Energielabel Ravenswoud

Direct energielabel aanvragen

Eenvoudig en betaalbaar een energielabel aanvragen voor jouw woning in Ravenswoud? Vanaf 1 januari 2015 moet elke woning een energielabel hebben. Dit keurmerk toont hoe energiezuinig jouw huis is en biedt praktische verbetermogelijkheden om de energierekening verder terug te dringen. Gaat jouw woning in de verkoop? In dat geval is een definitief energielabel in Ravenswoud verplicht. Op Energielabelprijzen.nl vind je aanvullende informatie over het berekenen, opvragen en aanvragen van het certificaat. Ook is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en bieden wij concrete tips hoe jij jouw woning groener kunt maken.

 • Het energielabel laat zien hoe zuinig jouw woning is, en hoe je dit kunt verbeteren.
 • Je moet het kunnen overhandigen bij een woningverkoop, verhuurcontract of een nieuwbouwproject.
 • Er zijn 7 categorieën: Energielabel A/B (heel milieuvriendelijk) t/m F en G (heel onzuinig).
 • Tot voor kort kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Dit beleid is in 2021 gewijzigd.
 • De woningeigenaar maakt een afspraak met de energieadviseur in Ravenswoud die jouw woning helemaal doorneemt en het label vaststelt.
 • Het certificaat – inclusief concrete verbeterpunten – kost tussen de €150,00 en €375,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Ravenswoud

Zo’n energielabel laat zien hoe het gesteld is met de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Alle mensen met een woning kregen van de overheid in 2015 een voorlopig energielabel. In de situatie waarbij het huis opnieuw wordt verkocht of verhuurt, moet je het definitieve energielabel regelen. In 2021 is er een nieuw systeem waarmee wordt gewerkt (NTA8800). Je moet verplicht een officiële energieadviseur langs laten komen. Deze specialist komt langs en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Het nadeel voor de consument is dat het veel duurder is. Onderstaand lees je hoe jij zo’n voordelig energielabel in Ravenswoud aanvraagt.

5-stappenplan energielabel aanvragen

 1. Zoek een energiedeskundige

  Via het platform centraalregistertechniek.nl vind je verschillende gecertificeerde energieadviseurs die het energielabel mogen opmaken. Neem als basis je postcode (8427) om een erkend deskundige in Ravenswoud op te vragen.

 2. Voorbereiding op afspraak

  Ga vervolgens verder naar een energiedeskundige en bel of mail voor een afspraak. De afspraak zal een stuk vloeiender verlopen wanneer je zoveel mogelijk informatie van het huis kunt laten zien. Voorbeelden zijn bouwtekeningen, EPC-berekeningen en bestekken.

 3. Bezoek van de deskundige

  Deze erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Het bezoek duurt ongeveer 2 uur.

 4. Vastleggen van het label

  De EP-adviseur in Ravenswoud komt met een eindoordeel en voert deze ook in de database EP-online in.

 5. Online label inzien

  Na registratie krijg je een digitaal document (PDF) van de energie index met een toelichting en suggesties om de woning te verduurzamen. Het document heeft een geldigheidsduur van 10 jaar en moet jij kunnen tonen in de situaties waarbij je gaat verhuren of verkopen. Door middel van Mijn Overheid kun je de documentatie ook downloaden.

Een aanvraag indienen voor een particulier energielabel?

Zoek naar energieadviseurs en vind de voordeligste aanbieder

Gemiddelde kosten energielabel

De prijzen van een definitief energielabel liggen tussen de €180,00 – €425,00. In het schema hieronder tref je de huidige kosten van een energielabel deskundige Ravenswoud. Wil je een concrete prijs? Klik hier om de beschikbare (regionale) experts te vergelijken. Bekijk ook adviseurs in Langedijke, Elsloo, Makkinga, Nijeberkoop en Oldeberkoop. De offerte prijzen worden gecalculeerd a.d.h.v. meerdere variabelen.

 1. Soort woning (hoekwoning, villa, vrijstaand, appartement, twee-onder-een kap).
 2. De tijd (in uren) die de bouwinspecteur bezig is.
 3. De hoeveelheid informatie die er is (tekeningen en facturen van renovaties).
 4. De vestigingslocatie van de energiecoach.
Categorie huisAantal m2Onkosten
Appartementje55 m2€ 185,00
Tussenwoning105 m2€ 210,00
Hoekwoning140 m2€ 280,00
Losse woning190 m2€ 363,00
Actuele kosten woninglabel Ravenswoud.

Alle energieadviseurs in Ravenswoud vergelijken

Eenvoudig en snel het definitieve energielabel aanvragen? Om dit te realiseren moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Ravenswoud. Het portaal om deze vakmannen te treffen is centraalregisterTechniek.nl. Hier vind je in een link naar het QBISnl register. Op deze plek kom je in contact met erkend deskundige adviseurs (BRL9500). Om snel iets af te spreken doorzoek je hieronder meerdere erkende bureaus waar je direct een certificaat kunt regelen voor gunstige prijzen.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzaam wonen in 4 heldere stappen

Heb jij een woning met een rood of oranje label, en wil jij besparen op de energiekosten door een betere energieprestatie? Met het doorvoeren van slimme energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning verbeteren tot een label A/B/C woning. Aan de basis staat altijd isoleren. Daardoor weet je zeker dat de woning niet onnodig warmte laat ontsnappen. Pas als het huis goed geïsoleerd is ga je juist verder in op het opwekken van eigen energie. Lees hier ook meer informatie over Boete zonder energielabel.

Adviezen: Op de onafhankelijke website Verbeteruwhuis.nl bekijk je – nadat je wat vragen hebt beantwoord – concrete verbeteropties voor een groen energielabel. Achterhaal de mogelijke besparingen.

Bekijk de voordelen van een zuinig energielabel woning Ravenswoud

 • Een zuinige woning en flink besparen op de energiekosten.
 • Een optimaal leefklimaat: geen tocht meer bij de ramen.
 • Een B- of A woning draagt bij aan een beter milieu.
 • Tot wel 20% hogere woningwaarde.
 • Sommige banken verstrekken een rentekorting.
 • De regering biedt gunstige subsidies om een gebouw duurzaam te maken.
 • De energiecoach in Ravenswoud is de juiste persoon om je hier bij te helpen.
EnergielabelBouwjaarOptimalisaties
Label A2014 – 2024Laat een 100% elektrische warmtepomp installeren (van gas los).
Label B2002 – 2006Met zonnepanelen en warmtepomp naar label A.
Label C1988 – 1999driedubbel of HR+++ glas met zonnepanelen.
Label D1971 – 1985Naïsoleren van vloer, gevel en dak.
Label E1970 – 1979Dubbelglas, zonnepanelen en isoleren.
Label F1949 – 1970Grondige isolatie, dubbel glas + HR-ketel.
Label Gt/m 1944Dubbel glas plaatsen en isoleren van de woning.

Eenvoudig het goedkoopste energielabel regelen?

Bekijk alle aanbieders en ontvang nog deze week jouw label

Isoleer je woning

Isolatie vormt het belangrijkste onderdeel van een woning met een laag verbruik. Door goede woningisolatie toe te passen verhinder je dat de warmte in de woning weer kan ontsnappen. Dankzij isolatie bespaar je op de maandelijkse stookkosten en geniet je van een comfortabel leefklimaat. Waar je moet starten met isoleren hangt af van de manier waarop je huis nu is geïsoleerd. Het bouwjaar zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Vraag ook wat de vorige eigenaar heeft gedaan. Een bouwtechnische keuring of het maken van warmtebeelden laat zien waar het aan isolatie ontbreekt. Hieronder vind je de mogelijke besparing voor een doorsnee woning met een standaard hr combiketel.

Manier van isolerenKostenGasbesparingEnergiebesparing
Dakisolatie€3900 – €50001050 m3€683
Vloerisolatie€1700 – €3000380 m3€247
Spouwmuurisolatie€1250 – €2200830 m3€540
HR++ glas€1700 – €2650340 m3€221
Kosten en opbrengsten bij isolatie van gemiddelde eengezinswoning (60m2).

Ventileren

Als jouw woning goed geïsoleerd is, moet je zorgen dat er gekeken wordt naar de opties voor frisse lucht. Ventilatie is noodzakelijk voor een aangenaam klimaat in huis. Zuinig en slim ventileren houdt in een gezonde leefomgeving, waarbij er slechts weinig warmteverlies plaatsvindt.

 • Zelfregelende roosters: wordt door winddruk nauwer of zelfs helemaal gesloten.
 • Lokale ventilatie-unit: regelt de ventilatie in één ruimte.
 • Balansventilatie met WTW: een systeem van mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid aangevoerde verse lucht volledig in balans is.
 • (Hybride) ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: maakt gebruik van de warme ventilatielucht voor de verwarming en warm water.

CV-ketel vervangen

Het aansturen van de radiatoren en/of vloerverwarming kost in de meeste huizen veel gas. In de praktijk gaat dit vaak nog met gasgestookte HR-ketels. Je kunt kijken naar een zuinig systeem die bijna geen of zelfs helemaal geen gas nodig heeft. In de lijst hieronder staan enkele van deze producten.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Compact, stil, veilig en zuinig.
 • Een hybride warmtepomp: combinatie van een cv-ketel met een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: met dit systeem heb je helemaal geen gas meer nodig.
 • Zonneboiler: zorgt op een duurzame manier voor warm tapwater.
 • Infraroodpanelen: een sfeervol paneel dat werkt d.m.v. stralingswarmte.

Voordelen zonnepanelen

Zodra je de optimalisatiepunten voor jouw woning hebt aangepakt weet je ongeveer hoeveel stroom je nodig hebt. De benodigde energie kan je helemaal zelf opwekken door zonnepanelen te laten leggen. Zonnepanelen gaan met gemak 25 jaar mee en na gemiddeld 7 jaar zijn ze terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten het om in stroom.
 • Een compleet pakket met 10 zonnepanelen kost gemiddeld €5200 en heb je terugverdiend binnen 7,5 jaar.
 • Stroom die je niet verbruikt gaat terug naar het net (salderen). Daarvoor krijg je hetzelfde tarief als jij betaalt aan de leverancier, je streept het dus tegen elkaar weg.

energielabel-ravenswoud-8427

Snel een energielabel voor bedrijfspand aanvragen

Een geldig energielabel voor kantoren is verplicht bij verkoop, verhuur en oplevering van zakelijke panden (mits groter dan 50m2). Deze noodzaak is relevant voor alle utiliteitsgebouwen zoals een kantoorgebouw, universiteiten, horeca, en publiek toegankelijke panden zoals ziekenhuizen. Is het object meer dan 100m2 groot qua oppervlakte, en dient ten minste 50% als kantoor? In dat geval moet het pand per 2023 beschikken over een energielabel C. Ook moeten bedrijven en organisaties die actief zijn in openbare gebouwen van 250m2 of groter het energielabel actief en transparant delen, zoals in de wachtruimtes / ingang. Op deze website vind je ook alles over Goedkoopste energielabel.

 • Bij overdracht of oplevering van een zakelijke ruimte ben je verplicht om een geldig energielabel te tonen.
 • Op dit moment geldt deze verplichting voor bedrijfspanden met een gebruiksoppervlakte van 50 m2.
 • Voor panden met een industriefunctie is dit niet van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 m2 aan functionele ruimte (waarbij meer dan 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten vanaf 2023 ingeschreven staan met een milieulabel C.
 • In publieke panden met een oppervlakte van meer dan 250 m² moet het energielabel duidelijk zichtbaar voor het publiek worden opgehangen.

Vaak gestelde vragen (FAQ) over woninglabels

Wat betekent een energielabel?
Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.hoe energiezuinig een huis is. Hoe minder je hoeft te stoken, des te groener je woninglabel. De energie-index loopt van energielabel A/B (zeer zuinig) en gaat door tot de rode labels F en G (erg onzuinig).

Is voor iedereen een energielabel verplicht?
Ja, als je een gebouw wilt verkopen of verhuren dan moet je kunnen aantonen wat het label is van jouw huis is. Dit dient ook te worden meegenomen in de advertenties (makelaar). Is het definitieve label niet aantoonbaar, dan zijn boetes van €170 op te leggen door de autoriteit.

Hoe vraag ik voor mijn huis een label aan?
Daarvoor moet je een vakbekwame energiedeskundige in Ravenswoud bij je thuis laten komen. Via het platform Qbis.nl kan je een energiespecialist zoeken. De expert komt bij je thuis en zal het huis volledig inspecteren. Deze persoon komt met een eindoordeel het registreert het definitieve label in de EP-online database. De dossierstukken krijg je per mail en via Mijn Overheid kan jij het later ook weer opvragen (gemeente Ooststellingwerf).

Hoe wordt mijn energielabel vastgesteld?
Een vakman kijkt naar het bouwjaar van de woning, het type gebouw, het aantal m2 woonoppervlakte en andere woningkenmerken zoals ramen en kozijnen, de manieren van isoleren, de manier waarop het huis verwarmd en geventileerd wordt en of er energie-efficiënte warmtebronnen aanwezig zijn zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Op basis daarvan wordt gecalculeerd wat de benodigde energie capaciteit is voor het leveren van warm water en de verwarming van een gebouw en hoeveel van deze energie uit hernieuwbare bronnen komt. Vervolgens wordt het vastgestelde labelletter in de database ingeschreven.

Wat kost een energielabel?
De prijzen van je energielabel schommelen tussen de €145,00 – €375,00. De verwachte prijs is afhankelijk van de omvang van de woning, hoeveel tijd de adviseur nodig denkt te hebben en de kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Ravenswoud kan je goedkoper doen door vele energie-inspecteurs naast elkaar te zetten die werken in en rondom de provincie Drenthe.

Via welke website kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Daarvoor kan je een kijkje nemen op Energielabel.nl. Selecteer koop- of huurwoning en vul de postcode (8427) en huisnummer in. Je krijgt nu het label van jouw woning te zien. Kijk uit: is het een voorlopig energielabel? Dit is geen officieel document en is dus niet bruikbaar voor verkoop of verhuur. Je moet het dus eerst laten omvormen naar een definitief label. Ga direct aan de slag: energielabel huis Ravenswoud opvragen.

Plaats een reactie