Energielabel Gaastmeer

Direct energielabel aanvragen

Wil je graag een energielabel aanvragen voor jouw woning in Gaastmeer? Vanaf 2015 heeft elke woning een energielabel. Dit document toont hoeveel energie jouw woning verbruikt en biedt praktische mogelijkheden om het energieverbruik terug te dringen. Gaat jouw woning in de verkoop? In dat geval is een definitief energielabel in Gaastmeer verplicht. Op Energielabelprijzen.nl vind je aanvullende info over de aanvraag van een nieuw keurmerk. Verder bekijk je hier (lokale) energieadviseurs en bieden wij handige tips om jouw label te verbeteren.

 • Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning.
 • Sinds 2015 is het verplicht bij verkoop, verhuur, maar ook bij oplevering van een nieuwe woning.
 • We delen het op in 7 labels: Energielabel A & B (heel milieuvriendelijk) t/m F en G (relatief hoog gebruik).
 • Vroeger kon je zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Helaas werkt dit nu iets anders.
 • De woningeigenaar maakt een afspraak met de energieadviseur in Gaastmeer die de kenmerken van de woning bekijkt en het label registreert.
 • Het keurmerk – inclusief concrete verbeterpunten – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €160,00 – €375,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Gaastmeer

Het energielabel vertelt iets over het energiegebruik van een woning of gebouw. Alle huizen in Nederland kregen van de overheid in 2015 een voorlopig energielabel. Op het moment dat jij jouw huis wilt verkopen of verhuren, dan moet je een definitief energielabel hebben. Per 2021 werkt men met een nieuwe bepalingsmethode waarop dit wordt vastgesteld (NTA8800). Je moet tegenwoordig een bekwame energieadviseur thuis uitnodigen. Deze energie-vakman komt langs en neemt de woning op. Het gevolg is dat het wel een stuk duurder is. In het volgende overzicht leggen wij uit hoe jij zo’n voordelig energielabel in Gaastmeer kunt regelen.

Energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Informeer naar een energiedeskundige

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl vind je alle bevoegde energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Zoek op postcode (8611) om een erkend deskundige in Gaastmeer te traceren.

 2. Afspraak en voorbereiding

  Contacteer een adviseur en plan een afspraak in. Zorg dat je alle benodigde informatie van jouw huis paraat hebt. Onder andere bouwtekeningen, EPC berekeningen en andere technische informatie.

 3. Bezoek en berekening

  Een erkend energiedeskundige bezoekt jou op locatie en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. Je kunt bij deze rondgang aanwezig zijn.

 4. Inschrijven van het label

  De EP-adviseur in Gaastmeer beslist uiteindelijk wat het label moet worden en voert de registratie door in de het EP-Online systeem.

 5. Inzicht in jouw label

  Na registratie ontvangt men per email een PDF van het keurmerk inclusief een duidelijke onderbouwing en verbetermogelijkheden. Het document heeft een geldigheidsduur van 10 jaar en moet je laten zien bij het opstellen van een verkoop- of huurcontract. Je kunt het ook te allen tijde opvragen via Mijn Overheid.

Meer informatie over een particulier energielabel?

Check alle energieadviseurs en vind de laagste prijs

De kosten van een energielabel

De doorsnee tarieven voor een definitief energielabel liggen vaak tussen de €150,00 – €450,00. In de tabel hieronder vind je de huidige kosten van een energielabel deskundige Gaastmeer. Direct een aanvraag doen? Klik hier om de adviseurs met elkaar te vergelijken. Of bekijk adviseurs in Sneek, Hemelum, Kolderwolde, Oudega en Elahuizen. De tarieven hangen af van een aantal onderdelen.

 1. Het soort huis (villa, hoekwoning, vrijstaand, twee-onder-een kap, appartement).
 2. Het aantal uur dat de bouwinspecteur bezig zal zijn.
 3. De beschikbare documentatie (tekeningen en EPC-berekeningen).
 4. De energiecoach die jij kiest.
Type woningGrootteGeschatte kosten
Studio/Appartement60 m2€ 161,00
Rijtjeswoning115 m2€ 213,00
Hoekwoning160 m2€ 289,00
Vrijstaand175 m2€ 369,00
Kostenoverzicht woninglabel Gaastmeer.

