Energielabel Sittard-Geleen

Direct energielabel aanvragen

Snel een voordelig een energielabel aanvragen voor jouw woning in Sittard-Geleen? Sinds 1 januari 2015 heeft elke woning een (voorlopig) energielabel gekregen. Dit label laat zien hoe milieuvriendelijk een huis is en geeft handige mogelijkheden om het energieverbruik terug te dringen. Ga je jouw woning verkopen of verhuren? Dan is een definitief energielabel in Sittard-Geleen verplicht. Op Energielabelprijzen.nl tref je praktische informatie over de aanvraag van een nieuw keurmerk. Bovendien is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en tref je hier tips om jouw woning te verduurzamen.

 • Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning.
 • Je moet het aantonen bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • Er zijn 7 labels: Energielabel A/B (heel milieuvriendelijk) t/m F en G (relatief hoog gebruik).
 • Voorheen was het mogelijk zelf een VEL (vereenvoudigd label) op te vragen. De overheid heeft dit in 2021 geactualiseerd.
 • Je moet nu eerst contact opnemen met een energieadviseur in Sittard-Geleen die jouw huis komt bekijken en op basis daarvan het label vaststelt.
 • Het certificaat – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost tegenwoordig tussen de €145,00 & €395,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Sittard-Geleen

Het energielabel geeft een indicatie van de energieprestatie van een woning. Alle woningeigenaar ontvingen in 2015 een voorlopig energielabel. In de situatie waarbij je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, dan moet je een definitief energielabel kunnen overhandigen. In 2021 is er een nieuw systeem die we ook wel kennen als NTA8800. Je moet om die reden een bevoegde energieadviseur verzoeken langs te komen. Deze vakman komt bij je thuis en berekent de energieprestatie van de woning. Voor jou als woningbezitter betekent dit wel dat je meer moet betalen. Onderstaand check je hoe jij het voordelig energielabel in Sittard-Geleen moet regelen.

In vijf stappen het energielabel aanvragen

 1. Zoek een energiedeskundige

  Via centraalregistertechniek.nl vind je alle erkend deskundige energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Zoek op adresgegevens (6153) om een erkend deskundige in Sittard-Geleen op te vragen.

 2. Bereid je voor op de afspraak

  Neem contact op met energie-expert en maak een afspraak. Bereid je goed voor: zorg dat je alle relevante details van de woning paraat hebt. Waar vaak om gevraagd wordt zijn bouwtekeningen, EPC-berekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie.

 3. Bezoek en berekening

  De erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen om de kenmerken van je huis vast te stellen. Dit neemt ongeveer 2 uur in beslag.

 4. Label registratie

  De EP-adviseur in Sittard-Geleen berekent de energieprestaties en voert de registratie door in de het EP-Online systeem.

 5. Het label via internet bekijken

  Na registratie wordt er een PDF toegestuurd van het certificaat met een toelichting en verbetermogelijkheden. Het label is 10 jaar geldig en moet je ook aanbieden op het moment dat je gaat verkopen. Je kunt het ook te allen tijde opvragen via Mijn Overheid.

Wil jij een particulier energielabel aanvragen?

Doorzoek de energieadviseurs en regel het snel

Kosten van een energielabel

De tarieven van een definitief energielabel liggen vaak tussen de €140,00 – €390,00. In de bijgaande tabel bekijk je de huidige tarieven van een energielabel deskundige Sittard-Geleen. Meteen aan de slag? Klik hier om alle (lokale) specialisten te bekijken. Check ook adviseurs in Echt-Susteren, Leudal, Roerdalen, Roermond en Nederweert. De offerte tarieven wordt bepaald door een aantal aspecten.

 1. Het woningtype (villa, tussenwoning, twee-onder-een kap, hoekwoning, appartement).
 2. Hoeveel tijd de bouwinspecteur nodig denkt te hebben.
 3. De informatie die voorhanden is (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie).
 4. De energiecoach die jij kiest.
WoningtypeWoonoppervlakteTariefschatting
Studio/Appartement50 m2€ 175,00
Rijtjeswoning130 m2€ 215,00
Hoekwoning140 m2€ 292,00
Villa175 m2€ 360,00
Kostenoverzicht woninglabel Sittard-Geleen.

De beste energieadviseurs in Sittard-Geleen vergelijken

Eenvoudig en snel het definitieve energielabel aanvragen? Om dit te realiseren heb je nodig een erkend deskundige energielabel Sittard-Geleen. De officiële website om deze inspecteur op te zoeken is centraalregisterTechniek.nl. Daar tref je het QBISnl register. In het register staan alle namen en gegevens van gecertificeerde experts (BRL9500). Voor een voordelige keuze vind je in onze vergelijkingstabel een aantal uitgelichte adviseurs waar je simpel en snel een woninglabel kunt aanvragen tegen een relatief voordelige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

In 4 stappen naar een energieneutrale woning

Gebruikt jouw huis veel energie, en wil je de maandelijkse lasten verlagen door de energieprestatie te verbeteren?Met het toepassen van energiebesparende maatregelen kan je ook jouw huis omtoveren naareen groen label (A, B of C). Start altijd met de juiste isolatie. Zodoende realiseer je een setting waarbij de woning niet onnodig warmte laat ontsnappen. Zodra dit in orde is verleggen we de focus op het zelf energie opwekken. Of klik door voor meer informatie over Energieadviseur.

