Energielabel Gouda

Direct energielabel aanvragen

Direct een betaalbaar energielabel aanvragen voor jouw woning in Gouda? Vanaf 2015 heeft elk huis in Nederland een (voorlopig) energielabel. Het keurmerk toont hoe milieuvriendelijk een huis is en biedt gerichte maatregelen om het energieverbruik terug te dringen. Wil je jouw huis verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Gouda verplicht. Op dit informatieplatform vind je praktische info over hoe je het certificaat aanvraagt. Daarnaast bekijk je hier (lokale) energieadviseurs en vind je concrete tips hoe jij jouw woning groener kunt maken.

 • De energielabels bieden inzicht in de energieprestatie van een gebouw.
 • Sinds 2015 is het verplicht bij een woningverkoop, verhuurcontract of een nieuwbouwproject.
 • Er zijn 7 niveau’s: Energielabel A/B (heel zuinig) t/m F en G (relatief hoog gebruik).
 • In het begin kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. De regering heeft de werkwijze aangepast.
 • Jouw aanvraag loopt nu via een energieadviseur in Gouda die de kenmerken van de woning bekijkt en het label vaststelt.
 • Het label – inclusief concrete verbeterpunten – kost tegenwoordig tussen de €190,00 – €395,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Gouda

Een energielabel biedt duidelijkheid over de energieprestatie van een woning. Alle huiseigenaren ontvingen in 2015 een voorlopig energielabel. In de situatie waarbij je jouw woning gaat verkopen of verhuren, dan heb je een definitief energielabel nodig. Per 2021 is er een nieuwe methode waarmee wordt gewerkt (NTA8800). Je moet nu een erkend deskundige energieadviseur uitnodigen. Deze energie-adviseur huur je als het ware in en berekent de energieprestatie van de woning. De tarieven zijn echter een stuk ongunstiger. In het stappenplan hieronder vind je precies hoe je het voordelig energielabel in Gouda moet regelen.

Stappenplan: energielabel aanvragen

 1. Vergelijk energiedeskundigen

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl vergelijk je alle erkend deskundige energieadviseurs die het energielabel mogen bepalen. Zoek op postcode (2805) om een erkend deskundige in Gouda op te sporen.

 2. Voorbereiding op afspraak

  Neem contact op met energie-expert en overleg een moment dat hij of zij kan langskomen. Het is voor beide partijen waardevol wanneer je de belangrijke details van de woning paraat hebt. Onder andere bouwtekeningen, EPC-berekeningen en bestekken.

 3. Bezoek op locatie

  De erkend energiedeskundige komt fysiek bij je thuis en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Trek er ongeveer 2 uur voor uit.

 4. Het registreren van een label

  De EP-adviseur in Gouda rekent alles door, bepaalt het label en voert de registratie door in de het EP-Online systeem.

 5. Je label opzoeken

  Nadat de adviseur bij je thuis is geweest wordt er een PDF toegestuurd van het document inclusief alle kenmerken en de aanbevolen energiebesparende maatregelen. Het document heeft een geldigheidsduur van 10 jaar en moet je ook aanbieden op het moment dat je gaat verkopen. Het is ook in te zien (en te downloaden) via MijnOverheid.

Meer informatie over een particulier energielabel?

Check alle energieadviseurs en vind de voordeligste aanbieder

Prijzen van een definitief energielabel

De totale investeringen voor een definitief energielabel komen uit tussen de €115,00 en €430,00. In het onderstaand overzicht bieden we de gemiddelde kosten van een energielabel deskundige Gouda. Direct een aanvraag doen? Klik hier om aanbieders in jouw regio te vergelijken. Vergelijk ook adviseurs in Zuidplas, Waddinxveen, Zoetermeer, Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp. De geschatte tarieven worden gecalculeerd a.d.h.v. velerlei aspecten.

 1. Het soort huis (villa, vrijstaand, hoekwoning, twee-onder-een kap, appartement).
 2. De tijd die de bouwinspecteur kwijt is.
 3. Vooraf verkregen inzicht in het huis (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen).
 4. De energiecoach of adviseur die je kiest.
WoningOppervlaktePrijzen
Appartement75 m2€ 180,00
Rijtjeshuis115 m2€ 224,00
Twee-onder-een kap160 m2€ 289,00
Villa180 m2€ 350,00
Actuele kosten woninglabel Gouda.

Alle energieadviseurs in Gouda vergelijken

Binnenkort het definitieve energielabel aanvragen? Om dit te realiseren moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Gouda. Het portaal om ervaren energiedeskundigen te vergelijken is www.centraalregisterTechniek.nl. Daar open je het QBISnl register. Op deze plek vergelijk je deskundige specialisten (BRL9500). Om snel iets af te spreken bekijk je in de lijst hieronder een overzicht met erkende specialisten waar je vrij eenvoudig een afspraak kunt maken voor een scherp tarief.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzamer wonen in 4 stappen

Gebruikt jouw huis veel energie, en wil je de maandelijkse lasten verlagen door de energieprestatie te verbeteren?Middels de juiste energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning vergroenen tot een groen label (A, B of C). Aan de basis staat altijd isoleren. Daardoor geef je jouw woning een warme jas en zorg je dat de warmte ook echt in de woning blijft. Pas als het huis goed geïsoleerd is ga je aan de slag met eigen energieopwekking. Of klik door voor meer informatie over Energielabel voor bedrijven.

Advies: Via het overheidsinitiatief https://www.verbeteruwhuis.nl kan je zien – nadat je wat vragen hebt beantwoord – concrete verbeteropties voor een groen energielabel. Doe hier de check.

De belangrijkste voordelen van een zuinig energielabel woning Gouda

 • Een zuinig huis met een lage energierekening.
 • Een comfortabel wooncomfort: kieren en tocht worden voorkomen.
 • Een label B- of A woning hoeft minder te stoken en stoot dus minder uit.
 • Tot wel 20% hogere woningwaarde.
 • Aantrekkelijke korting op de hypotheekrente mogelijk.
 • Je kunt profiteren van royale subsidies op het moment dat je jouw huis verduurzaamt.
 • De energiecoach in Gouda kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarVerbeteropties
Label A2012 – 2024Warmtepomp om helemaal van het gas af te gaan.
Label B2000 – 2006Zonnepanelen, zonneboiler of (hybride) warmtepomp.
Label C1988 – 2003Laat de muren en het dak goed isoleren (en plaats zonnecellen).
Label D1974 – 1981Verdere isolatie, HR++ glas en HR107 combiketel.
Label E1965 – 1977Vooral dubbelglas, isolatie en zonnepanelen.
Label F1947 – 1968Isoleren en verwarmingsketel vervangen.
Label Gt/m 1945Isoleren van de gehele woning.

Snel het goedkoopste energielabel regelen?

Vergelijk alle adviseurs en regel het nog deze week

Woningisolatie

Isolatie is altijd de basis van een “groene” woning. Door goede isolatie van muren, bodem en/of dak voorkom je dat gewonnen warmte naar buiten ontsnapt. Hiermee gaan de stookkosten direct omlaag en heb je ook een prettig woonklimaat. Waar je het beste kunt beginnen heeft te maken met de RC-waardes van de woning. Het bouwjaar van het huis is vaak een goede indicator hiervoor. Buren, en zeker ook vorige bewoners, weten vaak ook meer. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek toont duidelijk aan waar er warmte de woning verlaat. In onderstaand schema spot je de mogelijke besparingen bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een hr ketel.

IsolatieTarievenGasbesparing (jaar)Besparing p/jaar
Dakisolatie€3200 – €5200825 m3€586
Vloerisolatie€1900 – €3800430 m3€305
Spouwmuurisolatie€1250 – €2500880 m3€625
HR++ glas€2000 – €2800430 m3€305
Onkosten en opbrengsten bij het isoleren van een doorsnee- eengezinswoning.

Ventileren

In de situatie waarbij het huis al reeds correct geïsoleerd is, moet de focus liggen op het feit dat er ook genoeg frisse lucht in huis is. Ventilatie is essentieel voor een comfortabel binnenklimaat. Slim en zuinig ventileren wil zeggen een optimaal binnenklimaat zonder veel energieverlies.

 • Winddrukgeregelde roosters: wordt door winddruk nauwer of zelfs helemaal gesloten.
 • Losse ventilatieunit: slimme keuze bij woningen met natuurlijke ventilatie.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: volledig automatische aan- en afzuiging van de lucht.
 • (Hybride) ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: gebruikt de warmte uit de ventilatielucht als duurzame warmtebron voor verwarming.

CV-ketel zonder gas?

Het verwarmen van de woning kost in de meeste huizen veel gas. Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Je kunt kijken naar een zuinig systeem die nauwelijks of helemaal geen gas gebruikt. In de volgende lijst bekijk je de meeste populaire optie.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: Goedkoper en sneller je huis stoken.
 • Een hybride warmtepomp: een mooi tussenoplossing voor duurzamer verwarmen.
 • Een all-electric warmtepomp: 100% verwarmen op stroom (gasverbruik naar 0).
 • Zonneboiler: zet energie van de zon om in warm water.
 • Infraroodpanelen: comfortabele lokale stralingswarmte die prettig aanvoelt.

Zonnepanelen op je dak

Als je de optimalisatiepunten voor jouw woning hebt aangepakt kan je een inschatting maken van de benodigde hoeveelheid stroom. De benodigde stroom kan je op een duurzame manier opwekken door te investeren in zonnepanelen. Zonnepanelen gaan met gemak 25 jaar mee en ze verdienen zich razendsnel terug, vaak al binnen 7 jaar.

 • Zonnepanelen vangen zonnestralen op en zetten dit om naar gelijkstroom.
 • Een systeem van 10 zonnepanelen kost gemiddeld €5100 en verdien je terug in gemiddeld 7,5 jaar.
 • De opgewekte stroom die je niet verbruikt lever je automatisch terug, dit heet ook wel salderen. Voor deze zonnestroom ontvang je hetzelfde tarief als waarvoor jij het bij de energieleverancier inkoopt.

energielabel-gouda-2805

Informatie over zakelijke energielabels voor bedrijven

Het is verplicht voor een kantoorpand om een energielabel te hebben wanneer er een verkoop- of verhuurcontract wordt opgesteld van een bedrijfsgebouw van minimaal 50m2. Deze regel is in het leven geroepen voor utiliteitsgebouwen als een kantoor, onderwijsinstellingen, showrooms, en publiek toegankelijke panden zoals verpleeghuizen. Betreft het een pand groter dan 100m2, en is daarvan meer dan 50% toegeschreven als kantoorgebouw? In die situaties moet het gebouw begin 2023 beschikken over een energielabel C. Ook moeten organisaties (bijvoorbeeld ziekenhuizen of supermarkten) in publieke gebouwen met een ruimte van minimaal 250 m2 het energielabel actief en transparant delen, bijvoorbeeld bij de ingang. Op deze website lees je ook alles over Energielabel opvragen.

 • Bij de notariële overdracht van zakelijke gebouwen moet je een geregistreerd energielabel kunnen overleggen.
 • Op dit moment geldt deze verplichting voor bedrijfspanden met een gebruiksoppervlakte van 50 m2.
 • Voor industriële bedrijfspanden geldt de verplichting niet.
 • Bedrijfsgebouwen groter dan 100m2 (waarbij meer dan 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten binnenkort (2023) beschikken over een milieulabel C of hoger.
 • In openbare panden met een ruimte van minimaal 250 m2 moet het label bovendien zichtbaar zijn voor bezoekers.

Vaak gestelde vragen (FAQ) over woninglabels

Wat betekent een energielabel?
Een energielabel biedt duidelijkheid over het energiegebruik van een woning of gebouw. Hoe minder energie er nodig is voor het verwarmen van de woning, des te hoger het woninglabel. De energie-index loopt van energielabel A/B (erg milieuvriendelijk) tot de slechtste label F/G (slecht voor het milieu).

Heb ik verplicht een energielabel nodig?
Ja, als je jouw huis in de verkoop of verhuur wil doen dan moet je aantonen wat het definitieve energielabel is. Dit dient ook te worden meegenomen in de advertenties (makelaar). Heb je geen geldig label, dan riskeer je als verkoper/verhuurder een boete van €170.

Hoe moet ik een label aanvragen?
Hiervoor moet je een vakbekwame energiedeskundige in Gouda laten komen. Door gebruik te maken van Qbis.nl kun jij snel een energiespecialist vinden. Deze inspecteur komt bij je thuis en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. De adviseur berekent het label en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database. Ze versturen dit documenten via de mail en je kunt het vinden in Mijn Overheid (gemeente Gouda).

Hoe komt mijn energielabel tot stand?
Een adviseur inspecteert het bouwjaar van de woning, woningtype, woonoppervlakte en overige onderdelen als kozijnen (hout/kunststof) + ramen, de toegepaste isolatie, de aanwezige ventilatie opties en verwarmingssystemen en of er zonnepanelen of een warmtepomp aanwezig zijn. Op basis van deze gegevens kan uitgerekend worden hoeveel gas en stroom benodigd is voor het verwarmen en koelen van het huis en voor welk % de woning zelfvoorzienend is. Uiteindelijk zal de benodigde labelletter met je gedeeld worden.

Wat is het tarief van een energielabel?
De onkosten van een energielabel variëren tussen de €150,00 en €390,00. De totale kostprijs is afhankelijk van het type woning, het aantal uur dat de adviseur bezig zal zijn en de documentatie die je paraat hebt (tekeningen en andere technische informatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Gouda is het voordeligst te realiseren door verscheidene energie-inspecteurs te benaderen die diensten leveren in de provincie Zuid-Holland.

Via welke website kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om dit te bekijken surf je naar www.energielabel.nl. Selecteer koop- of huurwoning en vul jouw postcode (2805) en huisnummer plus eventueel toevoeging in. Je krijgt nu gelijk het huidige label plus de vervaldatum te zien. Belangrijk: krijg je een voorlopig energielabel te zien? Dit is geen geldig document en mag je dus niet bij een woning overdracht gebruiken. Bij verkoop moet je deze dus eerst veranderen in een definitief milieulabel. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Gouda opvragen.

Plaats een reactie