Energielabel Lathum

Direct energielabel aanvragen

Wil je een energielabel aanvragen voor jouw woning in Lathum? Vanaf 1 januari 2015 heeft elk huis in Nederland een (voorlopig) energielabel. Het document toont hoe energiezuinig jouw huis is en biedt praktische maatregelen om de woning nog energiezuiniger te maken. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? Dan is een definitief energielabel in Lathum verplicht. Op dit informatieplatform vind je nuttige informatie over het berekenen, opvragen en aanvragen van het keurmerk. Daarnaast kunnen verschillende energieadviseurs vergeleken worden en kan je aan de slag met tips om jouw woning te verduurzamen.

 • Het energielabel geeft een beeld van de energieprestatie van een woning.
 • Het is een verplichting bij een woningoverdracht (bijvoorbeeld verkoop of verhuur).
 • We delen het op in 7 niveaus: Energielabel A of B (erg zuinig) t/m F/G (vervuilend).
 • De afgelopen jaren vroeg je het VEL (vereenvoudigd label) gewoon online aan. Vandaag de dag werkt het iets complexer.
 • Als woningeigenaar regel je eerst een afspraak met de energieadviseur in Lathum die de woning ter plaatse opneemt en het label vaststelt.
 • Het label – incl. verbetermogelijkheden – kost gemiddeld tussen de €130,00 en €405,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Lathum

Een energielabel biedt duidelijkheid over het energieverbruik van een woning. Alle woningbezitters kregen van de overheid in 2015 een voorlopig energielabel. Zodra je jouw woning gaat verkopen of verhuren, is een definitief energielabel noodzakelijk. In 2021 is er een nieuwe methode waarop dit wordt vastgesteld (NTA8800). Je moet nu een officiële energieadviseur laten komen. Deze vakman moet fysiek bij je thuis komen en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Het certificaat is nu wel een stuk duurder geworden. Hieronder check je hoe jij het voordelig energielabel in Lathum kunt aanvragen.

Stappenplan: energielabel aanvragen

 1. Zoek een energiedeskundige

  Door gebruik te maken van www.centraalregistertechniek.nl doorzoek je alle gecertificeerde energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Zoek op postcode (6988) om een erkend deskundige in Lathum te vergelijken.

 2. Zorg voor goede voorbereiding

  Ga vervolgens verder naar een adviseur en plan een afspraak in. Zorg dat je zoveel mogelijk details van je woning paraat hebt. Waar vaak om gevraagd wordt zijn bouwtekeningen, EPC-berekeningen facturen van verbetermaatregelen.

 3. De inspectie

  Deze erkend energiedeskundige komt langs op het afgesproken moment om de kenmerken van je huis vast te stellen. Het is aan te raden hierbij aanwezig te zijn.

 4. Vaststellen van het label

  De EP-adviseur in Lathum komt met een eindoordeel en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform.

 5. Nieuwe label opvragen

  Als alle werkzaamheden zijn gedaan wordt er een PDF toegestuurd van de energie index met een toelichting en alle mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen. Het certificaat is maximaal 10 jaar geldig en dien je te overhandigen bij het opstellen van een verkoop- of huurcontract. Je kunt het ook te allen tijde opvragen via Mijn Overheid.

Alles weten over een particulier energielabel?

Check alle energieadviseurs en bekijk de goedkoopste aanbieder

Gemiddelde kosten energielabel

De tarieven van een definitief energielabel liggen tussen de €150,00 en €350,00. In het overzicht hieronder tref je de huidige kosten van een energielabel deskundige Lathum. Meteen aan de slag? Klik hier om aanbieders in jouw regio te vergelijken. Bekijk ook adviseurs in Giesbeek, Angerlo, Tonden, Leuvenheim en Hall. De offerte kosten worden gecalculeerd a.d.h.v. een aantal variabelen.

 1. Type woning (villa, tussenwoning, twee-onder-een kap, appartement, hoekwoning).
 2. De hoeveelheid uur die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen en EPC-berekeningen).
 4. De vestigingslocatie van de energiecoach.
WoningOppervlakteTarieven
Klein appartement80 m2€ 185,00
Rijtjeswoning130 m2€ 217,00
Geschakeld huis140 m2€ 282,00
Losse woning185 m2€ 356,00
Actuele kosten woninglabel Lathum.

Bekwame energieadviseurs in Lathum vergelijken

Binnenkort zo’n definitief energielabel aanvragen? Dan heb je nodig een erkend deskundige energielabel Lathum. De website om een energieadviseur te zoeken is www.centraalregisterTechniek.nl. Hier vind je in een link naar het QBISnl register. Hierin vind je deskundige deskundigen (BRL9500). Voor een voordelige keuze check je in het overzicht hierna diverse (landelijke) experts waar je gemakkelijk een certificaat kunt regelen tegen een relatief voordelige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Mijn woning verbeteren in 4 stappen

Heb je een ongunstig energielabel, en wil je de energieprestatie graag verbeteren? Door gebruik te maken van energiebesparende maatregelen kan men praktisch elk huis omtoveren naareen groen label (A, B of C). Aan de basis staat altijd isoleren. Hierdoor geef je jouw woning een warme jas en zorg je dat de warmte ook echt in de woning blijft. Pas als het huis goed geïsoleerd is leg je de nadruk op het zelf energie opwekken. Je kunt hier ook meer vinden over Energielabel voor bedrijfspand.

Tip: Via het overheidsinitiatief Verbeteruwhuis.nl kan je zien – nadat je wat vragen hebt beantwoord – verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Doe hier de check.

Voordelen van een zuinig energielabel woning Lathum

 • Een energiezuinige woning en flink besparen op de energiekosten.
 • Een comfortabel klimaat in huis: minder tocht en kou rond het raam.
 • Een woning met label A of B is goed voor het milieu.
 • De woning is interessanter op de woningmarkt.
 • Lagere hypotheekrente mogelijk.
 • Je kunt profiteren van gunstige subsidies als je investeert in duurzame maatregelen.
 • De energiecoach in Lathum kan je daar ook alles over vertellen.
EnergielabelBouwjaarAanpassingen
Label A2012 – 2024Stap volledig van het gas af en warmteopslag.
Label B1999 – 2008Zelf stroom opwekken met zonnepanelen + warmtepomp.
Label C1987 – 2000Isolatie van ramen (HR+++ glas) en zonnepanelen.
Label D1971 – 1980Leg de nadruk op goede degelijke vloerisolatie.
Label E1967 – 1975Kruipruimte, muren, dak en vloer isoleren + zonnepanelen.
Label F1946 – 1969Spouwmuur-, dak- en vloerisolatie.
Label Gt/m 1944Nieuwe ketel en isoleren.

Zoek je het goedkoopste energielabel?

Vergelijk aanbieders en vraag snel jouw energielabel aan

Woning isoleren

Isolatie is altijd de belangrijkste stap voor een woning met een laag verbruik. Door goede isolatie van vloeren, muren en dak voorkom je dat de warmte in jouw woning naar buiten ontsnapt. Hiermee gaan de stookkosten direct omlaag en heb je ook een prettig wooncomfort. Waar je moet starten hangt af van hoe en waar de woning op dit moment geïsoleerd is. Het jaar waarin de woning is neergezet vertelt al veel over de isolatiewaardes. Je kunt ook de vorige bewoners vragen wat zij aan isolatie gedaan hebben. Een bouwtechnische keuring of het maken van warmtebeelden toont duidelijk aan waar er warmte de woning verlaat. In de tabel hieronder check je de te verwachten besparing bij een normale eengezinswoning met een hr ketel.

Soort isolatieKostenBesparing GasBesparing
Dakisolatie€3100 – €51001080 m3€788
Vloerisolatie€1600 – €3700385 m3€281
Spouwmuurisolatie€1350 – €2150830 m3€606
HR++ glas€1850 – €2900495 m3€361,35
Kosten en baten bij isolatie van gemiddelde eengezinswoning (60m2).

Ventileren

Wanneer je huis een goede isolatie heeft, moet je er zorg voor dragen dat er altijd genoeg frisse lucht in huis kan komen. Ventilatie is essentieel voor een comfortabel leefklimaat. Zuinig en slim ventileren betekent een gezonde leefomgeving, zonder heel erg veel warmteverlies.

 • Zelfregelende roosters: Beperkt automatisch de luchttoevoer bij hogere windsnelheden.
 • Losse ventilatieunit: goedkope oplossing om 1 ruimte te ventileren.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: een gesloten ventilatiesysteem dat bestaat uit een ventilator en een warmte terugwin unit (WTW).
 • Ventilatiewarmtepomp in combinatie met HR-ketel: maakt gebruik van de warme ventilatielucht en verwarmt de CV-ketel voor.

CV-ketel vervangen

Het verwarmen van een woning is een kostbare aangelegenheid. Dit gaat vaak nog met een gasgestookte HR-ketel. Je kunt kiezen voor een schoner alternatief waardoor je nauwelijks tot geen gas meer nodig hebt. In de volgende lijst vind je de belangrijkste voorbeelden.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: zeer zuinig en efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: een duurzame lucht-warmtepomp met CV-ketel ondersteuning.
 • Een all-electric warmtepomp: een volwaardige vervanger van de CV-ketel.
 • Zonneboiler: zorgt op een duurzame manier voor warm tapwater.
 • Infraroodpanelen: een sfeervol paneel dat werkt d.m.v. stralingswarmte.

Zonnepanelen aanschaffen

Op het moment dat je de nodige maatregelen hebt getroffen kan je een inschatting maken van de benodigde hoeveelheid stroom. De totale stroom kan je op een duurzame manier opwekken door zonnepanelen te laten installeren. Zonnepanelen gaan met gemak 25 jaar mee en je verdient ze al binnen 6 – 8 jaar helemaal terug.

 • Zonnepanelen vangen zonnestralen op en zetten dit om naar gelijkstroom.
 • Een compleet pakket met 10 zonnepanelen is er al vanaf €5100 en verdien je terug in 6,5 jaar.
 • De ongebruikte stroom kan je terugleveren aan de energieleverancier (salderen). Voor dit stukje krijg je dezelfde prijs als waarvoor jij het hebt ingekocht.

energielabel-lathum-6988

Voordelig energielabel voor bedrijfspandJe dient te beschikken over een energielabel voor een kantoor bij verkoop, verhuur en oplevering van zakelijke panden (mits groter dan 50m2). Deze verplichting is relevant voor alle utiliteitsgebouwen zoals een kantoorgebouw, sportgebouwen, cafés, en openbare panden zoals een station. Heeft het pand meer dan 100 m2 gebruiksoppervlakte, en is daarvan meer dan 50% toegeschreven als kantoorruimtes? Op dat moment is het plicht dat deze gebouwen in 2023 minimaal energielabel C hebben. Verder moeten bedrijven en organisaties die hun vestiging in een publiek toegankelijke ruimte hebben met een ruimte van minimaal 250 m2 dat energielabel in het zicht ophangen, bijvoorbeeld bij de receptie of ingang. Op deze website lees je ook alles over Voorlopig energielabel.

 • Bij de notariële overdracht van een bedrijfsruimte ben je verplicht om een geldig energielabel te tonen.
 • Deze verplichting geldt bij bedrijfspanden, overheidsgebouwen, winkels en horeca.
 • Voor panden met een industriefunctie gelden andere regels.
 • Bedrijfsgebouwen met vloeroppervlaktes van 100 m2 of meer (waar meer dan de helft wordt gebruikt als kantoor) moeten binnenkort (2023) verplicht milieulabel C hebben.
 • In grote openbare gebouwen van 250m2 of groter hoort het label zichtbaar te zijn voor bezoekers.

Veelgestelde vragen (FAQ) m.b.t. het woninglabel

Wat is het energielabel voor woningen?
Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Hoe minder CO-2 de woning uitstoot, hoe hoger de score op het woninglabel. De energie-index loopt van energielabel A/B (duurzaam) tot en met de slechtste label F/G (relatief hoog gebruik).

Heeft elke woning een energielabel verplichting?
Ja, op het moment je een woning gaat verkopen of verhuren moet jij duidelijk kunnen maken welk energielabel de woning heeft. Dit moet ook in de verkoop- of verhuuradvertentie (makelaar) staan. Is er geen label bekend, dan kun je een boete van €170 krijgen.

Hoe kan ik een label voor mijn woning aanvragen?
Voor dit document moet je een vakbekwame energiedeskundige in Lathum laten komen. Via qbis.nl kan je een energiespecialist zoeken. Een expert bezoekt jou op locatie en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. Deze expert bepaalt het uiteindelijke label en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database. Je krijgt een email met alle documenten en je kunt het vinden in Mijn Overheid (gemeente Zevenaar).

Wat bepaalt mijn energielabel?
Een deskundige checkt de bouwperiode, woningtype, oppervlakte en andere aspecten als ramen en kozijnen, de isolatiewerkzaamheden, de manier waarop het huis verwarmd en geventileerd wordt en of het huis een warmtepomp of zonnepanelen heeft. Op basis daarvan berekent de deskundige hoeveel gas en stroom benodigd is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van woonunit en in hoeverre de woning deze benodigde energie zelf opwekt. Uiteindelijk wordt het vastgestelde labelletter in de database ingeschreven.

Wat is de prijs van het energielabel?
De kosten van het energielabel komen uit tussen de €200,00 & €415,00. De definitieve prijs heeft te maken met het type woning, de hoeveelheid uren die de expert bezig is en de reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Lathum kan jij doorgaans het meest voordelig doen door een aantal adviseurs te contacteren die diensten leveren in de provincie Gelderland.

Ik wil mijn energielabel opvragen, hoe werkt dat?
Om jouw huidige label in te zien kan je het beste gaan naar het platform energielabel.nl. Kies het type woning en vul de postcode (6988) en het huisnummer in. De website toont direct het huidige label. Kijk uit: krijg je een voorlopig energielabel te zien? Dit is slechts een inschatting en geen formeel document en mag je dus niet bij een woning overdracht gebruiken. Bij verkoop moet je deze dus eerst veranderen in een definitief milieulabel. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Lathum opvragen.

Plaats een reactie