Energielabel Hartwerd

Direct energielabel aanvragen

Snel een voordelig een energielabel aanvragen voor jouw woning in Hartwerd? Vanaf 1 januari 2015 beschikt elke woning over een energielabel. Het informatielabel indiceert hoe energiezuinig een woning is en geeft gerichte opties om het nog zuiniger te maken. Wil je jouw huis verkopen? Dan is een definitief energielabel in Hartwerd verplicht. Op deze pagina vind je actuele info over het regelen en aanvragen van een label. Ook kan je hier energieadviseurs vergelijken en kan je aan de slag met een stappenplan om jouw woning energiezuiniger te maken.

 • Het energielabel helpt je om je huis zuiniger en comfortabeler te maken.
 • Je moet het kunnen overhandigen bij verkoop, verhuur, maar ook bij oplevering van een nieuwe woning.
 • Er zijn 7 categorieën: Energielabel A/B (groen label) t/m F/G (relatief hoog gebruik).
 • Tot voor kort vroeg je het VEL (vereenvoudigd label) gewoon online aan. Er geldt sinds 2021 andere wetgeving.
 • Jouw aanvraag loopt nu via een energieadviseur in Hartwerd die jouw huis komt bekijken en het label registreert.
 • Het label – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €105,00 en €425,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Hartwerd

Het energielabel vertelt iets over de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Alle woningeigenaar hebben in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid ontvangen. Op het moment dat jij de woning gaat verhuren over verkopen, dan is een definitief energielabel verplicht. In 2021 is er een nieuwe manier waarbinnen het label wordt opgesteld (NTA8800). Je moet daarom een vakbekwame energieadviseur verzoeken te komen kijken. Deze deskundige komt bij je thuis en berekent de energieprestatie van de woning. Het nadeel voor de consument is dat het veel duurder is. In het gedeelte hieronder check je hoe je zo’n voordelig energielabel in Hartwerd aanvraagt.

5-stappenplan energielabel aanvragen

 1. Zoek een energiedeskundige

  Via het platform centraalregistertechniek.nl doorzoek je alle deskundige energieadviseurs die een energielabel mogen registreren. Neem als basis je postcode (8741) om een erkend deskundige in Hartwerd op te sporen.

 2. Voorbereiding

  Contacteer een adviseur en plan een afspraak in. Zorg dat je alle essentiële details van het huis kunt laten zien. Voorbeelden zijn bouwtekeningen, EPC berekeningen en installatietechnische gegevens.

 3. Inventarisatie

  Deze erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen om de inspectie van de woning te doen. Wij raden altijd aan om mee te lopen.

 4. Vastleggen van het label

  De EP-adviseur in Hartwerd stelt het label vast en voert deze ook in de database EP-online in.

 5. Je label opzoeken

  Na registratie krijg je een digitaal document (PDF) van het label inclusief alle kenmerken en concrete energiebesparende maatregelen. Het label is 10 jaar geldig en moet je ook aanbieden verkoop- of verhuur van de woning. Het is ook in te zien (en te downloaden) via MijnOverheid.

Wil jij een particulier energielabel aanvragen?

Vind de beste energieadviseurs en profiteer van aantrekkelijke tarieven

De actuele kosten van een energielabel

De onkosten voor een definitief energielabel liggen vaak tussen de €110,00 & €390,00. In de onderstaande tabel bekijk je de geschatte kosten van een energielabel deskundige Hartwerd. Meteen aan de slag? Klik hier om aanbieders in jouw regio te vergelijken. Of bekijk adviseurs in Hidaard, Reahûs, Itens, Easterein en Iens. De definitieve kosten wordt bepaald door de volgende zaken.

 1. Het woningtype (vrijstaand, tussenwoning, villa, twee-onder-een kap, hoekwoning).
 2. De tijd die de bouwinspecteur kwijt is.
 3. De hoeveelheid informatie die er is (tekeningen en andere technische informatie).
 4. De energiecoach waar je mee in zee gaat.
Categorie huisGrootteKostprijs
Studio/Appartement70 m2€ 161,00
Rijtjeshuis110 m2€ 206,00
2-onder-1-kap160 m2€ 281,00
Vrijstaand195 m2€ 354,00
Kostenoverzicht woninglabel Hartwerd.

Gecertificeerde energieadviseurs in Hartwerd vergelijken

Binnenkort je definitief energielabel aanvragen? Daarvoor ga jij snel op zoek naar een erkend deskundige energielabel Hartwerd. De juiste plek om betrouwbare specialisten in te huren is https://www.centraalregistertechniek.nl. Hier vind je een verwijzing naar het QBISnl register. In deze database doorzoek je officiële specialisten (BRL9500). Om gebruik te maken van een aanbieding check je in het overzicht hierna diverse (landelijke) experts waar je verrassend eenvoudig een afspraak kunt maken tegen een normale prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzamer wonen in 4 stappen

Heb jij een label E, F of G woning, en wil jij graag lagere energielasten en de energieprestatie verbeteren? Met slimme energiebesparende maatregelen kan je ook jouw woning verbouwen naar een woning met label B. Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Daarmee realiseer je een setting waarbij de gewonnen warmte niet zomaar de woning verlaat. Bij de stappen daarna ga je aan de slag met zelf energie opwekken met een warmtepomp of zonnepanelen. Je kunt hier ook meer vinden over Vereenvoudigd energielabel (VEL).

Noot: Op de informatieve website Verbeteruwhuis.nl ontdek je – na het beantwoorden van wat vragen – verbeteropties voor een beter energielabel. Doe hier de check.

Het belang van een zuinig energielabel woning Hartwerd

 • Een energiezuinig huis met een lagere energierekening.
 • Een optimaal binnenklimaat: minder tocht en kou rond het raam.
 • Een energielabel A of B woning is goed voor het milieu.
 • Waarde van de woning stijgt.
 • Rentekorting (duurzaamheidskorting) bij de bank.
 • Er gelden zeer aantrekkelijke subsidies wanneer je investeert in een groener label.
 • De energiecoach in Hartwerd kan hierin een adviserende rol spelen.
EnergielabelBouwjaarAandachtspunten
Label A2011 – 2024Volledig elektrische warmtepomp + zonnepanelen plaatsen.
Label B1997 – 2005Zonnepanelen en hybride warmtepomp.
Label C1987 – 1999Triple glas, een HR 107 combiketel en zonnepanelen.
Label D1975 – 1980Leg de nadruk op goede degelijke vloerisolatie.
Label E1966 – 1975Grondig isoleren en leggen van zonnepanelen.
Label F1949 – 1967Isoleren en plaatsen van dubbelglas.
Label Gt/m 1944Dak-, vloer-, bodem-, en muurisolatie.

Snel het goedkoopste energielabel regelen?

Vergelijk alle adviseurs en regel het binnen een paar dagen

Woningisolatie

Isolatie is altijd de belangrijkste stap voor een zuinig en comfortabel huis. Door goede isolatie van muren, bodem en/of dak vermijd je dat warme lucht je huis weer verlaat. Zo gaan de stookkosten direct omlaag en krijg je een prettig klimaat in huis. Welke onderdelen je als eerste moet isoleren wordt bepaald door hoe en waar de woning op dit moment geïsoleerd is. Het bouwjaar is vaak een goede indicator hiervoor. Je kunt ook de vorige bewoners vragen wat zij aan isolatie gedaan hebben. Een bouwtechnische keuring of speciale warmtescan laat de warmtelekken van uw woning zien. In onderstaand schema check je de gemiddelde besparingen voor een gemiddelde eengezinswoning met een hoog rendement ketel.

Isolatie optiesPrijzenBesparing gas (jaar)Kostenbesparing
Dakisolatie€3300 – €5400945 m3€699
Vloerisolatie€1300 – €3800285 m3€211
Spouwmuurisolatie€1150 – €2450965 m3€714
HR++ glas€1950 – €2950400 m3€296
Investering en opbrengsten van het isoleren van een gemiddelde eengezinswoning.

Ventileren

Op het moment dat jouw woning goed geïsoleerd is, is het aan te raden dat frisse lucht via meerdere kanten de woning in kan komen. Ventilatie is essentieel voor een aangename leefomgeving. Zuinig en slim ventileren houdt in een gezond binnenklimaat, zonder heel erg veel warmteverlies.

 • Zelfregelend rooster: meer of minder lucht in de woning door middel van roosters.
 • Losse ventilatieunit: goedkope oplossing om 1 ruimte te ventileren.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: een systeem van mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid aangevoerde verse lucht volledig in balans is.
 • Ventilatiewarmtepomp in combinatie met HR-ketel: maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht en kan hiervoor een huis verwarmen.

CV-ketel zonder gas?

Het verwarmen van de woning vergt veel energie, met name gas. Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Overweeg een groen alternatief waardoor je nauwelijks tot geen gas meer nodig hebt. Hieronder vind je een aantal systemen.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Efficiënter en sneller je huis verwarmen.
 • Een hybride warmtepomp: combinatie van een cv-ketel met een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: 100% verwarmen op stroom (gasverbruik naar 0).
 • Zonneboiler: zorgt op een duurzame manier voor warm tapwater.
 • Infraroodpanelen: lokaal verwarmen met een gunstig energieverbruik.

Zonnepanelen op het dak

Op het moment dat je de nodige maatregelen hebt getroffen kan je een inschatting maken van de benodigde hoeveelheid stroom. De stroom die je nu nodig hebt kan je helemaal zelf genereren met zonnepanelen op het dak. Ze hebben een levensduur van 25 jaar of langer en de geschatte terugverdientijd is maar 7 jaar.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dat om in schone energie.
 • Een set met 10 zonnepanelen kost zo’n €5000 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 8,5 jaar.
 • De opgewekte stroom die je niet verbruikt gaat naar het net (salderen). Voor deze zonnestroom ontvang je dezelfde prijs als waarvoor je kWh inkoopt.

energielabel-hartwerd-8741

Energielabel voor bedrijven

Elke kantoorpand moet een energielabel kunnen overleggen bij verkoop, verhuur en oplevering van een bedrijfspand met een oppervlakte vanaf 50m2. De noodzaak is in het leven geroepen voor utiliteitsgebouwen als een kantoor, universiteiten, hotels, en openbare gebouwen zoals een bibliotheek. Gaat het om een pand groter dan 100m2, en wordt minimaal 50% daarvan gebruikt als kantoor? In dit scenario moeten deze panden per 2023 minimaal een energielabel C hebben. Bovendien moeten ondernemingen die actief zijn in openbare gebouwen van 250m2 of groter het label duidelijk zichtbaar ophangen, zoals in de ontvangsthal. Lees ook meer over Snel energielabel aanvragen.

 • Bij het het officiële verkoopmoment van zakelijke gebouwen is zo’n energielabel een vereiste.
 • Deze regels worden toegepast bij bedrijfspanden en publiek toegankelijke ruimtes van 50 m2 en groter.
 • Voor opslagruimtes en loodsen is dit niet van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen die groter zijn dan 100 m2 (waar 50% of meer gebruikt wordt als kantoor) moeten in 2023 ingeschreven staan met een milieulabel C.
 • In openbare gebouwen met een oppervlakte van ten minste 250 m2 hoort het label zichtbaar te zijn voor bezoekers.

Veelgestelde vragen (FAQ) m.b.t. het woninglabel

Hoe werkt een energielabel?
Het energielabel vertelt iets over het energiegebruik van een woning of gebouw. Hoe minder energie benodigd is, hoe aantrekkelijker het woninglabel wordt. De energie-index loopt van energielabel A & B (zuinig) en gaat door tot de slechtste label F/G (hoog verbruik).

Is voor iedereen een energielabel verplicht?
Ja, als je een gebouw verhuurt of verkoopt moet jij duidelijk kunnen maken welk energielabel de woning heeft. Dit moet ook in de verkoopadvertentie staan. Doe je dit niet, dan kan jij mogelijk een boete van €170 verwachten.

Hoe kan ik het label aanvragen?
Voor een erkend label moet je een vakbekwame energiedeskundige in Hartwerd bij je thuis laten komen. Op de website QBIS.nl kom je gemakkelijk in contact met lokale energiespecialisten. Een specialist moet fysiek bij je thuis komen en zal het huis volledig inspecteren. Hij of zij beslist uiteindelijk wat het label moet worden en registreert deze in de database EP-Online. De definitieve berekeningen ontvang je per mail en in Mijn Overheid is het zelf te downloaden (gemeente Súdwest-Fryslân).

Hoe wordt een definitief energielabel vastgesteld?
De deskundige checkt het jaar waarin het gebouw is neergezet, het type huis, m2 woonruimte en belangrijke aspecten zoals type glas, het soort isolatie, op welke manier de woning wordt verwarmd en geventileerd en of er zonnepanelen of een warmtepomp aanwezig zijn. D.m.v. van deze gegevens kan worden berekend wat de totale energiebehoefte is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van het object en welk deel uit hernieuwbare bronnen komt. Vervolgens wordt het labelletter geregistreerd.

Wat is het tarief van een energielabel?
De tarieven van je energielabel komen uit tussen de €150,00 & €370,00. De definitieve prijs heeft te maken met type woning, het uurtarief en het aantal benodigde uren van de adviseur en de reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en andere technische informatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Hartwerd kan je goedkoper doen door verschillende leveranciers onder elkaar te zetten die actief zijn rondom de provincie Friesland.

Hoe kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Daarvoor ga je naar het platform energielabel.nl. Kies huur- of koopwoning en voer jouw postcode (8741) en het huisnummer in de zoekbalk in. Je krijgt nu meteen te zien welk label je hebt. Waarschuwing: wordt er een voorlopig energielabel getoond? Dit telt niet als officieel woninglabel en kan je dus niet gebruiken. Je moet het dus eerst laten omvormen naar een definitief woninglabel. Wacht niet langer: energielabel huis Hartwerd opvragen.

Plaats een reactie