Energielabel Leens

Direct energielabel aanvragen

Wil je graag een energielabel aanvragen voor jouw woning in Leens? Per 1 januari 2015 heeft elke woning een energielabel. Het informatielabel toont hoe milieuvriendelijk een huis is en biedt concrete maatregelen om de woning nog energiezuiniger te maken. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Leens verplicht. Op onze energielabel-vergelijker ontdek je praktische informatie over het regelen en aanvragen van een label. Verder is er ook een overzicht met plaatselijke energieadviseurs en kan je aan de slag met nuttige informatie hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken.

 • De energielabels bieden inzicht in de energieprestatie van een gebouw.
 • Het is noodzakelijk bij verkoop, verhuur, maar ook bij oplevering van een nieuwe woning.
 • Er zijn 7 labels: Energielabel A & B (zeer milieuvriendelijk) t/m F & G (hoog verbruik).
 • Voorheen kon men zelf online een VEL (vereenvoudigd label) bestellen. Per 2021 zit dit iets anders in elkaar.
 • Je plant een afspraak met een energieadviseur in Leens die de hele woning bekijkt en het label registreert.
 • Het informatielabel – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – heeft een prijs van tussen de €135,00 en €415,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Leens

Het energielabel geeft een indicatie van de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Alle Nederlanders met een huis kregen van de overheid in 2015 een voorlopig energielabel. Op het moment dat het huis opnieuw wordt verkocht of verhuurt, dan heb je een definitief energielabel nodig. Sinds 2021 is er een nieuw systeem die we ook wel kennen als NTA8800. Je moet dus een gecertificeerde energieadviseur thuis uitnodigen. Deze energie-specialist huur je als het ware in en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. Het certificaat is nu wel een stuk duurder geworden. In onderstaand gedeelte bieden wij informatie over hoe jij het voordelig energielabel in Leens moet aanvragen.

Energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Vergelijk energiedeskundigen

  Door gebruik te maken van www.centraalregistertechniek.nl vind je verschillende bevoegde energieadviseurs die een energielabel mogen vastleggen. Voor relevante lokale resultaten gebruik je jouw postcode (9965) om een erkend deskundige in Leens te traceren.

 2. Bereid je voor op de afspraak

  Klik door naar een energie-specialist en kies een dag en tijdstip. Het is handig als je de belangrijke details van je woning paraat hebt. Onder andere bouwtekeningen, EPC-berekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie.

 3. Bezoek en berekening

  De erkend energiedeskundige komt thuis bij je langs en doorloopt een lange lijst met punten. De duur van het bezoek is ongeveer 2 uur.

 4. Het registreren van een label

  De EP-adviseur in Leens kiest het label en voert de registratie door in de het EP-Online systeem.

 5. Je label opzoeken

  Na afloop van de inspectie krijg je een digitaal document (PDF) van het vastgestelde label met een toelichting en suggesties om de woning te verduurzamen. Het document heeft een geldigheidsduur van 10 jaar en kan je overhandigen bij het opstellen van een verkoop- of huurcontract. Via de online omgeving van de overheid (DigiD inlog noodzakelijk) is het ook op te vragen.

Meer informatie over een particulier energielabel?

Doorzoek de energieadviseurs en maak gebruik van de aanbieding!

Kosten van een energielabel

De tarieven van een definitief energielabel schommelen tussen de €200,00 en €420,00. In de onderstaande tabel tref je de huidige kosten van een energielabel deskundige Leens. Meteen een afspraak inplannen? Klik hier om de verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Of bekijk adviseurs in Zuurdijk, Wehe-den Hoorn, Schouwerzijl, Mensingeweer en Onderdendam. De geschatte kosten kunnen berekend worden d.m.v. verscheidene factoren.

 1. Het type huis (villa, appartement, twee-onder-een kap, vrijstaand, tussenwoning).
 2. De tijd die de bouwinspecteur kwijt is.
 3. De hoeveelheid informatie die er is (tekeningen en facturen van renovaties).
 4. De energiecoach of adviseur die je kiest.
Type woningWoonoppervlakteTariefschatting
Klein appartement50 m2€ 164,00
Rijtjeshuis100 m2€ 217,00
Geschakeld huis160 m2€ 276,00
Villa180 m2€ 359,00
Kostenoverzicht woninglabel Leens.