Alle energieadviseurs in Gaastmeer vergelijken

Makkelijk en voordelig een definitief energielabel aanvragen? Om dit te realiseren moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Gaastmeer. Het platform om betrouwbare specialisten in te huren is www.centraalregistertechniek.nl. Op deze pagina vind je een link naar het QBISnl register. Op deze plek vind je erkend deskundige deskundigen (BRL9500). Om de eerste stap te zetten bekijk je in de lijst hieronder diverse (landelijke) experts waar je op een gebruiksvriendelijke manier een certificaat kunt regelen voor een aantrekkelijk tarieven.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Energieprestaties van mijn woning verbeteren

Heb jij een woning met een rood of oranje label, en wordt het tijd om duurzamer te leven en de energieprestatie te verbeteren? Aan de hand van energiebesparende maatregelen kan je feitelijk iedere woning updaten naar een label-B huis. De basis is altijd een goede isolatie. Daarmee zorg je ervoor dat zo min mogelijk warmte verloren gaat. Pas als het huis goed geïsoleerd is wordt het pas interessant om te kijken naar het opwekken van eigen energie. Je kunt hier ook aanvullende informatie vinden over C energielabel.

Belangrijk: Via de website van de overheid www.verbeteruwhuis.nl zie je – na het beantwoorden van wat vragen – praktische verbeteropties voor een beter energielabel. Achterhaal de mogelijke besparingen.

Het gemak van een zuinig energielabel woning Gaastmeer

 • Een zuinige woning en een structureel lage energierekening.
 • Een optimaal wooncomfort: geen koude tocht in de buurt van de ramen.
 • Een label B- of A woning is goed voor het klimaat want stoot minder CO2 uit.
 • De woningwaarde stijgt bij A of B label.
 • Lagere hypotheekrente mogelijk.
 • Er bestaan gunstige subsidies op het moment dat je jouw huis verduurzaamt.
 • De energiecoach in Gaastmeer kan hierin een adviserende rol spelen.
EnergielabelBouwjaarOptimalisaties
Label A2014 – 2024Warmtepomp om helemaal van het gas af te gaan.
Label B1998 – 2005De woning verwarmen met een warmtepomp of zonnepanelen.
Label C1985 – 1999Extra isolatie toepassen en zonnepanelen leggen.
Label D1973 – 1980Het isoleren van cv leidingen.
Label E1968 – 1978Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie en zonnepanelen.
Label F1951 – 1970Vooral dubbelglas en isolatie.
Label Gt/m 1943Enkel glas vervangen + isoleren.

Snel het goedkoopste energielabel regelen?

Bekijk alle adviseurs en regel het binnen 1 week

Woningisolatie

Isolatie vormt het belangrijkste onderdeel van een zuinig huis. Door goede isolatie van spouwmuur, dak en kruipruimte voorkom je dat de gerealiseerde warmte zomaar verdwijnt. Met isolatie gaan de stookkosten direct omlaag en heb je een gezond wooncomfort. Waar je als eerste moet beginnen ligt aan hoe en waar de woning op dit moment geïsoleerd is. De leeftijd van de woning is vaak een goede indicator hiervoor. Vraag ook de vorige bewoners en/of buren. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek toont plaatsen waar isolatie ontbreekt. In onderstaand schema spot je de besparingen die mogelijk gerealiseerd kan worden bij een normale eengezinswoning met een hoog rendement ketel.

Manier van isolerenOnkostenGasbesparing p/jaarBesparing in €
Dakisolatie€3200 – €52001140 m3€741
Vloerisolatie€1400 – €3600275 m3€179
Spouwmuurisolatie€1250 – €2100755 m3€491
HR++ glas€1950 – €2850405 m3€263,25
Investering en opbrengsten bij het isoleren van een doorsnee- eengezinswoning.

Ventileren

Zodra je beschikt over een goed geïsoleerde woning, moet je erop letten dat er gekeken wordt naar de opties voor frisse lucht. Ventilatie is noodzakelijk voor een aangename leefomgeving. Zuinig en slim ventileren houdt in een prettig klimaat in huis, waarbij er slechts weinig warmteverlies plaatsvindt.

 • Zelfregelend rooster: open roosters in de ramen maken natuurlijke ventilatie mogelijk.
 • Losse ventilatieunit: slimme keuze bij woningen met natuurlijke ventilatie.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: geen last meer van koude luchtstromen door de WTW unit.
 • Ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: gebruikt de warmte uit de ventilatielucht en kan hiervoor een huis verwarmen.

Gasgestookte CV-ketel vervangen

Een huis verwarmen vraagt veel energie (en geld). Dit gaat vaak nog met een gasgestookte HR-ketel. Je kunt kiezen voor een schoner alternatief waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. In de volgende lijst staan enkele van deze producten.

 • Nieuwe HR107 ketel: Goedkoper en sneller je huis stoken.
 • Een hybride warmtepomp: werkt op stroom en koppel je aan de CV-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: met dit systeem heb je helemaal geen gas meer nodig.
 • Zonneboiler: systeem met boiler en zonnecollectoren voor de CV en tapwater.
 • Infraroodpanelen: ideaal als extra bijverwarming in een schuur of studeerkamer.

Investeer in zonnepanelen

Op het moment dat je de nodige maatregelen hebt getroffen weet je wat jouw nieuwe stroomverbruik is. De benodigde energie kan je schoon en duurzaam opwekken met zonnepanelen op het dak. Ze hebben een levensduur van 25 jaar of langer en na gemiddeld 7 jaar zijn ze terugverdiend.

 • Zonnepanelen wekken stroom op bij daglicht.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen koop je vanaf €4300 en verdien je terug in 7,5 jaar.
 • De elektriciteit die je niet gebruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Daarvoor ontvang je hetzelfde tarief als jij betaalt aan de leverancier, je streept het dus tegen elkaar weg.

energielabel-gaastmeer-8611

Snel een energielabel voor bedrijfspand aanvragen

Een actueel en definitief energielabel voor het kantoor is noodzakelijk bij verkoop, verhuur en oplevering van zakelijke panden (mits groter dan 50m2). Deze verordening is in het leven geroepen voor utiliteitsgebouwen als kantoorgebouwen, universiteiten, pensions, en publieke gebouwen zoals een station. Beschikt het gebouw over meer dan 100 m2 ruimte, en wordt dit voor ten minste 50% ingezet als kantoorplekken? Dan is het plicht dat deze gebouwen in 2023 minimaal energielabel C hebben. Verder moeten ondernemingen die werkzaam zijn in publieke ruimtes van 250m2 of groter dit energielabel zichtbaar tonen, bijvoorbeeld bij de ingang. Op deze website vind je ook alles over Energielabel vakantiehuis.

 • Bij oplevering of verhuur/verkoop van zakelijke panden moet je een officieel energielabel overleggen.
 • Deze wetgeving is van toepassing voor bedrijfspanden met een gebruiksoppervlakte van 50 m2.
 • Voor loodsen en productiehallen geldt er op dit moment geen verplichting.
 • Bedrijfsgebouwen groter dan 100m2 (waarbij meer dan 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten binnenkort (2023) ten minste milieulabel C hebben.
 • In publieke panden van meer dan 250 m2 moet het label goed zichtbaar zijn voor bezoekers.

Veelgestelde vragen woninglabel

Wat houdt het energielabel in?
Het energielabel geeft een beeld van de mate waarin een huis energiezuinig is. Hoe minder energie benodigd is, hoe beter het woninglabel is. De energie-index loopt van energielabel A of B (duurzaam) en kan oplopen tot de slechtste label F/G (niet duurzaam).

Heeft elke woning een energielabel verplichting?
Ja, in de situatie waarin je het huis in de verkoop of verhuur wil doen moet jij duidelijk kunnen maken welk energielabel het huis toegekend is. Dit moet ook in de verkoopadvertentie staan. Ontbreekt het label, dan is een boete van €170 niet uitgesloten.

Hoe is het label aan te vragen?
Voor een definitief label moet je een officiële energiedeskundige in Gaastmeer langs laten komen. Op de website Qbis.nl zijn alle energiespecialisten te vergelijken. Een inspecteur komt langs en bekijkt de huidige staat van de woning. Deze expert komt met een eindoordeel het registreert het definitieve label in de EP-online database. De definitieve berekeningen ontvang je per mail en daarnaast is het op te vragen via Mijn Overheid (gemeente Súdwest-Fryslân).

Hoe komt mijn energielabel tot stand?
De expert checkt het bouwjaar van het gebouw, het soort woning, m2 woonruimte en belangrijke aspecten zoals soort glas, het soort isolatie, de centrale verwarming en ventilatie voorzieningen en of er bijvoorbeeld duurzame energie wordt gebruikt middels zonnepanelen of een warmtepomp. Met deze details berekent de deskundige wat de benodigde energie capaciteit is voor warm tapwater en verwarming en ventilatie van het object en in hoeverre de woning deze benodigde energie zelf opwekt. Uiteindelijk wordt het vastgestelde labelletter in de database ingeschreven.

Hoe duur is een energielabel?
De prijzen van je energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €145,00 en €380,00. De prijsindicatie is afhankelijk van het soort woning, de benodigde tijd die de energieadviseur nodig heeft en de hoeveelheid informatie die er is (tekeningen en facturen van renovaties). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Gaastmeer is over het algemeen gunstiger door enkele energie-inspecteurs te gaan vergelijken die hun dienst aanbieden in de provincie Friesland.

Ik wil mijn energielabel opvragen, hoe werkt dat?
Om jouw huidige label in te zien kan je een kijkje nemen op energielabel.nl van de overheid. Selecteer je type woning en vul de postcode (8611) en huisnummer in. Je krijgt nu gelijk het huidige label plus de vervaldatum te zien. Belangrijk: betreft het een voorlopig energielabel? Dit is slechts een inschatting en geen formeel document en kan je dus ook niet gebruiken bij een woningoverdracht. Bij verkoop moet je deze dus eerst veranderen in een definitief milieulabel. Ga direct aan de slag: energielabel huis Gaastmeer opvragen.

Plaats een reactie