Energielabel Bunschoten

Direct energielabel aanvragen

Zonder gedoe een energielabel aanvragen voor jouw woning in Bunschoten? Met ingang van 1 januari 2015 heeft elke woning een energielabel. Het keurmerk vertelt hoe energiezuinig jouw woning is en geeft gerichte mogelijkheden om het energieverbruik te verlagen. Gaat jouw woning in de verkoop? In dat geval is een definitief energielabel in Bunschoten verplicht. Op dit informatieplatform tref je nuttige info over het aanvragen van een nieuw label. Bovendien kan je (regionale) energieadviseurs met elkaar vergelijken en hebben wij handige tips om jouw label te verbeteren.

 • De energielabels bieden inzicht in de energieprestatie van een gebouw.
 • Het is verplicht bij een woningverkoop, verhuurcontract of een nieuwbouwproject.
 • Er zijn 7 categorieën: Energielabel A & B (zeer zuinig) t/m F of G (vervuilend).
 • De laatste jaren regelde je een VEL (vereenvoudigd label) zelf via internet. Helaas werkt dit nu iets anders.
 • De woningeigenaar maakt een afspraak met de energieadviseur in Bunschoten die de hele woning bekijkt en het label vastlegt.
 • Het label – inclusief concrete verbeterpunten – heeft een prijs van tussen de €145,00 & €385,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Bunschoten

Het energielabel geeft inzicht in de energieprestatie van een woning. Alle mensen met een woning verkregen in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. Op het moment dat je jouw huis wilt verhuren of verkopen, is een definitief energielabel noodzakelijk. In 2021 is er een nieuwe richtlijn dat wordt geclassificeerd als NTA8800. Je moet om die reden een gecertificeerde energieadviseur bij je thuis laten komen. Deze specialist moet fysiek bij je thuis komen en analyseert de actuele situatie op energiegebied. Door deze nieuwe methode zijn de kosten een stuk hoger. Hierna bekijk je hoe je het voordelig energielabel in Bunschoten moet aanvragen.

In 5 stappen een energielabel aanvragen

 1. Informeer naar een energiedeskundige

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl vind je verschillende erkend deskundige energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Zoek op postcode (3751) om een erkend deskundige in Bunschoten te zoeken.

 2. Afspraak en voorbereiding

  Kies een van de aangesloten adviseurs en bel of mail voor een afspraak. Bereid je goed voor: zorg dat je alle essentiële informatie van het huis kunt laten zien. Denk aan bouwtekeningen en EPC-berekeningen.

 3. De inspectie

  Zo’n erkend energiedeskundige komt thuis bij je langs en bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. Het is aan te raden hierbij aanwezig te zijn.

 4. Vaststellen van het label

  De EP-adviseur in Bunschoten kiest het label en voert de registratie door in de het EP-Online systeem.

 5. Nieuwe label opvragen

  Als alle werkzaamheden zijn gedaan krijg jij per mail een PDF van het certificaat met alle kenmerken en de aanbevolen energiebesparende maatregelen. Het document heeft een geldigheidsduur van 10 jaar en moet je laten zien verkoop- of verhuur van de woning. Via de online omgeving van de overheid (DigiD inlog noodzakelijk) is het ook op te vragen.

Een aanvraag indienen voor een particulier energielabel?

Vergelijk energieadviseurs en regel het snel

De actuele kosten van een energielabel

De gemiddelde prijzen van een definitief energielabel liggen vaak tussen de €150,00 en €425,00. In het onderstaand overzicht bekijk je de huidige tarieven van een energielabel deskundige Bunschoten. Wil je dit direct regelen? Klik hier om de adviseurs met elkaar te vergelijken. Check ook adviseurs in Baarn, De Bilt, Bunnik, Zeist en De Ronde Venen. De kosten hangen af van verscheidene factoren.

 1. Type en leeftijd huis (appartement, vrijstaand, tussenwoning, villa, hoekwoning).
 2. De hoeveelheid uur die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De informatie die voorhanden is (tekeningen en installatietechnische gegevens).
 4. De uiteindelijk energiecoach die het werk gaat doen.
Categorie huisOppervlakteKostprijs
Appartement60 m2€ 168,00
Rijtjeshuis115 m2€ 203,00
Geschakeld huis150 m2€ 288,00
Vrijstaand195 m2€ 372,00
Gemiddelde kosten woninglabel Bunschoten.

Officiële energieadviseurs in Bunschoten vergelijken

Goedkoop en snel je definitief energielabel aanvragen? Hiervoor moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Bunschoten. Het portaal om deze vakmannen te treffen is centraalregisterTechniek.nl. Je kunt vanuit hier doorklikken naar het QBISnl register. Daar kom je in contact met erkend deskundige specialisten (BRL9500). Voor jouw gemak bekijk je in de lijst hieronder diverse (landelijke) experts waar je eenvoudig een afspraak kunt maken tegen een scherpe prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

In 4 stappen een duurzame woning

Gebruikt jouw woning veel energie, en wil jij graag verduurzamen en daarmee de energieprestatie verbeteren? Met het toepassen van energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning omturnen tot een label A/B/C woning. Aan de basis staat altijd isoleren. Daarmee kan je garanderen dat het in de winter lekker warm blijft, en in de zomer heerlijk koel. Op het moment dat de isolatie goed is verleggen we de focus op het opwekken van eigen energie. Of klik door voor meer informatie over Energielabel aanvragen.

Belangrijk: Via het overheidsinitiatief www.verbeteruwhuis.nl zie je – nadat je de vragenlijst hebt ingevuld – gerichte verbeteropties voor een groen energielabel. Voer de check uit.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Bunschoten

 • Een energiezuinige woning en maandelijks lagere energiekosten.
 • Een optimaal leefklimaat: geen tocht meer bij de ramen.
 • Het woninglabel A of B is goed voor het klimaat want stoot minder CO2 uit.
 • De woning is interessanter op de woningmarkt.
 • Lagere hypotheekrente mogelijk.
 • De regering biedt forse subsidies voor de renovatie van een woning.
 • De energiecoach in Bunschoten kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarAanpassingen
Label A2009 – 2024Energieneutrale woning met zonnepanelen en warmtepomp.
Label B2001 – 2007Een (hybride) warmtepomp of zonnepanelen laten leggen.
Label C1986 – 2003HR-glas op woon- en slaapkamer.
Label D1972 – 1984Probeer te beginnen met een goede vloerisolatie.
Label E1966 – 1976Isoleren van de (spouw) muren, dak en vloer + zonnepanelen.
Label F1949 – 1969HR-ketel en isolatie.
Label Gt/m 1933Isolatie met focus op vloer, dak en muur.

Zoek je het goedkoopste energielabel?

Bekijk de aangesloten adviseurs en regel het binnen een paar dagen

Woningisolatie

Isolatie is de belangrijkste voorwaarde voor een zuinig en comfortabel huis. Door goede isolatie van muren, bodem en/of dak vermijd je dat de gerealiseerde warmte naar buiten gaat. Met isolatie bespaar je op de maandelijkse stookkosten en geniet je van een comfortabel wooncomfort. Waar je moet beginnen wordt bepaald door de RC-waardes van de woning. Het jaar waarin het huis is gebouwd vertelt al veel over de isolatiewaardes. Buren, en zeker ook vorige bewoners, weten vaak ook meer. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek laat de warmtelekken van uw woning zien. In onderstaand schema vind je de doorsnee besparing bij een eengezinswoning met 60 m2 vloeroppervlak met een hr combiketel.

IsolatiePrijsGasbesparingKostenbesparing
Dakisolatie€3500 – €58001020 m3€673
Vloerisolatie€1700 – €3500425 m3€281
Spouwmuurisolatie€1000 – €2050790 m3€521
HR++ glas€1700 – €2750410 m3€271
Kosten en baten bij isolatie eengezinswoning (60 m2).

Ventileren

Zodra jouw woning goed geïsoleerd is, moet je er zorg voor dragen dat de luchtstromen in het pand worden verbeterd. Ventilatie is van wezenlijk belang voor een comfortabel binnenklimaat. Zuinig en slim ventileren wil zeggen een gezonde leefomgeving, waarbij er slechts weinig warmteverlies plaatsvindt.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: roosters in de ramen of kozijnen reageren op de winddruk.
 • Lokale ventilatie-unit: regelt de ventilatie in één ruimte.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: systeem dat evenveel lucht aan- als afvoert.
 • Ventilatiewarmtepomp als vervanging van je ventilatiebox: is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken als duurzame warmtebron voor verwarming.

CV-ketel vervangen voor duurzaam alternatief

Een huis verwarmen is een kostbare aangelegenheid. In de praktijk gaat dit vaak nog met gasgestookte HR-ketels. Je kunt kiezen voor een schoner alternatief waardoor je nauwelijks tot geen gas meer nodig hebt. In onderstaande lijst bekijk je de meeste populaire optie.

 • Nieuwe HR107 ketel: Efficiënter en sneller je huis verwarmen.
 • Een hybride warmtepomp: perfecte tussenstap op weg naar een energieneutrale woning.
 • Een all-electric warmtepomp: geen ketel meer, uitsluitend een stand-alone pompsysteem.
 • Zonneboiler: de zonnecollectoren zetten energie om in warmte.
 • Infraroodpanelen: aangename warmte, beperkt luchtcirculatie.

Zonnepanelen op het dak

Als je aanpassingen hebt doorgevoerd kan je een inschatting maken van de benodigde hoeveelheid stroom. Deze stroom kan je helemaal zelf genereren met zonnepanelen op het dak. Zonnepanelen gaan met gemak 25 jaar mee en ze verdienen zich razendsnel terug, vaak al binnen 7 jaar.

 • Zonnepanelen wekken op basis van zonlicht elektriciteit op.
 • Een compleet pakket met 10 zonnepanelen kost om en nabij de €4500 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 6,5 jaar.
 • De elektriciteit die je niet gebruikt gaat naar het net (salderen). Voor deze zonnestroom ontvang je hetzelfde tarief als waarvoor je normaal de stroom inkoopt.

energielabel-bunschoten-3751

Energielabel voor bedrijfspanden

Een geldig energielabel voor kantoren is verplicht bij verkoop, verhuur en oplevering van een bedrijfspand vanaf 50m2. De noodzaak is van toepassing op alle utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, sportfaciliteiten, restaurants, en openbare gebouwen zoals een station. Gaat het om een pand groter dan 100m2, en is daarvan meer dan 50% toegeschreven als kantoorruimte? In dat geval moet het pand per 2023 wettelijk gezien beschikken over energielabel C. Verder moeten bedrijven en organisaties die gevestigd zijn in publieke gebouwen met een ruimte van minimaal 250 m2 het energielabel duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de ingang. Lees ook meer over Energie besparen.

 • Bij overdracht of oplevering van een kantoorgebouw moet je een officieel energielabel overleggen.
 • Dit is noodzakelijk voor alle bedrijfspanden, overheidsgebouwen, winkels en horeca.
 • Voor panden met een industriefunctie is hierop een uitzondering van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen die groter zijn dan 100 m2 (waarbij meer dan 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten wettelijk gezien vanaf 2023 minimaal de beschikking hebben over milieulabel C.
 • In openbare panden van minimaal 250 m2 hoort het label zichtbaar te zijn voor bezoekers.

FAQ met veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat betekent een energielabel?
Het energielabels biedt inzicht in de energieprestatie van een woning. Hoe minder fossiele energie de woning gebruikt, hoe groener het label. De energie-index loopt van energielabel A & B (zuinig) en gaat verder tot F / G (heel onzuinig).

Is het aanvragen van een energielabel verplicht?
Ja, in de situatie waarin je het huis zal gaan verhuren of verkopen dan moet je kunnen aantonen wat de erkende deskundige van de woning vond. Dit moet ook in de verkoop- of verhuuradvertentie (makelaar) staan. Is het definitieve label niet aantoonbaar, dan kan jij mogelijk een boete van €170 verwachten.

Hoe vraag ik voor mijn huis een label aan?
Voor een definitief label moet je een bevoegde energiedeskundige in Bunschoten laten komen. Door gebruik te maken van QBIS.nl doorzoek je alle energiespecialisten. De specialist komt bij je thuis en neemt de woning op. Deze persoon beslist uiteindelijk wat het label moet worden en voert de registratie door in de het EP-Online systeem. Je krijgt een email met alle documenten en daarnaast is het op te vragen via Mijn Overheid (gemeente Bunschoten).

Wat bepaalt mijn energielabel?
De vakman onderzoekt het bouwjaar, het type gebouw, oppervlakte en andere eigenschappen als wat voor glas er in de ramen zit, de mate van isolatie, op welke manier de woning wordt verwarmd en geventileerd en of er ook energie wordt gewonnen met een warmtepomp of zonnepanelen. Op basis daarvan kan uitgerekend worden hoeveel gas en stroom benodigd is voor het opwarmen en koelen van woonunit en hoeveel van deze energie uit hernieuwbare bronnen komt. Daarna zal de adviseur het labelletter definitief vaststellen en inschrijven.

Wat zijn de huidige kosten van een energielabel?
De onkosten van je energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €125,00 – €445,00. De prijsindicatie wordt berekend a.d.h.v. het soort woning, het aantal uren dat de adviseur nodig heeft en de documentatie die je paraat hebt (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Bunschoten kun jij het beste doen door velerlei energieadviseur te vergelijken die actief zijn in de provincie Utrecht.

Hoe kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om jouw huidige label in te zien ga je naar Energielabel.nl. Kies het type woning en vul de postcode (3751) plus het huisnummer in. Je krijgt nu het label van jouw woning te zien. Belangrijk: betreft het een voorlopig energielabel? Dit is slechts een inschatting en geen formeel document en is dus niet bruikbaar voor verkoop of verhuur. Je zult het dus eerst moeten omzetten naar een definitief milieulabel. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Bunschoten opvragen.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie