Energielabel Elkenrade

Direct energielabel aanvragen

Wil je een energielabel aanvragen voor jouw woning in Elkenrade? Per 1 januari 2015 heeft elk huis in Nederland een (voorlopig) energielabel. Het certificaat toont hoe milieuvriendelijk een huis is en geeft nuttige verbeterpunten om de woning duurzamer te laten worden. Ga je jouw woning verkopen of verhuren? Dan is een definitief energielabel in Elkenrade verplicht. Op onze vergelijkingssite communiceren wij alle benodigde informatie over het regelen en aanvragen van een keurmerk. Tevens kan je hier energieadviseurs vergelijken en tref je hier concrete tips hoe jij jouw woning groener kunt maken.

 • Met een energielabel wordt het duidelijk hoe energiezuinig een huis is.
 • Het is verplicht bij een transactiemoment (verkoop, verhuur en oplevering).
 • Er zijn 7 categorieën: Energielabel A & B (duurzaam) t/m F of G (zeer onzuinig).
 • Tot voor kort kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Helaas werkt dit nu iets anders.
 • Je dient nu eerst een afspraak te maken met een energieadviseur in Elkenrade die jouw huis komt bekijken en een label opmaakt.
 • Het certificaat – inclusief opties om de woning zuiniger te maken – kost tussen de €125,00 & €420,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Elkenrade

Het energielabel geeft duidelijkheid aangaande de energieprestatie van een woning. Alle mensen met een woning kregen van de overheid in 2015 een voorlopig energielabel. Als het huis opnieuw wordt verkocht of verhuurt, dan moet je een definitief energielabel hebben. Sinds 2021 werkt men met een nieuwe bepalingsmethode waarmee wordt gewerkt (NTA8800). Je moet om die reden een gecertificeerde energieadviseur verzoeken te komen kijken. Deze expert zal thuis langskomen en analyseert de actuele situatie op energiegebied. Het gevolg is dat het wel een stuk duurder is. In het stappenplan hieronder lees je hoe je een voordelig energielabel in Elkenrade kunt regelen.

Snel en voordelig een energielabel aanvragen

 1. Vind een energiedeskundige

  Via het platform centraalregistertechniek.nl tref je alle gecertificeerde energieadviseurs die een energielabel mogen registreren. Voor relevante lokale resultaten gebruik je jouw postcode (6289) om een erkend deskundige in Elkenrade te contacteren.

 2. Afspraak en voorbereiding

  Klik op een adviseur en overleg een moment dat hij of zij kan langskomen. De afspraak zal een stuk vloeiender verlopen wanneer je alle essentiële gegevens van jouw huis paraat hebt. Zoals bouwtekeningen, EPC-berekeningen, het bestek, documentatie en facturen.

 3. De inspectie

  Zo’n erkend energiedeskundige komt thuis bij je langs en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. Wij raden altijd aan om mee te lopen.

 4. Vaststellen van het label

  De EP-adviseur in Elkenrade maak zijn of haar berekening, bepaalt het label en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database.

 5. Database met labels bekijken

  Nadat de adviseur bij je thuis is geweest krijg jij per mail een PDF van het certificaat met alle kenmerken en een rapport met adviespunten. Het document heeft een geldigheidsduur van 10 jaar en dien je over te dragen bij het opstellen van een verkoop- of huurcontract. Het document wordt ook opgeslagen in je Mijn Overheid omgeving.

Snel en eenvoudig een particulier energielabel regelen?

Doorzoek de energieadviseurs en regel het snel

Kosten definitief energielabel vergelijken

De totale investeringen voor een definitief energielabel schommelen tussen de €130,00 en €380,00. In de bijgaande tabel vind je de huidige kosten van een energielabel deskundige Elkenrade. Wil je dit direct regelen? Klik hier om alle (lokale) specialisten te bekijken. Vergelijk ook adviseurs in Eys, Wittem, Epen, Mechelen en Beutenaken. De geschatte tarieven worden gecalculeerd a.d.h.v. de volgende zaken.

 1. Type woning (vrijstaand, villa, appartement, twee-onder-een kap, tussenwoning).
 2. De tijd (in uren) die de bouwinspecteur bezig is.
 3. De hoeveelheid informatie die er is (tekeningen en andere technische informatie).
 4. De gekozen energiecoach en het bijbehorende tarief.
Soort woningM2 woonruimteGeschatte kosten
Appartement65 m2€ 162,00
Rijtjeshuis100 m2€ 223,00
Hoekwoning150 m2€ 291,00
Villa195 m2€ 370,00
Prijzen woninglabel Elkenrade.

Gecertificeerde energieadviseurs in Elkenrade vergelijken

Deze week je definitief energielabel aanvragen? Hiervoor moet je zoeken naar een erkend deskundige energielabel Elkenrade. De juiste plek om deze vakmannen te treffen is https://www.centraalregistertechniek.nl. Daar open je het QBISnl register. In het register vind je officiële adviseurs (BRL9500). Voor jouw gemak bekijk je in de lijst hieronder een aantal uitgelichte adviseurs waar je direct een afspraak kunt maken en waarbij u direct op de kosten let.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

In 4 stappen naar een energieneutrale woning

Heb je een ongunstig energielabel, en wil jij graag verduurzamen en daarmee de energieprestatie verbeteren? Met het doorvoeren van slimme energiebesparende maatregelen kan je ook jouw huis omtoveren naareen label-B huis. De basis is altijd een goede isolatie. Op die manier realiseer je een setting waarbij de gewonnen warmte niet zomaar de woning verlaat. In het vervolgtraject ga je aan de slag met de mogelijkheden voor energieopwekking. Je kunt hier ook aanvullende informatie vinden over Energielabel calculeren.

Belangrijk: Via het overheidsinitiatief https://www.verbeteruwhuis.nl zie je – nadat je de vragenlijst hebt ingevuld – handige verbeteropties voor een beter energielabel. Bekijk direct wat de mogelijkheden zijn.

De belangrijkste voordelen van een zuinig energielabel woning Elkenrade

 • Een duurzame woning en besparen op de energierekening.
 • Meer wooncomfort: in de winter lekker warm en in de zomer lekker koel.
 • Een huis met het milieulabel A of B is goed voor het milieu.
 • Huizen met een groen label zijn meer waard.
 • Vaak krijg je extra korting op de hypotheekrente.
 • Er bestaan aantrekkelijke subsidies voor het verduurzamen van jouw woning.
 • De energiecoach in Elkenrade kan hierin een adviserende rol spelen.
EnergielabelBouwjaarAanpassingen
Label A2013 – 2024Stap volledig van het gas af en warmteopslag.
Label B2000 – 2008Duurzaam de woning verwarmen met een warmtepomp.
Label C1988 – 2001Spouwmuur isoleren en vloer- en dakisolatie verbeteren.
Label D1973 – 1984Kies voor een grondige isolatie van de vloeren.
Label E1967 – 1977Dak-, vloer- en muurisolatie, dubbel glas en zonnepanelen.
Label F1948 – 1967Isoleren van de (spouw) muren, dak en vloer.
Label Gt/m 1941Isoleren en verwarmingsketel vervangen.

Het goedkoopste energielabel voor jouw huis?

Bekijk de aangesloten adviseurs en regel het binnen 1 week

Isolatie van je woning

Isolatie is altijd de belangrijkste stap voor een zuinig en comfortabel huis. Met grondige isolatie verhinder je dat de warmte in jouw woning je huis weer verlaat. Op die manier gaan de stookkosten direct omlaag en heb je ook meer woonplezier. Waar je het beste kunt beginnen is vooral afhankelijk van de huidige isolatietoepassingen in huis. Het jaar waarin het huis is gebouwd zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Informeer ook altijd bij de vorige bewoners hierover. Een bouwtechnische keuring of speciale warmtescan laat in één oogopslag zien waar warmte verloren gaat. In ons overzicht hieronder spot je de gemiddelde besparingen voor een gemiddelde eengezinswoning met een standaard hr combiketel.

Isolatie optiesInvesteringBesparing gas (m3)Kostenbesparing
Dakisolatie€3900 – €5900870 m3€618
Vloerisolatie€1900 – €3400370 m3€263
Spouwmuurisolatie€1450 – €2450785 m3€557
HR++ glas€1850 – €2850525 m3€372,75
Kosten en baten bij het isoleren van een gemiddelde woning.

Ventileren

In de situatie waarbij het huis al reeds correct geïsoleerd is, moet je zorgen dat de luchtstromen in het pand worden verbeterd. Ventilatie is cruciaal voor een aangenaam binnenklimaat. Zuinig en slim ventileren houdt in een prettig wooncomfort waarbij er constant frisse lucht wordt aangevoerd en er energie uit de vervuilde lucht wordt gehaald.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: door middel van roosters altijd voldoende frisse lucht.
 • Losse ventilatieunit: voor de ventilatie van aparte ruimtes.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: een gesloten ventilatiesysteem dat bestaat uit een ventilator en een warmte terugwin unit (WTW).
 • Ventilatiewarmtepomp in combinatie met HR-ketel: profiteert van warmte uit de ventilatielucht en verwarmt de CV-ketel voor.

Gasgestookte CV-ketel vervangen

Het verwarmen van de woning vergt jaarlijks heel wat gas. Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Je kunt kiezen voor een schoner alternatief om je woning warm te stoken zonder gas. In onderstaande lijst vind je de belangrijkste voorbeelden.

 • Nieuwe HR107 ketel: Zuinig maar ook stil, compact en veilig.
 • Een hybride warmtepomp: een duurzame lucht-warmtepomp met CV-ketel ondersteuning.
 • Een all-electric warmtepomp: werkt volledig op stroom waardoor de CV-ketel de deur uit kan.
 • Zonneboiler: zet zonlicht om in warmte voor warm tapwater.
 • Infraroodpanelen: aangename warmte, beperkt luchtcirculatie.

Zonnepanelen op het dak

Zodra je de verbeteropties voor jouw woning hebt geïmplementeerd kan je uitrekenen hoeveel kwH-stroom je nodig hebt. Deze stroom kan je zelf genereren door zonnepanelen te laten installeren. Ze gaan met gemak 30 jaar of langer mee en ze verdienen zich razendsnel terug, vaak al binnen 7 jaar.

 • Zonnepanelen wekken stroom op bij daglicht.
 • Een volledige set met 10 zonnepanelen kost zo’n €4900 en verdien je snel terug, vaak al binnen 8,5 jaar.
 • De opgewekte stroom die je niet verbruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Hiervoor krijg je hetzelfde tarief als waarvoor jij het bij de energieleverancier inkoopt.

energielabel-elkenrade-6289

Aanvraag indienen energielabel voor bedrijfspand

Elke kantoorpand moet een energielabel kunnen overleggen bij verhuur, verkoop en oplevering van zakelijke panden (mits groter dan 50m2). Deze verordening geldt voor de utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, onderwijsinstellingen, winkelcentrums, en publieke gebouwen zoals bibliotheken. Is het gebouw groter dan 100m2, en is daarvan meer dan 50% toegeschreven als kantoorruimte? Op dat moment is het plicht dat deze gebouwen in 2023 minimaal energielabel C hebben. Ook moeten organisaties in publieke gebouwen van 250m2 of groter dat energielabel in het zicht ophangen, zoals in de wachtruimtes / ingang. Je kunt hier ook meer lezen over C energielabel.

 • Bij het het officiële verkoopmoment van zakelijke panden is dit energielabel een dossierstuk.
 • Deze verplichting geldt bij bedrijfspanden en ruimtes met een oppervlak van meer dan 50 m2.
 • Voor loodsen en productiehallen gelden andere regels.
 • Bedrijfsgebouwen die groter zijn dan 100 m2 (met minimaal 50% als kantoorfunctie) moeten per 2023 minimaal de beschikking hebben over milieulabel C.
 • In publieke panden met een oppervlakte van meer dan 250 m² moet het label bovendien zichtbaar zijn voor bezoekers.

FAQ met veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat is het energielabel voor woningen?
Het energielabel geeft een beeld van de energieprestatie van een woning. Hoe energiezuiniger, hoe hoger de score op het woninglabel. De zogenaamde energie-index loopt van energielabel A of B (duurzaam) en gaat door tot F / G (niet milieuvriendelijk).

Heb ik verplicht een energielabel nodig?
Ja, als je jouw huis in de verkoop of verhuur gaat zetten dan moet je kunnen aantonen wat de erkende deskundige van de woning vond. Dit moet ook in de verkoopadvertentie staan. Heb je geen geldig label, dan zijn boetes van €170 op te leggen door de autoriteit.

Hoe kan ik het label aanvragen?
Voor dit document moet je een bevoegde energiedeskundige in Elkenrade uitnodigen. Op de website Qbis.nl zijn alle energiespecialisten te vergelijken. Een deskundige komt bij je thuis en analyseert de actuele situatie op energiegebied. De adviseur maakt de berekening, bepaalt het label en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform. Je krijgt een email met alle documenten en in Mijn Overheid is het zelf te downloaden (gemeente Gulpen-Wittem).

Wat bepaalt mijn energielabel?
De adviseur checkt het bouwjaar van het huis, het soort woning, grootte van de woning en andere woningkenmerken zoals kozijnen (hout/kunststof) + ramen, mate van isolatie, de aanwezige ventilatie opties en verwarmingssystemen en of er bijvoorbeeld duurzame energie wordt gebruikt middels zonnepanelen of een warmtepomp. Op basis van deze gegevens wordt gecalculeerd hoeveel energie nodig is voor warm tapwater en verwarming en ventilatie van jouw woning en in hoeverre de woning deze benodigde energie zelf opwekt. Tenslotte krijg je van de expert de labelletter te horen.

Wat is de prijs van het energielabel?
De tarieven van een energielabel komen uit tussen de €140,00 en €435,00. De definitieve prijs hangt af van het type woning, de benodigde tijd die de energieadviseur nodig heeft en de informatie die voorhanden is (tekeningen en facturen van renovaties). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Elkenrade kan jij doorgaans het meest voordelig doen door velerlei energiedeskundigen te benaderen die hun werkgebied hebben liggen in en rondom de provincie Limburg.

Hoe kan ik snel mijn huidige energielabel opvragen?
Om dit in te zien kan je een kijkje nemen op energielabel.nl van de overheid. Selecteer of het een koop- of huurwoning is en voer jouw postcode (6289) en huisnummer in. Je krijgt nu meteen te zien welk label je hebt. Kijk uit: krijg je een voorlopig energielabel te zien? Dit is geen officiële status en kan je dus ook niet gebruiken bij een woningoverdracht. Je zult het dus eerst moeten omzetten naar een definitieve status. Wacht niet langer: energielabel huis Elkenrade opvragen.

Plaats een reactie