De beste energieadviseurs in Leens vergelijken

Deze week een definitief energielabel aanvragen? Daarvoor moet je zoeken naar een erkend deskundige energielabel Leens. Het portaal om deze inspecteur op te zoeken is www.centraalregisterTechniek.nl. Daar open je het QBISnl register. In het register vergelijk je erkend deskundige adviseurs (BRL9500). Voor jouw gemak doorzoek je hieronder diverse (landelijke) experts waar je op een gebruiksvriendelijke manier een woninginspectie kunt aanvragen tegen een gunstige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Je woning verduurzamen in 4 stappen

Heb jij een label E, F of G woning, en wil je de maandelijkse lasten verlagen door de energieprestatie te verbeteren?Met de juiste energiebesparende maatregelen kan je ook jouw huis verduurzamen tot een huis met label A of B. Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Daarmee geef je jouw woning een warme jas en zorg je dat de warmte ook echt in de woning blijft. Zodra dit in orde is ga je juist verder in op energie die je zelf kunt opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Je kunt hier ook meer vinden over Erkend deskundige.

Let op: Via de website van de overheid Verbeteruwhuis.nl ontdek je – na het beantwoorden van wat vragen – praktische verbeteropties voor een groen energielabel. Bezoek de website en doe de check.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Leens

 • Een zuinige woning met een lage energierekening.
 • Een gezond binnenklimaat: het hele jaar een aangename temperatuur in huis.
 • Een B- of A woning is goed voor het milieu.
 • De waarde van jouw woning neemt toe.
 • Mogelijk een duurzaamheidskorting bij je hypotheek.
 • Er gelden interessante subsidies op het moment dat je jouw huis verduurzaamt.
 • De energiecoach in Leens kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarOptimalisaties
Label A2012 – 2022Stap volledig van het gas af en warmteopslag.
Label B2000 – 2007Duurzaam de woning verwarmen met een warmtepomp.
Label C1987 – 2003Triple glas, zonnepanelen + evt. spouwmuurisolatie
Label D1976 – 1983Verdere isolatie, HR++ glas en HR107 combiketel.
Label E1967 – 1976Kruipruimte, muren, dak en vloer isoleren + zonnepanelen.
Label F1951 – 1965Vloer, dak en muren isoleren.
Label Gt/m 1930Dubbel glas plaatsen en isoleren van de woning.

Snel het goedkoopste energielabel regelen?

Vergelijk alle adviseurs en vraag snel jouw energielabel aan

Woning isoleren

Isolatie vormt het belangrijkste onderdeel van een energiezuinige woning. Door goede isolatie van muren, bodem en/of dak verhinder je dat de warmte in de woning de woning ontglipt. Zo bespaar je op de maandelijkse stookkosten en krijg je een comfortabel klimaat in huis. Waar je moet starten heeft te maken met de huidige staat van de woning. Het bouwjaar van de woning geeft een aardige indicatie. Buren, en zeker ook vorige bewoners, weten vaak ook meer. Een bouwtechnische keuring of een thermografische inspectie laat in één oogopslag zien waar warmte verloren gaat. Onderstaand bekijk je de mogelijke besparing voor een doorsnee woning met een hr ketel.

Type isolatiePrijzenGasbesparing (jaar)Besparing (€/jaar)
Dakisolatie€4000 – €55001065 m3€714
Vloerisolatie€2000 – €3800255 m3€171
Spouwmuurisolatie€1450 – €2350950 m3€637
HR++ glas€1850 – €2750370 m3€247,9
Kosten en opbrengsten bij isolatie eengezinswoning (60 m2).

Ventileren

Zodra je beschikt over een goed geïsoleerde woning, is het belangrijk dat er gekeken wordt naar de opties voor frisse lucht. Ventilatie is bepalend voor een gezond binnenklimaat. Zuinig en slim ventileren wil zeggen een gezond leefklimaat waarbij de warmte uit de vervuilde, afgezogen lucht, wordt teruggewonnen.

 • Zelfregelend rooster: roosters in de ramen of kozijnen reageren op de winddruk.
 • Lokale ventilatie-unit: slimme keuze bij woningen met natuurlijke ventilatie.
 • Balansventilatie met WTW-unit: een systeem dat lucht aanvoer en afvoert waarbij de warmte wordt behouden.
 • (Hybride) ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: gebruikt de warmte uit de ventilatielucht om je huis te verwarmen.

Alternatieven van de CV-ketel

Het verwarmen van de woning vraagt veel energie (en geld). De meeste woningen hebben nog een HR-ketel op gas. Je kunt kiezen voor een meer innovatieve verwarmingsbron waardoor je nauwelijks tot geen gas meer nodig hebt. In onderstaande lijst bieden we een aantal suggesties.

 • Nieuwe HR107 ketel: Zuinig maar ook stil, compact en veilig.
 • Een hybride warmtepomp: een warmtepompunit die ondersteunt wordt door de HR-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: een volwaardige vervanger van de CV-ketel.
 • Zonneboiler: maakt gebruik van zonne-energie voor het bereiden van warm water.
 • Infraroodpanelen: een comfortabele warmte zonder energieverlies.

Investeer in zonnepanelen

Als je de nodige isolatiewerkzaamheden hebt getroffen en een nieuwe ketel of warmtepomp hebt geplaatst weet je ongeveer hoeveel stroom je nodig hebt. Deze energie kan je helemaal zelf opwekken met zonnepanelen op het dak. Ze gaan met gemak 30 jaar of langer mee en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen daglicht op en zetten dat om in elektriciteit.
 • Een volledige set met 10 zonnepanelen is er al vanaf €5400 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 7 jaar.
 • De kWh stroom die je niet gebruikt lever je automatisch terug, dit heet ook wel salderen. Hierover krijg je dezelfde prijs als waarvoor jij het hebt ingekocht.

energielabel-leens-9965

Goedkoop energielabel voor een bedrijfspand aanvragen

Een geldig energielabel voor je bedrijf is nodig bij verhuur, verkoop en oplevering van zakelijke panden (mits groter dan 50m2). Deze regelgeving is van toepassing op alle utiliteitsgebouwen zoals kantoren, scholen, cafés, en publiek toegankelijke gebouwen zoals stations. Is het object meer dan 100m2 groot qua oppervlakte, en dient ten minste 50% als kantoorfunctie? Dan moet het pand per 2023 minimaal energielabel C hebben. Daarbij moeten organisaties (bijvoorbeeld ziekenhuizen of supermarkten) in publieke gebouwen vanaf 250 m2 het energielabel duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de toegangspoort. Bekijk ook informatie over Energielabel voor huizen.

 • Bij verkoop, verhuur of oplevering van een zakelijke ruimte ben je verplicht om een geldig energielabel te tonen.
 • Dit is noodzakelijk voor alle bedrijfspanden, overheidsgebouwen, winkels en horeca.
 • Voor schuren en garages is dit niet van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 vierkante meter aan oppervlakte (waar 50% of meer gebruikt wordt als kantoor) moeten wettelijk gezien vanaf 2023 ten minste milieulabel C hebben.
 • In grote publieke gebouwen van meer dan 250 m2 moet dit label duidelijk in het zicht worden opgehangen.

Meer informatie over het woninglabel in onze FAQ

Wat is een energielabel?
Het energielabels biedt inzicht in de energiezuinigheid van een woning. Hoe energiezuiniger, des te hoger het woninglabel. Deze energie-index begint bij energielabel A of B (zuinig) en gaat verder tot de slechtste label F/G (heel onzuinig).

Heeft elke woning een energielabel verplichting?
Ja, in de situatie waarin je het huis gaat verkopen of verhuren moet je inzicht bieden in wat de huidige energie staat van de woning is. Dit moet ook in de verkoopadvertentie staan. Doe je dit niet, dan riskeer je als verkoper/verhuurder een boete van €170.

Hoe kan ik het label aanvragen?
Voor een erkend label moet je een bevoegde energiedeskundige in Leens bij je thuis laten komen voor een inspectie. Middels de database van Qbis.nl zijn alle energiespecialisten te vergelijken. De expert moet fysiek bij je thuis komen en analyseert hoe de staat van het huis is. De adviseur rekent alles door, bepaalt het label en legt deze vast in de EP-online database. Je krijgt een email met alle documenten en daarnaast is het op te vragen via Mijn Overheid (gemeente Het Hogeland).

Op welke manier wordt het energielabel bepaald?
De vakman onderzoekt het bouwjaar, het soort huis, m2 woonruimte en andere eigenschappen als HR ++ glas en kozijnen, de isolatiewerkzaamheden, de manier waarop het huis verwarmd en geventileerd wordt en of er ook energie wordt gewonnen met een warmtepomp of zonnepanelen. Met deze complete analyse berekent hij of zij hoeveel gas en elektriciteit nodig is voor de centrale verwarming van jouw woning en wat het aandeel van duurzame energie is. Uiteindelijk krijg je van de expert de labelletter te horen.

Wat is de prijs van het energielabel?
De kosten van een energielabel variëren tussen de €120,00 en €390,00. De definitieve prijs wordt berekend a.d.h.v. type woning, hoeveel tijd de adviseur nodig denkt te hebben en de reeds aanwezige details van de woning (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Leens kan jij doorgaans het meest voordelig doen door meerdere energieadviseur onder elkaar te zetten die werken binnen de provincie Groningen.

Hoe werkt het opvragen van mijn huidige energielabel?
Om dit in te zien check je de overheidswebsite energielabel.nl. Selecteer of het een koop- of huurwoning is en vul jouw postcode (9965) plus het huisnummer in. Je ziet vervolgens direct welk label je hebt. Kijk uit: laat het systeem een voorlopig energielabel zien? Dit is slechts een inschatting en geen formeel document en is dus niet bruikbaar voor verkoop of verhuur. Je moet deze altijd omzetten naar een definitief milieulabel. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Leens opvragen.

Plaats een reactie