Energielabel Amersfoort

Direct energielabel aanvragen

Gemakkelijk en snel een energielabel aanvragen voor jouw woning in Amersfoort? Sinds een aantal jaren heeft elk huis in Nederland een (voorlopig) energielabel. Dit woninglabel indiceert hoe energiezuinig jouw woning is en biedt concrete verbeterpunten om de energierekening verder terug te dringen. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? Dan is een definitief energielabel in Amersfoort verplicht. Op deze pagina vind je alle benodigde info over het opvragen, aanvragen of aanpassen van jouw certificaat. Verder kunnen verschillende energieadviseurs vergeleken worden en bieden wij een stappenplan om jouw woning energiezuiniger te maken.

 • Het energielabel laat zien hoe zuinig jouw woning is, en hoe je dit kunt verbeteren.
 • Sinds 2015 is het verplicht bij verkoop, verhuur, maar ook bij oplevering van een nieuwe woning.
 • Er zijn 7 categorieën: Energielabel A/B (maximaal milieuvriendelijk) t/m F/G (niet duurzaam).
 • Vroeger vroeg je het VEL (vereenvoudigd label) gewoon online aan. Per 2021 zit dit iets anders in elkaar.
 • De woningeigenaar maakt een afspraak met de energieadviseur in Amersfoort die het huis inspecteert en het label vastlegt.
 • Het document – inclusief opties om de woning zuiniger te maken – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €130,00 en €440,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Amersfoort

Zo’n energielabel laat zien hoe het gesteld is met het energiegebruik van een woning of gebouw. Alle woningen in Nederland hebben in 2015 een voorlopig energielabel gekregen. Zodra jij de woning gaat verhuren over verkopen, is een definitief energielabel noodzakelijk. Sinds kort is er een nieuw systeem die we ook wel kennen als NTA8800. Daarom moet je een bekwame energieadviseur thuis uitnodigen. Deze energie-deskundige zal thuis langskomen en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. De tarieven zijn echter een stuk ongunstiger. In onderstaand gedeelte leggen wij uit hoe jij een voordelig energielabel in Amersfoort kunt aanvragen.

Een energielabel voor je woning aanvragen in 5 stappen

 1. Bekijk alle energiedeskundigen

  Via centraalregistertechniek.nl vind je verschillende bekwame energieadviseurs die een energielabel mogen vaststellen. Voor relevante lokale resultaten gebruik je jouw postcode (3817) om een erkend deskundige in Amersfoort te contacteren.

 2. Voorbereiding op afspraak

  Kies een energiedeskundige en maak een afspraak. De afspraak zal een stuk vloeiender verlopen wanneer je alle actuele informatie van jouw huis paraat hebt. Onder andere bouwtekeningen, EPC-berekeningen, het bestek, documentatie en facturen.

 3. Het onderzoek

  Zo’n erkend energiedeskundige bezoekt jou op locatie en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. Het is aan te raden hierbij aanwezig te zijn.

 4. Vaststellen van het label

  De EP-adviseur in Amersfoort berekent het label en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database.

 5. Het label via internet bekijken

  Als alle werkzaamheden zijn gedaan ontvangt men per email een PDF van het document incl. de geconstateerde punten en de aanbevolen energiebesparende maatregelen. Het document is na datum van afgifte 10 jaar geldig en moet je laten zien wanneer je de woning gaat verhuren of verkopen. Het document wordt ook opgeslagen in je Mijn Overheid omgeving.

Alles weten over een particulier energielabel?

Vergelijk energieadviseurs en vind de laagste prijs

De actuele kosten van een energielabel

De tarieven van een definitief energielabel liggen vaak tussen de €100,00 – €450,00. In de onderstaande tabel bekijk je de huidige tarieven van een energielabel deskundige Amersfoort. Meteen een afspraak inplannen? Klik hier om de dienstverleners (in de regio) te vergelijken. Of bekijk adviseurs in Barneveld, Soest, Eemnes, Bunschoten en Baarn. De definitieve prijzen hangen af van verscheidene factoren.

 1. Categorie woning (hoekwoning, tussenwoning, vrijstaand, appartement, twee-onder-een kap).
 2. Hoeveel tijd de bouwinspecteur nodig denkt te hebben.
 3. De kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen en installatietechnische gegevens).
 4. Het werkgebied & locatie van de energiecoach.
Categorie huisGrootteOnkosten
Klein appartement70 m2€ 168,00
Tussenwoning100 m2€ 222,00
Geschakeld huis140 m2€ 286,00
Villa190 m2€ 362,00
Geschatte kosten woninglabel Amersfoort.

Officiële energieadviseurs in Amersfoort vergelijken

Snel en simpel het definitieve energielabel aanvragen? Dan maak je een afspraak met een erkend deskundige energielabel Amersfoort. Het adres om deze vakmannen te treffen is centraalregisterTechniek.nl. Daar kan je klikken op de link naar het QBISnl register. Op deze plek doorzoek je officiële experts (BRL9500). Om snel iets af te spreken doorzoek je hieronder een aantal betrouwbare partijen waar je verrassend eenvoudig een label kunt regelen voor gunstige prijzen.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzaam wonen in 4 heldere stappen

Heeft jouw huis een hoog energieverbruik, en wil jij besparen op de energiekosten door een betere energieprestatie? Door te kiezen voor energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning transformeren naar een label-B huis. Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Op die manier zorg je dat de warmte niet zomaar de woning uit kan. Zodra dit in orde is ga je juist verder in op zelf energie opwekken met een warmtepomp of zonnepanelen. Op deze website lees je ook meer over Energielabel hypotheek.

Adviezen: Op de onafhankelijke website www.verbeteruwhuis.nl check je – nadat je de vragenlijst hebt ingevuld – verbeteropties voor een groen energielabel. Bekijk direct wat de mogelijkheden zijn.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Amersfoort

 • Een energiezuinige woning en besparen op de maandelijkse energielasten.
 • Een optimaal leefklimaat: het hele jaar door een aangename temperatuur in huis.
 • Een woning met label A of B is goed voor het milieu.
 • Hogere waarde van jouw huis.
 • Sommige banken verstrekken een rentekorting.
 • Je kunt gebruik maken van diverse subsidies om een huis te verduurzamen.
 • De energiecoach in Amersfoort kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2009 – 2024Investeer in nieuwe technologieën voor energieopwekking.
Label B2002 – 2006Investeren in een all-electric of hybride warmtepomp of zonnepanelen.
Label C1985 – 2003Triple glas op woon- en slaapkamer + zonnepanelen.
Label D1971 – 1984Laat een scan uitvoeren om isolatieproblemen op te lossen.
Label E1967 – 1978Isoleren en het plaatsen van dubbel glas / zonnepanelen.
Label F1946 – 1965Dak-, vloer- en muurisolatie en dubbelglas.
Label Gt/m 1933Isoleren van de gehele woning.

Het goedkoopste energielabel aanvragen?

Vergelijk de experts en vraag het nog deze week aan

Isoleren

Isolatie is de belangrijkste voorwaarde voor een duurzame woning. Door goede isolatie van vloeren, muren en dak verhinder je dat de warmte naar buiten ontsnapt. Hierdoor worden de stookkosten een stuk gunstiger en geniet je van een prettige leefomgeving. Waar je als eerste moet beginnen is afhankelijk van de huidige isolatietoepassingen in huis. Het jaar waarin het huis is gebouwd zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Eventueel kun je dit ook aan buurtgenoten vragen. Een bouwtechnische keuring of het maken van warmtebeelden toont hoe het zit met het warmteverlies van je woning. In onderstaand schema bieden wij de potentiële besparing in het geval van een eengezinswoning met een hoogrendementsketel.

IsolatieOnkostenGasbesparingBesparing (€/jaar)
Dakisolatie€3300 – €53001040 m3€728
Vloerisolatie€1900 – €3900245 m3€172
Spouwmuurisolatie€1500 – €2100810 m3€567
HR++ glas€2000 – €2750430 m3€301
Tarieven en besparingen bij isolatie van kleine woning (60 m2 vloeroppervlakte).

Ventileren

Als een gebouw al volledig is geïsoleerd, is het noodzakelijk dat frisse lucht via meerdere kanten de woning in kan komen. Ventilatie is belangrijk voor een aangenaam leefklimaat. Slim en zuinig ventileren houdt in een gezond leefklimaat zonder dat je veel energie verliest.

 • Winddrukgeregelde roosters: door middel van roosters altijd voldoende frisse lucht.
 • Lokale ventilatie-unit: voor de ventilatie van aparte ruimtes.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: d.m.v. de mechanische ventilatie worden alle ruimtes even goed geventileerd.
 • Ventilatiewarmtepomp als vervanging van je ventilatiebox: maakt gebruik van de warme ventilatielucht en gebruikt de warmte eigenlijk opnieuw.

CV-ketel zonder gas?

Een huis verwarmen kost veel energie (vooral veel gas). Dit gaat vaak nog met een gasgestookte HR-ketel. Je kunt kiezen voor een duurzame oplossing waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. In onderstaande lijst bekijk je de meeste populaire optie.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Goedkoper en sneller je huis stoken.
 • Een hybride warmtepomp: werkt op stroom en koppel je aan de CV-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: een stand-alone product dat de woning verwarmt op elektriciteit.
 • Zonneboiler: gesloten systeem waarbij zonnecollectoren het water verwarmen.
 • Infraroodpanelen: comfortabele lokale stralingswarmte die prettig aanvoelt.

Zonnepanelen aanschaffen

Op het moment dat je de nodige isolatiewerkzaamheden hebt getroffen en een nieuwe ketel of warmtepomp hebt geplaatst kan je een inschatting maken van de benodigde hoeveelheid stroom. De stroom die je nu nodig hebt kan je zelf genereren door te investeren in zonnepanelen. Ze hebben een levensduur van 25 jaar of langer en binnen 5 – 8 jaar heb je ze al terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen zonne-energie op en zetten deze om in stroom.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen kost zo’n €4800 en heeft een terugverdientijd van ongeveer 6,5 jaar.
 • De elektriciteit die je niet gebruikt gaat naar het net (salderen). Hierover ontvang je hetzelfde tarief als waarvoor je kWh inkoopt.

energielabel-amersfoort-3817

Alles wat je moet weten over een zakelijk energielabel

Een actueel en definitief energielabel voor het kantoor is noodzakelijk bij verkoop, verhuur en oplevering van zakelijke panden (mits groter dan 50m2). De regelgeving geldt voor de utiliteitsgebouwen zoals kantoorruimtes, zwembaden, pensions, en openbare panden zoals een ziekenhuis. Beschikt het gebouw over meer dan 100 m2 ruimte, en wordt dit voor ten minste 50% ingezet als kantoorruimtes? In dat kader moet het pand per 2023 ten minste energielabel C hebben. Tevens moeten (overheids)organisaties die actief zijn in openbare gebouwen van minimaal 250 m2 het label duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld naast de receptie. Op deze website lees je ook alles over Voorlopig energielabel.

 • Bij officiële transactiemomenten van een kantoorpand ben je verplicht om een geldig energielabel te tonen.
 • Deze verplichting geldt bij bedrijfspanden en publiek toegankelijke ruimtes van 50 m2 en groter.
 • Voor productiehallen en loodsen geldt er een ontheffing.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 m2 aan functionele ruimte (waarbij meer dan 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten vanaf 2023 minimaal de beschikking hebben over milieulabel C.
 • In grote publieke gebouwen van minimaal 250 m2 moet dit label duidelijk in het zicht worden opgehangen.

Lees de veelgestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat doet een energielabel?
Een energielabel biedt duidelijkheid over de energieprestatie van een woning. Hoe minder energie benodigd is, des te hoger het woninglabel. De energie-index loopt van energielabel A of B (zeer milieuvriendelijk) tot en met label G (ontzettend onzuinig).

Moet ik verplicht een energielabel hebben?
Ja, als je jouw huis gaat verkopen of verhuren moet je aan kunnen tonen welk energielabel het huis toegekend is. Je moet het ook meenemen in de advertentie (makelaar). Doe je dit niet, dan kan jij mogelijk een boete van €170 verwachten.

Hoe kan ik een label voor mijn woning aanvragen?
Voor dit document moet je een officiële energiedeskundige in Amersfoort laten langskomen. Door gebruik te maken van Qbis.nl kun jij snel een energiespecialist vinden. Deze adviseur komt bij je thuis en inspecteert de gehele woning. Deze specialist berekent de energieprestaties en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database. Je ontvangt digitaal alle dossiers en via Mijn Overheid kan jij het later ook weer opvragen (gemeente Amersfoort).

Op welke manier wordt het energielabel bepaald?
De vakman analyseert het jaar waarin het huis is gebouwd, het type woning, m2 woonruimte en andere woningkenmerken zoals wat voor glas er in de ramen zit, hoe de woning geïsoleerd is, type CV-ketel en ventilatiesysteem en de aanwezigheid van energiebesparende producten zoals een WTW, zonneboiler of zonnepanelen. Met deze complete analyse kan worden berekend wat de benodigde energie capaciteit is voor warm tapwater en verwarming en ventilatie van woonunit en welk percentage zelf opgewekt wordt. Daarna wordt het labelletter geregistreerd.

Hoeveel geld ben ik kwijt aan een energielabel?
De prijzen van je energielabel variëren tussen de €130,00 en €350,00. De prijsindicatie heeft te maken met de grootte van de woning, het aantal uur dat de adviseur bezig zal zijn en de beschikbare documentatie (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Amersfoort is het voordeligst te realiseren door enkele adviesbedrijven te gaan vergelijken die hun werkgebied hebben liggen rondom de provincie Utrecht.

Ik wil mijn energielabel opvragen, hoe werkt dat?
Daarvoor kan je een kijkje nemen op de overheidswebsite energielabel.nl. Kies voor huur/koopwoning en voer jouw postcode (3817) plus het huisnummer in. Je ziet nu meteen het label en de geldigheid. Let op: krijg je een voorlopig energielabel op je scherm? Dit is geen geldig document en mag je dus niet bij een woning overdracht gebruiken. Je moet het voorlopige label veranderen in een definitieve status. Wacht niet langer: energielabel huis Amersfoort opvragen.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie