B (erg zuinig) t/m F of G (hoog energieverbruik).
 • In het begin vroeg je het VEL (vereenvoudigd label) gewoon online aan. De regering heeft de werkwijze aangepast.
 • Je dient nu eerst een afspraak te maken met een energieadviseur in Drouwenerveen die jouw woning opneemt en het label bepaalt.
 • Het keurmerk – inclusief concrete verbeterpunten – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €135,00 – €385,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Drouwenerveen

Zo’n energielabel laat zien hoe het gesteld is met de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Alle woningbezitters ontvingen in 2015 een voorlopig energielabel. Zodra je jouw huis wilt verhuren of verkopen, moet je het definitieve energielabel regelen. Met ingang van 2021 werkt men met een nieuwe bepalingsmethode waarmee wordt gewerkt (NTA8800). Je moet tegenwoordig een bevoegde energieadviseur thuis laten komen. Deze adviseur moet fysiek bij je thuis komen en doorloopt een lange lijst met punten. De tarieven zijn echter een stuk ongunstiger. Hierna leggen wij uit hoe je een voordelig energielabel in Drouwenerveen moet aanvragen.

5-stappenplan energielabel aanvragen

 1. Kom in contact met een energiedeskundige

  Door gebruik te maken van www.centraalregistertechniek.nl bekijk je alle officiële energieadviseurs die het energielabel mogen opmaken. Het beste kun je een postcode gebruiken (9525) om een erkend deskundige in Drouwenerveen te vergelijken.

 2. Voorbereiding

  Selecteer een energiedeskundige en overleg een moment dat hij of zij kan langskomen. Het is handig als je alle essentiële informatie van het huis kunt laten zien. Bijvoorbeeld bouwtekeningen, EPC-berekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie.

 3. Bezoek op locatie

  Een erkend energiedeskundige bezoekt jou op locatie en analyseert de actuele situatie op energiegebied. Trek er ongeveer 2 uur voor uit.

 4. Inschrijven van het label

  De EP-adviseur in Drouwenerveen maak zijn of haar berekening, bepaalt het label en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform.

 5. Je label opzoeken

  Nadat de adviseur bij je thuis is geweest wordt er een PDF toegestuurd van het label incl. de geconstateerde punten en concrete energiebesparende maatregelen. De geldigheidsduur van het label is 10 jaar en moet je laten zien aan een geïnteresseerde koper. Het is ook digitaal in te zien via de berichtenbox van de overheid.

Snel en eenvoudig een particulier energielabel regelen?

Zoek naar energieadviseurs en vind de laagste prijs

De kosten van een energielabel

De kosten van een definitief energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €115,00 – €430,00. In de tabel hieronder bekijk je de huidige tarieven van een energielabel deskundige Drouwenerveen. Wil je dit direct regelen? Klik hier om de beschikbare (regionale) experts te vergelijken. Of bekijk adviseurs in Buinerveen, Drouwenermond, Nieuw-Buinen, Gasselternijveenschemond en Gasselternijveen. De geschatte tarieven kunnen berekend worden d.m.v. een aantal onderdelen.

 1. Het type huis (hoekwoning, twee-onder-een kap, vrijstaand, appartement, tussenwoning).
 2. De hoeveelheid uur die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De informatie die voorhanden is (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen).
 4. De gekozen energiecoach en het bijbehorende tarief.
Categorie woningWoonruimte (m2)Kostprijs
Appartement65 m2€ 179,00
Rijtjeshuis130 m2€ 220,00
2-onder-1-kap145 m2€ 284,00
Villa195 m2€ 375,00
Kostenoverzicht woninglabel Drouwenerveen.

Toonaangevende energieadviseurs in Drouwenerveen vergelijken

Wil jij snel een definitief energielabel aanvragen? Daarvoor heb je nodig een erkend deskundige energielabel Drouwenerveen. Het portaal om deze inspecteur op te zoeken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Daar open je het QBISnl register. Hier doorzoek je erkend deskundige experts (BRL9500). Voor jouw gemak vind jij in onze vergelijker meerdere erkende bureaus waar je verrassend eenvoudig een label kunt regelen tegen een relatief voordelige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Een energiezuinig huis in 4 stappen

Gebruikt jouw woning veel energie, en wil jij graag verduurzamen en daarmee de energieprestatie verbeteren? Met het toepassen van energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning verduurzamen tot een woning met label B. De basis is altijd een goede isolatie. Hierdoor weet je zeker dat de warmte niet zomaar de woning uit kan. In het vervolgtraject ga je aan de slag met het zelf energie opwekken. Je leest hier ook alle informatie over Online energielabel aanvragen.

Adviezen: Op de informatieve website Verbeteruwhuis.nl bekijk je – nadat je wat vragen hebt beantwoord – handige verbeteropties voor een groen energielabel. Voer de check uit.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Drouwenerveen

 • Een zuinige woning en besparen op de energierekening.
 • Een gezond wooncomfort: geen tocht meer bij de ramen.
 • Een label B- of A woning stoot minder CO-2 uit.
 • De waarde van het huis neemt toe.
 • Lagere hypotheekrente mogelijk.
 • De overheid verstrekt interessante subsidies wanneer je er voor kiest om je woning te verduurzamen.
 • De energiecoach in Drouwenerveen kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarOptimalisaties
Label A2009 – 2022Met warmtepomp en zonnepanelen een energieneutrale woning.
Label B2001 – 2004Zonnepanelen laten leggen of een warmtepomp-installatie.
Label C1988 – 1999Spouwmuur isoleren en vloer- en dakisolatie verbeteren.
Label D1975 – 1984Laat een scan uitvoeren om isolatieproblemen op te lossen.
Label E1965 – 1977Plaatsen van zonnepanelen en isolatie.
Label F1949 – 1969Enkel glas vervangen + isoleren.
Label Gt/m 1942Dak-, vloer- en muurisolatie en dubbelglas.

Het goedkoopste energielabel voor jouw huis?

Bekijk de aangesloten adviseurs en vraag snel jouw energielabel aan

Isoleren van de woning

Isolatie is met afstand de belangrijkste factor voor een energiezuinige woning. Door de muren, vloer en het dak te isoleren vermijd je dat warme lucht naar buiten ontsnapt. Op die manier bespaar je op de maandelijkse stookkosten en heb je ook een aangenaam warm huis. Waar je moet starten hangt af van de huidige mate van isolatie. Het bouwjaar van het huis zegt vaak al veel over de mate van isolatie. Je kunt ook informeren bij andere woningen in de buurt. Een bouwtechnische keuring of een thermografische inspectie kan de probleempunten goed blootleggen. Hieronder bekijk je de gemiddelde besparingen bij een eengezinswoning met 60 m2 vloeroppervlak met een hoog rendement ketel.

Soort isolatiePrijsBesparing (gas)Besparing
Dakisolatie€3900 – €58001020 m3€734
Vloerisolatie€1600 – €3100380 m3€274
Spouwmuurisolatie€1500 – €2150950 m3€684
HR++ glas€2000 – €2700375 m3€270
Tarieven en besparingen bij isolatiewerkzaamheden van een standaard huis.

Ventileren

Zodra jouw woning goed geïsoleerd is, is het belangrijk dat de luchtstromen in het pand worden verbeterd. Ventilatie is van wezenlijk belang voor een aangenaam leefklimaat. Slim en zuinig ventileren betekent een prettig leefklimaat waarbij er constant frisse lucht wordt aangevoerd en er energie uit de vervuilde lucht wordt gehaald.

 • Zelfregelend rooster: meer of minder lucht in de woning door middel van roosters.
 • Losse ventilatieunit: goedkope oplossing om 1 ruimte te ventileren.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: win warmte uit de woning terug door het opnieuw in de woning te blazen.
 • Ventilatiewarmtepomp i.c.m. CV/HR ketel: profiteert van warmte uit de ventilatielucht en kan hiervoor een huis verwarmen.

Woning gasloos verwarmen

Een huis verwarmen kost veel energie (vooral veel gas). In de praktijk gaat dit vaak nog met gasgestookte HR-ketels. Kies voor een duurzaam alternatief die het mogelijk maakt om zonder gas te verwarmen. In de volgende opsomming staan enkele van deze producten.

 • Moderne HR-combiketel: Bespaart meer dan 10% op het gasverbruik.
 • Een hybride warmtepomp: combinatie van een cv-ketel met een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: een volwaardige vervanger van de CV-ketel.
 • Zonneboiler: gebruikt energie van de zon om warm tapwater te maken.
 • Infraroodpanelen: natuurlijke stralingswarmte in een specifieke ruimte.

Zonnepanelen op het dak

Als je de nodige isolatiewerkzaamheden hebt getroffen en een nieuwe ketel of warmtepomp hebt geplaatst kan je de totale stroombehoefte berekenen. De benodigde energie kan je schoon en duurzaam opwekken door zonnepanelen te laten installeren. Ze hebben een lange levensduur (25- 30 jaar) en ze verdienen zich razendsnel terug, vaak al binnen 7 jaar.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten het om in stroom.
 • Een set met 10 zonnepanelen is er al vanaf €4500 en heb je terugverdiend binnen 6,5 jaar.
 • Stroom die je niet verbruikt lever je automatisch terug, dit heet ook wel salderen. Voor deze zonnestroom krijg je hetzelfde tarief als waartegen je de energie afneemt.

energielabel-drouwenerveen-9525

Informatie over zakelijke energielabels voor bedrijven

Een geldig energielabel voor je bedrijf is nodig bij verhuur, verkoop en oplevering van bedrijfspanden van 50m2 of groter. De regel is opgesteld voor utiliteitsgebouwen als een kantoor, universiteiten, hotels, en publieke panden zoals bibliotheken. Gaat het om een pand groter dan 100m2, en wordt minimaal 50% daarvan gebruikt als kantoorplekken? In dat geval moet het pand vanaf 2023 beschikken over een energielabel C. Ook moeten organisaties zoals winkels, banken of hotels die hun vestiging in een publiek toegankelijke ruimte hebben vanaf 250 m2 dat energielabel in het zicht ophangen, zoals bij de ingang of welkomstruimtes. Op deze website lees je ook alles over Energielabel aanpassen.

 • Bij de notariële overdracht van een bedrijfsruimte is een energielabel verplicht.
 • Op dit moment geldt deze verplichting voor bedrijfspanden met een gebruiksoppervlakte van 50 m2.
 • Voor productiehallen en loodsen is dit niet van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 m2 aan functionele ruimte (en waar minimaal 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten in 2023 minimaal de beschikking hebben over milieulabel C.
 • In publieke panden van 250m2 of groter moet het label goed zichtbaar zijn voor bezoekers.

FAQ – Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat is een energielabel?
Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.hoe energiezuinig een woning is. Hoe minder energie er nodig is voor het verwarmen van de woning, hoe positiever het woninglabel uitvalt. De energie-index start bij energielabel A of B (zeer milieuvriendelijk) en loopt op tot F of G (zeer hoog verbruik).

Is het energielabel verplicht?
Ja, in de situatie waarin je het huis verkoopt of verhuurt dan moet je aantonen wat de huidige energie staat van de woning is. Deze gegevens moeten vermeld worden in de advertenties (makelaar). Doe je dit niet, dan kun je geconfronteerd worden met een boete van €170,00.

Hoe werkt het aanvragen van het label?
Voor dit document moet je een bekwame energiedeskundige in Drouwenerveen laten komen. Op de website QBIS.nl bekijk je snel de energiespecialisten in de buurt. Een inspecteur komt bij je thuis en berekent de energieprestatie van de woning. Deze expert stelt het label vast en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database. Je ontvangt digitaal alle dossiers en daarnaast is het op te vragen via Mijn Overheid (gemeente Borger-Odoorn).

Wat bepaalt mijn energielabel?
Een specialist checkt de bouwperiode, het type huis, oppervlakte en andere eigenschappen als type glas, hoe de woning geïsoleerd is, type CV-ketel en ventilatiesysteem en of er ook energie wordt gewonnen met een warmtepomp of zonnepanelen. Op basis daarvan wordt gecalculeerd hoeveel energie nodig is voor het verwarmen en koelen van het object en in hoeverre de woning deze benodigde energie zelf opwekt. Uiteindelijk wordt het vastgestelde labelletter in de database ingeschreven.

Wat zijn de huidige kosten van een energielabel?
De onkosten van je energielabel liggen vaak tussen de €170,00 & €370,00. De totale kostprijs heeft te maken met de omvang van de woning, de hoeveelheid uren die de expert bezig is en de kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen en facturen van renovaties). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Drouwenerveen kan je goedkoper doen door meerdere adviesbedrijven onder elkaar te zetten die werken rondom de provincie Drenthe.

Hoe kan ik snel mijn huidige energielabel opvragen?
Om dit in te zien ga je naar het platform energielabel.nl. Kies het type woning en vul jouw postcode (9525) en huisnummer in. Je krijgt nu meteen te zien welk label je hebt. Waarschuwing: betreft het een voorlopig energielabel? Dit is geen formeel label en kan je dus niet gebruiken. Je moet het voorlopige label veranderen in een definitief huislabel. Bekijk het direct online: energielabel huis Drouwenerveen opvragen.

Plaats een reactie