Energielabel De Bilt

Direct energielabel aanvragen

Snel een voordelig een energielabel aanvragen voor jouw woning in De Bilt? Vanaf 2015 heeft elke woning een energielabel. Het document geeft een indicatie van hoe milieuvriendelijk een huis is en biedt concrete verbetermogelijkheden om het nog zuiniger te maken. Ben je van plan jouw woning te verkopen of verhuren? In dat geval is een definitief energielabel in De Bilt verplicht. Op www.energielabelprijzen.nl bieden wij nuttige informatie over de aanvraag van een nieuw keurmerk. Verder bekijk je hier (lokale) energieadviseurs en vind je nuttige informatie hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken.

 • De energielabels bieden inzicht in de energieprestatie van een gebouw.
 • Het is noodzakelijk bij een woningoverdracht (bijvoorbeeld verkoop of verhuur).
 • We delen het op in 7 labels: Energielabel A/B (maximaal milieuvriendelijk) t/m F/G (rood, hoog verbruik).
 • Tot voor kort kon je zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. De overheid heeft dit in 2021 geactualiseerd.
 • Je regelt dit tegenwoordig via een energieadviseur in De Bilt die jouw hele huis bekijkt en een label opmaakt.
 • Het label – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost je ongeveer tussen de €140,00 & €420,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in De Bilt

Zo’n energielabel laat zien hoe het gesteld is met het energiegebruik van een woning of gebouw. Alle Nederlanders met een huis verkregen in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. Wanneer je jouw woning gaat verkopen of verhuren, moet je het definitieve energielabel regelen. Met ingang van 2021 is er een nieuwe rekenmethode waarop dit wordt vastgesteld (NTA8800). Je moet dus een bevoegde energieadviseur thuis laten komen. Deze energie-expert bezoekt jou op locatie en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. Door deze nieuwe methode zijn de kosten een stuk hoger. In het volgende overzicht lees je hoe jij zo’n voordelig energielabel in De Bilt aanvraagt.

5-stappenplan energielabel aanvragen

 1. Kom in contact met een energiedeskundige

  Op www.centraalregistertechniek.nl vergelijk je alle gecertificeerde energieadviseurs die het energielabel mogen bepalen. Zoek op postcode (3730) om een erkend deskundige in De Bilt te zoeken.

 2. Zorg voor goede voorbereiding

  Tik op een energie-expert en probeer een afspraak in te plannen. Bereid je goed voor: zorg dat je alle relevante gegevens van het huis kunt laten zien. Denk aan bouwtekeningen en facturen van renovaties of eerdere EPC-berekeningen.

 3. Bezoek van de deskundige

  Een erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen om de kenmerken van je huis vast te stellen. Het bezoek duurt ongeveer 2 uur.

 4. Vaststellen van het label

  De EP-adviseur in De Bilt beslist uiteindelijk wat het label moet worden en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database.

 5. Het label via internet bekijken

  Als alle werkzaamheden zijn gedaan krijg je een digitaal document (PDF) van het keurmerk inclusief alle kenmerken en suggesties om de woning te verduurzamen. Het document is na datum van afgifte 10 jaar geldig en kan je overhandigen bij het opstellen van een verkoop- of huurcontract. Via de online omgeving van de overheid (DigiD inlog noodzakelijk) is het ook op te vragen.

Particulier energielabel voor jouw woning aanvragen?

Vergelijk energieadviseurs en profiteer van aantrekkelijke tarieven

Prijzen van een definitief energielabel

De tarieven van een definitief energielabel schommelen tussen de €165,00 & €450,00. In de onderstaande tabel vind je de huidige kosten van een energielabel deskundige De Bilt. Meteen een afspraak inplannen? Klik hier om de beschikbare (regionale) experts te vergelijken. Zoek ook adviseurs in Bunnik, Zeist, De Ronde Venen, Stichtse Vecht en Utrecht. De offerte prijzen hangen af van verschillende variabelen.

 1. Categorie huis (villa, appartement, hoekwoning, tussenwoning, vrijstaand).
 2. De benodigde tijd die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De hoeveelheid informatie die er is (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie).
 4. De gekozen energiecoach en het bijbehorende tarief.
Categorie woningAantal m2Prijzen
Appartementje70 m2€ 162,00
Rijtjeswoning130 m2€ 225,00
Twee-onder-een kap165 m2€ 274,00
Villa185 m2€ 352,00
Geschatte kosten woninglabel De Bilt.

Bekwame energieadviseurs in De Bilt vergelijken

Zo snel mogelijk dit definitief energielabel aanvragen? Daarvoor heb je nodig een erkend deskundige energielabel De Bilt. Het platform om deze vakmannen te treffen is www.centraalregistertechniek.nl. Hier vind je een verwijzing naar het QBISnl register. Hier vind je deskundige experts (BRL9500). Om de eerste stap te zetten tref je in de tabel hieronder een aantal betrouwbare partijen waar je zonder gedoe een woninglabel kunt aanvragen zonder al te veel kosten.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Stappenplan voor duurzaam en energiezuinig huis

Heb je een ongunstig energielabel, en wil jij graag verduurzamen en daarmee de energieprestatie verbeteren? Door gebruik te maken van energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning updaten naar een woning met label B. Het isoleren van een woning nemen we als uitgangspunt. Zo zorg je dat zo min mogelijk warmte verloren gaat. Bij de fase daaropvolgend ga je aan de slag met zelf energie opwekken met een warmtepomp of zonnepanelen. Op deze website lees je ook meer over Energie-Index.

Belangrijk: Op de website www.verbeteruwhuis.nl ontdek je – na het doorgeven van de gegevens van jouw woning – duidelijke verbeteropties voor een groen energielabel. Doe hier de check.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning De Bilt

 • Een energiezuinig huis en maandelijks lagere energiekosten.
 • Een comfortabel binnenklimaat: kieren en tocht worden voorkomen.
 • Een B- of A woning is goed voor het milieu.
 • De woningwaarde stijgt bij A of B label.
 • Sommige hypotheekverstrekkers bieden een duurzaamheidskorting.
 • De regering biedt verschillende subsidies voor de renovatie van een woning.
 • De energiecoach in De Bilt kent precies de huidige wet- en regelgeving.
EnergielabelBouwjaarPunten van aandacht
Label A2010 – 2024Investeer in nieuwe warmte-innovaties.
Label B2000 – 2004Zonnepanelen, zonneboiler of (hybride) warmtepomp.
Label C1983 – 2004Spouwmuur isoleren en vloer- en dakisolatie verbeteren.
Label D1975 – 1981Investeren in een HR107 combiketel.
Label E1967 – 1974Vloer-, dak- en spouwmuurisolatie incl. zonnepanelen.
Label F1950 – 1965Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie.
Label Gt/m 1926Vooral dubbelglas en isolatie.

Het goedkoopste energielabel voor jouw woning?

Vergelijk experts en regel direct de aanvraag van jouw woninglabel

Isoleren

Isolatie is van onschatbare waarde voor een label A of B woning. Door goede isolatie van spouwmuur, dak en kruipruimte voorkom je dat gewonnen warmte verloren gaat. Op die manier worden de stookkosten een stuk gunstiger en dat leidt tot een fijn en comfortabel binnenklimaat. Waar je moet starten wordt bepaald door hoe en waar de woning op dit moment geïsoleerd is. Het bouwjaar van het huis zegt vaak al veel over de mate van isolatie. Eventueel kun je dit ook aan buurtgenoten vragen. Een bouwtechnische keuring of een thermografische inspectie laat zien waar het aan isolatie ontbreekt. Hieronder doorzoek je de doorsnee besparing in het geval van een eengezinswoning met een hr combiketel.

Isolatie keuzeInvesteringBesparing gas (jaar)Energiebesparing
Dakisolatie€4000 – €55001010 m3€646
Vloerisolatie€1700 – €3800415 m3€266
Spouwmuurisolatie€1500 – €2100780 m3€499
HR++ glas€1600 – €2900400 m3€256
Investering en opbrengsten bij isolatiewerkzaamheden van een standaard huis.

Ventileren

Zodra jouw woning goed geïsoleerd is, is het aan te raden dat er gekeken wordt naar de opties voor frisse lucht. Ventilatie is essentieel voor een aangenaam wooncomfort. Zuinig en slim ventileren betekent een prettig leefklimaat, waarbij er slechts weinig warmteverlies plaatsvindt.

 • Zelfregelende roosters: Bij winddruk wordt de luchttoevoer automatisch beperkt.
 • Losse ventilatieunit: regelt de ventilatie in één ruimte.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: een gesloten ventilatiesysteem dat bestaat uit een ventilator en een warmte terugwin unit (WTW).
 • (Hybride) ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht om je huis te verwarmen.

Woning gasloos verwarmen

De centrale verwarming vergt jaarlijks heel wat gas. Veel woning beschikken nog over een gasketel. Kies voor een duurzaam alternatief om je woning warm te stoken zonder gas. In de volgende lijst bekijk je de meeste populaire optie.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: zeer zuinig en efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: uitstekende tussenstap naar een vol-elektrisch huis.
 • Een all-electric warmtepomp: een volwaardige vervanger van de CV-ketel.
 • Zonneboiler: gebruikt energie van de zon om warm tapwater te maken.
 • Infraroodpanelen: aangename warmte, beperkt luchtcirculatie.

Zonnepanelen aanschaffen

Wanneer je jouw woning hebt geïsoleerd en voorzien hebt van een nieuwe HR-ketel of warmtepomp kan je de totale stroombehoefte berekenen. De stroom die je nu nodig hebt kan je zelf genereren door zonnepanelen te laten leggen. Ze hebben een lange levensduur (25- 30 jaar) en binnen 5 – 8 jaar heb je ze al terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen daglicht op en zetten dat om in elektriciteit.
 • Een compleet pakket met 10 zonnepanelen kost gemiddeld €4500 en verdien je snel terug, vaak al binnen 6,5 jaar.
 • De ongebruikte stroom lever je automatisch terug, dit heet ook wel salderen. Daarvoor krijg je dezelfde prijs als je betaalt aan jouw leverancier.

energielabel-de-bilt-3730

Energielabel voor bedrijfspanden

Elke kantoorpand moet een energielabel kunnen overleggen wanneer er een verkoop- of verhuurcontract wordt opgesteld van een bedrijfspand met een oppervlakte vanaf 50m2. De verordening is relevant voor alle utiliteitsgebouwen zoals kantoorgebouwen, sportgebouwen, hotels, en publiek toegankelijke panden zoals gemeentehuizen. Is het object meer dan 100m2 groot qua oppervlakte, en dient ten minste 50% als kantoor? In dat geval moet het pand vanaf 2023 wettelijk gezien beschikken over energielabel C. Ook moeten (overheids)organisaties in publieke gebouwen met een oppervlakte van ten minste 250 m2 dat energielabel in het zicht ophangen, zoals bij de ingang of welkomstruimtes. Bekijk ook onze pagina met informatie over Energielabel recreatiewoning.

 • Bij het het officiële verkoopmoment van een kantoorpand ben je verplicht om een geldig energielabel te tonen.
 • Dit geldt voor vrijwel alle bedrijfspanden met een gebruiksoppervlakte van 50 m2.
 • Voor bedrijfshallen en opslagruimtes is er een uitzondering gemaakt.
 • Bedrijfsgebouwen groter dan 100m2 (waarbij meer dan 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten in 2023 beschikken over een milieulabel C of hoger.
 • In openbare (bedrijfs)ruimtes met een oppervlakte van meer dan 250 m² moet elke passant dit label kunnen bekijken bij de entree.

Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat doet een energielabel?
Het energielabel maakt duidelijk de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Hoe minder CO-2 de woning uitstoot, hoe positiever het woninglabel uitvalt. De energie-index kent 7 stappen: van energielabel A of B (laag verbruik) en loopt op tot de rode labels F en G (rood, hoog verbruik).

Is het energielabel verplicht?
Ja, op het moment je een woning zal gaan verhuren of verkopen moet jij duidelijk kunnen maken wat het definitieve energielabel is. Dit dient ook te worden meegenomen in de advertenties (makelaar). Doe je dit niet, dan kun je een boete van €170 krijgen.

Hoe werkt het aanvragen van het label?
Hiervoor moet je een vakbekwame energiedeskundige in De Bilt laten komen. Op www.Qbis.nl bekijk je snel de energiespecialisten in de buurt. De deskundige bezoekt jou op locatie bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. Hij of zij bepaalt het uiteindelijke label en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database. De definitieve berekeningen ontvang je per mail en eventueel kun je het ook online (Mijn Overheid) inzien (gemeente De Bilt).

Hoe wordt mijn energielabel vastgesteld?
De inspecteur kijkt naar het bouwjaar van de woning, het soort huis, de grootte en andere woningkenmerken zoals ramen en kozijnen, mate van isolatie, op welke manier de woning wordt verwarmd en geventileerd en de aanwezigheid van energiebesparende producten zoals een WTW, zonneboiler of zonnepanelen. Aan de hand van deze inspectie wordt opgesteld hoeveel gas en elektriciteit nodig is voor het opwarmen en koelen van een gebouw en voor welk % de woning zelfvoorzienend is. Op basis hiervan wordt het labelletter geregistreerd.

Wat betaal ik voor een energielabel?
De tarieven van je energielabel variëren tussen de €170,00 & €415,00. De definitieve prijs hangt af van het woonoppervlakte, het aantal uur dat de adviseur bezig zal zijn en de reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en EPC-berekeningen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier De Bilt kun jij het beste doen door verscheidene leveranciers te contacteren die opereren in en rondom de provincie Utrecht.

Hoe kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om jouw huidige label in te zien surf je naar de website www.energielabel.nl. Kies het type woning en vul jouw postcode (3730) plus het huisnummer in. Je krijgt nu meteen te zien welk label je hebt. Belangrijk: laat het systeem een voorlopig energielabel zien? Dit is geen officieel document en wordt dus ook niet geaccepteerd bij een verkoop of verhuur. Je moet dit dus eerst aanpassen naar een definitief woninglabel. Krijgt direct inzicht: energielabel huis De Bilt opvragen.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie