Energielabel Bovenkarspel

Direct energielabel aanvragen

Snel en voordelig een energielabel aanvragen voor jouw woning in Bovenkarspel? Vanaf 1 januari 2015 heeft elk huis in Nederland een (voorlopig) energielabel. Dit milieulabel geeft aan hoe energiezuinig jouw huis is en biedt praktische verbeterpunten om het energieverbruik terug te dringen. Wil je jouw huis verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Bovenkarspel verplicht. Op onze energielabel-vergelijker bieden wij aanvullende info over hoe je het keurmerk aanvraagt. Daarnaast kan je (regionale) energieadviseurs met elkaar vergelijken en kan je aan de slag met concrete tips hoe jij jouw woning groener kunt maken.

 • Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.
 • Het is een verplichting bij een transactiemoment (verkoop, verhuur en oplevering).
 • We delen het op in 7 labels: Energielabel A/B (erg milieuvriendelijk) t/m F of G (relatief hoog gebruik).
 • Tot voor kort kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. In 2021 zijn deze regels veranderd.
 • Als woningeigenaar regel je eerst een afspraak met de energieadviseur in Bovenkarspel die jouw huis komt bekijken en het label registreert.
 • Het label – inclusief een rapport met adviespunten – kost tussen de €180,00 en €355,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Bovenkarspel

Het energielabel geeft een indicatie van de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Alle woningen in Nederland verkregen in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. Als het huis opnieuw wordt verkocht of verhuurt, is een definitief energielabel noodzakelijk. In 2021 is er een nieuw systeem waarbinnen het label wordt opgesteld (NTA8800). Je moet tegenwoordig een bekwame energieadviseur thuis laten komen. Deze energie-deskundige komt bij je thuis en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Voor jou als woningbezitter betekent dit wel dat je meer moet betalen. Hieronder lees je hoe je een voordelig energielabel in Bovenkarspel regelt.

Snel en voordelig een energielabel aanvragen

 1. Kom in contact met een energiedeskundige

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl vergelijk je alle gecertificeerde energieadviseurs die een energielabel mogen vaststellen. Vul je postcode in (1611) om een erkend deskundige in Bovenkarspel op te sporen.

 2. Voorbereiding op afspraak

  Klik op een deskundige en overleg een moment dat hij of zij kan langskomen. Het is handig als je zoveel mogelijk gegevens van jouw huis paraat hebt. Bijvoorbeeld bouwtekeningen, EPC berekeningen en andere technische informatie.

 3. Het onderzoek

  Een erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. Hij of zij zal ongeveer 2 uur bezig zijn.

 4. Vastleggen van het label

  De EP-adviseur in Bovenkarspel berekent de energieprestaties en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database.

 5. Je label opzoeken

  Als alle werkzaamheden zijn gedaan wordt er een PDF toegestuurd van het vastgestelde label met alle resultaten en suggesties om de woning te verduurzamen. Het document heeft een geldigheidsduur van 10 jaar en moet jij kunnen tonen verkoop- of verhuur van de woning. Via de online omgeving van de overheid (DigiD inlog noodzakelijk) is het ook op te vragen.

Particulier energielabel voor jouw woning aanvragen?

Bekijk energieadviseurs en maak gebruik van de aanbieding!

De actuele kosten van een energielabel

De totale investeringen voor een definitief energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €165,00 – €390,00. In de tabel die je hieronder ziet tref je de huidige kosten van een energielabel deskundige Bovenkarspel. Direct een aanvraag doen? Klik hier om alle (lokale) specialisten te bekijken. Zoek ook adviseurs in Oosterleek, Wijdenes, Hem, Venhuizen en Assendelft. De totale tarieven komen tot stand door verscheidene aspecten.

 1. Categorie woning (appartement, hoekwoning, villa, tussenwoning, twee-onder-een kap).
 2. Het aantal uur dat de bouwinspecteur bezig zal zijn.
 3. De kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen).
 4. De energiecoach of adviseur die je kiest.
Type woningWoonruimte (m2)Prijsindicatie
Klein appartement75 m2€ 164,00
Rijtjeswoning110 m2€ 206,00
Hoekwoning150 m2€ 293,00
Vrijstaand195 m2€ 364,00
Gemiddelde kosten woninglabel Bovenkarspel.

Deskundige energieadviseurs in Bovenkarspel vergelijken

Goedkoop en snel zo’n definitief energielabel aanvragen? Om dit te regelen heb je nodig een erkend deskundige energielabel Bovenkarspel. De website om deze vakmannen te treffen is www.centraalregisterTechniek.nl. Je kunt vanuit hier doorklikken naar het QBISnl register. In het register vind je bekwame adviseurs (BRL9500). Om het proces in gang te zetten tref je in de tabel hieronder meerdere erkende bureaus waar je direct een certificaat kunt regelen voor gunstige prijzen.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

In 4 stappen een duurzame woning

Gebruikt jouw woning veel energie, en wil jij graag iets doen aan de energieprestatie? Met het toepassen van energiebesparende maatregelen kan je ook jouw woning verbeteren tot een label-B huis. De basis is altijd een goede isolatie. Op die manier zorg je ervoor dat de gewonnen warmte niet zomaar de woning verlaat. Bij de stappen daarna verleggen we de focus op eigen energieopwekking. Je kunt hier ook aanvullende informatie vinden over Voorlopig energielabel.

Belangrijk: Via het platform www.verbeteruwhuis.nl zie je – nadat je de vragenlijst hebt ingevuld – verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Achterhaal de mogelijke besparingen.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Bovenkarspel

 • Een duurzame woning en een structureel lage energierekening.
 • Een comfortabel binnenklimaat: kieren en tocht worden voorkomen.
 • Een woning met label B of A is goed voor het milieu.
 • Woningwaarde stijgt tot wel 20%.
 • Aantrekkelijke korting op de hypotheekrente mogelijk.
 • De overheid verstrekt verschillende subsidies als je kiest voor isolatie en andere duurzame verwarmingsbronnen.
 • De energiecoach in Bovenkarspel kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2009 – 2024Energieneutrale woning met zonnepanelen en warmtepomp.
Label B1998 – 2007Een (hybride) warmtepomp of zonnepanelen laten leggen.
Label C1988 – 2004Isoleren van de ramen (HR++ glas) en evt. warmtepomp + zonnepanelen
Label D1972 – 1982Leg de nadruk op goede degelijke vloerisolatie.
Label E1968 – 1978Isoleren van de gehele woning plus zonnepanelen.
Label F1947 – 1970Isoleren van de (spouw) muren, dak en vloer.
Label Gt/m 1935Isoleren en het plaatsen van dubbelglas.

Zoek je het goedkoopste energielabel?

Vergelijk de experts en regel het binnen een paar dagen

Woningisolatie

Isolatie is altijd de belangrijkste stap voor een zuinig huis. Door goede isolatie van vloeren, muren en dak verhinder je dat de warmte in de woning verloren gaat. Met isolatie bespaar je op de maandelijkse stookkosten en heb je ook een aangenaam klimaat in huis. Waar je als eerste moet beginnen hangt af van wat er nu allemaal al aan isolatie is gedaan. De leeftijd van de woning geeft een aardige indicatie. Informeer ook altijd bij de vorige bewoners hierover. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek laat de warmtelekken van uw woning zien. In onderstaand schema check je de mogelijke besparing voor een gemiddelde eengezinswoning met een normale hr combiketel.

Type isolatieInvesteringBesparing (gas)Besparing p/jaar
Dakisolatie€3900 – €53001190 m3€774
Vloerisolatie€1500 – €3500430 m3€280
Spouwmuurisolatie€1200 – €2300805 m3€523
HR++ glas€1950 – €2700500 m3€325
Kosten en baten bij isolatie van gemiddelde eengezinswoning (60m2).

Ventileren

Wanneer een gebouw al volledig is geïsoleerd, is het noodzakelijk dat er altijd genoeg frisse lucht in huis kan komen. Ventilatie is essentieel voor een comfortabel klimaat in huis. Slim en zuinig ventileren wil zeggen een gezond klimaat in huis waarbij de warmte uit de vervuilde, afgezogen lucht, wordt teruggewonnen.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: Beperkt automatisch de luchttoevoer bij hogere windsnelheden.
 • Lokale ventilatie-unit: optimale efficiënte ventilatie van een enkele ruimte.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: een gesloten ventilatiesysteem dat bestaat uit een ventilator en een warmte terugwin unit (WTW).
 • Ventilatiewarmtepomp met HR:ketel: profiteert van warmte uit de ventilatielucht en past dit toe op de verwarming.

Alternatief voor CV-ketel

De centrale verwarming vraagt veel energie (en geld). De meeste woningen hebben nog een HR-ketel op gas. Kies voor een duurzaam alternatief die het mogelijk maakt om zonder gas te verwarmen. In de volgende opsomming bekijk je de meeste populaire optie.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Bespaart meer dan 10% op het gasverbruik.
 • Een hybride warmtepomp: een combinatie van je HR-ketel en een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: het hele huis verwarmen met stroom (stand-alone warmtepomp).
 • Zonneboiler: de zonnecollectoren zetten energie om in warmte.
 • Infraroodpanelen: een comfortabele warmte zonder energieverlies.

Zonnepanelen installeren

Nadat je aanpassingen hebt doorgevoerd weet je in grote lijnen hoeveel stroom er nodig is. De benodigde stroom kan je zelf opwekken met behulp van zonnepanelen op je dak. De nieuwste panelen kunnen wel 40 jaar mee en je verdient ze al binnen 6 – 8 jaar helemaal terug.

 • Zonnepanelen vangen daglicht op en zetten dat om in elektriciteit.
 • Een systeem van 10 zonnepanelen is er al vanaf €5200 en heb je terugverdiend binnen 6,5 jaar.
 • De kWh stroom die je niet gebruikt kan je terugleveren aan de energieleverancier (salderen). Hiervoor ontvang je dezelfde prijs als waartegen je de energie afneemt.

energielabel-bovenkarspel-1611

Voordelig energielabel voor bedrijfspandEen actueel en definitief energielabel voor het kantoor is noodzakelijk bij verhuur, verkoop en oplevering van een bedrijfspand vanaf 50m2. De regelgeving is opgesteld voor utiliteitsgebouwen als een kantoor, sportgebouwen, retailpanden, en publiek toegankelijke gebouwen zoals gemeentehuizen. Is het object meer dan 100m2 groot qua oppervlakte, en dient ten minste 50% als kantoorruimte? Dan moet het pand per 2023 ten minste energielabel C hebben. Daarnaast moeten o.a. musea, banken en ziekenhuizen die gevestigd zijn in publieke gebouwen van 250m2 of groter dit energielabel zichtbaar tonen, zoals in de wachtruimtes / ingang. Op deze website vind je ook alles over Bouwkundige keuring.

 • Bij officiële transactiemomenten van een kantoorgebouw moet je een geregistreerd energielabel kunnen overleggen.
 • Dit geldt voor vrijwel alle bedrijfspanden, overheidsgebouwen, winkels en horeca.
 • Voor opslagruimtes en loodsen geldt andere wetgeving.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 vierkante meter aan oppervlakte (en waar minimaal 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten in 2023 minimaal de beschikking hebben over milieulabel C.
 • In grote publieke gebouwen met een ruimte van minimaal 250 m2 moet elke bezoeker dit label kunnen inzien bij de ingang.

De meest gestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat is het energielabel voor woningen?
Het energielabel geeft inzicht in de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Hoe minder energie benodigd is, hoe beter het woninglabel is. De energie-index loopt van energielabel A of B (duurzaam) en gaat door tot label G (hoog energieverbruik).

Moet ik verplicht een energielabel hebben?
Ja, als je jouw huis verhuurt of verkoopt moet je aan kunnen tonen welk energielabel het huis toegekend is. Je moet het ook meenemen in de advertentie (makelaar). Beschik je niet over een label, dan is een boete van €170 niet uitgesloten.

Hoe kan ik zelf een label aanvragen?
Daarvoor moet je een erkend deskundige energiedeskundige in Bovenkarspel thuis laten langskomen voor een onderzoek. Via het platform QBIS.nl zijn alle energiespecialisten te vergelijken. Deze specialist bezoekt jou op locatie en analyseert de actuele situatie op energiegebied. Deze specialist beslist uiteindelijk wat het label moet worden en registreert deze in de database EP-Online. Je ontvangt het document als PDF en middels Mijn Overheid kun je het later downloaden (gemeente Stede Broec).

Welke factoren bepalen mijn energielabel?
Een inspecteur bekijkt het bouwjaar, het soort woning, oppervlakte en ook naar specifieke zaken als wat voor glas er in de ramen zit, hoe goed de woning geïsoleerd is, type CV-ketel en ventilatiesysteem en de investeringen in warmte en energieopwekking (WTW, zonnepanelen etc). Middels deze documentatie berekent hij of zij wat de totale energiebehoefte is voor het opwarmen en koelen van het appartement en voor welk % de woning zelfvoorzienend is. Tenslotte wordt de labelletter definitief vastgesteld.

Wat zijn de huidige kosten van een energielabel?
De kosten van een energielabel liggen vaak tussen de €165,00 – €385,00. De investering is afhankelijk van het soort woning, het uurtarief en het aantal benodigde uren van de adviseur en de hoeveelheid informatie die er is (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Bovenkarspel doe je door enkele energiedeskundigen te vergelijken die werken binnen de provincie Noord-Holland.

Ik wil mijn energielabel opvragen, hoe werkt dat?
Hiervoor check je Energielabel.nl. Kies voor huur/koopwoning en vul de postcode (1611) en het huisnummer in. Je ziet vervolgens direct welk label je hebt. Goed om te weten: is het een voorlopig energielabel? Dit is geen officieel document en is dus ook niet toegestaan om te gebruiken. Je moet dit dus eerst aanpassen naar een definitieve status. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Bovenkarspel opvragen.

Plaats een reactie