Energielabel Wateringen

Direct energielabel aanvragen

Gemakkelijk en snel een energielabel aanvragen voor jouw woning in Wateringen? Vanaf 1 januari 2015 heeft elk huis in Nederland een (voorlopig) energielabel. Dit label toont hoe energiezuinig jouw huis is en toont gerichte opties om de woning nog energiezuiniger te maken. Ben je van plan jouw woning te verkopen of verhuren? In dat geval is een definitief energielabel in Wateringen verplicht. Op Energielabelprijzen.nl vind je uitgebreide informatie over hoe je het keurmerk aanvraagt. Verder kan je (regionale) energieadviseurs met elkaar vergelijken en kan je aan de slag met tips om jouw woning te verduurzamen.

 • Het energielabel maakt duidelijk wat de huidige staat van de woning is.
 • Het is een vereiste bij het verhuren of verkopen van jouw huis.
 • Er zijn 7 categorieën: Energielabel A of B (laag verbruik) t/m F/G (vervuilend).
 • Tot eind 2020 vroeg je het VEL (vereenvoudigd label) gewoon online aan. Vandaag de dag werkt het iets complexer.
 • Je regelt dit tegenwoordig via een energieadviseur in Wateringen die de kenmerken van de woning bekijkt en het label bepaalt.
 • Het label – incl. verbetermogelijkheden – heeft een prijs van tussen de €160,00 – €360,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Wateringen

Het energielabel geeft inzicht in de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Alle huizen in Nederland verkregen in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. Indien je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, dan moet je een definitief energielabel hebben. Per 2021 is er een nieuwe rekenmethode wat door specialisten ook wel NTA8800 wordt genoemd. Je moet daarom een officiële energieadviseur verzoeken te komen kijken. Deze vakman bezoekt jou op locatie en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. Voor jou als woningbezitter betekent dit wel dat je meer moet betalen. Hierna leggen wij stap voor stap uit hoe je een voordelig energielabel in Wateringen kunt aanvragen.

Een particulier woning energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Zoek naar een energiedeskundige

  Door gebruik te maken van www.centraalregistertechniek.nl bekijk je de beschikbare deskundige energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Zoek op adresgegevens (2291) om een erkend deskundige in Wateringen op te vragen.

 2. Afspraak en voorbereiding

  Klik door naar een adviseur en maak een afspraak. Het is belangrijk dat je alle benodigde informatie van het huis kunt laten zien. Je kunt denken aan bouwtekeningen, EPC-berekeningen facturen van verbetermaatregelen.

 3. Bezoek en berekening

  Een erkend energiedeskundige komt langs op het afgesproken moment en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. Hieraan is hij ongeveer 1,5 tot 2,5 uur kwijt.

 4. Inschrijven van het label

  De EP-adviseur in Wateringen beslist uiteindelijk wat het label moet worden en registreert deze in de database EP-Online.

 5. Inzicht in jouw label

  Nadat de adviseur bij je thuis is geweest sturen ze een PDF op van het label met daarbij de specificaties en suggesties om de woning te verduurzamen. Het document heeft een geldigheidsduur van 10 jaar en dien je over te dragen bij de verkoop van de woning. Door middel van Mijn Overheid kun je de documentatie ook downloaden.

Particulier energielabel voor jouw woning aanvragen?

Bekijk energieadviseurs en maak gebruik van de aanbieding!

Prijzen van een definitief energielabel

De gemiddelde prijzen van een definitief energielabel liggen tussen de €195,00 & €410,00. In de tabel die je hieronder ziet bekijk je de geschatte kosten van een energielabel deskundige Wateringen. Direct een aanvraag doen? Klik hier om direct de (lokale) aanbieders te bekijken. Je vind hier ook adviseurs in Voorburg, Leidschendam, Rijnsburg, Voorhout en Noordwijkerhout. De prijzen wordt bepaald door de volgende onderdelen.

 1. De grootte van de woning (tussenwoning, appartement, vrijstaand, twee-onder-een kap, villa).
 2. De hoeveelheid uur die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De reeds aanwezige details van de woning (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen).
 4. De energiecoach waar je mee in zee gaat.
Categorie huisOppervlakteKostprijs
Appartement75 m2€ 178,00
Tussenwoning125 m2€ 223,00
Geschakeld huis160 m2€ 283,00
Villa195 m2€ 367,00
Actuele kosten woninglabel Wateringen.

Gecertificeerde energieadviseurs in Wateringen vergelijken

Deze week zo’n definitief energielabel aanvragen? Op dat moment maak je een afspraak met een erkend deskundige energielabel Wateringen. De officiële website om ervaren energiedeskundigen te vergelijken is CentraalregisterTechniek.nl. Op deze pagina vind je een link naar het QBISnl register. Hierin kom je in contact met gecertificeerde vakmannen (BRL9500). Om snel iets af te spreken check je in het overzicht hierna diverse (landelijke) experts waar je verrassend eenvoudig een label kunt regelen tegen een normale prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Mijn woning verbeteren in 4 stappen

Heeft je woning een slecht label, en wil jij besparen op de energiekosten door een betere energieprestatie? Middels de juiste energiebesparende maatregelen kan men praktisch elk huis transformeren naar een label-B huis. Aan de basis staat altijd isoleren. Op die manier geef je jouw woning een warme jas en zorg je dat zo min mogelijk warmte verloren gaat. Bij de stappen daarna wordt het pas interessant om te kijken naar energie die je zelf kunt opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Of klik door voor meer informatie over Energielabel geldigheidsduur.

Let op: Op de website www.verbeteruwhuis.nl check je – nadat je wat vragen hebt beantwoord – handige verbeteropties voor een groen energielabel. Bekijk direct wat de mogelijkheden zijn.

Bekijk de voordelen van een zuinig energielabel woning Wateringen

 • Een zuinige woning en maandelijks lagere energiekosten.
 • Een comfortabel klimaat in huis: geen tocht of kou rondom de ramen.
 • Een B- of A woning beperkt de CO-2 uitstoot.
 • De woningwaarde stijgt bij A of B label.
 • Sommige hypotheekverstrekkers bieden een duurzaamheidskorting.
 • De regering biedt zeer aantrekkelijke subsidies voor het verduurzamen van jouw woning.
 • De energiecoach in Wateringen kan hierin een adviserende rol spelen.
EnergielabelBouwjaarVerbeteropties
Label A2011 – 2024Verduurzaam onzuinige apparaten en kiest voor een WTW.
Label B2000 – 2008Zonnepanelen en hybride warmtepomp.
Label C1987 – 2002Triple glas, een HR 107 combiketel en zonnepanelen.
Label D1972 – 1984Kijk of je de thermische schil van het huis kunt verbeteren.
Label E1966 – 1977Isolatie van vloer, dak en muren + zonnepanelen.
Label F1950 – 1965Isoleren en plaatsen van dubbelglas.
Label Gt/m 1929Nieuwe ketel en isoleren.

Zoek je het goedkoopste energielabel?

Vergelijk alle adviseurs en regel het binnen een paar dagen

Isolatie van je woning

Isolatie is met afstand de belangrijkste factor voor een label A of B woning. Door de muren, vloer en het dak te isoleren verhinder je dat de gerealiseerde warmte verloren gaat. Met isolatie dalen de stookkosten in de winter en realiseer je een aangename warme woning. Waar je moet starten met isoleren ligt aan de Rd-, Rc en lambdawaarde. Het jaar waarin het huis is gebouwd is vaak een goede indicator hiervoor. Je kunt ook de vorige bewoners vragen wat zij aan isolatie gedaan hebben. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek toont duidelijk aan waar er warmte de woning verlaat. In het schema hierna doorzoek je de potentiële besparing bij een eengezinswoning met 60 m2 vloeroppervlak met een normale hr combiketel.

Isolatie keuzePrijsGasbesparing p/jaarEnergiebesparing
Dakisolatie€3700 – €51001075 m3€774
Vloerisolatie€1100 – €3500325 m3€234
Spouwmuurisolatie€1000 – €2150930 m3€670
HR++ glas€1950 – €2900335 m3€241,2
Kosten en jaarlijkse opbrengsten bij isolatie van gemiddelde eengezinswoning (60m2).

Ventileren

Wanneer een gebouw al volledig is geïsoleerd, is het belangrijk dat er gekeken wordt naar de opties voor frisse lucht. Ventilatie is essentieel voor een comfortabel binnenklimaat. Zuinig en slim ventileren wil zeggen een prettig leefklimaat, zonder heel erg veel warmteverlies.

 • Zelfregelende roosters: Beperkt automatisch de luchttoevoer bij hogere windsnelheden.
 • Losse ventilatieunit: regelt de ventilatie in één ruimte.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: warmt koude lucht van buiten op met de warmte van de afgevoerde lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht voor de verwarming en warm water.

Alternatieven van de CV-ketel

Het verwarmen van een woning vraagt veel energie (en geld). In de praktijk gaat dit vaak nog met gasgestookte HR-ketels. Je kunt kiezen voor een meer innovatieve verwarmingsbron waardoor je nauwelijks tot geen gas meer nodig hebt. In de lijst hieronder staan enkele van deze producten.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Goedkoper en sneller je huis stoken.
 • Een hybride warmtepomp: betaalbaar systeem op de CV-ketel te ondersteunen.
 • Een all-electric warmtepomp: een stand-alone systeem dat volledig op stroom werk.
 • Zonneboiler: op een duurzame manier warm tapwater opwekken.
 • Infraroodpanelen: een comfortabele warmte zonder energieverlies.

Zonnepanelen op het dak

Op het moment dat je de nodige isolatiewerkzaamheden hebt getroffen en een nieuwe ketel of warmtepomp hebt geplaatst kan je een inschatting maken van de benodigde hoeveelheid stroom. Deze energie kan je schoon en duurzaam opwekken door te investeren in zonnepanelen. De nieuwste panelen kunnen wel 40 jaar mee en binnen 5 – 8 jaar heb je ze al terugverdiend.

 • Zonnepanelen wekken stroom op vanuit zonne-energie.
 • Een pv-systeem van 10 zonnepanelen kost om en nabij de €4500 en heb je terugverdiend binnen 8 jaar.
 • Stroom die je niet verbruikt gaat naar het net (salderen). Hiervoor krijg je hetzelfde tarief als waarvoor je normaal de stroom inkoopt.

energielabel-wateringen-2291

Energielabel voor bedrijfspand aanvragen

Elke kantoorpand moet een energielabel kunnen overleggen bij verhuur, verkoop en oplevering van een bedrijfsgebouw van minimaal 50m2. De noodzaak geldt voor de utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, sportgebouwen, winkelcentrums, en publiek toegankelijke panden zoals bibliotheken. Is het gebouw groter dan 100m2, en dient ten minste 50% als kantoorruimte? In dat geval moeten deze panden per 2023 minimaal energielabel C hebben. Daarnaast moeten organisaties (bijvoorbeeld ziekenhuizen of supermarkten) die gevestigd zijn in publieke gebouwen van meer dan 250 m2 het label duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de receptie of ingang. Op deze website lees je ook alles over Energie-Index.

 • Bij oplevering of verhuur/verkoop van zakelijke gebouwen moet je een officieel energielabel overleggen.
 • Deze regels worden toegepast bij bedrijfspanden met een gebruiksoppervlakte van 50 m2.
 • Voor productiehallen en loodsen geldt er een ontheffing.
 • Bedrijfsgebouwen met een oppervlakte van meer dan 100m2 (waar 50% of meer gebruikt wordt als kantoor) moeten per 2023 minimaal de beschikking hebben over milieulabel C.
 • In publieke gebouwen met een ruimte van minimaal 250 m2 moet het label bovendien zichtbaar zijn voor bezoekers.

FAQ met veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat houdt het energielabel in?
Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning. Hoe minder energie benodigd is, hoe groener het label. Deze energie-index begint bij energielabel A of B (maximaal milieuvriendelijk) en loopt op tot label G (niet milieuvriendelijk).

Is het energielabel verplicht?
Ja, als jij een woning verhuurt of verkoopt moet je inzicht bieden in wat de erkende deskundige van de woning vond. Dit moet ook in de verkoop- of verhuuradvertentie (makelaar) staan. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete van €170,00.

Hoe moet ik een label aanvragen?
Hiervoor moet je een gecertificeerde energiedeskundige in Wateringen bij je thuis laten komen voor een inspectie. Op de website QBIS.nl kom je gemakkelijk in contact met lokale energiespecialisten. Een expert moet fysiek bij je thuis komen en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. De deskundige maakt de berekening, bepaalt het label en voert deze ook in de database EP-online in. Je ontvangt digitaal alle dossiers en via Mijn Overheid kan jij het later ook weer opvragen (gemeente Westland).

Op welke manier wordt het energielabel bepaald?
Een deskundige checkt het jaar waarin het huis is gebouwd, het soort woning, oppervlakte en ook naar specifieke zaken als kozijnen (hout/kunststof) + ramen, de isolatiewerkzaamheden, de ventilatie en verwarming oplossingen in het gebouw en of er zonnepanelen of een warmtepomp aanwezig zijn. Op basis daarvan kan worden berekend hoeveel energie nodig is voor warm tapwater en verwarming en ventilatie van het object en in hoeverre het huis in staat is zichzelf van stroom te voorzien. Tenslotte zal de benodigde labelletter met je gedeeld worden.

Welke tarieven worden gevraagd voor een energielabel?
De kosten van een energielabel liggen tussen de €135,00 & €400,00. De investering is afhankelijk van de grootte van de woning, hoeveel uur de expert er mee bezig is en de beschikbare documentatie (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Wateringen kun jij het beste doen door diverse aanbieders naast elkaar te zetten die hun werkgebied hebben liggen in de provincie Zuid-Holland.

Hoe kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Daarvoor ga je naar energielabel.nl van de overheid. Selecteer koop- of huurwoning en voer jouw postcode (2291) en het huisnummer in de betreffende velden in. Je krijgt nu gelijk het huidige label plus de vervaldatum te zien. Let op: is het een voorlopig energielabel? Dit is geen officiële status en kan je dus niet gebruiken. Je moet deze altijd omzetten naar een definitief label. Ga direct aan de slag: energielabel huis Wateringen opvragen.

Plaats een reactie