Energielabel Harkstede

Direct energielabel aanvragen

Zonder gedoe een energielabel aanvragen voor jouw woning in Harkstede? Vanaf 1 januari 2015 heeft elke woning een energielabel. Dit certificaat geeft een indicatie van hoe energiezuinig een woning is en toont nuttige opties om de woning nog energiezuiniger te maken. Ga je je huis verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Harkstede verplicht. Op onze vergelijkingssite ontdek je actuele info over de aanvraag van een nieuw certificaat. Bovendien is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en bekijk je tips om jouw woning te verduurzamen.

 • Het energielabel geeft een beeld van de energieprestatie van een woning.
 • Het is noodzakelijk bij verkoop, verhuur, maar ook bij oplevering van een nieuwe woning.
 • Er zijn 7 niveau’s: Energielabel A & B (maximaal zuinig) t/m F/G (niet milieuvriendelijk).
 • In het begin vroeg je het VEL (vereenvoudigd label) gewoon online aan. De regering heeft de werkwijze aangepast.
 • Als woningeigenaar regel je eerst een afspraak met de energieadviseur in Harkstede die jouw huis komt bekijken en het label bepaalt.
 • Het document – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – heeft een prijs van tussen de €165,00 – €395,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Harkstede

Zo’n energielabel laat zien hoe het gesteld is met de actuele staat en de energieprestatie van een object. Alle Nederlanders met een huis verkregen in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. Wanneer je jouw woning gaat verkopen of verhuren, dan heb je een definitief energielabel nodig. Sedert 2021 is er een nieuwe manier dat wordt geclassificeerd als NTA8800. Je moet verplicht een bevoegde energieadviseur uitnodigen. Deze energie-vakman komt langs en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. De prijzen zijn om die reden ook flink hoger geworden. In het stappenplan hieronder bekijk je hoe je het voordelig energielabel in Harkstede kunt aanvragen.

5-stappenplan energielabel aanvragen

 1. Zoek naar een energiedeskundige

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl bekijk je de beschikbare bevoegde energieadviseurs die het energielabel mogen bepalen. Zoek op postcode (9614) om een erkend deskundige in Harkstede op te vragen.

 2. Bereid je voor op de afspraak

  Informeer bij een energie-expert en plan een afspraak in. De afspraak zal een stuk vloeiender verlopen wanneer je alle essentiële informatie van de woning paraat hebt. Voorbeelden zijn bouwtekeningen, EPC berekeningen en andere technische informatie.

 3. Inventarisatie

  Een erkend energiedeskundige bezoekt jou op locatie en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. Hieraan is hij ongeveer 1,5 tot 2,5 uur kwijt.

 4. Inschrijven van het label

  De EP-adviseur in Harkstede beslist uiteindelijk wat het label moet worden en voert deze ook in de database EP-online in.

 5. Online label inzien

  Na registratie ontvangt men per email een PDF van het document met een uitgebreide samenvatting en concrete verbeterpunten. Het certificaat is maximaal 10 jaar geldig en moet je ook aanbieden in de situaties waarbij je gaat verhuren of verkopen. Het document wordt ook opgeslagen in je Mijn Overheid omgeving.

Particulier energielabel voor jouw woning aanvragen?

Doorzoek de energieadviseurs en vind de voordeligste aanbieder

Kosten van een energielabel

De kosten van een definitief energielabel schommelen tussen de €160,00 – €445,00. In de vergelijker hieronder bekijk je de geschatte kosten van een energielabel deskundige Harkstede. Meteen aan de slag? Klik hier om de dienstverleners (in de regio) te vergelijken. Je vind hier ook adviseurs in Meerstad, Sappemeer, Waterhuizen, Westerbroek en Foxhol. De geschatte tarieven komen tot stand door de volgende onderdelen.

 1. Type woning (hoekwoning, vrijstaand, tussenwoning, villa, twee-onder-een kap).
 2. Hoeveel tijd de bouwinspecteur nodig denkt te hebben.
 3. De reeds aanwezige details van de woning (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen).
 4. Het werkgebied & locatie van de energiecoach.
WoningWoonruimte (m2)Tariefschatting
Klein appartement55 m2€ 180,00
Rijtjeswoning105 m2€ 213,00
Geschakeld huis140 m2€ 276,00
Villa195 m2€ 363,00
Actuele kosten woninglabel Harkstede.

Bekwame energieadviseurs in Harkstede vergelijken

Binnenkort dit definitief energielabel aanvragen? Dan heb je nodig een erkend deskundige energielabel Harkstede. Het portaal om deze inspecteur op te zoeken is centraalregisterTechniek.nl. Hier vind je in een link naar het QBISnl register. Op deze plek staan alle namen en gegevens van erkend deskundige specialisten (BRL9500). Om het proces in gang te zetten tref je in de tabel hieronder een aantal betrouwbare partijen waar je gemakkelijk een certificaat kunt regelen tegen een normale prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Je woning verduurzamen in 4 stappen

Heeft je woning een slecht label, en wil jij graag verduurzamen en daarmee de energieprestatie verbeteren? Met de juiste energiebesparende maatregelen kan je ook jouw huis omtoveren naareen huis met label A of B. Het isoleren van een woning nemen we als uitgangspunt. Daarmee is het zeker dat de warmte ook echt in de woning blijft. Zodra dit in orde is wordt het pas interessant om te kijken naar de mogelijkheden voor energieopwekking. Je kunt hier ook aanvullende informatie vinden over Energielabel hypotheek.

Noot: Op de onafhankelijke website Verbeteruwhuis.nl ontdek je – nadat je de vragenlijst hebt ingevuld – concrete verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Voer de check uit.

Voordelen van een zuinig energielabel woning Harkstede

 • Een zuinige woning en een structureel lage energierekening.
 • Een optimaal leefklimaat: geen tocht en kou bij de ramen.
 • Een energielabel A of B woning is goed voor het klimaat want stoot minder CO2 uit.
 • De waarde van jouw woning neemt toe.
 • Lagere hypotheekrente mogelijk.
 • De overheid verstrekt forse subsidies om een gebouw duurzaam te maken.
 • De energiecoach in Harkstede is de juiste persoon om je hier bij te helpen.
EnergielabelBouwjaarOptimalisaties
Label A2009 – 2022Warmtepomp/zonneboiler/zonnepanelen voor 100% energieneutraal.
Label B1998 – 2005De woning verwarmen met een warmtepomp of zonnepanelen.
Label C1988 – 2001Loop alle achterstallige isolatie na, en kijken naar een zonneboiler.
Label D1972 – 1982Vervang de CV ketel door een duurzame variant.
Label E1967 – 1975Dubbelglas, zonnepanelen en isoleren.
Label F1948 – 1965Dak-, vloer-, bodem-, en muurisolatie.
Label Gt/m 1942Dak-, vloer- en muurisolatie en dubbelglas.

Het goedkoopste energielabel voor jouw huis?

Bekijk de aangesloten adviseurs en regel het binnen 1 week

Isolatie van je woning

Isolatie is de belangrijkste voorwaarde voor een zuinig huis. Door goede isolatie van spouwmuur, dak en kruipruimte verhinder je dat de warmte weer kan ontsnappen. Met isolatie gaan je stookkosten direct omlaag en dat leidt tot een aangenaam en prettig klimaat. Waar je als eerste moet beginnen heeft te maken met hoe en waar de woning op dit moment geïsoleerd is. Het bouwjaar van het huis zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Je kunt ook informeren bij andere woningen in de buurt. Een bouwtechnische keuring of het maken van warmtebeelden toont duidelijk aan waar er warmte de woning verlaat. In de lijst hieronder bekijk je de potentiële besparing bij een normale eengezinswoning met een normale hr combiketel.

Manier van isolerenKostenBesparing gas (jaar)Besparing p/jaar
Dakisolatie€3800 – €57001180 m3€838
Vloerisolatie€1800 – €3100340 m3€241
Spouwmuurisolatie€1300 – €2250825 m3€586
HR++ glas€1500 – €2950535 m3€379,85
Kosten en jaarlijkse opbrengsten bij het isoleren van een gemiddelde woning.

Ventileren

In de situatie waarbij je beschikt over een goed geïsoleerde woning, moet je erop letten dat er altijd genoeg frisse lucht in huis kan komen. Ventilatie is belangrijk voor een aangename leefomgeving. Zuinig en slim ventileren betekent een gezond binnenklimaat waarbij er warmte uit de vervuilde lucht wordt teruggewonnen.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: open roosters in de ramen maken natuurlijke ventilatie mogelijk.
 • Lokale ventilatie-unit: afzonderlijke ruimte doelgericht ventileren.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: een systeem van mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid aangevoerde verse lucht volledig in balans is.
 • Ventilatiewarmtepomp met HR:ketel: gebruikt de warmte uit de ventilatielucht en past dit toe op de verwarming.

CV-ketel zonder gas?

Het verwarmen van een woning kost veel energie (vooral veel gas). Veel woning beschikken nog over een gasketel. Kies voor een duurzaam alternatief waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. In de volgende lijst bekijk je de meeste populaire optie.

 • Moderne HR-combiketel: Efficiënter en sneller je huis verwarmen.
 • Een hybride warmtepomp: uitstekende tussenstap naar een vol-elektrisch huis.
 • Een all-electric warmtepomp: het hele huis verwarmen met stroom (stand-alone warmtepomp).
 • Zonneboiler: maakt gebruik van zonne-energie voor het bereiden van warm water.
 • Infraroodpanelen: aangename warmte, beperkt luchtcirculatie.

Stroom opwekken met zonnepanelen

Wanneer je de nodige isolatiewerkzaamheden hebt getroffen en een nieuwe ketel of warmtepomp hebt geplaatst weet je wat jouw nieuwe stroomverbruik is. De benodigde energie kan je zelf opwekken door een set met zonnepanelen te laten plaatsen. De nieuwste panelen kunnen wel 40 jaar mee en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen het licht op en zetten dit om in elektrische energie.
 • Een compleet pakket met 10 zonnepanelen kost om en nabij de €5500 en verdien je terug in gemiddeld 6 jaar.
 • De elektriciteit die je niet gebruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Daarvoor krijg je hetzelfde tarief als waarvoor jij stroom afneemt.

energielabel-harkstede-9614

Energielabel aanvragen voor bedrijven

Elk kantoor heeft een energielabel nodig bij oplevering, maar ook bij verhuur/verkoop van een bedrijfsgebouw van minimaal 50m2. Deze verordening geldt voor de utiliteitsgebouwen zoals een kantoorgebouw, onderwijspanden, winkels, en openbare panden zoals verzorgingshuizen. Is het object meer dan 100m2 groot qua oppervlakte, en wordt dit voor ten minste 50% ingezet als kantoorgebouw? Op dat moment moet het pand per 2023 beschikken over een energielabel C. Tevens moeten bedrijven en organisaties die gehuisvest zijn in grote publieke gebouwen van minimaal 250 m2 het energielabel actief en transparant delen, bijvoorbeeld naast de receptie. Op deze website vind je ook alles over Energielabel A / A++.

 • Bij officiële transactiemomenten van een zakelijke ruimte moet je een officieel energielabel overleggen.
 • Dit is noodzakelijk voor alle bedrijfspanden en ruimtes met een oppervlak van meer dan 50 m2.
 • Voor industriële bedrijfspanden is dit niet van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen groter dan 100m2 (en waar minimaal 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten vanaf 2023 een milieulabel C of beter hebben.
 • In publieke gebouwen van meer dan 250 m2 hoort het label zichtbaar te zijn voor bezoekers.

Lees de veelgestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat houdt het energielabel in?
Het energielabels biedt inzicht in het energiegebruik van een woning of gebouw. Hoe minder je hoeft te stoken, des te hoger het woninglabel. De energie-index start bij energielabel A/B (duurzaam) tot de rode labels F en G (erg onzuinig).

Heb ik verplicht een energielabel nodig?
Ja, wanneer jij het huis verkoopt of verhuurt moet jij duidelijk kunnen maken wat het definitieve energielabel is. De verkoop/verhuur advertenties (makelaar) moeten dit ook bevatten. Doe je dit niet, dan zijn boetes van €170 op te leggen door de autoriteit.

Hoe vraag ik voor mijn huis een label aan?
Voor een definitief label moet je een bevoegde energiedeskundige in Harkstede laten komen. Via het platform Qbis.nl kom je gemakkelijk in contact met lokale energiespecialisten. De expert moet fysiek bij je thuis komen en analyseert de actuele situatie op energiegebied. De deskundige berekent het label en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform. Ze versturen dit documenten via de mail en in Mijn Overheid is het zelf te downloaden (gemeente Groningen).

Wat bepaalt mijn energielabel?
Een vakman bekijkt het bouwjaar, woningtype, het aantal m2 woonoppervlakte en andere eigenschappen als soort glas, type isolatie, de aanwezige ventilatie opties en verwarmingssystemen en of het huis een warmtepomp of zonnepanelen heeft. Middels deze documentatie wordt gecalculeerd wat de benodigde energie capaciteit is voor het opwarmen en koelen van het object en in welke mate de woning dit zelf uit hernieuwbare bronnen haalt. Uiteindelijk zal de benodigde labelletter met je gedeeld worden.

Hoe duur is een energielabel?
De kosten van een energielabel liggen tussen de €190,00 & €405,00. De investering wordt bepaald door het woonoppervlakte, het aantal uur dat de adviseur bezig zal zijn en de informatie die voorhanden is (tekeningen en installatietechnische gegevens). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Harkstede kan je goedkoper doen door verschillende energiedeskundigen onder elkaar te zetten die werken binnen de provincie Groningen.

Mijn energielabel opvragen, hoe doe ik dat?
Om dit te bekijken check je Energielabel.nl. Kies het type woning en voer de postcode (9614) en huisnummer plus eventueel toevoeging in. Je ziet vervolgens direct welk label je hebt. Let op: wordt er een voorlopig energielabel getoond? Dit is geen officieel document en kan je niet gebruiken als je jouw woning gaat verkopen. Bij verkoop moet je deze dus eerst veranderen in een definitieve status. Vind gelijk alle benodigde info: energielabel huis Harkstede opvragen.

Plaats een reactie