Energielabel Schouwerzijl

Direct energielabel aanvragen

Gemakkelijk en snel een energielabel aanvragen voor jouw woning in Schouwerzijl? Per 1 januari 2015 moet elke woning een energielabel hebben. Het keurmerk geeft aan hoe milieuvriendelijk een huis is en toont praktische verbeterpunten om het nog zuiniger te maken. Ben je van plan jouw woning te verkopen of verhuren? In dat geval is een definitief energielabel in Schouwerzijl verplicht. Op www.energielabelprijzen.nl bieden wij alle benodigde info over het checken en aanvragen van het keurmerk. Ook is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en bieden wij nuttige informatie hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken.

 • Het energielabel geeft aan of een woning veel of weinig energie verbruikt.
 • Je moet het kunnen overhandigen bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • We delen het op in 7 labels: Energielabel A & B (maximaal zuinig) t/m F & G (zeer hoog verbruik).
 • Tot voor kort was het mogelijk zelf een VEL (vereenvoudigd label) op te vragen. In 2021 zijn deze regels veranderd.
 • Je regelt dit tegenwoordig via een energieadviseur in Schouwerzijl die jouw huis helemaal doorneemt en op basis daarvan het label vaststelt.
 • Het informatielabel – inclusief suggesties om de woning te verduurzamen – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €135,00 en €405,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Schouwerzijl

Het energielabel geeft een indicatie van de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Alle woningeigenaar kregen van de overheid in 2015 een voorlopig energielabel. Op het moment dat je jouw huis wilt verhuren of verkopen, is een definitief energielabel noodzakelijk. Sedert 2021 hanteert de overheid een nieuwe werkwijze die we ook wel kennen als NTA8800. Je moet daarom een gecertificeerde energieadviseur thuis laten langskomen. Deze energie-adviseur zal thuis langskomen en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Het certificaat is nu wel een stuk duurder geworden. Hieronder lees je hoe je het voordelig energielabel in Schouwerzijl aanvraagt.

In 5 stappen een energielabel aanvragen voor je huis

 1. Zoek een energiedeskundige

  Op www.centraalregistertechniek.nl vergelijk je alle deskundige energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Het beste kun je een postcode gebruiken (9962) om een erkend deskundige in Schouwerzijl op te vragen.

 2. Voorbereiding

  Klik door naar een specialist en bel of mail voor een afspraak. Het is belangrijk dat je alle essentiële informatie van de woning paraat hebt. Denk aan bouwtekeningen en facturen van renovaties of eerdere EPC-berekeningen.

 3. Bezoek en berekening

  Een erkend energiedeskundige komt langs op het afgesproken moment en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. De duur van het bezoek is ongeveer 2 uur.

 4. Label registratie

  De EP-adviseur in Schouwerzijl berekent de energieprestaties en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database.

 5. Inzicht in jouw label

  Nadat de calculatie is afgerond krijg je een digitaal document (PDF) van het informatielabel met daarbij de specificaties en concrete verbeterpunten. Het label is 10 jaar geldig en dien je te overhandigen aan een geïnteresseerde koper. Het document wordt ook opgeslagen in je Mijn Overheid omgeving.

Heb jij een particulier energielabel nodig?

Vergelijk energieadviseurs en profiteer van aantrekkelijke tarieven

Kosten van een energielabel

De doorsnee tarieven voor een definitief energielabel schommelen tussen de €200,00 en €370,00. In de tabel die je hieronder ziet vind je de huidige kosten van een energielabel deskundige Schouwerzijl. Wil je een concrete prijs? Klik hier om de dienstverleners (in de regio) te vergelijken. Check ook adviseurs in Mensingeweer, Onderdendam, Saaxumhuizen, Den Andel en Rasquert. De totale tarieven hangen af van verschillende zaken.

 1. Type en leeftijd woning (villa, vrijstaand, appartement, hoekwoning, tussenwoning).
 2. Hoeveel tijd de bouwinspecteur nodig denkt te hebben.
 3. De beschikbare documentatie (tekeningen of het bestek).
 4. De gekozen energiecoach en het bijbehorende tarief.
Type woningWoonoppervlaktePrijzen
Appartement60 m2€ 178,00
Rijtjeshuis115 m2€ 204,00
Geschakeld huis145 m2€ 285,00
Villa175 m2€ 368,00
Gemiddelde kosten woninglabel Schouwerzijl.

Gecertificeerde energieadviseurs in Schouwerzijl vergelijken

Makkelijk en voordelig het definitieve energielabel aanvragen? Om dit te realiseren moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Schouwerzijl. De juiste plek om deze vakmannen te treffen is centraalregisterTechniek.nl. Hier vind je in een link naar het QBISnl register. In deze database vind je deskundige vakmannen (BRL9500). Om de eerste stap te zetten bekijk je in de lijst hieronder meerdere erkende bureaus waar je zonder gedoe een certificaat kunt regelen voor een aantrekkelijk tarieven.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzaam wonen in 4 heldere stappen

Gebruikt jouw woning veel gas en stroom, en wil jij graag lagere energielasten en de energieprestatie verbeteren? Met de juiste energiebesparende maatregelen kan je feitelijk iedere woning omtoveren naareen woning met label B. De basis is altijd een goede isolatie. Zodoende geef je jouw woning een warme jas en zorg je dat er geen warme (of koude) lucht kan ontsnappen. In het vervolgtraject kijk je pas naar het opwekken van eigen energie. Lees hier ook meer informatie over Online energielabel aanvragen.

Adviezen: Via de website van de overheid www.verbeteruwhuis.nl check je – na het beantwoorden van wat vragen – gerichte verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Voer de check uit.

Het gemak van een zuinig energielabel woning Schouwerzijl

 • Een zuinig huis en flink besparen op de energiekosten.
 • Een gezond klimaat in huis: het hele jaar door een aangename temperatuur in huis.
 • Een energielabel A of B woning stoot minder CO-2 uit.
 • De waarde van jouw woning neemt toe.
 • In sommige gevallen biedt de bank een rentekorting.
 • Je kunt profiteren van diverse subsidies om een huis te verduurzamen.
 • De energiecoach in Schouwerzijl kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarOptimalisaties
Label A2010 – 2022Volledig elektrische warmtepomp + zonnepanelen plaatsen.
Label B1998 – 2004Investeren in een all-electric of hybride warmtepomp of zonnepanelen.
Label C1986 – 2001Leg de nadruk op muurisolatie en laat zonnepanelen leggen.
Label D1972 – 1985Enkelglas vervangen voor dubbelglas of HR+ glas.
Label E1966 – 1974Vooral dubbelglas, isolatie en zonnepanelen.
Label F1946 – 1969Dak-, gevel-, en vloerisolatie.
Label Gt/m 1927Nieuwe ketel en isoleren.

Eenvoudig het goedkoopste energielabel regelen?

Vind de goedkoopste aanbieder en regel het binnen 1 week

Isoleren

Isolatie is met afstand de belangrijkste factor voor een label A of B woning. Met grondige isolatie voorkom je dat warme lucht je huis weer verlaat. Daardoor dalen de stookkosten in de winter en heb je ook een optimaal wooncomfort. Waar je als eerste moet beginnen is vooral afhankelijk van hoe en waar de woning op dit moment geïsoleerd is. Het bouwjaar van het huis vertelt al veel over de isolatiewaardes. Je kunt ook informeren bij andere woningen in de buurt. Een bouwtechnische keuring of het maken van warmtebeelden kan de probleempunten goed blootleggen. In de lijst hieronder zoek je eenvoudig naar de besparingen die mogelijk gerealiseerd kan worden bij een normale eengezinswoning met een hr ketel.

Type isolatiePrijsGasbesparing p/jaarBesparing
Dakisolatie€3500 – €58001050 m3€672
Vloerisolatie€1900 – €3100420 m3€269
Spouwmuurisolatie€1450 – €2450935 m3€598
HR++ glas€1800 – €2600355 m3€227,2
Kosten en opbrengsten bij isolatie van kleine woning (60 m2 vloeroppervlakte).

Ventileren

In de situatie waarbij een gebouw al volledig is geïsoleerd, moet je zorgen dat de luchtstromen in het pand worden verbeterd. Ventilatie is bepalend voor een comfortabel klimaat in huis. Zuinig en slim ventileren wil zeggen een gezond leefklimaat waarbij er warmte uit de vervuilde lucht wordt teruggewonnen.

 • Winddrukgeregelde roosters: gemakkelijk in elke kamer frisse lucht.
 • Lokale ventilatie-unit: regelt de ventilatie in één ruimte.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: geen last meer van koude luchtstromen door de WTW unit.
 • Ventilatiewarmtepomp i.c.m. CV/HR ketel: is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken en gebruikt de warmte eigenlijk opnieuw.

CV-ketel zonder gas?

De verwarming in een huis is een kostbare aangelegenheid. In de praktijk gaat dit vaak nog met gasgestookte HR-ketels. Je kunt kiezen voor een schoner alternatief die nauwelijks of helemaal geen gas gebruikt. Onderstaand vind je de belangrijkste voorbeelden.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Stil, compact, veilig en werkt erg efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: een warmtepompunit die ondersteunt wordt door de HR-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: een woning verwarmen met energie uit lucht, bodem of grondwater.
 • Zonneboiler: gesloten systeem waarbij zonnecollectoren het water verwarmen.
 • Infraroodpanelen: aangename warmte, beperkt luchtcirculatie.

Zonnepanelen installeren

Zodra je jouw woning hebt geoptimaliseerd weet je ongeveer hoeveel stroom je nodig hebt. Deze energie kan je helemaal zelf opwekken door te investeren in zonnepanelen. De nieuwste panelen kunnen wel 40 jaar mee en ze verdienen zich razendsnel terug, vaak al binnen 7 jaar.

 • Zonnepanelen vangen het licht op en zetten dit om in elektrische energie.
 • Een volledige set met 10 zonnepanelen is er al vanaf €4200 en heeft een terugverdientijd van ongeveer 8 jaar.
 • De kWh stroom die je niet gebruikt lever je automatisch terug, dit heet ook wel salderen. Hiervoor krijg je dezelfde prijs als waarvoor je kWh inkoopt.

energielabel-schouwerzijl-9962

Alles wat je moet weten over een zakelijk energielabel

Elk kantoor heeft een energielabel nodig bij verhuur, verkoop en oplevering van een bedrijfspand vanaf 50m2. Deze regel is in het leven geroepen voor utiliteitsgebouwen als een kantoorgebouw, sportgebouwen, horeca, en publiek toegankelijke gebouwen zoals verpleeghuizen. Heeft het pand meer dan 100 m2 gebruiksoppervlakte, en is daarvan meer dan 50% toegeschreven als kantoorgebouw? In dat geval moeten deze panden per 2023 de beschikking hebben over energielabel C of hoger. Bovendien moeten (overheids)organisaties die werkzaam zijn in publieke ruimtes met een ruimte van minimaal 250 m2 dat energielabel in het zicht ophangen, zoals in de wachtruimtes / ingang. Je kunt hier ook meer lezen over Energielabel aanpassen.

 • Bij oplevering of verhuur/verkoop van zakelijke gebouwen moet je een officieel energielabel overleggen.
 • Deze regels worden toegepast bij bedrijfspanden, overheidsgebouwen, winkels en horeca.
 • Voor industriële bedrijfspanden geldt er een ontheffing.
 • Bedrijfsgebouwen die groter zijn dan 100 m2 (en waar minimaal 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten vanaf 2023 ten minste milieulabel C hebben.
 • In openbare panden van 250m2 of groter moet elke passant dit label kunnen bekijken bij de entree.

Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat houdt het energielabel in?
Een energielabel biedt duidelijkheid over de energiezuinigheid van een woning. Hoe minder energie er nodig is voor het verwarmen van de woning, hoe hoger de score op het woninglabel. De energie-index start bij energielabel A/B (zeer milieuvriendelijk) en loopt op tot G (slecht voor het milieu).

Is voor iedereen een energielabel verplicht?
Ja, wanneer jij het huis wilt verkopen of verhuren moet jij duidelijk kunnen maken wat de erkende deskundige van de woning vond. Dit dient ook te worden meegenomen in de advertenties (makelaar). Ontbreekt het label, dan zijn boetes van €170 op te leggen door de autoriteit.

Hoe kan ik zelf een label aanvragen?
Voor een definitief label moet je een officiële energiedeskundige in Schouwerzijl langs laten komen. Door middel van QBIS.nl doorzoek je alle energiespecialisten. De vakman bezoekt jou op locatie en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Deze persoon maakt de berekening, bepaalt het label en voert de registratie door in de het EP-Online systeem. Je ontvangt het document als PDF en via Mijn Overheid kan jij het later ook weer opvragen (gemeente Het Hogeland).

Op welke manier wordt het energielabel bepaald?
Een deskundige onderzoekt het jaar waarin het huis is gebouwd, het soort gebouw, m2 woonruimte en belangrijke aspecten zoals ramen en kozijnen, hoe de woning geïsoleerd is, de centrale verwarming en ventilatie voorzieningen en of er energie-efficiënte warmtebronnen aanwezig zijn zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Met deze details wordt gecalculeerd wat de totale energiebehoefte is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van jouw woning en hoeveel van deze energie uit hernieuwbare bronnen komt. Vervolgens zal de benodigde labelletter met je gedeeld worden.

Wat is de prijs van het energielabel?
De onkosten van een energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €100,00 en €350,00. De uiteindelijke prijs ligt aan type woning, hoeveel tijd de adviseur nodig denkt te hebben en de documentatie die je paraat hebt (tekeningen of het bestek). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Schouwerzijl kan je doen door verscheidene adviseurs te gaan vergelijken die hun dienst aanbieden in de provincie Groningen.

Via welke website kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Hiervoor kan je een kijkje nemen op het platform energielabel.nl. Geef aan om wat voor type woning het gaat en voer jouw postcode (9962) en het huisnummer in de zoekbalk in. Je krijgt nu het label van jouw woning te zien. Opmerking: krijg je een voorlopig energielabel te zien? Dit is geen officiële status en wordt dus ook niet geaccepteerd bij een verkoop of verhuur. Je moet het dus eerst laten omvormen naar een definitieve status. Ga direct aan de slag: energielabel huis Schouwerzijl opvragen.

Plaats een reactie