Energielabel Waarder

Direct energielabel aanvragen

Snel en voordelig een energielabel aanvragen voor jouw woning in Waarder? Vanaf 2015 is er een nieuw energielabel voor woningen gelanceerd. Dit document laat zien hoe zuinig jouw woning is en toont concrete suggesties om het te verduurzamen. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? Dan is een definitief energielabel in Waarder verplicht. Op deze pagina tref je praktische informatie over het opvragen, aanvragen of aanpassen van jouw label. Ook kan je hier energieadviseurs vergelijken en bieden wij tips om jouw woning te verduurzamen.

 • Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning.
 • Het is verplicht bij een woningverkoop, verhuurcontract of een nieuwbouwproject.
 • Er zijn 7 niveau’s: Energielabel A/B (zeer milieuvriendelijk) t/m F en G (zeer onzuinig).
 • Tot eind 2020 kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. In 2021 zijn deze regels veranderd.
 • Je regelt dit tegenwoordig via een energieadviseur in Waarder die de hele woning bekijkt en het label bepaalt.
 • Het keurmerk – inclusief een rapport met adviespunten – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €190,00 & €380,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Waarder

Het energielabel vertelt iets over de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Alle huizen in Nederland ontvingen in 2015 een voorlopig energielabel. Op het moment dat jij jouw huis wilt verkopen of verhuren, dan moet je een definitief energielabel hebben. Sinds kort is er een nieuw systeem die we ook wel kennen als NTA8800. Daarom moet je een officiële energieadviseur bij je thuis laten komen. Deze energie-adviseur moet fysiek bij je thuis komen en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. Het nadeel voor de consument is dat het veel duurder is. Onderstaand vind je precies hoe jij het voordelig energielabel in Waarder moet aanvragen.

Stappenplan: energielabel aanvragen

 1. Zoek naar een energiedeskundige

  Via centraalregistertechniek.nl bekijk je de beschikbare deskundige energieadviseurs die een energielabel mogen registreren. Vul je postcode in (3466) om een erkend deskundige in Waarder te traceren.

 2. Voorbereiding

  Selecteer een energiedeskundige en maak een afspraak. Het is voor beide partijen waardevol wanneer je alle actuele informatie van de woning hebt. Met name bouwtekeningen, EPC-berekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie.

 3. De inspectie

  De erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. Deze ronde duurt plusminus 2,5 uur.

 4. Vaststellen van het label

  De EP-adviseur in Waarder bepaalt het uiteindelijke label en voert de registratie door in de het EP-Online systeem.

 5. Online label inzien

  Na afloop van de inspectie krijg jij per mail een PDF van het label met een toelichting en verbeterpunten van de woning. Het document is na datum van afgifte 10 jaar geldig en dien je over te dragen in de situaties waarbij je gaat verhuren of verkopen. Het document wordt ook opgeslagen in je Mijn Overheid omgeving.

Wil jij een particulier energielabel aanvragen?

Vergelijk energieadviseurs en vind de laagste prijs

Kosten van een energielabel

De totale investeringen voor een definitief energielabel liggen tussen de €150,00 – €355,00. In het bijgesloten overzicht bekijk je de geschatte kosten van een energielabel deskundige Waarder. Meteen aan de slag? Klik hier om direct de (lokale) aanbieders te bekijken. Check ook adviseurs in Driebruggen, Papekop, Linschoten, Haarzuilens en De Meern. De kosten hangen af van een aantal factoren.

 1. Het type woning (appartement, tussenwoning, hoekwoning, vrijstaand, twee-onder-een kap).
 2. Het aantal uren dat de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De hoeveelheid informatie die er is (tekeningen en facturen van renovaties).
 4. Het werkgebied & locatie van de energiecoach.
Type woningWoonoppervlaktePrijsindicatie
Appartement50 m2€ 160,00
Tussenwoning120 m2€ 205,00
Hoekwoning165 m2€ 276,00
Villa190 m2€ 360,00
Geschatte kosten woninglabel Waarder.

Officiële energieadviseurs in Waarder vergelijken

Wil jij snel je definitief energielabel aanvragen? Daarvoor moet je zoeken naar een erkend deskundige energielabel Waarder. De website om deze vakmannen te treffen is www.centraalregisterTechniek.nl. Op deze pagina vind je een link naar het QBISnl register. Hier doorzoek je gecertificeerde inspecteurs (BRL9500). Om snel iets af te spreken doorzoek je hieronder meerdere erkende bureaus waar je zonder gedoe een label kunt regelen voor gunstige prijzen.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Je woning verduurzamen in 4 stappen

Woon jij in een milieu-onvriendelijk huis, en wil je de maandelijkse lasten verlagen door de energieprestatie te verbeteren?Met het toepassen van energiebesparende maatregelen kan je ook jouw woning omtoveren naareen label A/B/C woning. In de regel begint men altijd met isoleren. Zodoende geef je jouw woning een warme jas en zorg je dat de gewonnen warmte niet zomaar de woning verlaat. In de volgende stap wordt het pas interessant om te kijken naar de opties voor energie opwekken. Je kunt hier ook aanvullende informatie vinden over Energieleveranciers.

Tips: Op de website https://www.verbeteruwhuis.nl kan je zien – nadat je wat vragen hebt beantwoord – concrete verbeteropties voor een groen energielabel. Check de potentiële besparing.

Het gemak van een zuinig energielabel woning Waarder

 • Een zuinige woning en flink besparen op de energiekosten.
 • Een comfortabel binnenklimaat: geen tocht en kou bij de ramen.
 • Een label B- of A woning beperkt de CO-2 uitstoot.
 • Tot wel 20% hogere woningwaarde.
 • Rentekorting (duurzaamheidskorting) bij de bank.
 • Je kunt gebruik maken van meerdere subsidies op het moment dat je jouw huis verduurzaamt.
 • De energiecoach in Waarder is de juiste persoon om je hier bij te helpen.
EnergielabelBouwjaarOptimalisaties
Label A2014 – 2024Volledig elektrische warmtepomp + zonnepanelen plaatsen.
Label B1998 – 2006Met zonnepanelen en warmtepomp naar label A.
Label C1984 – 2002Spouwmuur isoleren en vloer- en dakisolatie verbeteren.
Label D1972 – 1983Isolatie van de begane grondvloer.
Label E1967 – 1979Enkel glas vervangen + isoleren en zonnepanelen.
Label F1947 – 1967HR-ketel en isolatie.
Label Gt/m 1933Isoleren en het plaatsen van dubbelglas.

Snel het goedkoopste energielabel regelen?

Bekijk alle specialisten en regel het binnen 1 week

Isoleren

Isolatie is met afstand de belangrijkste factor voor een energiezuinig huis. Door alle onderdelen van je huis goed te isoleren voorkom je dat de gerealiseerde warmte weer kan ontsnappen. Daardoor gaan de stookkosten direct omlaag en profiteer je van een gezond klimaat in huis. Welke onderdelen je als eerste moet isoleren is afhankelijk van hoe en waar de woning op dit moment geïsoleerd is. Het bouwjaar vertelt al veel over de isolatiewaardes. Vraag ook wat de vorige eigenaar heeft gedaan. Een bouwtechnische keuring of speciale warmtescan laat zien waar het aan isolatie ontbreekt. In de lijst hieronder bekijk je de potentiële besparing voor een gemiddelde eengezinswoning met een hr ketel.

Type isolatieInvesteringBesparing GasBesparing in €
Dakisolatie€3300 – €5600955 m3€640
Vloerisolatie€1500 – €3300415 m3€278
Spouwmuurisolatie€1150 – €2300765 m3€513
HR++ glas€1550 – €2600380 m3€254,6
Onkosten en opbrengsten bij isolatiewerkzaamheden van een standaard huis.

Ventileren

Op het moment dat jouw woning goed geïsoleerd is, moet je erop letten dat er gekeken wordt naar de opties voor frisse lucht. Ventilatie is belangrijk voor een aangenaam klimaat in huis. Slim en zuinig ventileren houdt in een optimaal klimaat in huis waarbij de warmte uit de vervuilde, afgezogen lucht, wordt teruggewonnen.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: door middel van roosters altijd voldoende frisse lucht.
 • Losse ventilatieunit: voor de ventilatie van aparte ruimtes.
 • Balansventilatie met WTW: volledig automatische aan- en afzuiging van de lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp i.c.m. CV/HR ketel: is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken en kan hiervoor een huis verwarmen.

Alternatieven van de CV-ketel

Het aansturen van de radiatoren en/of vloerverwarming kost in de meeste huizen veel gas. Veel woning beschikken nog over een gasketel. Je kunt kijken naar een zuinig systeem die bijna geen of zelfs helemaal geen gas nodig heeft. In de lijst hieronder vind je de belangrijkste voorbeelden.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: Bespaart meer dan 10% op het gasverbruik.
 • Een hybride warmtepomp: verwarmingssysteem dat samenwerkt met de normale gas cv-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: met name interessant bij woningen die erg goed geïsoleerd zijn.
 • Zonneboiler: zonnecollectoren verwarmen een gesloten leidingsystemen en de boiler.
 • Infraroodpanelen: een comfortabele warmte zonder energieverlies.

Zonnepanelen installeren

Nadat je jouw woning hebt geïsoleerd en voorzien hebt van een nieuwe HR-ketel of warmtepomp kan je uitrekenen hoeveel kwH-stroom je nodig hebt. De benodigde stroom kan je zelf opwekken door een set met zonnepanelen te laten plaatsen. Ze hebben een lange levensduur (25- 30 jaar) en na gemiddeld 7 jaar zijn ze terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen zonnestralen op en zetten dit om naar gelijkstroom.
 • Een systeem van 10 zonnepanelen koop je vanaf €5300 en heb je terugverdiend binnen 8 jaar.
 • Stroom die je niet verbruikt gaat naar het net (salderen). Hierover krijg je dezelfde prijs als waarvoor je kWh inkoopt.

energielabel-waarder-3466

Energielabel voor bedrijfspand aanvragen

Elk kantoor heeft een energielabel nodig bij verkoop, verhuur en oplevering van zakelijke panden (mits groter dan 50m2). Deze verplichting is relevant voor alle utiliteitsgebouwen zoals kantoorgebouwen, onderwijsinstellingen, horecagelegenheden, en openbare panden zoals bibliotheken. Betreft het een pand groter dan 100m2, en wordt 50% of meer gebruikt als kantoorruimtes? In dit scenario moet het pand per 2023 minimaal energielabel C hebben. Daarbij moeten organisaties die hun vestiging in een publiek toegankelijke ruimte hebben van minimaal 250 m2 het energielabel actief en transparant delen, zoals in de ontvangsthal. Op deze website lees je ook alles over Boete energielabel.

 • Bij verkoop, verhuur of oplevering van een kantoorgebouw moet je verplicht een energielabel hebben.
 • Op dit moment geldt deze verplichting voor bedrijfspanden en publiek toegankelijke ruimtes van 50 m2 en groter.
 • Voor industriële bedrijfspanden geldt andere wetgeving.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 m2 aan functionele ruimte (minimaal 50% als kantoor) moeten per 2023 ten minste milieulabel C hebben.
 • In grote publieke gebouwen van 250m2 of groter moet elke bezoeker dit label kunnen inzien bij de ingang.

De meest gestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat doet een energielabel?
Het energielabel maakt duidelijk de energieprestatie van een woning. Hoe energiezuiniger, hoe beter het woninglabel van je huis is. De zogenaamde energie-index loopt van energielabel A/B (groen label) en gaat door tot G (slecht voor het milieu).

Heeft elke woning een energielabel verplichting?
Ja, in de situatie waarin je het huis verkoopt of verhuurt dan moet je laten zien wat het definitieve energielabel is. Deze gegevens moeten vermeld worden in de advertenties (makelaar). Is het definitieve label niet aantoonbaar, dan is een boete van €170 niet uitgesloten.

Op welke wijze kan ik een label aanvragen?
Voor een erkend label moet je een vakbekwame energiedeskundige in Waarder bij je thuis laten komen voor een inspectie. Via het platform Qbis.nl kan je een energiespecialist zoeken. Een specialist komt bij je thuis en zal het huis volledig inspecteren. Deze specialist bepaalt het uiteindelijke label en legt deze vast in de EP-online database. Je ontvangt het document als PDF en in Mijn Overheid is het zelf te downloaden (gemeente Bodegraven-Reeuwijk).

Hoe wordt mijn energielabel vastgesteld?
De adviseur controleert de leeftijd van de woning, het type woning, grootte van de woning en overige onderdelen als HR ++ glas en kozijnen, hoe goed de woning geïsoleerd is, type CV-ketel en ventilatiesysteem en de investeringen in warmte en energieopwekking (WTW, zonnepanelen etc). Op basis van deze gegevens berekent de deskundige hoeveel energie er wordt gebruikt voor het verwarmen en koelen van jouw huis en welk percentage zelf opgewekt wordt. Vervolgens zal de benodigde labelletter met je gedeeld worden.

Wat zijn de huidige kosten van een energielabel?
De tarieven van je energielabel variëren tussen de €120,00 en €420,00. De investering is afhankelijk van het woonoppervlakte, de hoeveelheid uren die de expert bezig is en de informatie die voorhanden is (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Waarder doe je door enkele adviseurs te vergelijken die werkzaam zijn rondom de provincie Zuid-Holland.

Hoe kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om jouw huidige label in te zien kan je het beste gaan naar www.energielabel.nl. Kies voor huur/koopwoning en voer jouw postcode (3466) en het huisnummer in. Je krijgt nu meteen te zien welk label je hebt. Goed om te weten: laat het systeem een voorlopig energielabel zien? Dit is geen geldig document en kan je dus ook niet gebruiken bij een woningoverdracht. Je moet het voorlopige label veranderen in een definitief huislabel. Zoek het snel uit: energielabel huis Waarder opvragen.

Plaats een reactie