Energielabel Baarn

Direct energielabel aanvragen

Gemakkelijk en snel een energielabel aanvragen voor jouw woning in Baarn? Vanaf 1 januari 2015 moet elke woning een energielabel hebben. Dit label vertelt hoe energiezuinig jouw woning is en toont nuttige suggesties om het nog zuiniger te maken. Ga je je huis verkopen? Dan is een definitief energielabel in Baarn verplicht. Op onze vergelijkingssite bieden wij actuele info over het aanvragen van jouw certificaat. Daarnaast bekijk je hier (lokale) energieadviseurs en lees je tips om jouw woning te verduurzamen.

 • Krijg inzicht in de energieprestaties van een woning met het energielabel.
 • Sinds 2015 is het verplicht bij een woningoverdracht (bijvoorbeeld verkoop of verhuur).
 • Er zijn 7 niveau’s: Energielabel A of B (heel zuinig) t/m F/G (vervuilend).
 • Voorheen kon men zelf online een VEL (vereenvoudigd label) bestellen. De regering heeft de werkwijze aangepast.
 • Je dient nu eerst een afspraak te maken met een energieadviseur in Baarn die jouw woning helemaal doorneemt en het label vaststelt.
 • Het label – inclusief opties om de woning zuiniger te maken – heeft een prijs van tussen de €105,00 en €410,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Baarn

Het energielabel geeft inzicht in de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Alle woningbezitters kregen van de overheid in 2015 een voorlopig energielabel. Wanneer je jouw woning gaat verkopen of verhuren, dan moet je een definitief energielabel hebben. Sinds 2021 is er een nieuw systeem waarmee wordt gewerkt (NTA8800). Je moet dus een deskundige energieadviseur bij je thuis laten komen. Deze energie-vakman bezoekt jou op locatie en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Voor jou als woningbezitter betekent dit wel dat je meer moet betalen. Hierna lees je hoe je zo’n voordelig energielabel in Baarn moet regelen.

Een energielabel voor je woning aanvragen in 5 stappen

 1. Bekijk alle energiedeskundigen

  Op www.centraalregistertechniek.nl vind je alle erkend deskundige energieadviseurs die het energielabel mogen opmaken. Neem als basis je postcode (3742) om een erkend deskundige in Baarn op te sporen.

 2. Afspraak maken en voorbereiden

  Ga vervolgens verder naar een energiedeskundige en bel of mail voor een afspraak. Het is voor beide partijen waardevol wanneer je alle benodigde gegevens van je woning paraat hebt. Denk aan bouwtekeningen, EPC-berekeningen facturen van verbetermaatregelen.

 3. Bezoek van de deskundige

  De erkend energiedeskundige komt fysiek bij je thuis om de inspectie van de woning te doen. De duur van het bezoek is ongeveer 2 uur.

 4. Label registratie

  De EP-adviseur in Baarn rekent alles door, bepaalt het label en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database.

 5. Nieuwe label opvragen

  Na afloop van de inspectie krijg je een digitaal document (PDF) van het label met daarbij de specificaties en verbetermogelijkheden. Je kunt het 10 jaar blijven gebruiken en moet je laten zien bij het opstellen van een verkoop- of huurcontract. Het is ook in te zien (en te downloaden) via MijnOverheid.

Meer informatie over een particulier energielabel?

Doorzoek de energieadviseurs en bekijk de goedkoopste aanbieder

De kosten van een energielabel

De doorsnee tarieven voor een definitief energielabel komen uit tussen de €140,00 en €395,00. In de tabel die je hieronder ziet bekijk je de geschatte kosten van een energielabel deskundige Baarn. Wil je dit direct regelen? Klik hier om de dienstverleners (in de regio) te vergelijken. Bekijk ook adviseurs in De Bilt, Bunnik, Zeist, De Ronde Venen en Stichtse Vecht. De definitieve prijzen worden berekend middels verschillende factoren.

 1. Het type huis (vrijstaand, twee-onder-een kap, tussenwoning, hoekwoning, villa).
 2. De tijd die de bouwinspecteur kwijt is.
 3. De kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen en EPC-berekeningen).
 4. De energiecoach die jij kiest.
Soort woningM2 woonoppervlaktePrijsindicatie
Appartementje55 m2€ 171,00
Rijtjeswoning110 m2€ 203,00
2-onder-1-kap145 m2€ 295,00
Vrijstaand190 m2€ 369,00
Geschatte kosten woninglabel Baarn.

Deskundige energieadviseurs in Baarn vergelijken

Deze week je definitief energielabel aanvragen? Hiervoor ga jij snel op zoek naar een erkend deskundige energielabel Baarn. De juiste plek om deze vakmannen te treffen is www.centraalregistertechniek.nl. Daar kan je klikken op de link naar het QBISnl register. Hier kom je in contact met bevoegde adviseurs (BRL9500). Voor jouw gemak check je in het overzicht hierna verschillende (lokale) adviseurs waar je vrij eenvoudig een woninglabel kunt aanvragen tegen een gunstige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Je huis duurzamer maken in 4 stappen

Heeft jouw huis een hoog energieverbruik, en wil jij graag verduurzamen en daarmee de energieprestatie verbeteren? Aan de hand van energiebesparende maatregelen kan jij elk gebouw updaten naar een label A/B/C woning. De basis is altijd een goede isolatie. Hierdoor zorg je ervoor dat de warmte niet zomaar de woning uit kan. In de volgende stap ga je aan de slag met de mogelijkheden voor energieopwekking. Je kunt hier ook aanvullende informatie vinden over Bouwkundig rapport.

Belangrijk: Op de website Verbeteruwhuis.nl bekijk je – nadat je de kenmerken van jouw woning hebt ingevuld – duidelijke verbeteropties voor een groen energielabel. Bekijk direct hoe jij je huis kunt verbeteren.

Bekijk de voordelen van een zuinig energielabel woning Baarn

 • Een energiezuinige woning met een lage energierekening.
 • Een comfortabel binnenklimaat: minder tocht en kou rond het raam.
 • Een huis met het milieulabel A of B is goed voor het klimaat want stoot minder CO2 uit.
 • De woningwaarde stijgt bij A of B label.
 • Steeds vaker recht op korting op de hypotheekrente.
 • Je kunt gebruik maken van allerlei subsidies om een gebouw duurzaam te maken.
 • De energiecoach in Baarn kan hierin een adviserende rol spelen.
EnergielabelBouwjaarAandachtspunten
Label A2011 – 2024Warmtepomp/zonneboiler/zonnepanelen voor 100% energieneutraal.
Label B1997 – 2008Met zonnepanelen en warmtepomp naar label A.
Label C1986 – 2004HR 107 combiketel, zonnepanelen en HR++ glas.
Label D1974 – 1985Isolatie van cv-leidingen in onverwarmde ruimtes.
Label E1968 – 1977Een moderne HR-ketel, zonnepanelen en isoleren.
Label F1951 – 1967Spouwmuur-, dak- en vloerisolatie.
Label Gt/m 1935Isolatie van muur, dak, vloer en kruipruimte.

Het goedkoopste energielabel voor jouw woning?

Vind de goedkoopste aanbieder en vraag het nog deze week aan

Woning isoleren

Isolatie is altijd de belangrijkste stap voor een zuinig en comfortabel huis. Met grondige isolatie verhinder je dat de warmte in huis zomaar verdwijnt. Zo gaan je stookkosten direct omlaag en dat leidt tot een aangename warme woning. Welke onderdelen je als eerste moet isoleren heeft te maken met de huidige isolatietoepassingen in huis. Het bouwjaar geef inzicht in de vermoedelijke staat. Eventueel kun je dit ook aan buurtgenoten vragen. Een bouwtechnische keuring of warmtescan toont duidelijk aan waar er warmte de woning verlaat. Hieronder krijg je inzicht in de te verwachten besparing bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een standaard hr combiketel.

Soort isolatieKostenBesparing (gas)Besparing (€/jaar)
Dakisolatie€3500 – €59001015 m3€660
Vloerisolatie€2000 – €3100420 m3€273
Spouwmuurisolatie€1200 – €2050785 m3€510
HR++ glas€1900 – €2550405 m3€263
Kosten en baten bij isolatiewerkzaamheden van een standaard huis.

Ventileren

In de situatie waarbij je huis een goede isolatie heeft, moet je er zorg voor dragen dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is noodzakelijk voor een comfortabel klimaat in huis. Zuinig en slim ventileren houdt in een gezond wooncomfort, zonder heel erg veel warmteverlies.

 • Winddrukgeregelde roosters: meer of minder lucht in de woning door middel van roosters.
 • Losse ventilatieunit: afzonderlijke ruimte doelgericht ventileren.
 • Balansventilatie met WTW-unit: een gesloten ventilatiesysteem dat bestaat uit een ventilator en een warmte terugwin unit (WTW).
 • (Hybride) ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht en past dit toe op de verwarming.

Alternatief voor CV-ketel

Het aansturen van de radiatoren en/of vloerverwarming is een kostbare aangelegenheid. In de praktijk gaat dit vaak nog met gasgestookte HR-ketels. Kies voor een duurzaam alternatief waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. In de lijst hieronder bieden we een aantal suggesties.

 • Moderne HR-combiketel: Compact, stil, veilig en zuinig.
 • Een hybride warmtepomp: perfecte tussenstap op weg naar een energieneutrale woning.
 • Een all-electric warmtepomp: haalt energie uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt hier warmte van.
 • Zonneboiler: op een duurzame manier warm tapwater opwekken.
 • Infraroodpanelen: geeft direct warmte af voor een aantal m2.

Zonnepanelen aanschaffen

Als je de optimalisatiepunten voor jouw woning hebt aangepakt weet je wat jouw nieuwe stroomverbruik is. De totale stroom kan je zelf opwekken met zonnepanelen op het dak. De nieuwste panelen kunnen wel 40 jaar mee en na gemiddeld 7 jaar zijn ze terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dat om in schone energie.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen kost zo’n €5300 en verdien je snel terug, vaak al binnen 6,5 jaar.
 • Stroom die je niet verbruikt lever je terug aan het elektriciteitsnet (salderen). Over dit stukje stroom krijg je dezelfde prijs als waarvoor jij het bij de energieleverancier inkoopt.

energielabel-baarn-3742

Goedkoop energielabel voor een bedrijfspand aanvragen

Elke kantoorpand moet een energielabel kunnen overleggen in situaties van verkoop en verhuur van een bedrijfspand vanaf 50m2. Deze verordening is relevant voor alle utiliteitsgebouwen zoals kantoren, universiteiten, pensions, en publiek toegankelijke panden zoals bibliotheken. Gaat het om een pand groter dan 100m2, en is 50% of meer van deze ruimte geschikt als kantoorgebouw? In dat kader moeten deze panden per 2023 wettelijk gezien beschikken over energielabel C. Ook moeten o.a. musea, banken en ziekenhuizen in publieke gebouwen vanaf 250 m2 dit energielabel zichtbaar tonen, bijvoorbeeld bij de ingang. Lees ook meer over Energielabel voor bedrijven.

 • Bij het het officiële verkoopmoment van een bedrijfsruimte moet je een geregistreerd energielabel kunnen overleggen.
 • Deze verplichting geldt bij bedrijfspanden met een gebruiksoppervlakte van 50 m2.
 • Voor opslagruimtes en loodsen geldt andere wetgeving.
 • Bedrijfsgebouwen groter dan 100m2 (met minimaal 50% als kantoorfunctie) moeten per 2023 minimaal de beschikking hebben over milieulabel C.
 • In grotere publieke ruimtes met een ruimte van minimaal 250 m2 moet het label bovendien zichtbaar zijn voor bezoekers.

De meest gestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat is een energielabel?
Het energielabel geeft een beeld van hoe energiezuinig een woning is. Hoe energiezuiniger, des te hoger het woninglabel. De energie-index loopt van energielabel A/B (maximaal zuinig) en loopt op tot F of G (minder energiezuinig).

Is voor iedereen een energielabel verplicht?
Ja, als jij een woning verhuurt of verkoopt moet jij duidelijk kunnen maken wat het label is van jouw huis is. De verkoop/verhuur advertenties (makelaar) moeten dit ook bevatten. Is er geen geregistreerd label, dan riskeer je een boete van €170,00.

Hoe kan ik het label aanvragen?
Voor dit document moet je een deskundige energiedeskundige in Baarn uitnodigen. Via het platform QBIS.nl bekijk je snel de energiespecialisten in de buurt. De specialist komt bij je thuis en doorloopt een lange lijst met punten. De adviseur beslist uiteindelijk wat het label moet worden en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database. Ze versturen dit documenten via de mail en middels Mijn Overheid kun je het later downloaden (gemeente Baarn).

Hoe wordt mijn energielabel vastgesteld?
De expert checkt het bouwjaar van het huis, het type gebouw, woonoppervlakte en belangrijke aspecten zoals HR ++ glas en kozijnen, de mate van isolatie, de aanwezige ventilatie opties en verwarmingssystemen en de investeringen in warmte en energieopwekking (WTW, zonnepanelen etc). Op basis daarvan wordt opgesteld hoeveel energie nodig is voor het leveren van warm water en de verwarming van het object en in welke mate de woning dit zelf uit hernieuwbare bronnen haalt. Daarna wordt het vastgestelde labelletter in de database ingeschreven.

Wat is het tarief van een energielabel?
De kosten van je energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €120,00 – €360,00. De uiteindelijke prijs is afhankelijk van het type woning, de hoeveelheid uren die de expert bezig is en de reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en andere technische informatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Baarn is over het algemeen gunstiger door vele adviesbedrijven te vergelijken die actief zijn in en rondom de provincie Utrecht.

Via welke website kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om jouw huidige label in te zien kan je een kijkje nemen op Energielabel.nl. Kies het type woning en voer jouw postcode (3742) en het huisnummer in de betreffende velden in. De website toont direct het huidige label. Belangrijk: wordt er een voorlopig energielabel getoond? Dit telt niet als officieel woninglabel en kan je niet gebruiken als je jouw woning gaat verkopen. Bij verkoop moet je deze dus eerst veranderen in een definitief milieulabel. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Baarn opvragen.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie