Energielabel Heusden

Direct energielabel aanvragen

Snel en voordelig een energielabel aanvragen voor jouw woning in Heusden? Vanaf 1 januari 2015 heeft iedere woning een energielabel toegewezen gekregen. Het document geeft een indicatie van hoe milieuvriendelijk een huis is en biedt handige mogelijkheden om het energieverbruik te verlagen. Ga je jouw woning verkopen of verhuren? In dat geval is een definitief energielabel in Heusden verplicht. Op dit informatieplatform vind je nuttige info over het opvragen, aanvragen of aanpassen van jouw label. Daarnaast is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en vind je tips om jouw woning te verduurzamen.

 • Met een energielabel wordt het duidelijk hoe energiezuinig een huis is.
 • Het is een vereiste bij het verhuren of verkopen van jouw huis.
 • Er zijn 7 niveau’s: Energielabel A/B (groen label) t/m F en G (hoog verbruik).
 • Tot 2020 regelde je een VEL (vereenvoudigd label) zelf via internet. De overheid heeft dit in 2021 geactualiseerd.
 • Je dient nu eerst een afspraak te maken met een energieadviseur in Heusden die jouw hele huis bekijkt en het label vaststelt.
 • Het keurmerk – inclusief suggesties om de woning te verduurzamen – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €100,00 – €385,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Heusden

Een energielabel biedt duidelijkheid over de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Alle Nederlanders met een huis hebben in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid ontvangen. Als jij de woning gaat verhuren over verkopen, dan moet je een definitief energielabel hebben. Sinds 2021 is er een nieuwe richtlijn die we ook wel kennen als NTA8800. Je moet nu een deskundige energieadviseur thuis laten komen. Deze energie-vakman moet fysiek bij je thuis komen en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Voor jou als woningbezitter betekent dit wel dat je meer moet betalen. In onderstaand gedeelte bekijk je hoe je het voordelig energielabel in Heusden kunt aanvragen.

In 5 stappen een energielabel aanvragen voor je huis

 1. Bekijk alle energiedeskundigen

  Op www.centraalregistertechniek.nl vind je alle gecertificeerde energieadviseurs die het energielabel mogen bepalen. Het beste kun je een postcode gebruiken (5251) om een erkend deskundige in Heusden op te sporen.

 2. Afspraak en voorbereiding

  Informeer bij een energie-specialist en bel of mail voor een afspraak. Het is belangrijk dat je alle benodigde informatie van de woning hebt. Zoals bouwtekeningen en facturen van renovaties of eerdere EPC-berekeningen.

 3. Het onderzoek

  De erkend energiedeskundige komt fysiek bij je thuis en berekent de energieprestatie van de woning. Het bezoek duurt ongeveer 2 uur.

 4. Inschrijven van het label

  De EP-adviseur in Heusden komt met een eindoordeel en voert deze ook in de database EP-online in.

 5. Database met labels bekijken

  Wanneer alles achter de rug is krijg je een digitaal document (PDF) van het label met een uitgebreide samenvatting en concrete energiebesparende maatregelen. Het certificaat is maximaal 10 jaar geldig en dien je te overhandigen bij het opstellen van een verkoop- of huurcontract. Het is ook digitaal in te zien via de berichtenbox van de overheid.

Wil jij een particulier energielabel aanvragen?

Doorzoek de energieadviseurs en maak gebruik van de aanbieding!

Prijzen van een definitief energielabel

De doorsnee tarieven voor een definitief energielabel liggen tussen de €155,00 en €400,00. In de vergelijker hieronder bieden we de gemiddelde kosten van een energielabel deskundige Heusden. Wil je dit direct regelen? Klik hier om de adviseurs met elkaar te vergelijken. Zoek ook adviseurs in s-Hertogenbosch, Loon op Zand, Waalwijk, Gilze en Rijen en Baarle-Nassau. De geschatte tarieven hangen af van velerlei factoren.

 1. Categorie huis (tussenwoning, appartement, hoekwoning, twee-onder-een kap, villa).
 2. De hoeveelheid arbeid (in uren) die de bouwinspecteur denkt nodig te hebben.
 3. Vooraf verkregen inzicht in het huis (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie).
 4. De gekozen energiecoach en het bijbehorende tarief.
Categorie huisAantal m2Prijzen
Studio/Appartement55 m2€ 170,00
Rijtjeshuis120 m2€ 200,00
2-onder-1-kap165 m2€ 289,00
Villa200 m2€ 367,00
Geschatte kosten woninglabel Heusden.

Erkend deskundige in Heusden vergelijken

Snel en simpel dit definitief energielabel aanvragen? Dan ga jij snel op zoek naar een erkend deskundige energielabel Heusden. De juiste plek om deze inspecteur op te zoeken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Daar open je het QBISnl register. Hierin staan alle namen en gegevens van bevoegde deskundigen (BRL9500). Om het proces in gang te zetten tref je in de tabel hieronder verschillende (lokale) adviseurs waar je zonder gedoe een afspraak kunt maken voor een aantrekkelijk tarieven.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Je huis duurzamer maken in 4 stappen

Heeft je woning een slecht label, en wil jij besparen op de energiekosten door een betere energieprestatie? Door middel van energiebesparende maatregelen kan je ook jouw woning verduurzamen tot een “groen” label (A, B of C). Aan de basis staat altijd isoleren. Zodoende zorg je ervoor dat zo min mogelijk warmte verloren gaat. Pas daarna ga je aan de slag met de opties voor energie opwekken. Je kunt hier ook meer vinden over Energielabel voor woningen.

Belangrijk: Via de website van de overheid Verbeteruwhuis.nl bekijk je – nadat je wat vragen hebt beantwoord – praktische verbeteropties voor een groen energielabel. Doe hier de check.

Bekijk de voordelen van een zuinig energielabel woning Heusden

 • Een energiezuinig huis en besparen op de energierekening.
 • Een prettig binnenklimaat: geen last van koudeval en/of tocht.
 • Een B- of A woning hoeft minder te stoken en stoot dus minder uit.
 • Waarde van de woning stijgt.
 • Sommige hypotheekverstrekkers bieden een duurzaamheidskorting.
 • Je kunt profiteren van diverse subsidies voor het verbouwen van een huis.
 • De energiecoach in Heusden kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarAanpassingen
Label A2010 – 2024Warmtepomp om helemaal van het gas af te gaan.
Label B1997 – 2006Een warmtepomp en/of zonnepanelen.
Label C1988 – 2004Spouwmuur isoleren en vloer- en dakisolatie verbeteren.
Label D1973 – 1981Probeer te beginnen met een goede vloerisolatie.
Label E1968 – 1979Enkel glas vervangen + isoleren en zonnepanelen.
Label F1950 – 1969Dak-, gevel-, en vloerisolatie.
Label Gt/m 1942Vloer- en spouwmuurisolatie en dubbelglas.

Het goedkoopste energielabel aanvragen?

Bekijk alle aanbieders en regel direct de aanvraag van jouw woninglabel

Woningisolatie

Isolatie is van onschatbare waarde voor een duurzame woning. Door goede woningisolatie toe te passen vermijd je dat de gerealiseerde warmte je huis weer verlaat. Daardoor zullen de stookkosten verminderen en heb je een prettiger leefklimaat. Waar je moet starten met isoleren ligt aan de huidige staat van de woning. Het bouwjaar van het huis vertelt al veel over de isolatiewaardes. Informeer ook altijd bij de vorige bewoners hierover. Een bouwtechnische keuring of het maken van warmtebeelden laat zien of en waar een woning warmte verliest. In de lijst hieronder vind je de gemiddelde besparingen voor een gemiddelde eengezinswoning met een normale hr combiketel.

Soort isolatiePrijsBesparing GasBesparing in €
Dakisolatie€3500 – €5500935 m3€598
Vloerisolatie€1800 – €3900345 m3€221
Spouwmuurisolatie€1300 – €2150825 m3€528
HR++ glas€1800 – €2800515 m3€330
Kosten en opbrengsten bij isolatie eengezinswoning (60 m2).

Ventileren

Op het moment dat de isolatie in huis voldoende is, moet je zeker stellen dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is belangrijk voor een aangenaam leefklimaat. Zuinig en slim ventileren houdt in een optimaal binnenklimaat waarbij er constant frisse lucht wordt aangevoerd en er energie uit de vervuilde lucht wordt gehaald.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: wordt door winddruk nauwer of zelfs helemaal gesloten.
 • Lokale ventilatie-unit: goedkope oplossing om 1 ruimte te ventileren.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: een gesloten ventilatiesysteem dat bestaat uit een ventilator en een warmte terugwin unit (WTW).
 • (Hybride) ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: benut slim de warmte uit de ventilatielucht en verwarmt de CV-ketel voor.

Woning gasloos verwarmen

Het aansturen van de radiatoren en/of vloerverwarming vergt veel energie, met name gas. Veel woning beschikken nog over een gasketel. Je kunt kiezen voor een duurzame oplossing waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. In onderstaande lijst vind je een aantal systemen.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: Efficiënter en sneller je huis verwarmen.
 • Een hybride warmtepomp: een duurzame lucht-warmtepomp met CV-ketel ondersteuning.
 • Een all-electric warmtepomp: het hele huis verwarmen met stroom (stand-alone warmtepomp).
 • Zonneboiler: maakt gebruik van zonne-energie voor het bereiden van warm water.
 • Infraroodpanelen: lokaal verwarmen met een gunstig energieverbruik.

Zonnepanelen aanschaffen

Wanneer je de verbeteropties voor jouw woning hebt geïmplementeerd kan je de totale stroombehoefte berekenen. De benodigde energie kan je schoon en duurzaam opwekken door te investeren in zonnepanelen. De nieuwste panelen kunnen wel 40 jaar mee en je verdient ze al binnen 6 – 8 jaar helemaal terug.

 • Zonnepanelen wekken op basis van zonlicht elektriciteit op.
 • Een pv-systeem van 10 zonnepanelen koop je vanaf €4700 en heb je terugverdiend binnen 6,5 jaar.
 • De elektriciteit die je niet gebruikt gaat naar het net (salderen). Daarvoor ontvang je dezelfde prijs als waartegen je de energie afneemt.

energielabel-heusden-5251

Energielabel voor bedrijven

Een actueel en definitief energielabel voor het kantoor is noodzakelijk in situaties van verkoop en verhuur van een bedrijfspand vanaf 50m2. Deze noodzaak richt zich op alle soorten utiliteitsgebouwen zoals kantoorruimtes, sportfaciliteiten, winkelcentra, en openbare gebouwen zoals een ziekenhuis. Is het gebouw groter dan 100m2, en wordt minimaal 50% daarvan gebruikt als kantoorfunctie? In die situaties is het plicht dat deze gebouwen in 2023 de beschikking hebben over energielabel C of hoger. Tevens moeten (overheids)organisaties die gevestigd zijn in publieke gebouwen vanaf 250 m2 dat energielabel in het zicht ophangen, bijvoorbeeld bij de ingang. Lees ook meer over Energie-Index (Ei).

 • Bij verkoop, verhuur of oplevering van zakelijke panden is dit energielabel een dossierstuk.
 • Op dit moment geldt deze verplichting voor bedrijfspanden en publiek toegankelijke ruimtes van 50 m2 en groter.
 • Voor productiehallen en loodsen is hierop een uitzondering van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 m2 aan functionele ruimte (en waar minimaal 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten met ingang van 2023 beschikken over een milieulabel C of hoger.
 • In publieke (bedrijfs)ruimtes van meer dan 250 m2 hoort het label zichtbaar te zijn voor bezoekers.

Meer informatie over het woninglabel in onze FAQ

Wat betekent een energielabel?
Het energielabel vertelt iets over de actuele staat en de energieprestatie van een object. Hoe minder je hoeft te stoken, hoe beter het woninglabel van je huis is. De energie-index kent 7 stappen: van energielabel A/B (heel zuinig) en loopt op tot de rode labels F en G (minder energiezuinig).

Is het aanvragen van een energielabel verplicht?
Ja, als je jouw huis wilt verkopen of verhuren dan moet je aantonen wat het definitieve energielabel is. De verkoop/verhuur advertenties (makelaar) moeten dit ook bevatten. Doe je dit niet, dan zijn boetes van €170 op te leggen door de autoriteit.

Hoe kan ik een label voor mijn woning aanvragen?
Voor een officieel label moet je een gecertificeerde energiedeskundige in Heusden bij je thuis laten komen. Via het platform QBIS.nl zijn deze energiespecialisten te bekijken. Een specialist komt langs en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Deze specialist berekent het label en registreert deze in de database EP-Online. De definitieve berekeningen ontvang je per mail en daarnaast is het op te vragen via Mijn Overheid (gemeente Heusden).

Op welke manier wordt het energielabel bepaald?
Een expert houdt rekening met het jaar waarin het gebouw is neergezet, het type huis, oppervlakte en overige onderdelen als kozijnen (hout/kunststof) + ramen, de toegepaste isolatie, de ventilatie en verwarming oplossingen in het gebouw en of er ook energie wordt gewonnen met een warmtepomp of zonnepanelen. Aan de hand van deze inspectie kan worden berekend hoeveel energie nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van het object en hoeveel stroom er zelf wordt opgewekt uit duurzame bronnen. Vervolgens wordt het vastgestelde labelletter in de database ingeschreven.

Wat is het tarief van een energielabel?
De kosten van het energielabel liggen vaak tussen de €110,00 en €440,00. De definitieve prijs ligt aan het type woning, hoeveel uur de expert er mee bezig is en de beschikbare documentatie (tekeningen en EPC-berekeningen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Heusden is over het algemeen gunstiger door verschillende energiedeskundigen te vergelijken die diensten leveren binnen de provincie Noord-Brabant.

Hoe kan ik snel mijn huidige energielabel opvragen?
Om jouw huidige label in te zien check je de website www.energielabel.nl. Kies het type woning en vul de postcode (5251) en het huisnummer in de zoekbalk in. Het huidige label wordt nu meteen weergegeven. Opmerking: laat het systeem een voorlopig energielabel zien? Dit is geen officieel document en kan je dus niet gebruiken. Je zult het dus eerst moeten omzetten naar een definitief milieulabel. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Heusden opvragen.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie