Energielabel Lauwerzijl

Direct energielabel aanvragen

Gemakkelijk en snel een energielabel aanvragen voor jouw woning in Lauwerzijl? Per 1 januari 2015 moet elke woning een energielabel hebben. Het label indiceert hoe zuinig jouw woning is en toont belangrijke verbetermogelijkheden om de woning duurzamer te laten worden. Ga je jouw woning verkopen of verhuren? Dan is een definitief energielabel in Lauwerzijl verplicht. Op deze pagina ontdek je actuele informatie over het opvragen, aanvragen of aanpassen van jouw label. Verder kan je (regionale) energieadviseurs met elkaar vergelijken en tref je hier handige tips om jouw label te verbeteren.

 • Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.
 • Sinds 1 januari 2015 is het verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • Er zijn 7 labels: Energielabel A & B (zuinig) t/m F of G (erg onzuinig).
 • De laatste jaren kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Per 2021 zit dit iets anders in elkaar.
 • Je dient nu eerst een afspraak te maken met een energieadviseur in Lauwerzijl die de kenmerken van de woning bekijkt en het label registreert.
 • Het certificaat – inclusief suggesties om de woning te verduurzamen – kost gemiddeld tussen de €165,00 – €420,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Lauwerzijl

Het energielabel geeft duidelijkheid aangaande het energiegebruik van een woning of gebouw. Alle Nederlanders met een huis verkregen in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. Wanneer jij jouw huis wilt verkopen of verhuren, dan moet je een definitief energielabel kunnen overhandigen. Sinds kort hanteert de overheid een nieuwe werkwijze die we ook wel kennen als NTA8800. Je moet nu een officiële energieadviseur langs laten komen. Deze specialist bezoekt jou op locatie en berekent de energieprestatie van de woning. De prijzen zijn om die reden ook flink hoger geworden. Onderstaand bieden wij informatie over hoe je zo’n voordelig energielabel in Lauwerzijl moet regelen.

Energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Informeer naar een energiedeskundige

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl tref je alle gecertificeerde energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Zoek op adresgegevens (9885) om een erkend deskundige in Lauwerzijl te contacteren.

 2. Bereid je voor op de afspraak

  Tik op een deskundige en maak een afspraak. Het is belangrijk dat je alle actuele informatie van het huis kunt laten zien. Met name bouwtekeningen, EPC-berekeningen, het bestek, documentatie en facturen.

 3. De inspectie

  De erkend energiedeskundige komt thuis langs om de kenmerken van je huis vast te stellen. Dit neemt ongeveer 2 uur in beslag.

 4. Inschrijven van het label

  De EP-adviseur in Lauwerzijl stelt het label vast en voert de registratie door in de het EP-Online systeem.

 5. Je label opzoeken

  Na registratie ontvangt men per email een PDF van de energie index incl. de geconstateerde punten en verbeterpunten van de woning. Het certificaat is maximaal 10 jaar geldig en moet je laten zien wanneer je de woning gaat verhuren of verkopen. Het is ook digitaal in te zien via de berichtenbox van de overheid.

Wil jij een particulier energielabel aanvragen?

Bekijk energieadviseurs en regel het snel

Gemiddelde kosten energielabel

De tarieven van een definitief energielabel variëren tussen de €165,00 – €380,00. In de tabel die je hieronder ziet tref je de huidige kosten van een energielabel deskundige Lauwerzijl. Wil je een concrete prijs? Klik hier om de verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Bekijk ook adviseurs in Niehove, Oldehove, Den Ham, Kommerzijl en Gerkesklooster. De tarieven komen tot stand door verschillende aspecten.

 1. Type en leeftijd woning (hoekwoning, tussenwoning, appartement, twee-onder-een kap, villa).
 2. Het aantal uur dat de bouwinspecteur bezig zal zijn.
 3. De beschikbare documentatie (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie).
 4. De energiecoach of adviseur die je kiest.
Soort woningM2 woonoppervlakteTarieven
Studio/Appartement75 m2€ 184,00
Rijtjeshuis115 m2€ 220,00
Hoekwoning160 m2€ 278,00
Vrijstaand200 m2€ 350,00
Kostenoverzicht woninglabel Lauwerzijl.

De beste energieadviseurs in Lauwerzijl vergelijken

Binnenkort een definitief energielabel aanvragen? Dan moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Lauwerzijl. De website om een energieadviseur te zoeken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Daar kan je klikken op de link naar het QBISnl register. Hierin doorzoek je erkend deskundige adviseurs (BRL9500). Om snel iets af te spreken bekijk je in de lijst hieronder meerdere erkende bureaus waar je zonder gedoe een milieulabel kunt regelen tegen een relatief voordelige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Tips voor een lager energieverbruik

Heeft je woning een slecht label, en wil jij graag verduurzamen en daarmee de energieprestatie verbeteren? Met slimme energiebesparende maatregelen kan jij elk gebouw updaten naar een label-B huis. Het isoleren van een woning nemen we als uitgangspunt. Daarmee zorg je ervoor dat de warmte niet zomaar de woning uit kan. Pas als het huis goed geïsoleerd is wordt het pas interessant om te kijken naar het zelf energie opwekken. Je leest hier ook alle informatie over Energielabel vakantiehuis.

Tip: Via de website van de overheid https://www.verbeteruwhuis.nl zie je – nadat je jouw woning hebt omschreven – concrete verbeteropties voor een beter energielabel. Bezoek de website en doe de check.

Het belang van een zuinig energielabel woning Lauwerzijl

 • Een milieuvriendelijke woning en besparen op de maandelijkse energielasten.
 • Een prettig wooncomfort: geen tocht meer bij de ramen.
 • Een woning met label B of A stoot minder CO-2 uit.
 • Woningwaarde stijgt tot wel 20%.
 • Mogelijk een duurzaamheidskorting bij je hypotheek.
 • Er gelden diverse subsidies voor de renovatie van een woning.
 • De energiecoach in Lauwerzijl kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarAanpassingen
Label A2014 – 2022Voornamelijk bijhouden / onderhouden van de systemen.
Label B1999 – 2004Duurzaam de woning verwarmen met een warmtepomp.
Label C1988 – 1999Triple glas, zonnepanelen + evt. spouwmuurisolatie
Label D1973 – 1985Verdere isolatie, HR++ glas en HR107 combiketel.
Label E1967 – 1979Dak-, vloer- en muurisolatie, dubbel glas en zonnepanelen.
Label F1947 – 1967Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie.
Label Gt/m 1929Spouwmuur-, dak- en vloerisolatie.

Zoek je het goedkoopste energielabel?

Vind de goedkoopste aanbieder en vraag het nog deze week aan

Woning isoleren

Isolatie is de belangrijkste voorwaarde voor een duurzame woning. Door goede isolatie van spouwmuur, dak en kruipruimte voorkom je dat de warmte in jouw woning naar buiten gaat. Hiermee gaan de stookkosten direct omlaag en geniet je van een comfortabele leefomgeving. Welke onderdelen je als eerste moet isoleren ligt aan de huidige isolatiewaarden. Het jaar waarin het huis is gebouwd is vaak een goede indicator hiervoor. Tip: vraag ook de vorige bewoners wat er eventueel gebeurd is. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek met warmtescan laat in één oogopslag zien waar warmte verloren gaat. In de lijst hieronder bekijk je de doorsnee besparing bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een hoogrendementsketel.

IsolatieTarievenGasbesparing p/jaarBesparing (€/jaar)
Dakisolatie€3900 – €5700850 m3€578
Vloerisolatie€1200 – €3100420 m3€286
Spouwmuurisolatie€1400 – €2450735 m3€500
HR++ glas€1750 – €2500370 m3€251,6
Investering en opbrengsten van het isoleren van een gemiddelde eengezinswoning.

Ventileren

Indien jouw woning goed geïsoleerd is, moet de focus liggen op het feit dat frisse lucht via meerdere kanten de woning in kan komen. Ventilatie is belangrijk voor een comfortabel wooncomfort. Zuinig en slim ventileren wil zeggen een optimaal wooncomfort waarbij de warmte uit de vervuilde, afgezogen lucht, wordt teruggewonnen.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: Bij veel wind wordt de luchttoevoer automatisch beperkt.
 • Lokale ventilatie-unit: regelt de ventilatie in één ruimte.
 • Balansventilatie met WTW: een gesloten ventilatiesysteem dat bestaat uit een ventilator en een warmte terugwin unit (WTW).
 • Ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: profiteert van warmte uit de ventilatielucht voor de verwarming en warm water.

Alternatief voor CV-ketel

De verwarming in een huis vraagt veel energie (en geld). In de meeste huizen vinden we nog een gasgestookte ketel. Je kunt kiezen voor een duurzame oplossing om je woning warm te stoken zonder gas. Hieronder bekijk je de meeste populaire optie.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: is efficiënter en verbruikt veel minder gas.
 • Een hybride warmtepomp: duurzaam je woning verwarmen met minder gas.
 • Een all-electric warmtepomp: een volledig stand-alone functionerend systeem op elektriciteit.
 • Zonneboiler: zorgt op een duurzame manier voor warm tapwater.
 • Infraroodpanelen: ideaal als extra bijverwarming in een schuur of studeerkamer.

Zonnepanelen op je dak

Als je jouw woning hebt geoptimaliseerd weet je in grote lijnen hoeveel stroom er nodig is. De benodigde stroom kan je zelf genereren met zonnepanelen op het dak. De huidige panelen gaan gemakkelijk 30 jaar of langer mee en binnen 5 – 8 jaar heb je ze al terugverdiend.

 • Zonnepanelen wekken stroom op vanuit zonne-energie.
 • Een systeem van 10 zonnepanelen kost zo’n €5300 en verdien je terug in 7,5 jaar.
 • Stroom die je niet verbruikt gaat naar het net (salderen). Over dit stukje stroom ontvang je hetzelfde tarief als waarvoor je normaal de stroom inkoopt.

energielabel-lauwerzijl-9885

Energielabel voor bedrijfspand aanvragen

Elk kantoor heeft een energielabel nodig op het moment van overdracht (koop/huur) van bedrijfspanden van 50m2 of groter. Deze verordening is opgesteld voor utiliteitsgebouwen als kantoorruimtes, universiteitsgebouwen, horecagelegenheden, en openbare panden zoals gemeentehuizen. Is het object meer dan 100m2 groot qua oppervlakte, en wordt 50% of meer gebruikt als kantoorplekken? In die situaties moet het gebouw begin 2023 beschikken over een energielabel C. Bovendien moeten bedrijven en organisaties die actief zijn in openbare gebouwen vanaf 250 m2 dat energielabel in het zicht ophangen, zoals in de wachtruimtes / ingang. Bekijk ook onze pagina met informatie over Energielabel geldigheidsduur.

 • Bij de notariële overdracht van zakelijke gebouwen is een energielabel verplicht.
 • Deze verplichting geldt bij bedrijfspanden en ruimtes met een oppervlak van meer dan 50 m2.
 • Voor bedrijfshallen en opslagruimtes geldt er op dit moment geen verplichting.
 • Bedrijfsgebouwen met vloeroppervlaktes van 100 m2 of meer (waarbij meer dan 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten wettelijk gezien vanaf 2023 ingeschreven staan met een milieulabel C.
 • In publieke gebouwen van minimaal 250 m2 moet elke passant dit label kunnen bekijken bij de entree.

FAQ met veelgestelde vragen over het woninglabel

Hoe werkt een energielabel?
Het energielabel zegt iets over de energiezuinigheid van een woning. Hoe energiezuiniger, hoe hoger de score op het woninglabel. De energie-index loopt van energielabel A of B (zeer zuinig) en gaat door tot de rode labels F en G (ontzettend onzuinig).

Is het aanvragen van een energielabel verplicht?
Ja, als je een gebouw in de verkoop of verhuur gaat zetten dan moet je kunnen aantonen welk energielabel het huis toegekend is. Dit moet ook in de verkoopadvertentie staan. Is er geen geregistreerd label, dan is een boete van €170 niet uitgesloten.

Hoe kan ik een label voor mijn woning aanvragen?
Hiervoor moet je een officiële energiedeskundige in Lauwerzijl laten komen. Door gebruik te maken van Qbis.nl bekijk je snel de energiespecialisten in de buurt. Deze specialist komt bij je thuis en neemt de woning op. Deze persoon berekent de energieprestaties en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform. Je ontvangt digitaal alle dossiers en in Mijn Overheid is het zelf te downloaden (gemeente Westerkwartier).

Wat bepaalt mijn energielabel?
De specialist inspecteert het bouwjaar van het huis, het soort gebouw, m2 woonoppervlakte en overige onderdelen als kozijnen (hout/kunststof) + ramen, de mate van isolatie, op welke manier de woning wordt verwarmd en geventileerd en of er ook energie wordt gewonnen met een warmtepomp of zonnepanelen. Op basis daarvan berekent de deskundige hoeveel gas en elektriciteit nodig is voor de centrale verwarming van een gebouw en in hoeverre het huis in staat is zichzelf van stroom te voorzien. Op basis hiervan wordt de labelletter definitief vastgesteld.

Wat kost een energielabel?
De onkosten van het energielabel variëren tussen de €110,00 – €360,00. De totale kostprijs heeft te maken met het woonoppervlakte, het aantal uur dat de adviseur bezig zal zijn en de informatie die voorhanden is (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Lauwerzijl kan je doen door velerlei adviseurs te gaan vergelijken die actief zijn binnen de provincie Groningen.

Hoe werkt het opvragen van mijn huidige energielabel?
Om dit in te zien check je de overheidswebsite energielabel.nl. Kies huur- of koopwoning en voer jouw postcode (9885) plus het huisnummer in. De website toont direct het huidige label. Kijk uit: laat het systeem een voorlopig energielabel zien? Dit is slechts een inschatting en geen formeel document en kan je niet gebruiken als je jouw woning gaat verkopen. Je moet deze altijd omzetten naar een definitief woninglabel. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Lauwerzijl opvragen.

Plaats een reactie