Adviezen: Via het platform Verbeteruwhuis.nl bekijk je – nadat je jouw woning hebt omschreven – praktische verbeteropties voor een groen energielabel. Bezoek de website en doe de check.

Voordelen van een zuinig energielabel woning Sittard-Geleen

 • Een milieuvriendelijke woning en besparen op de maandelijkse energielasten.
 • Een optimaal leefklimaat: een lekker warm huis zonder tocht en kou.
 • Een woning met label A of B is goed voor het milieu.
 • De woningwaarde stijgt bij A of B label.
 • Aantrekkelijke korting op de hypotheekrente mogelijk.
 • De regering biedt veel subsidies om een huis te verduurzamen.
 • De energiecoach in Sittard-Geleen kan je daar ook alles over vertellen.
EnergielabelBouwjaarAanpassingen
Label A2009 – 2024Stap volledig van het gas af en warmteopslag.
Label B1998 – 2004Naar label A met warmtepomp en zonnepanelen.
Label C1987 – 2002Isoleren van de ramen (HR++ glas) en evt. warmtepomp + zonnepanelen
Label D1974 – 1982Vervang het glas en probeer de leidingen te isoleren.
Label E1970 – 1974Een moderne HR-ketel, zonnepanelen en isoleren.
Label F1950 – 1967Dak-, gevel-, en vloerisolatie.
Label Gt/m 1932Nieuwe ketel en isoleren.

Eenvoudig het goedkoopste energielabel regelen?

Vind de goedkoopste aanbieder en regel direct de aanvraag van jouw woninglabel

Isoleer je woning

Isolatie is altijd de basis van een energiezuinig huis. Door goede isolatie van spouwmuur, dak en kruipruimte vermijd je dat de gerealiseerde warmte de woning ontglipt. Daardoor bespaar je op de maandelijkse stookkosten en heb je een comfortabel klimaat in huis. Welke onderdelen je als eerste moet isoleren is afhankelijk van de RC-waardes van de woning. Het bouwjaar van de woning zegt vaak al veel over de mate van isolatie. Je kunt ook de vorige bewoners vragen wat zij aan isolatie gedaan hebben. Een bouwtechnische keuring of speciale warmtescan kan de probleempunten goed blootleggen. In onderstaand schema krijg je inzicht in de doorsnee besparing voor een gemiddelde eengezinswoning met een normale hr combiketel.

Isolatie keuzePrijzenBesparing (gas)Kostenbesparing
Dakisolatie€3200 – €54001190 m3€845
Vloerisolatie€1800 – €3500400 m3€284
Spouwmuurisolatie€1500 – €2100795 m3€564
HR++ glas€1850 – €2500340 m3€241
De totale kosten en opbrengsten bij isolatie van kleine woning (60 m2 vloeroppervlakte).

Ventileren

Zodra het huis al reeds correct geïsoleerd is, moet je er zorg voor dragen dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is cruciaal voor een comfortabel binnenklimaat. Slim en zuinig ventileren wil zeggen een gezond binnenklimaat, waarbij er slechts weinig warmteverlies plaatsvindt.

 • Zelfregelende roosters: door middel van roosters altijd voldoende frisse lucht.
 • Losse ventilatieunit: slimme keuze bij woningen met natuurlijke ventilatie.
 • Balansventilatie met WTW-unit: Alle ruimtes worden even goed geventileerd.
 • Ventilatiewarmtepomp in combinatie met HR-ketel: maakt gebruik van de warme ventilatielucht en kan hiervoor een huis verwarmen.

Alternatieven van de CV-ketel

Het verwarmen van de woning is een kostbare aangelegenheid. Dit gaat vaak nog met een gasgestookte HR-ketel. Kies voor een duurzaam alternatief om je woning warm te stoken zonder gas. In de lijst hieronder kun je verschillende voorbeelden vinden.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: Zuinig maar ook stil, compact en veilig.
 • Een hybride warmtepomp: een duurzame lucht-warmtepomp met CV-ketel ondersteuning.
 • Een all-electric warmtepomp: haalt energie uit de lucht, bodem of water en kan de woning verwarmen.
 • Zonneboiler: de zonnecollectoren zetten energie om in warmte.
 • Infraroodpanelen: lokaal verwarmen met een gunstig energieverbruik.

Zonnepanelen installeren

Wanneer je de verbeteropties voor jouw woning hebt geïmplementeerd kan je uitrekenen hoeveel kwH-stroom je nodig hebt. De stroom die je nu nodig hebt kan je op een duurzame manier opwekken door zonnepanelen te laten installeren. Ze gaan met gemak 30 jaar of langer mee en na gemiddeld 7 jaar zijn ze terugverdiend.

 • Zonnepanelen zetten zonlicht om in zonne-energie.
 • Een compleet pakket met 10 zonnepanelen koop je vanaf €4600 en heeft een terugverdientijd van ongeveer 8,5 jaar.
 • De stroom die over is en je niet verbruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Hiervoor krijg je hetzelfde tarief als je zou betalen bij de energieleverancier.

energielabel-sittard-geleen-6153

Hoe zit het met een energielabel voor bedrijven?

Het is verplicht voor een kantoorpand om een energielabel te hebben bij verkoop, verhuur en oplevering van een zakelijk pand (indien groter dan 50 m2). Deze noodzaak is in het leven geroepen voor utiliteitsgebouwen als een kantoorgebouw, sportfaciliteiten, retailpanden, en publieke panden zoals stations. Heeft het pand meer dan 100 m2 gebruiksoppervlakte, en dient ten minste 50% als kantoorgebouw? Op dat moment moet het pand per 2023 de beschikking hebben over energielabel C of hoger. Daarnaast moeten winkels en bedrijven in publieke gebouwen van minimaal 250 m2 het label zo ophangen dat iedereen dit kan zien, bijvoorbeeld bij de ingang. Op deze website vind je ook alles over Energielabel geldigheid.

 • Bij verkoop, verhuur of oplevering van zakelijke gebouwen moet je een geregistreerd energielabel kunnen overleggen.
 • Dit is noodzakelijk voor alle bedrijfspanden en publiek toegankelijke ruimtes van 50 m2 en groter.
 • Voor loodsen en productiehallen is hierop een uitzondering van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen die groter zijn dan 100 m2 (waar 50% of meer gebruikt wordt als kantoor) moeten met ingang van 2023 verplicht milieulabel C hebben.
 • In publieke (bedrijfs)ruimtes vanaf 250 m2 moet het label bovendien zichtbaar zijn voor bezoekers.

Lees de veelgestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat doet een energielabel?
Het energielabel geeft inzicht in de actuele staat en de energieprestatie van een object. Hoe minder je hoeft te stoken, hoe positiever het woninglabel uitvalt. De zogenaamde energie-index loopt van energielabel A/B (heel milieuvriendelijk) en kan oplopen tot F / G (niet milieuvriendelijk).

Is het aanvragen van een energielabel verplicht?
Ja, als je jouw huis zal gaan verhuren of verkopen dan moet je kunnen aantonen wat het definitieve energielabel is. Het dient ook in de advertentie/website van de makelaar getoond te worden. Ontbreekt het label, dan kun je een boete van €170 krijgen.

Hoe moet ik een label aanvragen?
Hiervoor moet je een bevoegde energiedeskundige in Sittard-Geleen bij je thuis laten komen voor een inspectie. Door gebruik te maken van QBIS.nl vergelijk je eenvoudig meerdere energiespecialisten. Deze vakman bezoekt jou op locatie en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Deze persoon berekent de energieprestaties het registreert het definitieve label in de EP-online database. Je krijgt een email met alle documenten en in Mijn Overheid is het zelf te downloaden (gemeente Sittard-Geleen).

Op welke manier wordt het energielabel bepaald?
De inspecteur houdt rekening met het bouwjaar van het huis, het soort gebouw, m2 woonruimte en andere woningkenmerken zoals wat voor glas er in de ramen zit, de toegepaste isolatie, de aanwezige ventilatie opties en verwarmingssystemen en de investeringen in warmte en energieopwekking (WTW, zonnepanelen etc). Middels deze documentatie wordt gecalculeerd hoeveel energie nodig is voor het verwarmen en koelen van het object en hoeveel stroom er zelf wordt opgewekt uit duurzame bronnen. Tenslotte zal de adviseur het labelletter definitief vaststellen en inschrijven.

Wat kost een energielabel?
De onkosten van je energielabel variëren tussen de €100,00 en €400,00. De definitieve prijs ligt aan het soort woning, de hoeveelheid uren die de expert bezig is en de reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Sittard-Geleen kan jij doorgaans het meest voordelig doen door diverse energiebedrijven naast elkaar te zetten die hun dienst aanbieden rondom de provincie Limburg.

Via welke website kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Hiervoor bezoek je www.energielabel.nl. Selecteer of het een koop- of huurwoning is en vul jouw postcode (6153) plus het huisnummer in. Je krijgt nu meteen te zien welk label je hebt. Kijk uit: is het een voorlopig energielabel? Dit telt niet als officieel woninglabel en is dus niet bruikbaar voor verkoop of verhuur. Je moet deze altijd omzetten naar een definitief huislabel. Bekijk het direct online: energielabel huis Sittard-Geleen opvragen.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie